Η Ρεάλ Μαδρίτης επέστρεψε στον Κώστα Σλούκα, αλλά ήταν αργά

Η συμβουλή της FIBA για τα νέα συμβόλαια των μειωμένων αποδοχών και τα χρωστούμενα -και τη σχέση όλων αυτών με τον Νικ Καλάθη-, η επιστροφή της Ρεάλ Μαδρίτης στον Κώστα Σλούκα πριν διαπιστωθεί ένα θεματάκι και η ομάδα που κέρδισε το 'παζάρι' αυτού του καλοκαιριού, πριν ξεκινήσει -το 'παζάρι'.

Στην Ισπανία, το 10% της προμήθειας του ατζέντη το καλύπτει ο παίκτης και πηγές από αυτήν τη χώρα επιμένουν πως αυτό ήταν το θέμα που ο Κώστας Σλούκας δεν πήγε στη Ρεάλ. Η αλήθεια δεν είναι ακριβώς αυτή.
Στην Ισπανία, το 10% της προμήθειας του ατζέντη το καλύπτει ο παίκτης και πηγές από αυτήν τη χώρα επιμένουν πως αυτό ήταν το θέμα που ο Κώστας Σλούκας δεν πήγε στη Ρεάλ. Η αλήθεια δεν είναι ακριβώς αυτή. AP PHOTO/ANTONIO CALANNI

Eν αναμονή του δεύτερου 'γύρου' κρουσμάτων κορονοϊού -ώστε να μάθουμε και πώς θα είναι η ζωή μας το φθινόπωρο-, όλα κυλούν σχεδόν ομαλά στη Euroleague. Να δούμε βέβαια, τι σημαίνει αυτό το 'σχεδόν ομαλά', σε ό,τι αφορά τις ανανεώσεις των ρόστερ έως και σήμερα (Τετάρτη 15/7) το πρωί. Μετά την απόφαση της διοργανώτριας αρχής να διατηρήσει τις 18 ομάδες που 'χε φέτος -έως τη διακοπή της σεζόν- και για του χρόνου, επέλεξα να αρχίσω τα 'πώς, τι και γιατί' με την πρώτη τετράδα της βαθμολογίας -όπως είχε διαμορφωθεί έως το Μάρτιο και το lockdown που έγινε 'φινάλε'-, συν τον οργανισμό που έκανε τα περισσότερα από όλους, στο συντομότερο χρονικό διάστημα.

Aυτή προφανώς και είναι η Αρμάνι, η οποία θέλει και τον Μάρκο Μπελινέλι, για να κάνει το all in. Θέμα που ωστόσο, δεν μπορεί να τακτοποιήσει νωρίτερα από το τέλος της 'φούσκας' του Ορλάντο. Ακόμα και να μείνει ο Μπελινέλι στο ΝΒΑ, η εκπρόσωπος του Μιλάνο έχει κερδίσει αυτό που λέγεται 'μεταγραφικό παζάρι' του τρέχοντος καλοκαιριού. Το θέμα βέβαια, είναι να κερδίσει και ματς και να κάνει το στόχο της πρόκρισης στο Final Four πραγματικότητα. Αυτά όμως, είναι πράγματα που θα δούμε αργότερα. Προς το παρόν, ας δούμε τις κινήσεις των Αναντολού Εφές, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και ΤΣΣΚΑ, συν τους Ιταλούς.

Να δούμε τώρα, και τι εκκρεμεί -πέραν του αν θα επαναπατριστεί ο Μπελινέλι ή όχι. Ως συνήθως, θα βάλουμε μια άνω τελεία να δούμε θέμα που αφορά τους πάντες.

H FIBA έχει συστήσει καλή θέληση ως προς τις συμφωνίες παικτών/προπονητές με τις ομάδες, επί μειωμένων αποδοχών

Η πρώτη φάση της πανδημίας που οδήγησε τον πλανήτη σε lockdown, προφανώς και είχε οικονομικές συνέπειες στους ιδιοκτήτων των αθλητικών οργανισμών. Οι οποίοι ιδιοκτήτες προχώρησαν σε μειώσεις του μπάτζετ και προτάσεις για μειώσεις μισθών, στους παίκτες που 'χουν συμβόλαιο και για του χρόνου. Πολλοί είχαν και χρωστούμενα για τη σεζόν 2019-20 και έγιναν όλα τα ευρώ (δολάρια) σούμα, ως προς την επιδίωξη μιας νέας συμφωνίας. Από εκεί και πέρα, οι παίκτες είχαν και διατηρούν το δικαίωμα να δεχθούν ή να αρνηθούν. Από εκεί και πέρα ή μένουν ελεύθεροι ή πωλούνται ή μένουν εκεί όπου είναι -ο καθένας αποφασίζει ό,τι θέλει.

Όλοι οι σύλλογοι που χρωστούν λεφτά και μετέχουν στην Euroleague, έχουν καταθέσει τα ποσά και τις συμφωνίες αποπληρωμής που 'χουν κάνει με τους παίκτες και τους προπονητές -με έγγραφα που φέρουν τις υπογραφές όλων. Βάσει των κανονισμών, η αποπληρωμή πρέπει να γίνει έως τις 15/8, διαφορετικά ο αθλητικός οργανισμός μπορεί να χάσει την άδεια συμμετοχής στην κορυφαία ευρωπαϊκή λίγκα. Επειδή θα αναρωτιέσαι, ο εκπρόσωπος του Κώστα Σλούκα είχε επαφή την περασμένη εβδομάδα με τη Φενέρμπαχτσε και οι πληροφορίες θέλουν να τελείωσαν την Παρασκευή 10/7 τα της εξόδου του διεθνούς γκαρντ από την τουρκική ομάδα. Οι πληροφορίες ήθελαν τη Φενέρ να ανακοινώνει το αντίο, αφότου βρει τον αντικαταστάτη του. Δεν ξέρω αν θυμάσαι, αλλά το απόγευμα της Τρίτης 14/7 ανακοίνωσε τον Λορένζο Μπράουν -παίκτη που διεκδίκησε και ο Παναθηναϊκός, με τρεις διαφορετικές προτάσεις.

Αν δεν είναι συνεπείς οι οργανισμοί στα συμφωνηθέντα ή αν ο παίκτης δεν συμφωνεί με τη μείωση και παρ' όλα αυτά, δεν μένει ελεύθερος, μπορεί να απευθυνθεί στο ανώτατο αθλητικό δικαστήριο επίλυσης οικονομικών διαφορών του μπάσκετ (BAT). Κάτσε όμως, να σου πω τι θα γίνει εκεί, βάσει της σχετικής ενημέρωσης που έχει κάνει -δυο φορές- η FIBA.

Δεδομένων των συνθηκών δεν θα δικαιώνει ολοκληρωτικά τη μια ή την άλλη πλευρά -δηλαδή, 100% βάσει του γράμματος του νόμου. Πρότεινε δε, καλή θέληση ως προς τη συμφωνία αποπληρωμής. Αυτά ισχύουν για συμβόλαια που έχουν υπογραφεί πριν την πανδημία, με τους αρμόδιους να αναγνωρίζουν την πρακτική αδυναμία των ομάδων να ανταποκριθούν -με λιγότερα παιχνίδια, χωρίς κόσμο στις εξέδρες και απώλειες από χορηγίες και τηλεοπτικά συμβόλαια. Κάπως έτσι, μεταξύ πολλών άλλων, έχει εγκλωβιστεί ο Γιαν Βέσελι στη Φενέρμπαχτσε, με την υπόθεση του Νάντο Ντε Κολό να είναι διαφορετική, αλλά είναι και για άλλη μέρα -καθώς είπαμε πως σήμερα θα ασχοληθούμε με συγκεκριμένες ομάδες.

Όλα όσα διάβασες παραπάνω (περί good faith ένθεν κι ένθεν, για τη σύναψη νέας συμφωνίας), έγιναν πραγματικότητα μεταξύ του Νικ Καλάθη και της Μπαρτσελόνα. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο παίκτης έφυγε για τη Βαρκελώνη, αφότου συμφώνησε να λάβει το 65% των οφειλών και να προχωρήσει σε πλάνο συγκεκριμένης αποπληρωμής για τα υπόλοιπα. Αυτή είναι μια περίπτωση. Δεν είναι η μόνη.

Πάμε παρακάτω. Η Αναντολού Εφές πάνω κάτω θα είναι η ίδια με αυτήν που ήταν στην πρώτη θέση της βαθμολογίας της Euroleague, έως το τέλος της σεζόν, κρατώντας όλους τους παίκτες που είχαν συμβόλαια τα οποία ολοκληρώνονταν. Ο Σέιν Λάρκιν επιμένει πως δεν υπέγραψε νέα συμφωνία, εν τούτοις ο ντουνιάς έχει διαβάσει ότι υπέγραψε και μάλιστα, με απολαβές που τον βάζουν στο ΤΟΡ3 των πιο ακριβών συμβολαίων της Ευρώπης.

Η Ρεάλ Μαδρίτης ασχολήθηκε -ξανά- με τον Σλούκα

Η Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία ήταν δεύτερη έως το 'έως εδώ' της Euroleague πρόλαβε να χάσει το πρωτάθλημα στην Ισπανία μέχρι σήμερα που τα λέμε και ναι, ο Πάμπλο Λάσο άκουσε τα εξ αμάξης. Πάμε όμως, στο τι έκανε ο Λάσο, σε ό,τι αφορά την ανανέωση του ρόστερ. Κατ' αρχάς, κράτησε τέσσερις παίκτες (Ράντολφ, Φερνάντεθ, Κάρολ, Τόμπκινς) και ενημέρωσε τους Νικολάς Λαπροβίτολα και Τζόρνταν Μίκι πως διατίθενται, έναντι αμοιβής -εννοώ δεν είναι ελεύθεροι, όπως και δεν είναι δυσβάσταχτο το buy out τους.

Οι 'μερένγκες' αναζητούν έναν Ευρωπαίο γκαρντ, να αντικαταστήσει τον Φακούντο Καμπάτσο, ο οποίος -όπως όλα δείχνουν- θα μετακομίσει στο ΝΒΑ, με τους Νάγκετς και Μάβερικς να είναι οι πιθανότεροι προορισμοί. Πριν από 3 εβδομάδες επέστρεψαν στο θέμα του Κώστα Σλούκα -είχαν 'ενοχλήσει' και πριν την πανδημία-, με πηγές από τη Μαδρίτη να αναφέρουν πως το σημαντικότερο πρόβλημα που προέκυψε ήταν η προμήθεια του ατζέντη. Στην Ισπανία, το 10% του deal καλύπτεται από τον παίκτη. Και το 10% αντιστοιχούσε, εν προκειμένω, σε 570.000 ευρώ. Αυτά λένε οι Ισπανοί. Εσύ πιθανόν να σκέφτεσαι πως η υπόσχεση είναι υπόσχεση -για όποιον θέλει να λέει πως έχει αρχές ως άνθρωπος. Παρεμπιπτόντως, δεν ξέρω αν ξέρεις, αλλά ο Σλούκας φέρεται να υπέγραψε σήμερα (Τετάρτη 15/7) με τον Ολυμπιακό.

Οι πληροφορίες ήθελαν τη Ρεάλ να ρωτά και για τον Νάντο Ντε Κολό, του οποίου η αποχώρηση από τη Φενέρμπαχτσε θεωρούνταν δεδομένη προ δεκαημέρου, αλλά μετά την απώλεια των Ντατόμε και Σλούκα, η τουρκική ομάδα πιέζει τον Γάλλο να μείνει εκεί όπου είναι -με δέσμευση για άμεση αποπληρωμή και τη μικρότερη μείωση όλων στο συμβόλαιο (ου μην μηδενική). Σε άλλα νέα, η Ρεάλ θα δώσει 1.5 εκατομμύρια ευρώ στη Βαλένθια, για να πάρει τον Αλμπέρτο Αμπάλντε. Δηλαδή, δεν θα τα δώσει στη Βαλένθια, αλλά αυτό είναι κάτι που θα διευκρινιστεί σε άλλο κείμενο.

Τρίτος 'σταθμός' μας είναι η Μπαρτσελόνα που κατ' αρχάς απέκτησε τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Δηλαδή, τον Καλάθη είχε 'κλείσει' πρώτο -χρονικά- αλλά εν πάση περιπτώσει η πρώτη ανακοίνωση ήταν αυτή του 'Σάρας'. που μετά επανειλημμένα 'όχι' είπε το 'ναι' στους 'μπλαουγκράνα', γιατί πήρε ό,τι ήθελε. Και αυτό που ήθελε ήταν ο πλήρης έλεγχος όσων αφορούν το ρόστερ. Η αλήθεια είναι πως η απόφαση για την αποχώρηση των Κέβιν Πάνγκος και Άντε Τόμιτς ήταν ειλημμένη -εννοώ είχε διαρρεύσει προ έλευσης 'Σάρας', ανακοινώθηκε ωστόσο, μετά. Ομοίως και αυτή του Ρίμπας. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα κυλήσει η συνεργασία του Λιθουανού με τον Τομάς Ερτέλ και αν τελικά, θα βρει τον τρόπο να πείσει τον Πάου Γκασόλ να 'κλείσει' την καριέρα του στη Βαρκελώνη.

Θα ολοκληρώσω τη σημερινή αναφορά με την ΤΣΣΚΑ, που κράτησε τους Μπολομπόι, Τζέιμς, Χομένκο, Χίλιαρντ και Χάκετ -για να αποδειχθεί πως το 'θα μειώσουμε πολύ το μπάτζετ μας' του Αντρέι Βατούτιν, ήταν μόνο λόγια. Η πλήρης διάψευση προέκυψε η είδηση για τα λεφτά που θα πάρει ο Τορνίκε Σενγκέλια (μόνο 1.000.000 δολάρια πήρε η Μπασκόνια για να τον αφήσει), με τον Νίκολα Μιλουτίνοφ να 'χει ήδη γίνει η πρώτη φετινή κίνηση των Ρώσων και τον Γιάννη Φιλέρη να γράφει για όσα θα δούμε φέτος από την 'ομάδα του στρατού'.

News 24/7

24MEDIA NETWORK