Ο κακός αμυντικός Λεμπρόν Τζέιμς είναι καλύτερος από τους άλλους

Μέλος της καλύτερης αμυντικής 5άδας για 5 χρόνια στη σειρά (2009-2013), 'κατηγορείται' πλέον πως αδιαφορεί για τα αμυντικά καθήκοντά του. Ο Λεμπρόν Τζέιμς είναι κακός, όχι όμως ο χειρότερος των Λέικερς.

Ο κακός αμυντικός Λεμπρόν Τζέιμς είναι καλύτερος από τους άλλους
AP PHOTO/FRANK FRANKLIN II

Ο 'Βασιλιάς' φοράει την πιο φανταχτερή -προτιμήσεις είναι αυτές- στολή στο ΝΒΑ. Την κιτρινομώβ των Λέικερς. Ταυτόχρονα όμως μοιάζει γυμνός. Ευάλωτος και τρωτός τις φορές που η ομάδα του δεν έχει την μπάλα.

Ειδάλλως δεν θα είχε νόημα το viral σκηνικό με τον Κάιλ Κούζμα. Τον συμπαίκτη που τον έσπρωξε βίαια στην αναμέτρηση με τους Κλίπερς για να βγει ως το τρίποντο και να μαρκάρει.

Ασέβεια; Αντίδραση της στιγμής περισσότερο, όταν δεν είναι δυνατόν να κυνηγήσεις μια χαμένη φάση και να εμποδίσεις ένα σουτ (του Γκαλινάρι) από την περίμετρο.

Ο ίδιος ο Λεμπρόν, ενοχλημένος -όσο πατάει το παπούτσι του- στο παρκέ από την αδιάκοπη κριτική, είχε αποκριθεί 'come on with it' για να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Τέσσερις λέξεις που κούμπωσαν ιδανικά με το "κάθε ομάδα έχει το δικαίωμα, αν θέλει, να με απομυθοποιήσει αμυντικά. Θα δούμε, αν θα συμβεί".

Προκαλώντας όσους θέλουν να τεστάρουν τις αντοχές του(ς).

Μεταξύ μας, έχουν δοκιμάσει πολλάκις. Ιδίως όσοι δεν φοβούνται να τον 'χτυπήσουν' στα πόδια. Όπως ο Κάιρι Ίρβινγκ ή ο Τζέιμς Χάρντεν. Παίκτες πολύ νεότεροι και σαφώς πιο ευκίνητοι. Άλλοι πάλι τον τρέμουν ακόμη, από σέβας κυρίως για τη φήμη του 'εξολοθρευτή', και επιλέγουν ν' απαλλαγούν από την ευθύνη της μπάλας παρά να δοκιμάσουν να τελειώσουν τη φάση. Όχι γιατί ξέρουν ότι δεν θα σκοράρουν.

Από τον Νοέμβριο του 2017 κυκλοφορεί άρθρο που τιτλοφορείται 'Λεμπρόν Τζέιμς: ο πιο αναξιόπιστος αμυντικός του ΝΒΑ' και το υπογράφει ο Τζέικ Πέιντινγκ. Τότε έπαιζε ακόμη στους Καβαλίερς.

Πάνω-κάτω ίδια περίοδο ο αναλυτής του ESPN Μπράιαν Γουίνχορστ, επί μια 7ετία (2003-2010) ρεπόρτερ των Καβαλίερς σε εφημερίδες του Οχάιο, έλεγε πως ο Λεμπρόν είναι " φρικτός αμυντικός" και πως διάγει " τη χειρότερη σεζόν" της καριέρας του. Είχε ήδη κυλήσει στη δίνη της αμυντικής αδιαφορίας.

Διάβαζαν το μέλλον προβλέποντας την εξέλιξη των πραγμάτων; Ενδεχομένως. Συνέβη όμως! Υπάρχουν αποδείξεις.

Ο Λεμπρόν εξακολουθεί να είναι αποτελεσματικός όταν τον έχουν πλάτη. Χάρη στη δύναμη, τη στιβαρότητα, τα σωματικά προσόντα του, δεν επιτρέπει εύκολα στον αντίπαλό του να υπερισχύσει.

Τι συμβαίνει όμως όταν παίζει άμυνα με πρόσωπο, γίνεται εύκολα κατανοητό. Δεν κυνηγάει φάσεις, χάνεται στις αλλαγές, επιτρέπει ξεμαρκάριστα σουτ από μέση ή μακρινή απόσταση, αφήνει αφύλακτες διαβάσεις. Βλέπει τα τρένα να περνούν, δεν τρέχει πίσω.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα:

Εξ ου κι αναλαμβάνει τον αντίπαλο με τη μικρότερη συνεισφορά στο επιθετικό παιχνίδι της ομάδας του, κρατώντας δυνάμεις και ενέργεια για την άλλη πλευρά του παρκέ.

Θα περίμενε κανείς από τα νιάτα του Γουόλτον να καλύπτουν τις αδυναμίες του. Όταν όμως συνυπάρχουν μαζί του ο 33χρονος Ρόντο ή ο 37χρονος Τσάντλερ και όχι φερ' ειπείν ο (τραυματίας) Λόνζο Μπολ, που πιέζει την μπάλα και προξενεί ανισορροπία στην αντίπαλη επίθεση, το πρόβλημα διογκώνεται.

Αριθμοί και εικόνα είναι αμείλικτοι

Οι Λέικερς διαθέτουν την 24η χειρότερη αμυντική επίδοση μεταξύ των 30 ομάδων του ΝΒΑ επιτρέποντας 113.9 πόντους σε κάθε αντίπαλό τους ανά ματς. Ο συντελεστής μάλιστα είναι αρνητικός, αφού σκοράρουν μονάχα 112.3! Υστερούν ακόμη και των Καβαλίερς (της πρώην ομάδας του Λεμπρόν) ή των Μπουλς και των Τίμπεργουλβς, που δεν θα προλάβουν την 8άδα σε Ανατολή και Δύση. Κατά πως φαίνεται ούτε οι Λέικερς κι ας μεσολάβησε η ενεργοποίησε του 'playoff mode'.

Η δουλειά είναι συνολική, απαιτείται χημεία και συνεννόηση, αλλά από έναν παίκτη που για πέντε σερί σεζόν ανήκε στην καλύτερη αμυντική ομάδα του πρωταθλήματος και κουβαλά το χρίσμα του πληρέστερου παίκτη όλων έχεις απαιτήσεις.

Ο Νταν Πάτρικ, στο δικό του podcast, τον έχει πολλάκις προκαλέσει " να παίξει άμυνα", διότι " είσαι ο ηγέτης". Ένας ηγέτης 35 εκατομμυρίων δολαρίων - μόνο για την τρέχουσα σεζόν.

Βασικά και advanced stats του ΝΒΑ τον επιβεβαιώνουν.

Ο Λεμπρόν Τζέιμς είναι 33ος στα κλεψίματα με 1.4 κατά μέσο όρο (όσα και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο). Αριθμός που μεταφράζεται σε 1.87 ανά 48 λεπτά και είναι κάτω από το μέσο όρο καριέρας τους. Ανάλογη είναι η πτώση που παρατηρείται στα κοψίματα, χωρίς βέβαια να ήταν ποτέ rim protector. Ωστόσο το πιο απογοητευτικό στοιχείο είναι το 'defensive rating', μια και βρίσκεται μόλις στο Νο240 της λίστας με 106.6 πόντους ανά 100 κατοχές και κατέχει την 88η θέση μεταξύ των παικτών που χρησιμοποιούνται τουλάχιστον 20 λεπτά.

Los Angeles Lakers' LeBron James listens to the national anthem before an NBA basketball game against the Memphis Grizzlies Sunday, Dec. 23, 2018, in Los Angeles. (AP Photo/Marcio Jose Sanchez)
Los Angeles Lakers' LeBron James listens to the national anthem before an NBA basketball game against the Memphis Grizzlies Sunday, Dec. 23, 2018, in Los Angeles. (AP Photo/Marcio Jose Sanchez) AP PHOTO/MARCIO JOSE SANCHEZ

Για να μην φτάσουμε στο παράγοντα των 'Defensive Win Shares', τις νίκες που παράγει ο εκάστοτε παίκτης ανάλογα με την αμυντική ικανότητα / συνεισφορά στην ομάδα του. Την ώρα που ο κορυφαίος όλων Τζο Ίνγκλις των Τζαζ βρίσκεται στο 10.7, και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο του 10.5 με τον Πολ Τζορτζ του 10.1 συνθέτουν την κορυφαία τριάδα του πρωταθλήματος, ο Λεμπρόν Τζέιμς 'απουσιάζει' από την πρώτη σελίδα της λίστας, εκτός δηλαδή της 50άδας, και είναι 76ος χωρίς ν' αγγίζει καν το 6 (5.7).

Όλα τα παραπάνω λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία της συνολικής αμυντικής αδυναμίας των Λέικερς. Η οποία είναι ακόμη πιο φτωχή ενόσω ο Λεμπρόν Τζέιμς βρίσκεται εκτός αγώνα - όποτε αυτό συμβαίνει. Διότι με αυτόν παρόντα οι Λέικερς πετυχαίνουν 110.4 πόντους και δέχονται 108.9, κόντρα στους 3.5 πόντους λιγότερους που χάνουν στην επίθεση και τους 112.3 που φορτώνεται το καλάθι τους! Ανά 100 κατοχές πάντα.

Ο κακός αμυντικός Λεμπρόν Τζέιμς είναι καλύτερος από τους άλλους

πηγή: basketball-reference

Ούτε ο Τζακ Νίκολσον θα ήθελε να σκεφτεί σε ποια θέση θα ήταν οι 'λιμνάνθρωποι', αν ο Λεμπρόν Τζέιμς δεν είχε επιλέξει το Λος Άντζελες πέρυσι το καλοκαίρι. Τότε βέβαια δεν θα κουβεντιάζαμε καθόλου. Θα συνέβαινε απλώς...

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Frank Franklin II

News 24/7

24MEDIA NETWORK