5 καρφώματα από τη βολή, το ίδιο επικά με αυτό του Γιάννη Αντετοκούνμπο

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο τόλμησε και απογειώθηκε από το σημείο της βολής, χαρίζοντας απλόχερα showtime στη νίκη των Μπακς επί των Πίστονς. Ποιοι άλλοι τόλμησαν παρόμοια απογείωση;

5 καρφώματα από τη βολή, το ίδιο επικά με αυτό του Γιάννη Αντετοκούνμπο

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο προκαλεί αναταράξεις, ακόμα και στην playoff season του NBA. Σε μια εποχή όπου φαίνεται πως τα Ελάφια του Μιλγουόκι είναι πάρα πολύ έτοιμα για να φτάσουν στους τελικούς του NBA ή έστω να έχουν βλέψεις για να φτάσουν ψηλά, ο Giannis προσφέρει απλόχερα showtime.

Στη χθεσινή νίκη των Μπακς επί των Πίστονς, ο σταρ των Μπακς θύμισε vintage ΝΒΑ, δηλαδή εκείνες τις εποχές του NBA που οι τακτικές πήγαιναν περίπατο και οι κορυφαίοι παίκτες των ομάδων όπως ο Μάτζικ Τζόνσον, εκτοξεύονταν από κάθε σημείο του γηπέδου και κάρφωναν τη μπάλα, σχεδόν πυραυλοκίνητοι.

Η χθεσινή φάση της τρίτης περιόδου του αγώνα με τους Πίστονς, είχε ως πρωταγωνιστή τον Γιάννη, σε διαδικασία εκτόξευσης, (σχεδόν) από το σημείο των βολών, καταλήγοντας με ωμή δύναμη στο καλάθι της ομάδας από το Ντιτρόιτ. Το παιδί που αγάπησε το μπάσκετ στο γήπεδο του Φιλαθλητικού και με την ίδια ιερή λατρεία για την πορτοκαλί μπάλα εμφανίζεται στη playoff season του NBA, μας χάρισε αυτή τη φάση ανθολογίας:

Κάπου εδώ, ας απολαύσουμε μερικές ακόμα φάσεις καρφωμάτων από το ίδιο σχεδόν σημείο, των ελεύθερων βολών, με πρωταγωνιστές σταρ του NBA από το παρελθόν, αλλά και από εκείνους που περιμένουν στη γωνιά για να αρπάξουν την ευκαιρία τους.

Ζάιον Γουίλιαμσον

O Λεμπρόν Τζέιμς έχει δηλώσει πως ο Ζάιον είναι καλύτερος, από τον Λεμπρόν, ο Στεφ Κάρι τον έχει αποκαλέσει 'εξωπραγματικό', ο ίδιος έχει επιβιώσει ακόμα και μετά από εκρηκτικές καταστάσεις όπου το αριστερό του παπούτσι σχεδόν προκάλεσε μια μικρή τραγωδία.

Ο Ζάιον Γουίλιαμσον είναι ο επόμενος υπέρ-αθλητής του NBA, ένα παιδί με αγνό ταλέντο που η εξέλιξη του μπορεί να τον φέρει τετ-α-τετ με το δακτυλίδι του πρωταθλητή πολύ γρήγορα. Μέχρι τότε, θα μας χαρίζει απλόχερα στιγμές μπασκετικής ανθολογίας, καρφώνοντας με κάθε πιθανό τρόπο κι από κάθε πιθανή απόσταση.

Μπρέντ Μπάρι (1996)

Ας είναι αυτή μια ωδή στους τίμιους παίκτες του NBA που είχαν λίγες, αλλά αξέχαστες στιγμές λάμψης. Ο Μπρέντ Μπάρι κέρδισε ένα σταθερό μεροκάματο στο NBA για το καλό του σουτ έξω από τη γραμμή του τριπόντου, αλλά στο All Star Game του 1996, μπροστά στον Τζούλιους Έρβινγκ σηκώθηκε, χαμογέλασε, απογειώθηκε και έφτασε στο στεφάνι. Από τη γραμμή των βολών. Το 1990, το είχε δοκιμάσει και ο Σκότι Πίπεν, χωρίς επιτυχία όμως. Έμαθε από τον Μπρέντ Μπάρι πώς στο καλό γίνεται.

Τζούλιους Έρβινγκ (1976)

Μολονότι η προσπάθεια του Έρβινγκ ξεκίνησε ελάχιστα εκατοστά μπροστά από τη γραμμή της βολής, αξίζει να συμπεριληφθεί σε αυτό το top 5, καθώς ο 'Doc' ήταν ο παίκτης που έδωσε πνοή, θεατρικότητα, σασπένς στο παιχνίδι του.

Ήταν εκείνος που με κάθε του ατομική ενέργεια έπαιρνε το γήπεδο μαζί του και γνώριζε την αποθέωση. ο μύθος λέει πως ο Έρβινγκ είχε βάλει στοίχημα με τον τότε προπονητή των Ντένβερ Νάγκετς πως θα ξεκινούσε το κάρφωμα του από τη γραμμή των βολών. Όταν αποδείχθηκε πως δεν είχε πατήσει στη γραμμή, ο Ντάγκ Μο έγινε πλουσιότερος κατά 1500 δολάρια.

Μάικλ Τζόρνταν (1988)

Είμαστε στο 1988, ο Μάικλ είναι ακόμα ένας άτιτλος star player και με το μαχαίρι στα δόντια είναι έτοιμος να κατακτήσει τα πάντα (σας θυμίζει κάποιον;). Στον διαγωνισμό καρφωμάτων του 1988, ο Τζόρνταν θα βρει μπροστά του τον Ντομινίκ Γουίλκινς, ένα σεσημασμένο 'εγκληματία' της εναέριας δράσης και φυσικά θα τον αφήσει αιώνιο δεύτερο.

Τριάντα και ένα χρόνια αργότερα, αυτό το κάρφωμα του MJ από τη γραμμή της βολής έχει αφήσει στη λήθη το αποτέλεσμα του διαγωνισμού (νίκη Γουίλκινς). Δεν έχουν σημασία οι πόντοι και οι βαθμολογίες, όσο οι στιγμές που μένουν χαραγμένες στη συλλογική μνήμη, για πάντα.

Μάικ Κόνλεϊ (1992)

O Μάικ Κόνλεϊ (πατέρας του Μάικ Κόνλεϊ του νεότερου, που αγωνίζεται σήμερα στο NBA) δεν ήταν μπασκετμπολίστας, αλλά αθλητής του τριπλούν. Το 1992, με αφορμή διαγωνισμό εταιρείας αθλητικών ειδών, αποφάσισε να χαρίσει στο κοινό του μπάσκετ μια σπάνια παράσταση: Εδώ το κάρφωμα ξεκινάει με τα πόδια του αθλητή να πατούν πίσω από τη βολή και η εκτόξευση θυμίζει το σκάφος Apollo 11: Ανανέωσε τη πίστη της ανθρωπότητας στα θαύματα.

κεντρική φωτογραφία: AP/Aaron Gash

News 24/7

24MEDIA NETWORK