Το "μάθε μπάσκετ" του Αρίνας στον Αντετοκούνμπο πηγαίνει κόντρα σε αυτό που ο Γιάννης θέλει

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει μάθει ν' ακούει. Τους πάντες, γιατί όχι και τον άλλοτε σταρ του ΝΒΑ Γκίλμπερτ Αρίνας. Μα πάνω απ' όλα έχει μάθει ν' ακούει τον εαυτό του.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στη διάρκεια των αγώνων με τους Χιτ, στους ημιτελικούς της Ανατολής
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στη διάρκεια των αγώνων με τους Χιτ, στους ημιτελικούς της Ανατολής AP PHOTO/MARK J. TERRILL

Ο Γκίλμπερτ Αρίνας δεν είναι όποιος κι όποιος. Ένα τυχάρπαστος που είδε φως και μπήκε. Για χάρη του τροποποιήθηκε ολάκερος κανονισμός του salary cap (Gilbert Arenas Rule), όταν το 2005 οι Ουόριορς δεν είχαν το δικαίωμα να 'ισοφαρίσουν' την προσφορά των Ουίζαρντς και να τον κρατήσουν στο Όκλαντ επειδή ήταν επιλογή στο β' γύρο του draft. Συμφωνούμε, αναμφίβολα, πως δεν επαλήθευσε στον απόλυτο βαθμό το χαρισματικό ταλέντο του. Πόιντ γκαρντ που σε μια βραδιά μπορούσε να πετύχει 60 πόντους, αφέθηκε ύστερα από την εκστατική τριετία στους Ουάσινγκτον Ουίζαρντς (2004-07). Είχε τραυματισμούς, έμπλεξε, παρασύρθηκε και δεν σήκωσε κεφάλι ξανά, με συνέπεια να καταλήξει από τα 30 του στην Κίνα, χωρίς να επιστρέψει ποτέ.

Βεβαία η γνώμη του έχει ειδικό βάρος. Η περσόνα του 'πουλάει' δημοσιογραφικά και το γνωρίζουν άπαντες. Ειδάλλως δεν θα έφταναν στο σημείο να του ζητήσουν να δώσει την ευχή του στον Ράσελ Ουέστμπρουκ προκειμένου να φορέσει το δικό του '0'. Κάτι που έκανε, ασχέτως αν αυτός προτίμησε εν τέλει το '4' - αριθμό φανέλας που φορούσε στο λύκειο;

Ο Σέινον Σαρπ αυτό ακριβώς θέλησε να εκμεταλλευτεί, δίνοντάς του βήμα στο νέο, 12ο, επεισόδιο του 'Club Shay Shay' - του podcast που διατηρεί στο FOX Sports. Μεταξύ των αρκετών θεμάτων που κουβέντιασαν οι δυο τους, ο 38χρονος παλαίμαχος ρωτήθηκε για τον δις MVP του ΝΒΑ Γιάννη Αντετοκούνμπο. Κλήθηκε από τον ιντριγκαδόρο 'οικοδεσπότη' (και τρεις φορές πρωταθλητή του NFL) να ξεστομίσει μια πειστική απάντηση για το πώς ο 'Greak Freak' θα ξεφύγει από τη σκιά των προσωπικών βραβείων ή των ατομικών επιδόσεων του και θ' αγγίξει την κορυφή κατακτώντας το δαχτυλίδι. Ένα απωθημένο για τον ίδιο, που έκοβε χρήματα από το μισθό του με την προοπτική οι Ουίζαρντς να ενισχυθούν.

Ο πιο βελτιωμένος παίκτης του 2003, μεταξύ των κορυφαίων σκόρερ στην ακμή του και τρεις φορές All Star υπήρξε απερίγραπτα σκληρός. Τον συμβούλευσε, με την ωμότητα που πάντα τον διέκρινε, "να μάθει πώς παίζεται το μπάσκετ". Απερίγραπτα κυνικός σε πρώτο επίπεδο, προσπάθησε σε δεύτερο να επιχειρηματολογήσει επί των ισχυρισμών του. "Για να είμαι ειλικρινής, είναι ο Τζέιμς Χάρντεν της Ανατολικής Ακτής", όπως εξήγησε. "Ό,τι ο Τζέιμς Χάρντεν είναι στη Δύση, ο Γιάννης είναι εκεί. Έχεις έναν τύπο που δεν είναι πόιντ γκαρντ, κρατά την μπάλα και παίζει ένα στιλ. Αυτό είναι: 'θα προσπαθήσω να ξεπεράσω όλους τους ψηλούς που δεν μπορούν να κινηθούν, θα κάνω eurostep και θα πετύχω κάμποσα καρφώματα'. Αυτό είναι κάτι το καταπληκτικό στη διάρκεια της κανονικής περιόδου, αλλά όταν το γήπεδο μικραίνει (σ.σ εννοώντας στα πλέι οφ) δεν μπορείς να το κάνεις άλλο. Εκτός κι αν μάθει να παίζει με πλάτη στο καλάθι, όταν παίρνει την μπάλα". Διότι μόνο έτσι θα μπορεί να λαμβάνει τις πιο σωστές αποφάσεις.

Από τη στιγμή που τα λεγόμενα του 'Agent Zero αφορούσαν τον παίκτη που έχει θαμπώσει με τα κατορθώματά του έναν ολόκληρο μπασκετόκοσμο και θα πάρει το supermax συμβόλαιο που δικαιούται ένας franchise παίκτης του επιπέδου του, θα 'ταν παράδοξο να μην 'γεννήσουν' αντιδράσεις. Ένθεν κακείθεν. Κυρίως δε απορίες. Μήπως είναι όντως αυτός ο τρόπος για να κυριαρχήσει ο 'Greek Freak' μετά την κανονική περίοδο, οδηγώντας τους Μιλγουόκι Μπακς μέχρι το τέλος του δρόμου;

Είναι αυταπόδεικτο πως του Γιάννη δεν του αρέσει ή δεν του ταιριάζει να παίζει με πλάτη. Το έχει στο ρεπερτόριό του, αλλά το αποφεύγει. Πιθανότατα δεν του ζητούν κάτι άλλο απ' αυτό που κάνει ήδη. Και στην πρώτη και στη δεύτερη εκδοχή, το ίδιο ισχύει. Είναι ενδεικτικό πως κατά την περυσινή σεζόν, με βάση τα στοιχεία του basketball-reference.com, ναι μεν τέλειωσε 678 προσπάθειες από το ζωγραφιστό (στις συνολικά 1399 που πήρε), ευστοχώντας στις 523 εξ αυτών, αλλά μόνο οι 58 ήταν με χουκ - το σύνηθες τελείωμα των ψηλών. Ο Αντετοκούνμπο προτιμούσε σταθερά το κάρφωμα (230/245) ή το λέι απ (320/520) που του χάριζαν τη σιγουριά των δύο πόντων.

Ξεκάθαρα όμως διαφωνεί με τον Γκίλμπερτ Αρίνας όταν ισχυρίζεται πως η πρόοδος θα εξασφαλιστεί μέσα από το παιχνίδι με πλάτη. Όπως είχε αναφέρει ο Γιάννης στην πρόσφατη συνέντευξή του στην Cosmote TV, αυτό που επιδιώκει πάνω απ' οτιδήποτε άλλο είναι "να βελτιώσω το σουτ και τις βολές μου". Εν αντιθέσει δηλαδή με ό,τι υποστήριξε ο παλαίμαχος πόιντ γκαρντ τον ενδιαφέρει περισσότερο "να παίζω στην περιφέρεια", έχοντας συμπεράνει, παρέα με όσους τον κουράρουν. πως "για να πάω στο επόμενο επίπεδο, πρέπει να βελτιώσω αυτά τα δύο".

Το 'χει βάλει βαθιά στο μυαλό του και αφού "έχω δουλέψει πολύ", είναι σίγουρος ότι "θα γίνει". Θα προτιμήσει άρα ν' ακούσει τον εαυτό του και όχι τον παλαίμαχο άσο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK