Κακιούζης στο Contra.gr: "Ο Καλάθης ταιριάζει γάντι στην Μπαρτσελόνα"

Ο Νικ Καλάθης συνεχίζει την παράδοση της Μπαρτσελόνα να εμπιστεύεται ελληνικά χέρια, το Contra.gr θυμίζει τους 8 που έχουν προηγηθεί κι ένας απ' αυτούς, ο Μιχάλης Κακιούζης, δηλώνει ότι ο πρώην αρχηγός του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ θα εκπλαγεί με το πόσο εύκολα θα προσαρμοστεί στους "μπλαουγκράνα".

Ο Νικ Καλάθης με αντίπαλο τον Άνταμ Χάνγκα. Του χρόνου μαζί στην Μπαρτσελόνα
Ο Νικ Καλάθης με αντίπαλο τον Άνταμ Χάνγκα. Του χρόνου μαζί στην Μπαρτσελόνα EUROKINISSI SPORTS/ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ

Η μεταγραφή του Νικ Καλάθη στην Μπαρτσελόνα ολοκληρώθηκε μέσα στην εβδομάδα που πέρασε κι είναι σίγουρα μια από τις κορυφαίες κινήσεις του καλοκαιριού. Ο κορυφαίος πασέρ της Ευρωλίγκας και εκ των καλύτερων πόιντ-γκαρντ των τελευταίων ετών στη διοργάνωση έκλεισε τον κύκλο του στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ και άνοιξε ένα νέο στη Βαρκελώνη. Το τι σημαίνει για τους "πράσινους" η απώλειά του, το είχαμε αναλύσει όταν έγινε γνωστή η είδηση της αποχώρησής του.

Δεν είναι η πρώτη φορά, που οι "μπλαουγκράνα" εμπιστεύονται ελληνικά χέρια. Ο Καλάθης είναι ο 9ος κατά σειρά που φεύγει από τη χώρα για να γίνει μόνιμος κάτοικος Βαρκελώνης. Μακράν η ισπανική ομάδα με τους περισσότερους Έλληνες στο ρόστερ. Από το 1997, όταν ο Ευθύμης Ρεντζιάς πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στην Καταλανία και για 4 χρόνια έγινε ίνδαλμα των οπαδών της "Μπάρτσα", το ελληνικό στοιχείο δίνει συχνά το "παρών" στο "Παλαού Μπλαουγκράνα", που όλο γκρεμίζεται κι όλο παραμένει στη θέση του.

Ο Ρεντζιάς έχει παίξει και τα περισσότερα παιχνίδια απ' όλους, 179 τον αριθμό, έχει πάρει και τους πιο πολλούς τίτλους με τη μεγάλη ομάδα της Βαρκελώνης. Είναι ο επικεφαλής της λίστας, στην οποία θα βρούμε ακόμη τον Νίκο Οικονόμου που έπαιξε λίγο τη σεζόν 2001-2002, τον αρχηγό της Εθνικής Ελλάδας, Μιχάλη Κακιούζη, που πέρασε δυο σεζόν με αξιοσημείωτες επιδόσεις (και ένα κύπελλο), προσθήκες έκτακτες που έκανε η "Μπάρτσα" όπως με τον Γιάννη Μπουρούση και τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη, κανονική μεταγραφή (με πληρωμή του μπάι-άουτ) του Κώστα Παπανικολάου το 2013 και ένα δίδυμο που δοκίμασε το 2015 (Στράτος Περπέρογλου-Σάσα Βεζένκοφ, με τον δεύτερο να μένει 3 χρόνια και να παίζει τα περισσότερα παιχνίδια, παρά ένα 100, μετά τον Ρεντζιά).

Προσθέστε σε αυτούς και τον Γιώργο Μπαρτζώκα που έχει καθίσει στον πάγκο της Μπαρτσελόνα και φτιάχνετε εύκολα μια... ελληνικότατη δεκάδα, με καλούς παίκτες και σπουδαίο κόουτς. Να και ο πίνακας:

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

ΠΑΙΚΤΗΣ ΣΕΖΟΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΤΙΤΛΟΙ
Ευθύμης Ρεντζιάς 1997-2001 179αγ, 8.2π, 3.7ρ, 0.4ασ 2 πρωταθλήματα (1999, 2001), 1 Κύπελλο Ισπανίας (2001), 1 Κυπελλο Κόρατς (1999)
Νίκος Οικονόμου 2001-2002 13αγ, 6.5π, 1ρ, 0.6ασ -
Μιχάλης Κακιούζης 2005-2007 83αγ, 8.9π, 3ρ, 0.5ασ 1 Κύπελλο Ισπανίας (2007)
Γιάννης Μπουρούσης 2005-2006 3αγ, 2π -
Λουκάς Μαυροκεφαλίδης 2012-2013 12αγ, 6.5π, 2.5ρ, 0.4ασ -
Κώστας Παπανικολάου 2013-2014 40αγ, 6.6π, 3.2ρ, 1.1ασ 1 πρωτάθλημα Ισπανίας (2014)
Στράτος Περπέρογλου 2015-2017 72αγ, 7.4π, 2.5ρ, 1ασ 1 supercopa Ισπανάις (2015)
Σάσα Βεζένκοφ 2015-2018 99αγ, 6.4π, 2.9ρ, 0.8ασ 1 supercopa Ισπανίας (2015)

Ο Καλάθης ακολουθεί την ίδια διαδρομή, Αθήνα-Βαρκελώνη. Θα τα καταφέρει; Τι θα δώσει στην "Μπάρτσα" ο άνθρωπος που έκανε τα πάντα τα τελευταία χρόνια στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ: Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες της Μπαρτσελόνα; Πόσο μεγάλο είναι τελικά το κλαμπ για το οποίο καμαρώνουν οι Καταλανοί και όχι μόνο, αφού οι οπαδοί του βρίσκονται σε ολόκληρο τον πλανήτη. Τις απαντήσεις στο Contra.gr δίνει ο Κακιούζης.

Η συγκυρία με τον Σάρας

Αναλυτής, πλέον, για λογαριασμό της Nova, τη διετία 2005-2007 γνώρισε τη Βαρκελώνη, την αγάπησε κι έγινε ακόμη μεγαλύτερος οπαδός της Μπαρτσελόνα, έστω κι αν... υπέστη τα βασανιστήρια του Ντούσκο Ιβάνοβιτς. Ξέρει καλά τι θα συναντήσει ο πρώην αρχηγός του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ: "Νομίζω ότι η συγκυρία ήταν ιδανική. Και για τον Καλάθη και για την Μπαρτσελόνα και για τον Σάρας, θα πρόσθετα αφού η μεταγραφή του Νικ, συνέπεσε και με την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της ομάδας από τον Γιασικεβίτσιους. Δεν ξέρω αν είχαν μιλήσει, σίγουρα πάντως θα είναι ευτυχείς αμφότεροι για τη συνεργασία. Ήταν μαζί συμπαίκτες στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ και δε νομίζω ότι υπήρχε καλύτερος προπονητής για να υποδεχθεί τον Καλάθη στην Μπαρτσελόνα".

"Η χρονιά δεν τελείωσε καλά για την Μπάρτσα, παρά το απεριόριστο μπάτζετ κι ένα τεράστιο όνομα όπως ο Νίκολα Μίροτιτς. Προφανώς, κανείς δεν μπορεί να κάνει υψηλή κριτική, σε μια τόσο ιδιαίτερη και περίεργη αγωνιστική περίοδο. Το αποτέλεσμα πάντως δεν ήταν ικανοποιητικό για τους Καταλανούς, που φαίνεται να έχουν πάρει σοβαρές αποφάσεις για το μέλλον τους. Ο σχεδιασμός τους ξεκίνησε αμέσως, ο Καλάθης είναι ένας παίκτης-κλειδί και αν αληθεύουν οι φήμες για Πάου Γκασόλ, καταλαβαίνετε πόσο ψηλά μπαίνει ο πήχης".

Τι θα βρει όμως ο Καλάθης στη Βαρκελώνη; Ο Κακιούζης σημειώνει: "Μια ομάδα που θα τον... ξεκουράσει, σε σχέση με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ. Δεν θα του ζητήσουν όσα έκανε στο ΟΑΚΑ. Ναι μεν υπάρχει η πίεση των τίτλων, ειδικά τα τελευταία χρόνια που δεν έρχονται για την Μπαρτσελόνα, όμως η δουλειά του πάνω στο παρκέ θα είναι πιο εύκολη. Του ταιριάζει απόλυτα το ισπανικό μοντέλο του μπάσκετ και πιστεύω ότι θα ταιριάξει κι η ομάδα μαζί του. Δεν θα χρειαστεί να παίζει 35 λεπτά, να είναι οργανωτής, καλός αμυντικός και... εκτελεστής ταυτόχρονα, που ήθελε ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ. Στην Μπαρτσελόνα θα έχει 2-3 παίκτες που θα μπορούν να κάνουν τα ίδια".

Για τον Κακιούζη δεν υπάρχει αμφιβολία: "Χωρίς παρεξήγηση και διάθεση υποτίμησης του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, ο κύκλος του Νικ στο ΟΑΚΑ είχε κλείσει. Από την στιγμή, μάλιστα, που δεν μπορούσε να αντέξει το μεγάλο συμβόλαιο του παίκτη, θεωρώ ότι η καλύτερη λύση ήταν αυτή που επιλέχθηκε. Να μείνει ελεύθερος ο Καλάθης, να πάει σε μια ομάδα υψηλών προδιαγραφών και την ίδια ώρα ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ να ανασυγκροτηθεί σε άλλη βάση, με άλλον σχεδιασμό και επιλογές. Νομίζω πως ο Καλάθης ό,τι είχε να δώσει, το έδωσε. Θα δοκιμάσει κάτι καινούργιο στην Μπαρτσελόνα".

Νικ, απόλαυσέ το

Τι θα συμβούλευε ένας πρώην παίκτης της "Μπάρτσα", έναν που θα φορέσει τη φανέλα της λίαν συντόμως: "Πρώτα απ' όλα να το ευχαριστηθεί, κάτι για το οποίο είμαι σίγουρος. Θα νιώσει πολύ χαρούμενος παίζοντας για την Μπάρτσα. Είναι, βέβαια, ένας επαγγελματίας που θα πρέπει να κάνει καλά τη δουλειά του, η ομάδα έχει υψηλές απαιτήσεις, ζητάει επειγόντως τίτλους, όμως θα απολαύσει κάθε στιγμή του στη Βαρκελώνη. Επαναλαμβάνω, του ταιριάζει πάρα πολύ το ισπανικό μπάσκετ και νομίζω ότι ο Νικ θα εκπλαγεί με το πόσο εύκολα θα προσαρμοστεί στην Μπαρτσελόνα. Αυτή είναι η γνώμη μου".

Μόλις έχει τελειώσει ένα από τα καλύτερα ματς του Μιχάλη Κακιούζη με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα. Ο Έλληνας διεθνής πανηγυρίζει το 76-70 επί της Ρεάλ και την πρόκριση στο Final Four της Euroleague 2005-2006. Έχει σημειώσει 19 πόντους με 7/9 σουτ
Μόλις έχει τελειώσει ένα από τα καλύτερα ματς του Μιχάλη Κακιούζη με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα. Ο Έλληνας διεθνής πανηγυρίζει το 76-70 επί της Ρεάλ και την πρόκριση στο Final Four της Euroleague 2005-2006. Έχει σημειώσει 19 πόντους με 7/9 σουτ

Δυο χρόνια στην Βαρκελώνη, ο Κακιούζης ήταν συμπαίκτης με μεγάλα ονόματα όπως ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο, ο Άλφιο Μπαζίλε, ο Μίλος Βούγιανιτς, ο Ροντρίγκο Ντελα Φουέντε, ο Φραν Βάσκεθ, ο Γιάκα Λάκοβιτς, ο Μαρκ Γκασόλ (μόλις 21 ετών). Εκεί, στην πρωτεύουσα της Καταλανίας, έζησε ένα παιδικό όνειρο: "Μεγάλωσα βλέποντας την Μπαρτσελόνα να παίζει με τον Άρη, έβλεπα τον Χουάν Αντόνιο Σαν Επιφάνιο και το Όντι Νόρις, κόντρα στον Νίκο Γκάλη. Μεγάλωσα, επίσης, διαβάζοντας τα κόμικ του Ερίκ Καστέλ. Όταν φόρεσα τη φανέλα της, ένιωσα κάτι που δεν μπορώ να το περιγράψω. Και δεν νομίζω ότι κάποιος μπορεί να το καταλάβει, αν δεν το ζήσει. Πέρασα δυο υπέροχα χρόνια στη Βαρκελώνη, λάτρεψα την πόλη και παρότι στις προπονήσεις μας βασάνιζε ο Ιβάνοβιτς, η θητεία μου στην Μπάρτσα είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι της ζωής μου. Το λένε οι φίλοι της ομάδας: κάτι παραπάνω από ένας σύλλογος. Δεν είναι υπερβολή, αλλά η αλήθεια".

News 24/7

24MEDIA NETWORK