Η Rihanna μοιράζεται τον Jay Z με τους αδελφούς Μπολ

Προ της συμμετοχής του ΛαΜέλο στο 2020 ΝΒΑ Draft, όπου αναμένεται να επιλεγεί πρώτος, τα αδέλφια Μπολ συμφώνησαν να συνεργαστούν με τον Jay Z και την εταιρία Roc Nation Sports που συνέχισε και την επέκταση στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο (με μέλη πια στην Ίντερ και την Άστον Βίλα).

H Rihanna ήταν από τους πρώτους πελάτες του Roc Nation. Τα αδέλφια Μπολ είναι οι τελευταίοι που προστέθηκαν στο αθλητικό παράρτημα της εταιρίας του δισεκατομμυρίου χιπ χόπερ.
H Rihanna ήταν από τους πρώτους πελάτες του Roc Nation. Τα αδέλφια Μπολ είναι οι τελευταίοι που προστέθηκαν στο αθλητικό παράρτημα της εταιρίας του δισεκατομμυρίου χιπ χόπερ. PHOTO BY EVAN AGOSTINI/INVISION/AP

Πριν ένα χρόνο ο Jay Z έγινε ο πρώτος δισεκατομμυριούχος εκπρόσωπος της hip hop σκηνής. Προφανώς, για λόγους που δεν αφορούν μόνο τη μουσική του. Το Forbes θύμισε ότι μαζί με τη σύζυγο του (Beyonce) συνθέτουν δισεκατομμυριούχο ζευγάρι από το 2017. Το 2019 όμως, ο γεννημένος στο Μπρούκλιν, Σον Κάρτερ (o πατέρας του εγκατέλειψε τα τέσσερα παιδιά και τη σύζυγο του, με τον Jay Z να γίνεται έμπορος ναρκωτικών και να δέχεται τρεις σφαίρες) μπήκε μόνος του στη λίστα που από το entertainment έχει λίγα μέλη. Προφανώς ένα είναι ο Μάικλ Τζόρνταν, ένα άλλο η Όπρα Ουίνφρι και ένα τρίτο ο Τζορτζ Λούκας (May the force be with you).

Η επιχειρηματική δραστηριότητα του Jay Z άρχισε το 1996, όταν δημιούργησε τη δική του εταιρία (Roc-A-Fella Records). Το 1999 πρόσθεσε την εταιρία ένδυσης Rocawear “γιατί αποφάσισα ότι είναι πιο επικερδές να 'χω τη δική μου σειρά ρούχων, από το να διαφημίζω άλλους”. Την οποία πούλησε για 204 εκατομμύρια δολάρια το 2007 στην Iconix.

Το 2000 πήγε στην Όμαχα της Νεμπράσκα για να συναντήσει τον Ουόρεν Μπάφετ, δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία και επενδυτή -που θεωρείται εκ των πιο επιτυχημένων του πλανήτη, με την αξία του να φτάνει στα 88.9 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο τέταρτος πιο πλούσιος άνθρωπος της γης είχε πει πως 'η συνάντηση μου μαζί του είχε εκπαιδευτικό λόγο. Είχα να μάθω πολλά από τον Jay Z. Περισσότερα από όσα θα μάθαινα σε οποιοδήποτε πανεπιστημιακό μάθημα”. Το 2003 έκανε το opening του πρώτου πολυτελούς sports bar 40/40 Club, που μετά έγινε αλυσίδα.

Το 2008 δημιούργησε την Roc Nation, εταιρία entertainment που τη σήμερον ημέρα αξίζει 75.000.000 δολάρια. Στο πελατολόγιο δε, ανήκουν οι Rihanna, J. Cole, Alicia Keys, Shakira, Big Sean, Mariah Carey και δεκάδες άλλους -μεταξύ των οποίων ανήκουν και ουκ ολίγοι ράπερς. Έχει γραφεία σε Νέα Υόρκη, Νάσβιλ και Λος Άντζελες, ενώ τον περασμένο Γενάρη άνοιξε και ένα στο Λονδίνο, για λόγο που θα διαβάσεις στη συνέχεια. Από την αρχή της εταιρίας έκανε συμβόλαιο διανομής με τη Universal Music και συνεργασία για lives με τη Live Nation. Δηλαδή, το 'χει δέσει από παντού. Το 2015 έδωσε 60.000.000 δολάρια και πήρε σκανδιναβική εταιρία streaming (Tidal), έκανε επενδύσεις σε κτηματομεσιτικά, ποτά, το Uber, ενώ γενικά αγοράζει και τέχνη -με τη σημερινή αξία της συλλογής του να φτάνει στα 70 εκατομμύρια.

Ενόσω έτρεχε αυτήν την ιστορία, το 2013 πρόσθεσε και αθλητικό κομμάτι στην εταιρία, με την εμφάνιση της Roc Nation Sports, σε συνεργασία με τo Creative Arts Agency. Προσπαθώ να σου πω ότι σε κάθε βήμα, εξασφάλιζε και την τεχνογνωσία, μέσω συμφωνιών με γνώστες. Για να γίνει ιδιοκτήτης εταιρίας sports management, πούλησε τις μετοχές που είχε στους Νετς.

O πρώτος του πελάτης ήταν ο Ρόμπινσον Κανό, All Star των New York Yankees. Μετά επεκτάθηκε στο NFL, με το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο να προστίθεται στη λίστα το 2015. Ο πρώτος πελάτης ήταν ο Τζερόμ Μπόατενγκ (Μπάγερν).

Πλέον ανήκουν στη Roc Nation Sports οι Ρομέλ Λουκάκου (Ίντερ), Κέβιν ντε Μπράινε (Μάντσεστερ Σίτι), Έρικ Μπέιλι, Λορίν Τζέιμς (Mάντσεστερ Γιουνάιτεντ) και Σάμουελ Τσουκουέζε (Βιγιαρεάλ), Άξελ Βίτσελ (Ντόρτμουντ), Ρις Τζέιμς (Τσέλσι) και στις 27 του περασμένου Μάη πρόσθεσε τον Τάιρον Μινγκς της Άστον Βίλα και τον Φεντερίκο Μπερναρντέσκι της Γιουβέντους. Τώρα καταλαβαίνεις γιατί άνοιξε γραφείο στο Λονδίνο.

Ο διεθνής πρόεδρος της εταιρίας, Μάικλ Γιόρμακ εξήγησε πως “θέλουμε να μπούμε και σε άλλα σπορ στην Ευρώπη, όπως τη Formula 1 και το τένις. Μας έχουν προσεγγίσει πολλοί σταρ από διάφορα αθλήματα. Θα συνεχίσουμε να 'χτίζουμε' τούβλο, τούβλο”.

Στα του μπάσκετ, έκανε σεφτέ με μια γυναίκα, την WNBAer Σκάιλαρ Ντίγκινς Σμιθ. Ακολούθησε ο πρώτος NBAer. Ήταν ο Κέβιν Ντουράντ, ο οποίος διάλεξε το είδωλο του 'γιατί μια ζωή ήμουν δεύτερος. Ήμουν ο δεύτερος καλύτερος παίκτης στο high school, το Νο2 στο NBA Draft, τρεις φορές ψηφίστηκα ως ο δεύτερος MVP και ήλθα δεύτερος στους τελικούς. Βαρέθηκα να είμαι δεύτερος. Αρκετά”. Tο 2014 πήρε συμφωνία με τη NIKE για δέκα χρόνια και 300.000.000 δολάρια. Το προηγούμενο συμβόλαιο ήταν για 60 εκατομμύρια και επτά χρόνια και η πρώτη προσφορά για την επέκταση, στα 20.000.000 δολ. Η Roc Nation Sports έκανε ό,τι και εσύ όταν θες νέο συμβόλαιο κινητής τηλεφωνίας: γύρα στις εταιρίες. Εσύ το κάνεις για να ρίξεις την τιμή. Ο Jay Z το έκανε για να αυξήσει αυτήν που θα υπέγραφε τελικά, τον Ντουράντ. Και τα κατάφερε.

Στη σημερινή λίστα υπάρχουν μεταξύ άλλων, οι Κάιρι Έρβινγκ, Ντάνι Γκριν, Μαρκέλε Φαλτζ, Κέβιν Πόρτερ, Τάι Λόουσον, Κέβιν Πόρτερ, Ρούντι Γκέι, Κάρις ΛεΒερτ. Τη Δευτέρα 15/6 προστέθηκε όλη η οικογένεια Μπολ. Δηλαδή, τα αδέλφια. Δεν ξέρω αν είχες διαβάσει, αλλά από τότε που έφυγαν από τον έλεγχο του πατέρα τους οι Λόνζο, ΛαΜέλο και ΛιΆντζελο l έχουν βρει την υγειά τους. Η τελευταία τους απόφαση ήταν να πάνε μαζί στη Roc Nation Sports, λίγους μήνες πριν ο ΛαΜέλο εμφανιστεί στο 2020 NBA Draft. Όπου αναμένεται να ακούσει το όνομα του πρώτος.

“Δημιούργησαν ένα όμορφο πλάνο με τον Jay Z. Το μπάσκετ πρόκειται να αλλάξει και αυτοί θα δημιουργήσουν κάτι τελείως καινούργιο”., εξήγησε ο εκπρόσωπος του ΛαΜέλο, Ζερμέν Τζάκσον στο ESPN, προσθέτοντας πως τα παιδιά μίλησαν και με άλλα πρακτορεία, πριν καταλήξουν σε αυτό. “Ξέρω τον Jay Z από όταν έπαιζα στους Νικς, αλλά την απόφαση την πήραν τα παιδιά. Ο Jay Z είναι εξαιρετικός σε αυτό που κάνει. Η δύναμη του είναι απεριόριστη και μαζί με τους Μπολ να φτιάξουν κάτι από το μηδέν. Τα παιδιά αγαπούν ο ένας τον άλλον και δεν ήθελαν να χωριστούν”. Βάσει της συμφωνίας, η Roc Nation Sports θα είναι υπεύθυνοι για όλο το μάρκετινγκ -συμπεριλαμβανομένων των συμφωνιών που θα κάνουν οι παίκτες για παπούτσια. O ΛαΜέλο έχει προτάσεις που ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια δολάρια, λόγω των πολλών πιθανοτήτων που 'χει να επιλεγεί στο Νο1 του προσεχούς NBA draft.

News 24/7

24MEDIA NETWORK