Ράπτορς-Μπακς: Ο Καγουάι Λέοναρντ νίκησε τρία πράγματα

Ο Νικ Νερς δεν μπορούσε να αλλάξει πολλά, εν όψει του τρίτου τελικού της Ανατολής. Έστειλε τον Καγουάι Λέοναρντ πάνω στον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ο Greek Freak δεν έβαλε πόντο από τα 6.54'' της β' περιόδου έως τα 8.52'' πριν το τέλος της τέταρτης. Ο leader του Τορόντο ήταν ο πρώτος σκόρερ του 118-112.

Ράπτορς-Μπακς: Ο Καγουάι Λέοναρντ νίκησε τρία πράγματα

Oι Μπακς έχασαν 64 σουτ. Οι Ράπτορς 62. Οι Μπακς έκαναν 20 λάθη. Οι Ράπτορς 17. Οι Μπακς έκαναν 30 φάουλ. Τόσα έκαναν και οι Ράπτορς. Γενικά, δεν έκλαψε κανείς από την ποιότητα του τρίτου τελικού της Ανατολής. Αυτά ωστόσο, που έκανε ο Καγουάι Λέοναρντ στο 118-112 του Τορόντο επί του Μιλγουόκι ήταν έως και συγκινητικά. Πολλώ δε αν σκεφτείς ότι έπαθε 'γύρισε' το πόδι, σε προσγείωση από λέι απ, στις πρώτες φάσεις του ματς -και σε κάποια σημεία του αγώνα έτρεχε 'κουτσό'.

When the going got tough, προχώρησε ο τύπος που έμεινε στο παρκέ τα 52 από τα 58 αγωνιστικά λεπτά, στη διάρκεια των οποίων δεν είχε ως μοναδική υποχρέωση να δίνει πόντους (11/25 σουτ, 12/13 βολές για τη σούμα των 36 πόντων, συν 9 ριμπ., συν 5 ασίστ, συν 2 κλεψίματα, μια τάπα και 5 λάθη), αλλά και να 'κόβει' αυτούς του Γιάννη Αντετοκούνμπο (5/16 σουτ, 2/7 βολές, 23 ριμπάουντ, 7 ασίστ, 1 κλεψ., 4 τάπες και 8 λάθη) -ως ο πρώτος της συνδυαστικής άμυνας της παρέας του.

Προχώρησε ο αντισυμβατικός NBAer, που δεν έχει social media (προτιμά να αφιερώνει το χρόνο του στους αγαπημένους του), που δεν λέει πολλά (βασικά, αρκείται στα άκρως απαραίτητα) και που για να χαμογελάσει πρέπει να 'χει συμβεί κάτι πραγματικά καλό, ώστε να αξίζει το τέντωμα των 17 μυών του προσώπου που μετέχουν στη διαδικασία.

Αυτός που βρίσκεται στον τελευταίο χρόνο ενός πενταετούς συμβολαίου που του δίνει 94 εκατομμύρια δολάρια, που έχει αναδειχθεί δυο φορές “καλύτερος αμυντικός της χρονιάς”, MVP των τελικών του 2014, που στα 16 έπαιξε την επομένη της δολοφονίας του πατέρα του σε αγώνα του σχολείου του, που περνά τα καλοκαίρια στο τριάρι διαμέρισμα που έχει στο Σαν Ντιέγκο, που πάντα έχει μια μπάλα μπάσκετ στο backpack του και που για τις μετακινήσεις του χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο που 'χε αγοράσει στο high school: μια Chevy Tahoe του 1997.

Ράπτορς-Μπακς: Ο Καγουάι Λέοναρντ νίκησε τρία πράγματα


"Λειτουργεί ακόμα και το 'χω ξεπληρώσει" ήταν το σχόλιο του Λέοναρντ στην ερώτηση 'γιατί έχεις ακόμα αυτό το αυτοκίνητο;'. Παρεμπιπτόντως, έχει και μια Porsche του 1990.

Όταν λοιπόν, οι Ράπτορς βρέθηκαν σε κατάσταση do or die, όλοι γύρισαν και κοίταξαν τον Λέοναρντ. Αυτός ήταν που σκόραρε τα τρία τελευταία σουτ της ομάδας του και τους 8 από τους 10 τελευταίους πόντους της β' παράτασης, έως το 118-112. Αυτός ανέλαβε και τον Αντετοκούνμπο, σε μια από τις βασικές αλλαγές στην τακτική του Νικ Νερς για τη σειρά.

Ο κόουτς του Τορόντο ήξερε πως δεν υπήρχε τρόπος να κάνει κάτι για να αλλάξει το 52.1% που είχαν οι παίκτες του, στα ελεύθερα σουτ, από την πρεμιέρα της σειράς με τους Σίξερς -ενώ είχαν 'βγει' από την κανονική περίοδο ως οι δεύτεροι καλύτεροι της λίγκας, με 68.1%. Μπορούσε, όμως, να αλλάξει τα ελεύθερα σουτ του Μιλγουόκι που φημίζεται για τις αποστάσεις του.

Στο Game 3 ο Greek Freak είχε περισσότερα λάθη από εντός παιδιάς. Με τον Λέοναρντ ως κύριο αμυντικό, επάνω του, μέτρησε 1/9. Δεν σκόραρε από το 6.54'' της β' περιόδου έως τα 8.52'' πριν το τέλος της τέταρτης. Πήρε μόνο ένα σουτ -τρίποντο- και το έχασε.

Οι Μπακς 'είχαν' μόνο 10 ελεύθερα σουτ, στο μισό γήπεδο, σε 58 λεπτά. Οι Ράπτορς απήλαυσαν 11/21. Όπως θα θυμάσαι, το μπάσκετ είναι ομαδικό σπορ. Προφανώς λοιπόν, και ο Λέοναρντ δεν μπορούσε να 'πάρει' μόνος του τον τρίτο τελικό της Ανατολής.

Ποιος έβαλε πλάτη; Να σου πω ότι ο πάγκος των Μπακς είχε 54 πόντους. Αυτός του Τορόντο 27. Να σου πω και ότι ο Κάιλ Λόουρι (11π., 4/7 σουτ, 5 ασίστ) αποβλήθηκε -με φάουλ-, ενώ έμεναν 6 λεπτά για το τέλος της κανονικής διάρκειας. Δηλαδή, οι Ράπτορς έχασαν τον 'εγκέφαλο' τους στο πιο κρίσιμο σημείο του ματς. Ποιος ήταν λοιπόν, αυτός που συνεταιρίστηκε με τον ηγέτη; Όλοι -έστω από λίγο.

Toronto Raptors' Kawhi Leonard shoots in traffic during the second half of Game 1 of the NBA Eastern Conference basketball playoff finals against the Milwaukee Bucks Wednesday, May 15, 2019, in Milwaukee. The Bucks won 108-100 to take a 1-0 lead in the series. (AP Photo/Morry Gash)
Toronto Raptors' Kawhi Leonard shoots in traffic during the second half of Game 1 of the NBA Eastern Conference basketball playoff finals against the Milwaukee Bucks Wednesday, May 15, 2019, in Milwaukee. The Bucks won 108-100 to take a 1-0 lead in the series. (AP Photo/Morry Gash) AP

O Nόρμαν Πάουελ ήταν ο γκαρντ με τη μεγαλύτερη παραγωγικότητα: σε 30 λεπτά είχε 19 πόντους, με 7/13 σουτ. Σε εξτρά περίοδο ωστόσο, δεν έπαιξε -συμπλήρωσε και αυτός τα φάουλ. Εν τη απουσία του, οι 'Πτερόσαυροι' έμειναν με τους Ντάνι Γκριν και Φρεντ ΒανΒλιτ για γκαρντ (είχαν 2/20), με τον “Ρόμπιν” του “Μπάτμαν” Λέοναρντ, Πασκάλ Σιακάμ (25π., 9/18 σουτ, 11 ριμπ.), να χάνει τις δυο βολές που είχε στα 7'' πριν το τέλος της κανονικής διάρκειας και μαζί την ευκαιρία να λήξει εκεί το ματς. Ο Μαρκ Γκασόλ ήταν ενεργός για 45' και πρόσθεσε 16 πόντους (1/2 δίποντα, 4/8 τρίποντα), μαζί με 12 ριμπάουντ, 7 ασίστ και 5 τάπες. Μετά δήλωσε το εξής:

Η αντοχή του Καγουάι ήταν απίστευτη. Δεν επέτρεψε στην κούραση, τον πόνο που ένιωθε στο πόδι ή οτιδήποτε άλλο τον ενοχλούσε να τον νικήσει. Τα νίκησε όλα εκείνος.

Το ESPN ενημέρωσε ότι 'όσο γίνονταν πιο δύσκολες οι κατοχές, πιο κρίσιμες, τόσο εξαφανιζόταν η επιδεξιότητα των ομάδων'. Κοινώς, όσο περνούσε η ώρα, τόσο το μυαλό των περισσότερων 'μπλόκαρε'. Ο Έρικ Μπλέντσο ήταν μια τέτοια περίπτωση, με τον Αντετοκούνμπο να αποχωρεί -λόγω φάουλ- στο 3' της δεύτερης παράτασης και τον Κρις Μίντλετον να κάνει λάθη (ήταν αυτός που έστειλε το ματς στην πρώτη παράταση), όταν αυτό ήταν το τελευταίο που έπρεπε να κάνει.

Aλλά ας κλείσουμε με τον πρωταγωνιστή που όταν του είπαν 'φάνηκε να δοκιμάζεσαι, σωματικά. Πώς νιώθεις τώρα;' εξήγησε το εξής.

Είμαστε στα ΝΒΑ playoffs. Όλοι πονούν. Πρέπει να συνεχίσω να παλεύω.

Για το κρεσέντο του στο φινάλε, διευκρίνισε πως “ πιστεύω στον εαυτό μου και οι συμπαίκτες μου πιστεύουν σε εμένα. Δίνω το 110% του εαυτού μου και μπορώ να ζήσω με το όποιο αποτέλεσμα”. Τον ρώτησαν και για το τι χρειάζεται ώστε να περιορίσει τον Αντετοκούνμπο. “ Χρειάζεται όλη η ομάδα, γιατί είναι εκπληκτικός παίκτης. Για αυτό και είναι MVP finalist. Είναι εξαιρετικός ηγέτης της ομάδας του, άρα όλοι πρέπει να δείχνουμε χέρια και να παίζουμε δυνατά”.

Photos: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK