Ισπανία-Ελλάδα 82-77

Μαχόμενη έπεσε η Εθνική στον ημιτελικό του Ευρωμπάσκετ. Ηττήθηκε από την Ισπανία με 82-77 και την Κυριακή (16/09) θα διεκδικήσει το χάλκινο μετάλλιο και την απευθείας πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι διεθνείς πάλεψαν μέχρι τέλους, έφεραν σε δύσκολη θέση τους Ίβηρες, αλλά το αποτέλεσμα δεν τους δικαίωσε.

Ισπανία-Ελλάδα 82-77
Οι πρωταθλητές παίζουν σαν Έλληνες

Καμία φορά η νίκη γράφεται με ήττα. Ψάχναμε κάτι έξυπνο αλλά δεν βγαίνει. Δεν βγαίνει γιατί απέναντί μας είδαμε κάτι που νομίζω ότι το μάτι του Έλληνα έχει να το δει από τις στιγμές που ο Γκάλης, ο Γιαννάκης, ο Φάνης κοιτούσαν στα μάτια θεριά όπως οι Σοβιετικοί και οι Γιουσκοσλάβοι. Το μάτι των Ελλήνων, που γύρισε μόλις είδαν ημιτελικό με μεγάλο αντίπαλο.

Στο ταμπλό γράφει 82-77, η Ισπανία στον τελικό κι εμείς στον μικρό τελικό για ένα μετάλιο. Η νίκη πολλά φορές γράφεται με ήττα, και ο σεβασμός που επικύρωσε από τους ξένους φιλάθλους αυτή η ομάδα, ήταν ένας θρίαμβος. Χρυσά θα ξανάρθουν, ένα γήπεδο που μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο, παρά την διαφορά φοβόταν μήπως γυρίσει. Τώρα το μετάλλιο.

Η Ελλάδα έδειξε ότι το πιστεύει. Έμοιαζε λίγο με το παιχνίδι κόντρα στις ΗΠΑ, και η εθνική μας έβαλε τα καλά της στην επίθεση για να εκπλήξει τους Ισπανούς. Από το 4-7 του πρώτου πενταλέπτου έγινε σαφές ότι είμαστε σε ρυθμό με το τρίποντο του Χατζηβρέττα και τα καλάθια του Κακιούζη. Οι Ισπανοί απάντησαν με τον εξαιρετικό Καλδερόν που έδωσε το σύνθημα για να ξεκινήσουν την επίθεσή τους. Με τρία τρίποντα, λύγισε την ελληνική άμυνα κι έδωσε το δικαίωμα στους Ισπανούς να ξεφύγουν με 22-18 στο 10'.

Κάπου εκεί οι γηπεδούχοι παρουσίασαν το πολύ καλό τους πρόσωπο κι έφτασαν να προηγούνται με 37-26 στο 15'. Το καμπανάκι κτύπησε για την Ελλάδα περίπου όπως πριν από έναν χρόνο όταν οι Αμερικανοί είχαν πάρει αέρα οκτώ πόντων. Ο Διαμαντίδης πήρε την θέση του στην άμυνα και από τις δικές του προσπάθειες ξεκίνησαν όλα.

Στατιστικά που ενδιαφέρουν…

Οι Ισπανοί είχαν 11/21 δίποντα, 11/22 τρίποντα και 27/28 βολές. Η Εθνική, από την πλευρά της, είχε 20/44 δίποντα, 8/22 τρίποντα και 13/18 βολές.

Η Εθνική κέρδισε τη μάχη των ριμπάουντ (31-30), είχε περισσότερα κλεψίματα (11-5), και λιγότερα λάθη (11-16).

Έκοβε, έραβε, οπότε μόλις σταμάτησαν να σκοράρουν οι Ισπανοί ήταν η ώρα του Βασίλη Σπανούλη. Με εννέα πόντους, δικόυς του, καθαρά...Σπανούλικους έφερε την εθνική κοντά. Μαζί του και ο εντυπωσιακός Κώστας Τσαρτσαρής σε άμυνα και επίθεση. Ξαφνικά οι Ισπανοί είδαν μπροστά τους την καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη και φοβήθηκαν όπως αποτυπώθηκε 41-39.

Στην επανάληψη ποιος είδε τον Σπανούλη και δεν τον φοβήθηκε. Πήρε φόρα και δεν τον σταμάτησε κανείς. Η Ελλάδα επιτέθηκε και πέρασε μπροστά υποχρεώνοντας τους Ισπανούς να μεταχειριστούν μέσα που δεν ταιριάζουν σε πρωταθλητές κόσμου. Βουτιές, πονηρά τραβήγματα, ύπουλο ξύλο αλλά τα έβαλαν με λάθος ομάδα. Η εθνική πέρασε μπροστά με τρεις πόντους και κράτησε το προβάδισμα 59-60 στο 30'.

Κάπου εκεί ξύπνησε ο Ναβάρο κι έβαλε τους Ισπανούς στον αγώνα με έξι μαζεμένους. Πάνω από όλα τους έδωσε ψυχολογία, την ώρα που οι διαιτητές τους έκλειναν επικίνδυνα το μάτι. Ευτυχώς, ένας από τους τρεις αντιστάθηκε και κρατώντας τα ίσα με σερί 7-0 η Ελλάδα πέρασε μπροστά πέντε λεπτά πριν το τέλος.

Φευ την κρίσιμη στιγμή, οι Ισπανοί πήραν κουράγιο από τον κόσμο τους, τον απίστευτο Ναβάρο, τις θεατρινίστικες κινήσεις του Ερνάντεθ και βεβαίως την άμυνα του συγκλονιστικού Πάου Γκασόλ που έκοβε ό,τι περνούσε. Προηγήθηκαν 76-70 1,44 πριν το τέλος. Ο Βασιλόπουλος, που έκανε απίστευτο παιχνίδι στο δεύτερο ημίχρονο και ο... κρύος Ζήσης με δύο τρίποντα μείωσαν.

Οι Ισπανοί δεν έχαναν βολή και τελικά ένα λάθος του πάλι ηρωϊκού Παπαλουκά έγραψε τον επίλογο. Ένα επιφώνημα κοινού δέχτηκε το τελικό σκορ και ουσιαστικά αποθέωσε την εθνική μας.

ΣΤΑΡ

Ο Βασίλης...Ισπανούλης έκανε τρομερό παιχνίδι μπροστά αλλά και στην άμυνα στον Καλδερόν. Δικά του μαγκιόρικα καλάθια πήγαν να αλλάξουν την ροή του αγώνα. Ο Κώστας Τσαρτσαρής στο καλύτερο τουρνουά του με την εθνική. Άμυνα στον Γκασόλ επίθεση, σούπερ. Ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος. 10 πόντοι, άμυνες θανάτου και όλα ερχόμενος από τον πάγκο. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης για το τέλειο αμυντικά παιχνίδι.

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ

Οι Ισπανοί αξίζουν να παίξουν τελικό. Τα καραγκιοζιλίκια τους όμως έδειξαν ότι δεν έχουν τον ίδιο χαρακτήρα με το Πεκίνο. Κατανοητή η ανάγκη να μην το χάσουν στο σπίτι τους αλλά τα πάντα έχουν όρια. Ντροπή στον Καλδερόν για την προσπάθεια να εκμαιεύσει το εσκεμμένο φάουλ. Δεν τα είχαν ανάγκη και γι' αυτό μας απογοήτευσαν.

ΣΧΟΛΙΟ

Χορτάσαμε μπάσκετ που να πάρει. Γεμίσαμε από το καλύτερο παιχνίδι των τελευταίων ετών. Συγκρούστηκαν οι δύο καλύτεροι στην Ευρώπη και μας συγκλόνισαν. Οι περισσότεροι θα προτιμούσαν να νικήσουν με ...2-1. Ο γράφων είναι πολύ υπερήφανος γι' αυτά τα παιδιά και τον κόουτς που ηττήθηκαν παίζοντας ως πρωταθλητές Ευρώπης που είναι ακόμα. Ραντεβού στις 20.00 την Κυριακή. Το δικό μας exit poll λέει Ελλάδα.


Τα δεκάλεπτα: 24-18, 41-39, 59-60, 82-77

Ισπανία: Π.Γκασόλ 23(6ρ), Φερνάντεθ 2, Καμπέθας 3(1), Ναβάρο 23(5/6τρ), Καλδερόν 18(4/8τρ), Ρέγες 2, Χιμένεθ 5(1), Μ.Γκασόλ, Μουμπρού, Γκαρμπαχόσα 6

Ελλάδα: Παπαλουκάς 3, Μπουρούσης, Ζήσης 6(1), Σπανούλης 24(1τρ, 5ασ), Βασιλόπουλος 10(3), Χατζηβρέττας 3(1), Ντικούδης 8(1), Τσαρτσαρής 7(1), Διαμαντίδης 6(9ρ), Παπαδόπουλος 2, Κακιούζης 8


































News 24/7

24MEDIA NETWORK