Η ψυχή του Λορένζεν Ράιτ ξεκουράστηκε 10 χρόνια μετά

Ο Λορένζεν Ράιτ είχε βρεθεί δολοφονημένος το 2010. Το 2017 συνελήφθη η πρώην σύζυγος του, Σέρα, η οποία σήμερα καταδικάστηκε σε 30 χρόνια φυλάκισης. Μπορεί να αποφυλακιστεί σε δυο χρόνια.

Η ψυχή του Λορένζεν Ράιτ ξεκουράστηκε 10 χρόνια μετά
AP IMAGES

Το 2015 είχε μιλήσει στο Sports Illustrated. Μολονότι είχε ανακριθεί από την αστυνομία και δεν της είχαν απαγγελθεί κατηγορίες, παρέμενε ως η κύρια ύποπτη μιας άλυτης δολοφονίας: αυτής του συζύγου της, Λορένζεν Ράιτ. Ο δημοσιογράφος  εξήγησε στη Σέρα πως έπρεπε να ρωτήσει αν είχε ανάμειξη. Εκείνη βούρκωσε, όπως εξηγούσε πως θα κάνει τα πάντα για να βρει τον δολοφόνο του συζύγου της. Τα ακριβή της λόγια ήταν τα εξής: “Κατ' αρχάς είμαι σύζυγος, δεύτερον είμαι μητέρα και τρίτον είμαι συγγραφέας. Θα αφιερώσω όσο χρόνο χρειάζεται για να ερευνήσω το θέμα και να βρω απαντήσεις, γιατί όλοι θέλουμε να μάθουμε τι έγινε”.

Μιλούσε σαν να ήταν υπό την επήρεια ηρεμιστικής ουσίας. Κάποιοι είχαν επισημάνει πως ήταν τόσο ήρεμη που καταντούσε ύποπτο. Όσοι ξαναείδαν σήμερα το video, στο repost του SI σχολίασαν πως ήταν σιχαμένη. 

Το πτώμα του αείμνηστου NBAer είχε βρεθεί, σε αποσύνθεση, στις 28/7 του 2010 -δέκα ημέρες μετά την εξαφάνιση του-, σε δασώδη περιοχή του νοτιανατολικού Μέμφις. Κοντά στο σπίτι της μητέρας του, Ντέμπορα. Είχε τη χρυσή αλυσίδα που φορούσε και το -πανάκριβο- ρολόι του. Κάπως έτσι αποκλείστηκε το ενδεχόμενο ληστείας που πήγε πολύ λάθος. Δίπλα στη σορό βρέθηκαν 9 κάλυκες, από δυο διαφορετικά όπλα. Η νεκροψία έδειξε πως τον σκότωσαν οι σφαίρες που τον βρήκαν στο κεφάλι και στο στήθος.

Ο Ράιτ ήταν ένα από τα 89 θύματα δολοφονιών που είχαν καταγραφεί στα αρχεία της αστυνομίας του Μέμφις, το 2010. Φέτος έχουν ξεπεράσει ήδη τις 100. Θέλω να σου πω ότι οι αρχές της τρίτης πιο βίαιης περιοχής των ΗΠΑ δεν ηρεμούν ποτέ. Είναι διαρκώς στο κυνήγι δολοφόνων.

Η μητέρα του Ράιτ ήταν εκείνη που δήλωσε την εξαφάνιση του, τρεις ημέρες μετά την επίσκεψη του παίκτη στο πατρικό του. Είχε χάσει τα ίχνη του. Τον καλούσε στο τηλέφωνο, καλούσε και όσους τον γνώριζαν, αλλά ουδείς τον είχε δει -ή του είχε μιλήσει- για μέρες.

Μια στάση εδώ.

O Λορένζεν Ράιτ (Νο55) εναντίον του Ρόι Χέρστον (44), σε παιχνίδι του Περντιού με το Μέμφις για το δεύτερο γύρο του NCAA Midwest Regional, το 1995 (AP Photo/David J. Phillip)
O Λορένζεν Ράιτ (Νο55) εναντίον του Ρόι Χέρστον (44), σε παιχνίδι του Περντιού με το Μέμφις για το δεύτερο γύρο του NCAA Midwest Regional, το 1995 (AP Photo/David J. Phillip) ASSOCIATED PRESS

Οι γονείς του Ράιτ χώρισαν όταν ήταν παιδί, αλλά εκείνος ήταν πάντα το επίκεντρο της ζωής τους. Στην αρχή είχε μοιράσει τις μέρες του μεταξύ της πόλης Όξφορντ του Μιζούρι και του Μέμφις, με τα 128 χιλιόμετρα της απόστασης να 'χουν γίνει συνήθεια. Στην τελευταία τάξη του high school εγκαταστάθηκε στο σπίτι του πατέρα του. Στο σχολείο γνώρισε και την πρώτη του αγάπη: ήταν η Σέρα Ρόμπινσον, η κόρη του κόουτς που είχε στην ομάδα με την οποία έπαιζε στην AAU (Amateur Athletic Union). Από τις αθλητικές υποτροφίες που έλαβε από κολέγια, διάλεξε εκείνη του Memphis State (νυν University of Memphis), γιατί ήθελε να είναι κοντά στο μέρος που ένιωθε ως σπίτι του. Παρεμπιπτόντως, στα παρκέ έκανε πράγματα που του έδωσαν τη Νο7 επιλογή του 1996 NBA Draft, αυτού που πέρασε στην ιστορία ως 'ένα από τα πιο ταλαντούχα και 'βαθιά' NBA drafts της ιστορίας, με το 1/3 των επιλογών του πρώτου γύρου να γίνονται All Stars).

Ήταν αυτό που πρώτος είχε επιλεγεί ο Άλεν Άιβερσον, στο Νο2 ο Μάρκους Κάμπι, στο Νο3 ο Σαρίφ Αμπντούρ Ραχίμ, στο Νο4 ο Στεφόν Μάρμπουρι, στο Νο5 ο Ρέι Άλεν, στο Νο6 ο Αντουάν Ουόκερ, στο Νο13 ο Κόμπι Μπράιαντ, στο Νο14 ο Πέτζα Στογιάκοβιτς, στο Νο15 ο Στιβ Νας και στο Νο23 ο Ευθύμης Ρεντζιάς μεταξύ πολλών άλλων που έκαναν μεγάλη καριέρα στο σπορ.

Ο Ράιτ έμεινε τρία χρόνια στους Κλίπερς, μετά πήγε για μια διετία στους Χοκς, έγινε ανταλλαγή στο Μέμφις όπου έμεινε πέντε αγωνιστικές περιόδους, πριν επιστρέψει στην Ατλάντα για άλλα δυο χρόνια, κάνει ένα πέρασμα από τους Κινγκς και 'κλείσει' την καριέρα του στους Καβς (2008-09). Κάτι που δεν ήταν ακριβώς επιλογή του. 

Όσο και αν 'μεγάλωνε' ο τραπεζικό τους λογαριασμός, εκείνος δεν άλλαζε νοοτροπία. Συνέχισε να είναι ο τύπος που είχε ως προτεραιότητα τους παιδικούς του φίλους. Με αυτούς είχε δώσει τον όρκο τιμής πως όποιος 'σωζόταν' θα έσωζε και τους άλλους. Τον τίμησε μέχρι τέλους. Παρεμπιπτόντως, βοηθούσε και όποιον άλλον είχε ανάγκη: πλήρωνε για τις σπουδές παιδιών που δεν είχαν τα βασικά, για τα βασικά οικογενειών που δεν είχαν να φάνε. Γενικά, ήταν δοτικός. Κανείς δεν κατάφερε να βοηθήσει εκείνον το 2003, όταν πέθανε η 11 μηνών κόρη του, Σιέρα.

O Λορένζεν Ράιτ σε άμυνα στον Τόνι Πάρκερ, κατά τη διάρκεια του πρώτου γύρου των πλέι οφ του 2004 (AP Photo/Eric Gay)
O Λορένζεν Ράιτ σε άμυνα στον Τόνι Πάρκερ, κατά τη διάρκεια του πρώτου γύρου των πλέι οφ του 2004 (AP Photo/Eric Gay) ASSOCIATED PRESS

Την 1η Μαρτίου του 2003 ήταν για δουλειά. Όλη του η οικογένεια είχε βρεθεί στις εξέδρες του αγώνα με τους Χιτ. Τα πέντε του παιδιά και η γυναίκα του επέστρεψαν σπίτι, μετά το τέλος. Εκείνος ακολούθησε την αποστολή για το Ντάλας. Μόλις έφτασε έμαθε πως η μικρότερη κόρη του ήταν νεκρή. Η Σέρα είχε πάει στην κούνια της για να ελέγξει το μωρό -όπως κάθε βράδυ. Διαπίστωσε ότι δεν ανέπνεε. Έτρεξε στο νοσοκομείο, αλλά ήταν αργά. Ο Ράιτ ζήτησε να γυρίσει αμέσως στο σπίτι του. Οι συμπαίκτες του έπαιξαν με armbands που είχαν το νούμερο του (42). Για να τιμήσει τη μνήμη της κορούλας του, δημιούργησε το ίδρυμα Sierra Simone Wright Scholarship Fund. Έκανε και κάτι ακόμα: ξανακάθισε στα θρανία του University of Memphis για να πάρει πτυχίο. Μετά απέκτησαν με τη Σέρα και άλλα δυο παιδιά. Η ζωή προχωρούσε και από ό,τι φαινόταν προσπαθούσε να προχωρήσει σε αυτή και ο Ράιτ. Τα φαινόμενα απατούσαν.

Ποτέ δεν προκύπτει μόνο ένα πρόβλημα

Το 2008 το όνομα του συνδέθηκε με έναν καταδικασμένο, για διακίνηση ναρκωτικών, στον οποίον είχε αγοράσει ένα αυτοκίνητο. Το 2010 'μπήκε' με εκείνον να 'βγάζει' σε πλειστηριασμό την έπαυλη που είχε στην Ατλάντα και ένα σπίτι, σε προάστιο του Μέμφις. Μαζί με τα επαγγελματικά και τα οικονομικά προβλήματα, προέκυψαν και θέματα στο γάμο του. Η Σέρα είχε ζητήσει διαζύγιο -είχε πει ότι ο σύζυγος της δεν ξεπέρασε ποτέ το θάνατο της κόρης τους, είχε προσθέσει ότι ήταν πάντα ανοιχτός σε όλους και είχε καταγγείλει ενδοοικογενειακή βία, μαζί με απιστία. Ο δικαστής όρισε (τον Φλεβάρη του 2010) ως διατροφή τα 22.000 δολάρια. Χρήματα που δεν είχε πια. Είχε εξομολογηθεί στους φίλους του πως αισθανόταν 'χαμένος'.

Στις 18 Ιουλίου είχε πάει να δει τη μητέρα του. Βρισκόταν στο Μέμφις γιατί επρόκειτο να γεννήσει η αδελφή του. Έφαγαν οικογενειακά και μετά κίνησε για το σπίτι του. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα (τις πρώτες ώρες της 19ης Ιουλίου) η αστυνομία δέχθηκε κλήση από έναν άνδρα που ακουγόταν φοβισμένος και έλεγε 'μπορείτε να με ακούσετε; Δέχομαι πυροβολισμούς', πριν το κέντρο ακούσει 11 πυροβολισμούς και 'χαθεί' το σήμα. Αυτό το ντοκουμέντο βρέθηκε μήνες αφότου ξεκίνησαν οι έρευνες. Έως τότε έκανε ό,τι ήθελε η Σέρα.

Η πρώτη ύποπτος ήταν η Σέρα -που είπε ψέματα

Η μητέρα του Ράιτ ήταν ο λόγος που οι αρχές ενέτειναν τις προσπάθειες να βρεθεί ο παίκτης. Ήθελε μια απάντηση. Βρέθηκε με πολλές περισσότερες, όταν δέκα μέρες αργότερα, ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι εντόπισαν το πτώμα. Αυτομάτως, άρχισαν οι έρευνες. Οι ντετέκτιβ είχαν καταλήξει σε 22 θεωρίες. Δύο ήταν οι κυρίαρχες. Η πρώτη ήθελε να 'χει βάλει το χέρι της η Σέρα.

Υπήρχε πληροφορία πως το βράδυ της 19ης Ιουλίου, ο Λορένζεν, παρέα με ένα φίλο του είχαν ανάψει φωτιά, στην αυλή της Σέρα. Την έδωσε γείτονας της συζύγου του “γιατί μου έκανε εντύπωση, αν σκεφτείτε πως ζούσαμε μια από τις πιο ζεστές ημέρες του χρόνου”.

Η πρώην σύζυγος έγινε η κύρια ύποπτη -όπως συμβαίνει συνήθως σε δολοφονίες που αφορούν ζευγάρια. Οι αρχές είχαν βρει ηχογραφημένα μηνύματα με τη Σέρα να λέει στον 'Ρεν' “αν σε πιάσω με άλλη γυναίκα, θα σε σκοτώσω”. Βρήκαν και στοιχεία που έδειχναν πως η Σέρα είχε χρέη 3.000.000 δολαρίων. Άρα είχε και κίνητρο.

H Σέρα έδωσε μια μικρή παράσταση, στην κηδεία του Λορένζεν στις 4/8 του 2010 (AP Photo/Lance Murphey)
H Σέρα έδωσε μια μικρή παράσταση, στην κηδεία του Λορένζεν στις 4/8 του 2010 (AP Photo/Lance Murphey) ASSOCIATED PRESS

Η αστυνομία την κάλεσε για ανάκριση. Ήταν η τελευταία που τον είχε δει ζωντανό -ή τουλάχιστον η τελευταία που επιβεβαιωμένα τον είχε δει ζωντανό. Σύμφωνα με τις φήμες, εκείνη είχε πει πως στις 19/7 είχε δει τον Λορένζεν με έναν άγνωστο άνδρα, σε ένα άγνωστο όχημα, με πολλά λεφτά και μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών. Είπε και ότι “τον άκουσα να λέει πως θα πουλήσει κάτι για 90.000 δολάρια”. Όταν τη ρώτησαν media αν ισχύουν όλα αυτά, απάντησε “ποτέ δεν είπα αυτά τα πράγματα”. Δεν της απαγγέλθηκαν κατηγορίες και η αστυνομία εστίασε στη δεύτερη θεωρία, η οποία βασίστηκε στα λεγόμενα της Σέρα. Είχε ενημερώσει ότι έξι εβδομάδες νωρίτερα από την εξαφάνιση του πρώην συζύγου της, τρεις άνδρες με μακριά παλτό την είχαν επισκεφτεί σπίτι, γιατί αναζητούσαν τον Λορένζεν. Υπήρχαν υποψίες πως είχε μπει σε συμμορία. Η αστυνομία δεν δέχθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο “έως ότου επιβεβαιώσουμε κάποια πράγματα”. Ο Μπάντι Τσάπμαν, ντετέκτιβ με ενεργό ρόλο και στην έρευνα για τα αίτια θανάτου του Έλβις Πρίσλεϊ είχε διευκρινίσει πως “ο Λορένζο χρωστούσε πολλά χρήματα στους λάθος ανθρώπους που έστειλαν το μήνυμα”. Του είπαν πως βρέθηκαν πάνω του μια χρυσή αλυσίδα και ένα ακριβό ρολόι. Δεν απάντησε. Οι συγγενείς του τόνιζαν την ίδια ώρα πως όντως αναζητούσε τρόπο να 'βγάλει' χρήματα, αλλά όχι μέσω των ουσιών 'για τις οποίες ούτε ήθελε να ακούει'.

Η αποζημίωση που είχε κάνει 'φτερά'

Μετά πολλούς μήνες η υπόθεση μπήκε στα αρχεία -αφού δεν είχαν βρεθεί νέα στοιχεία να βοηθήσουν στην έρευνα. Το 2012 την έβγαλαν από εκεί. Ήταν τη μέρα που βάσει του συμβιβασμού για την έκδοση του διαζυγίου, έπρεπε να εκταμιευτεί το ποσό του 1.000.000 δολ. από ασφάλεια ζωής είχε κάνει ο πρώην ΝΒΑer. Όταν άνοιξε αυτός ο λογαριασμός, οι αρχές είδαν πως η Σέρα είχε αφήσει μέσα μόνο 5 δολάρια. Είχε χρησιμοποιήσει τα υπόλοιπα, για να αγοράσει σπίτι, να το επιπλώσει, να πάρει ένα τεράστιο SUV και να κάνει ταξίδια. Ο πατέρας του Λορένζεν, Χερμπ την πήγε στα δικαστήρια -γιατί ήθελε να προστατέψει το μέλλον των εγγονιών του. Εκείνη ανταπάντησε με μήνυση -στην οποία ζητούσε να μην είναι πια ο Χερμπ εκτελεστής της διαθήκης του Λορένζεν.

Ακολούθησε ένα μιντιακό σόου, που ήταν τραγικό, καθώς είχε στο επίκεντρο έναν άνθρωπο που δεν ζούσε πια -και άρα δεν μπορούσε να τοποθετηθεί. Η Σέρα ξαναπαντρεύτηκε, συνέχισε να κάνει μεγάλη ζωή ως διαχειρίστρια των ιδρυμάτων που 'χε φτιάξει ο Λορένζεν, ενώ έγραψε βιβλίο που υποτίθεται ότι ήταν μυθιστόρημα φαντασίας, αλλά όλοι κατάλαβαν πως πλήττει με ανεπανόρθωτο τρόπο τη μνήμη του Ράιτ. 

Η μητέρα του εκλιπόντα είχε προσλάβει ιδιωτικό ερευνητή, για να πάρει τις απαντήσεις της, ενώ έκανε και η ίδια την ντετέκτιβ. Είχε ξεκαθαρίσει πως “όσο τρέχει αίμα στο σώμα μου, θα κάνω ό,τι χρειάζεται για να βρεθεί ο δολοφόνος του γιου μου. Είμαι από το Μισισίπι. Δεν μπορείς να κατουρήσεις στο πρόσωπο μου και να πεις πως δεν έγινε τίποτα. Σκότωσαν το παιδί μου”.

Στις 16/12, ημέρα Σάββατο, του 2017 ο διευθυντής της αστυνομίας του Μέμφις, Μάικλ Ράλινγκς είχε να κάνει μια μεγάλη ανακοίνωση: όπως είπε 'η πιο high profile υπόθεση που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η πόλη, λύθηκε'. Λίγες ώρες νωρίτερα είχε συλληφθεί η Σέρα, με την κατηγορία της δολοφονίας του Λορένζεν. Είχε συλληφθεί και ένας άνδρας, ονόματι Μπίλι Τέρνερ για 'δολοφονία πρώτου βαθμού'. Υπήρχαν στοιχεία που 'έδεναν' αυτούς τους δύο. Με πρώτο ότι πήγαιναν στην ίδια εκκλησία. Όπως πλήθαιναν οι πληροφορίες, διαπιστώθηκε πως είχαν στήσει μαζί τη δολοφονία, όπως και ότι τους βοήθησε ένα τρίτο πρόσωπο που δεν είχαν καταφέρει να ταυτοποιήσουν -νωρίτερα.

Πώς άλλαξαν όλα

Το στοιχείο που βοήθησε στην λύση του μυστηρίου ήταν τα όπλα που είχαν χρησιμοποιηθεί στη δολοφονία και είχαν βρεθεί σε μια λίμνη, στα 120 χιλιόμετρα ανατολικά του Μέμφις. Την πληροφορία την είχε δώσει ο -καταδικασμένος για τη δολοφονία της κοπέλας του- ξάδελφος της Σέρα, Τζίμι Μάρτιν, ένα μήνα νωρίτερα. Είχε αποκαλύψει ότι εκείνος έκανε τη βρώμικη δουλειά και πως οι άλλοι δυο 'καθάρισαν' τη σκηνή του εγκλήματος, με τη Σέρα να εμφανίζει ανιχνευτή μετάλλων -που δανείστηκε από τη θεία της- για να βρει τα όπλα που 'χε πετάξει ο ξάδελφος.

Εκκρεμούσε η καταδίκη των ενόχων. Η τιμωρία. Σήμερα έγινε γνωστό πως η Σέρα δήλωσε ένοχη στην κατηγορία της διευκόλυνσης της δολοφονίας και στην αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας που είχε προηγηθεί -όταν ο Ράιτ ήταν στην Ατλάντα, κάτι που επίσης αποκάλυψε ο ξάδελφος. Αποποιήθηκε του δικαιώματος της να κάνει έφεση και καταδικάστηκε σε συνολικά 38 χρόνια φυλάκισης. Έχει ήδη εκτίσει τις 500 μέρες. Μπορεί να αποφυλακιστεί σε δυο χρόνια. Ο Τέρνερ θα καθίσει στο εδώλιο στις 16/9.

Πριν τελειώσει η διαδικασία η Ντέπορα σηκώθηκε από τη θέση της και μίλησε στην πρώην νύφη της. “Ξέρω πως τα πράγματα ήταν δύσκολα για εσένα και την οικογένεια σου. Θα σου επιτρέψω να πεις ό,τι θες τώρα, γιατί έχεις αυτό το δικαίωμα σύμφωνα με το Σύνταγμα” της είπε ο δικαστής. Εκείνη διάλεξε τα λόγια που ακολουθούν.

Κυρία Σέρα, θέλω να σας ευχαριστήσω που μου δώσατε τα εγγόνια μου. Θα ήθελα ωστόσο, να τα 'ξεκλειδώσετε' για να μπορώ να τα προσεγγίσω. Για να μπορέσουν να δουν τη γιαγιά τους”. Όπως είπε η νεότερη κόρη την είχε καλέσει στο τηλέφωνο και της είχε ζητήσει να την επισκεφτεί στο Μέμφις. Τα δίδυμα αγόρια που παίζουν μπάσκετ, όπως ο πατέρας τους πρόκειται να ταξιδέψουν στο Μέμφις για ένα τουρνουά. “Θέλω να τα δω. Θέλω να ξέρουν ότι δεν τους κάναμε κάτι. Δεν τους είπαμε ψέματα. Δεν τους κάναμε κακό. Έχουμε μόνο αγάπη να τους δώσουμε. Είμαστε έτοιμοι να τα πάρουμε μαζί μας, στο σπίτι”.

Η Σέρα ζήτησε την άδεια να απαντήσει. Είπε πως δεν άφηνε τα παιδιά να ανταμώσουν με τους παπούδες 'για να μην πηγαινοέρχονται και επειδή η μητέρα του Λορένζεν έλεγε πολύ έντονα την άποψη της όλα αυτά τα χρόνια'. Τώρα όλα τα παιδιά είναι ενήλικα και μπορούν να αποφασίσουν για τον εαυτό τους. Ακόμα και για τη σχέση που θέλουν να 'χουν πια με την επιβεβαιωμένα, δολοφόνο του πατέρα τους.

News 24/7

24MEDIA NETWORK