Η τελευταία απόδειξη ότι το μπάσκετ είναι δίκαιο άθλημα

Το Duke ανήκει στα κορυφαία μπασκετικά προγράμμα των ΗΠΑ. Τα ξημερώματα απώλεσε σερί 150 εντός έδρας νικών. Το σταμάτησε το Stephen F. Austin State University, πρόγραμμα που δεν είναι στο ranking.

O Nέιθαν Μπέιν, του άγνωστου Stephen F. Austin State University, σκόραρε καλάθι από αυτά που γράφουν όχι μια, αλλά πολλές ιστορίες μαζί.
O Nέιθαν Μπέιν, του άγνωστου Stephen F. Austin State University, σκόραρε καλάθι από αυτά που γράφουν όχι μια, αλλά πολλές ιστορίες μαζί. AP PHOTO/GERRY BROOME

Με μια πρόχειρη εκτίμηση -ας λέμε αλήθειες, σύμφωνα με το Education Unlimited στις ΗΠΑ υπάρχουν περί τα 5.300 κολέγια και πανεπιστήμια. Για να μου φύγει ο καημός, να σου πω ότι στις ΗΠΑ τα κολέγια είναι τυπικά, τμήματα πανεπιστημίων. Γενικά, οι όροι έχουν την ίδια σημασία. Αλλά ας μείνουμε στο θέμα μας. Ανάλογα με το τι κάνουν -σε επιδόσεις- οι ομάδες τους μέσα στα χρόνια, δημιουργείται ένα ranking. Aυτό της Division I (της κορωνίδας) έχει 353 προγράμματα, χωρισμένα σε 32 περιφέρειες. Είκοσι τρεις (23) περιφέρειες έχει η Division II και άλλες 46 η Division III. Ναι, γίνεται δουλίτσα.

Το Stephen F. Austin State University είναι στο #331 των ιδρυμάτων που ασχολούνται με τις επιχειρήσεις. Θα ήθελα να σου πω πού βρίσκεται στο ranking σε ό,τι αφορά την ομάδα μπάσκετ που 'χει, αλλά δεν δύναμαι -γιατί δεν έχει κάποια θέση. Τουναντίον, το Duke είναι μεταξύ αυτών που 'χουν 'καθίσει' στο Νο1 -βρίσκεται εκεί αυτήν την εβδομάδα. Θα έλεγες πως στο μεταξύ τους παιχνίδι θα είχαν βαρεθεί και οι πάγκοι -ως έπιπλα. Ενδεχομένως αυτό να ίσχυσε για τους παίκτες του Μάικ Σιζέφσκι. Όχι για τους Lumberjacks, που πέτυχαν μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του κολεγιακού πρωταθλήματος, με έναν από τους πιο μπασκετικούς τρόπους: λέι απ στην εκπνοή -της παράτασης.

Ο Νέιθαν Μπέιν ενδεχομένως να σκόραρε το καλάθι της ζωής του, όταν μετά το κλέψιμο του Γκάβιν Κένσμιλ, έκανε coast to coast, με το χρονόμετρο να τον 'κυνηγά'. Τσέκαρε τι είχε μείνει και έφτασε μέχρι τον πιο ασφαλή τρόπο (βλ. λέι απ), για το 85-83. "Κοίταξα το ρολόι και είδα πως είχα 2.6''. Προσπάθησα να πάω όσο πιο γρήγορα μπορούσα έως το λέι απ. Όταν άφησα την μπάλα από τα χέρια μου, έκανα την προσευχή μου να μπει μέσα. Δεν ήξερα αν θα μου κάνουν φάουλ. Είχα επικεντρώσει στο να φτάσω στη στεφάνη" ομολόγησε ο πρωταγωνιστής στους New York Times.  Ο Σιζέφσκι έλεγε από το ημίχρονο στους παίκτες του να σοβαρευτούν, αλλά δεν τους έπεισε. Έχασαν δυο ευκαιρίες να 'κλειδώσουν' τη νίκη και μετά παραδέχθηκαν πως 'αξίζαμε ό,τι πάθαμε'.

Παρεμπιπτόντως, όλα αυτά έγιναν στην έδρα των Blue Devils (Cameron Indoor Stadium), όπου μετρούσαν 150 σερί νίκες επί αντιπάλων που δεν άνηκαν στην περιφέρεια τους (βλ. Atlantic Coast Conference). Αυτό μέχρι να πατήσουν το πόδι τους στις εγκαταστάσεις οι παίκτες του Stephen F. Austin State University, που έχει έδρα στην πιο παλιά πόλη του Τέξας.

Οι Lumberjacks έγιναν η πρώτη ομάδα που δεν ανήκει στην ACC και νίκησε στο σπίτι του το Duke, από το 2000 και η πρώτη που δεν ανήκει σε ranking από το 1983 (σε 13.473 ημέρες). Ήταν η δεύτερη unranked mid-major ομάδα που άφησε άναυδο κορυφαίο πρόγραμμα, στην έδρα του, τις τελευταίες 15 μέρες. Προηγήθηκε το 67-64 του University of Evansville επί του Kentucky (12/11) που ήταν στο Νο1 της 'αξιολόγησης' την πρώτη εβδομάδα της φετινής δράσης (11/11).

News 24/7

24MEDIA NETWORK