Η πρωτιά του Αντετοκούνμπο που αδίκως αγνοείται

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πέτυχε 36 πόντους στη νίκη επί των Κλίπερς. Τους 17 εξ αυτών στην τελευταία, καθοριστική, περίοδο, όταν οι συμπαίκτες είχαν 5 κι οι αντίπαλοί του 19. Είναι ο καλύτερος του ΝΒΑ σε αυτό το σκέλος και παραδόξως δεν το λαμβάνουν πολύ υπ' όψιν.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει μόλις πετύχει το κρισιμότερο καλάθι του αγώνα με τους Κλίπερς και πανηγυρίζει δικαιολογημένα
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει μόλις πετύχει το κρισιμότερο καλάθι του αγώνα με τους Κλίπερς και πανηγυρίζει δικαιολογημένα AP PHOTO/MORRY GASH

Το τέλος του Φλεβάρη βρήκε τους Μπακς να πετυχαίνουν πέμπτη σερί νίκη για δεύτερη φορά στη σεζόν και να συμπληρώνουν δέκα στο σύνολο από τις 2 του μηνός, όταν είχαν επιβληθεί άκοπα των Μπλέιζερς. Ενδιάμεσα μεσολάβησε το προβληματικό 0/5, με τρία χαμένα ματς στη Δύση και δύο 'κολλητές' ήττες από τους Ράπτορς που έσπειραν αναπόφευκτα την αμφιβολία, αλλά η άριστη διαχείριση του οργανισμού λειτούργησε καταλυτικά προκειμένου να φτάσουμε ως το 105-100 της Κυριακής επί των Κλίπερς. Που, όχι άδικα, λογίζονται μεταξύ των διεκδικητών του τίτλου.

Στην πραγματικότητα ήταν το πρώτο ισχυρό αποτύπωμα της ανανεωμένης ομάδας του Μάικ Μπουντενχόλτζερ από την έναρξη του εφετινού πρωταθλήματος όσο κι αν, οι προπονητές θέλουν να λένε πως, κάθε νίκη έχει ακριβώς τον ίδιο βαθμολογικό αντίκτυπο για τη θέση στην τελική κατάταξη. Τούτη την ώρα το Μιλγουόκι είναι τρίτο στην Ανατολή με ρεκόρ 21-13. Παρόλα αυτά ούτε την ίδια αξία ούτε την ίδια βαρύτητα κουβαλά μια επικράτηση σαν αυτήν με μια αντίστοιχη επί των (ουραγών της λίγκας) Τίμπεργουλβς φερ' ειπείν. Μέχρι τώρα τα 'ελάφια' είχαν ηττηθεί σε κλειστά ματς από Σέλτικς, Νετς ή Λέικερς κι έψαχναν μια νίκη-statement. Που θα αναδυθεί μέσα από το δικό τους μπάσκετ. Το μπάσκετ της ομαδικότητας. Του σωστού διαβάσματος κάθε φάσης. Της έξτρα πάσας που θα φέρει τον Γιάννη Αντετοκούνμπο με ελεύθερο πεδίο δράσης. Προτού 'βασανίσει' το αντίπαλο καλάθι μ' ένα tomahawk!

Στο δρόμο για να ξεπεράσει τον Τζαμπάρ, ο 'Greek Freak' σκόραρε για τέταρτο διαδοχικό ματς περισσότερους από 35 πόντους, τελειώνοντας την παρουσία του με άλλο ένα double double. Είναι πια ο δεύτερος της λίστας με 24 στα 33 εφετινά παιχνίδια του, έχοντας επίδοση ανάλογη των Γκομπέρ - Σαμπόνις και υστερώντας μονάχα του Νίκολα Γιόκιτς των 29 δικών του. Που έχει επίσης διπλάσια triple double.

Παίκτης Double Double Triple Double
Νίκολα Γιόκιτς 29 8
Γιάννης Αντετοκούνμπο 24 4
Ρούντι Γκομπέρ 24 -
Ντομάντας Σαμπόνις 24 3
Νίκολα Βούτσεβιτς/Κλιντ Καπελά 23 1

Όπως σημείωσε στην ανασκόπησή του το ESPN, 'το θυελλώδες κάρφωμα του Αντετοκούνμπο ήταν το θαυμαστικό στο τέλος μιας υπέρλαμπρης εμφάνισης'. Ή αλλιώς το δικό μας (δημοσιογραφικό κλισέ) κερασάκι στην τούρτα, δεδομένου ότι πέραν των 14 ριμπάουντ που μάζεψε για το DD2, μοίρασε 5 ασίστ και κατάφερε 4 κοψίματα. Το ένα εξ αυτών σε απόπειρα που έκανε για κάρφωμα ο Ίβιτσα Ζούμπατς. Ήταν το χρονικό σημείο που οι Μπακς είχαν μείνει πίσω στο σκορ και έψαχναν βαλβίδα εκτόνωσης. Ο Γιάννης τράβηξε την ασφάλεια.

Την ώρα που ο Λου Ουίλιαμς διαμόρφωνε το 90-83 απέμεναν 8'34'' για τη λήξη του 'ρευστού' αγώνα και οι φιλοξενούμενοι κρατούσαν τα ηνία, δεν ήταν εφικτό να προβλέψει κανείς ότι θ' ακολουθήσει ο 'πράσινος' χείμαρρος. Στα τελευταία 8'24'' το επιμέρους σκορ ήταν 22-10 για τους Μπακς. Μέχρι τις βολές του Μίντλετον που σφράγισαν το τελικό αποτέλεσμα, ο Αντετοκούνμπο είχε βγάλει κέρατα και είχε σκοράρει τους 17 από τους 20 πόντους των 'ελαφιών'.

Μόνο ένα τρίποντο του Όγκουστιν είχε διακόψει το προσωπικό κρεσέντο. Ταυτόχρονα έπαιζε άμυνα τον (άποντο επί 4 λεπτά) Λέοναρντ, με αποτέλεσμα η μπάλα να καταλήγει μονίμως στον Τζορτζ. Μαζί είχαν 3/15 κατά την τελευταία περίοδο και 0/9 μετά το τελευταίο εύστοχό τους! Ξεκάθαρα ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είχε νικήσει μόνος του σημειώνοντας 2 λιγότερους πόντους απ' όσους οι Κλίπερς συνολικά στο τελευταίο 12λεπτο.

Με αυτούς τους 17 επανέλαβε τη δεύτερη ανώτερη επίδοση τέταρτης περιόδου μέσα στη σεζόν. Οι 18 στην ήττα της πρεμιέρας από τους Σέλτικς είναι το season high του για εφέτος στο επιμέρους αυτό χρονικό διάστημα. Μόνο που τότε οι Μπακς είχαν πετύχει 37 στο σύνολο και όχι 22. Η διαφορά της αναλογίας είναι πολύ μεγάλη (77.2% έναντι 48.6%). Και στις δύο περιπτώσεις φυσικά αντανακλά την αναγκαιότητα των Μπακς να δώσουν την ευθύνη στον 26χρονο ηγέτη τους και ν' αποφασίσει αυτός για το τι θα έρθει.

Από χρονιά σε χρονιά ο Γιάννης είναι ολοένα και πιο επιδραστικός στα τελειώματα των αγώνων. Συγκεντρωτικά το Μιλγουόκι είναι η έβδομη πιο παραγωγική ομάδα των τέταρτων 12λεπτων. Κλείνει τα παιχνίδια της με 27.7 πόντους κατά μέσο όρο, ελάχιστα λιγότερους απ' όσους πέρυσι (28.8). Παρεμπιπτόντως η πρωτιά ανήκει στους Μπρούκλιν Νετς, τη μόνη ομάδα πάνω από τους 29 πόντους, με περυσινή επίδοση κάτω από τους 26, προφανώς διότι διαθέτει πολλούς παίκτες να το κάνουν.

Ομάδα Πόντοι 4ης περιόδου
Μπρούκλιν Νετς 29.4
Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς 28.5
Νιου Ορλίνς Πέλικανς 28.1
Γιούτα Τζαζ 28.1
Ιντιάνα Πέισερς 28.0
Τορόντο Ράπτορς 27.8
Μιλγουόκι Μπακς 27.7

Κόντρα πάντως σε ό,τι ισχύει με την ομάδα του, ο Αντετοκούνμπο όχι μόνο έχει αυξήσει το σκοράρισμά του στην τελευταία περίοδο, πηγαίνοντας από τους 7.9 στους 8.2, αλλά είναι τούτη τη στιγμή διατηρεί τα πρωτεία στη σχετική κατηγορία, παίζοντας περίπου τον ίδιο χρόνο με τον Κέβιν Ντουράντ (των λιγότερων αγώνων βέβαια), τον Ντέιμιαν Λίλαρντ, τον Ζοέλ Εμπίντ, τον Μπράντλι Μπιλ ή τον Τράι Γιανγκ και αρκετά λιγότερο από τον Τζέιμς Χάρντεν ή τον Λεμπρόν Τζέιμς. Το βασικότερο δε είναι πως έχει 'ανεβάσει' τα ποσοστά του (από το 56.1% στο 59.1%, σουτάροντας σε ισάριθμες προσπάθειες πολύ καλύτερο τρίποντο, σχεδόν 10 μονάδες, στις τέταρτες περιόδους συγκριτικά με πέρυσι) και συνεχίζει να κρατά τα λάθη του κάτω από το όριο του 1, ρίχνοντας τα μάλιστα στα 0.7 ανά τέταρτη περίοδο.

Ο πίνακας των 10 πιο παραγωγικών παικτών της σεζόν κατά την τέταρτη περίοδο συγκριτικά με τον χρόνο παρουσίας του στο παρκέ
Ο πίνακας των 10 πιο παραγωγικών παικτών της σεζόν κατά την τέταρτη περίοδο συγκριτικά με τον χρόνο παρουσίας του στο παρκέ

Ίσως να μην είναι -ακόμη- ο πιο συνεπής crunch-time ή ο απόλυτος clutch player, αλλά οδεύει να φτάσει στο σημείο που θα 'ναι ασταμάτητος. Μέχρι τα πλέι οφ έχει τον απαιτούμενο χρόνο να καλύψει τη μικρή αυτή απόσταση.

News 24/7

24MEDIA NETWORK