Γιατί η Σερβία είναι το φαβορί του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Έχουν ύψος, έχουν πόδια, έχουν μυαλό, έχουν βάθος στον πάγκο, έχουν και σουτ. Τι λείπει από τους Σέρβους; Ο Μίλος Τεόντοσιτς. Κάτι που δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακό, αλλά όπως συνηθίσει να λέει ο Σάσα Τζόρτζεβιτς σε αυτές τις περιπτώσεις 'είναι διαφορετικό'.

O τρόπος που αντιμετώπισε η Σερβία τον Αντετοκούνμπο έγινε τυφλοσούρτης αυτών που θα συναντήσουν σε νοκ άουτ παιχνίδια την Ελλάδα.
O τρόπος που αντιμετώπισε η Σερβία τον Αντετοκούνμπο έγινε τυφλοσούρτης αυτών που θα συναντήσουν σε νοκ άουτ παιχνίδια την Ελλάδα. EUROKINISSI

Η Σερβία θα αναλάβει να σηκώσει την αυλαία του Παγκοσμίου Κυπέλλου εναντίον της Αγκόλα, το Σάββατο 31/8, στις 10.30, στο Φοσάν. Η Αγκόλα είναι η που 'χαν αντιμετωπίσει οι -τότε- Γιουγκοσλάβοι, στην πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2002 , από το οποίο έφυγαν με το τρόπαιο στα χέρια. Το θέμα μας βέβαια, δεν είναι το τότε. Είναι το τώρα. Ας δούμε γιατί οι Σέρβοι είναι το φαβορί για να κατακτήσουν τον κόσμο.

Η πιο ψηλή ομάδα της διοργάνωσης

Ο μέσος όρος ύψους που 'χει η Σερβία είναι ο μεγαλύτερος όλων όσων μετέχουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Φτάνει στα 2.06. Ακολουθεί η Ελλάδα με το 2.04 και την πρώτη τριάδα συμπληρώνει η Γαλλία με το 2.02. Δες τον πίνακα που ακολουθεί.

Oι Σέρβοι που λες, είναι το φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο, δεδομένου του μάλε βράσε που έγινε με την Team USA. Κάτι που βέβαια, μένει να αποδειχθεί. Προς το παρόν, κρατάς ότι έδωσαν 11 φιλικά προετοιμασίας και νίκησαν και στα 11. Mεταξύ των θυμάτων ήταν και η Ελλάδα, στο Ακρόπολις.

Τα φιλικά προετοιμασίας έχουν ως κύριο στόχο να δεις τι πάει καλά, τι μπορεί να πάει καλύτερα και μέσα από τις δυσκολίες, να βεβαιωθείς πως μπορείς να βρεις λύσεις -για να έχεις μια αυτοπεποίθηση την κρίσιμη ώρα. Οι Σέρβοι έλυσαν τα προβλήματα, τη στιγμή που παρουσιάστηκαν, σε κάθε ματς.

Από τον τελικό των τελευταίων Ολυμπιακών Αγώνων, όπου είδαν τους Αμερικανούς να ανεβαίνουν στο κορυφαίο σκαλοπάτι του βάθρου, θα έλεγες πως έχουν αλλάξει πολλά. Κατ' αρχάς το ποιόν του Νίκολα Γιόκιτς, ο οποίος σε πρόσφατες δηλώσεις του εξήγησε πως “πάμε στην Κίνα για να πάρουμε το χρυσό”, σε συνέχεια του “δεν δέχομαι για τη Σερβία κάτι λιγότερο από το να διεκδικεί την κορυφή σε κάθε μεγάλη διοργάνωση” του 'Σάλε'. Και το χειρότερο είναι πως δεν πρόκειται για υπεροψία. Μηδέ για ευσεβή πόθο. Είναι αυτό που μπορούν να καταφέρουν, βάσει των όσων διαθέτουν. Όλοι, όπου σταθούν και όπου βρεθούν λένε πως 'λατρεύουμε να παίζουμε για τη χώρα μας'. Όπως είχε πει ο Ντέγιαν Τομάσεβιτς στο Contra.gr, αυτό ήταν κάτι που συνέβαινε πάντα, για πολύ συγκεκριμένους λόγους.

Ποιοι θα εκπροσωπήσουν το έθνος

Στο ρόστερ υπάρχουν οι Μάρκο Σιμόνοβιτς (2.03, Ζενίτ), Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς (1.98, Κινγκς), Νεμάνια Μπιέλιτσα (2.08, Κινγκς), Βλάντιμιρ Λούσιτς (2.03, Μπάγερν), Μίροσλαβ Ραντούλιτσα (ο αρχηγός είναι 2.13 και παίζει στην Κίνα), Στέφαν Μπίρσεβιτς (2.10, Βόνη), Νίκολα Γιόκιτς (2.13, Νάγκετς), Νίκολα Μιλουτίνοφ (2.13, Ολυμπιακός), Βλάντιμιρ Μίσιτς (1.97, Εφές), Μάρκο Γκούντουριτς (2.00, Γκρίζιλς), Στέφαν Γιόβιτς (1.98, Μπάγερν) και Μπόμπαν Μαριάνοβιτς (2.21, Σίξερς).

Όλοι ξέρουν καλύτερα από το να μη κοιτούν παρακάτω, από τον αγώνα που 'χουν μπροστά τους. Τη σήμερον ημέρα αυτό σημαίνει ότι έχουν επικεντρωθεί στην Αγκόλα. “Μια άμυνα, μια επίθεση, ένα φάουλ μπορούν να επηρεάσουν την εξέλιξη ολόκληρου του αγώνα. Σε ένα ματς κάποιος μπορεί να βρεθεί στην καλύτερη μέρα της ζωής του. Δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο, από το να δώσεις ό,τι έχεις. Οφείλουμε να είμαστε έξυπνοι και να σεβαστούμε τους πάντες. Πρέπει να είμαστε επαγγελματίες” ενημέρωσε ο Μαριάνοβιτς, ο οποίος πέταξε από την πλάτη του το 'φαβορί', λέγοντας ότι “ακόμα δεν έχουμε κάνει κάτι. Υπάρχουν προσδοκίες, όπως υπάρχει και πίεση. Επίσης, υπάρχουν ματς που πρέπει να κερδίσουμε”.

Γιατί όμως, είναι φαβορί

Από το τελευταίο μεγάλο event (στο Ρίο), ο Γιόκιτς εξελίχθηκε σε έναν από τους καλύτερους παίκτες του πλανήτη (με τις πάσες του να εξακολουθούν να ξαφνιάζουν ακόμα τους συμπαίκτες του). Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα είναι το επίκεντρο της παρέας του. Το The Ringer έγραψε πως το μεγαλύτερο προσόν αυτής της ομάδας είναι ο τρόπος που μπορεί να κάνει εκείνη ό,τι θέλει με το ρυθμό και το στιλ του παιχνιδιού. “Οι μισοί παίκτες είναι τουλάχιστον 2.08 και αμφότεροι οι πόιντ γκαρντ είναι 1.98. Οι τέσσερις σέντερ είναι ένας κι ένας. Πέραν του Γιόκιτς, υπάρχει ο Μαριάνοβιτς, παίκτης που είναι από τους κορυφαίους game breaker -πάντα σε σχέση με το χρόνο συμμετοχής που 'χει- στις τέσσερις σεζόν του στο ΝΒΑ. Δηλαδή, είναι αυτός που μπορεί να κυριαρχεί και να αλλάζει ένα παιχνίδι, κατά το δοκούν. Και μη ξεχνάτε πως στο Παγκόσμιο Κύπελλο μπορεί να κάνει tip in, αφότου η μπάλα 'βρίσκει' στη στεφάνη.

Ο Μιλουτίνοφ ήταν επιλογή πρώτου γύρου των Σπερς, στο 2015 NBA draft και εξελίχθηκε σε σταρ του ελληνικού πρωταθλήματος. Ο Ραντούλιτσα πρόσφερε δύναμη και ενέργεια, του τύπου αυτών που πίνουν δυο ποτήρια καφέ όταν ήταν στους Μπακς και στους Γουλβς. Όλοι αυτοί ταιριάζουν με τον Γιόκιτς, για να εξυπηρετήσουν πολλούς διαφορετικούς σκοπούς. Επίσης, η παρουσία του Μπιέλιτσα στο '4', ενός εξαιρετικού σουτέρ και πασέρ 'ανοίγει' το γήπεδο και ενδεχομένως να είναι δημιουργεί διεθνή cheat code.

Ο συμπαίκτης του Μπιέλιτσα στους Κινγκς, Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς μπορεί να κάνει θραύση ως πλέι μέικερ στη διεθνή σκηνή, "δεδομένης της προσοχής που δείχνουν όλοι στον Γιόκιτς. Θα είναι ο περιφερειακός σκόρερ που θα αναζητούν οι υπόλοιποι, όπως θα μοιράζεται τις θέσεις των γκαρντ με τους δυο ψηλούς 'άσους' που 'χει για συμπαίκτες. Ο Γιόβιτς είναι βετεράνος caretaker και ο Μίτσιτς ένας πολύ πιο δυναμικός σουτέρ και πασέρ”.

Οι Σέρβοι έχουν πρώτα την Αγκόλα, μετά τις Φιλιππίνες και τέλος την Ιταλία. Μετά θα 'σταυρώσει' με το γκρουπ των Ισπανία, Ιράν, Πουέρτο Ρίκο και Τυνησία και μετά... έχει ο Θεός. Εδώ θα είμαστε να τα λέμε.

News 24/7

24MEDIA NETWORK