Kiki VanDeWeghe, ο 'τιμωρός' του ΝΒΑ είναι ένας αστέρας του σπορ

Στην καριέρα του ως παίκτης έριχνε 50άρες. Πλέον ρίχνει ποινές. Αφού πρώτα άλλαξε το όνομά του! Ποιος είναι ο Kiki VanDeWeghe που 'κρύβεται' πίσω από τις τιμωρίες των NBAers.

Former team executive Kiki Vandeweghe talks to fans on way to seat to watch the Los Angeles Lakers face the Denver Nuggets in the third quarter of the Nuggets' 134-126 victory in an NBA basketball game in Denver on Friday, March 7, 2014. (AP Photo/David Zalubowski)
Former team executive Kiki Vandeweghe talks to fans on way to seat to watch the Los Angeles Lakers face the Denver Nuggets in the third quarter of the Nuggets' 134-126 victory in an NBA basketball game in Denver on Friday, March 7, 2014. (AP Photo/David Zalubowski) AP PHOTO/DAVID ZALUBOWSKI

Ο καβγάς στο 'Staples Center' δεν είχε αίσιο τέλος για τους ταραξίες. Το ΝΒΑ είναι αυστηρό όταν η δημόσια εικόνα του 'κακοποιείται' και οι τρεις εμπλεκόμενοι δεν απέφυγαν τις ποινές.

Ο Brandon Ingram, αυτός που έβαλε την πρώτη σπίθα και κατόπιν επανήλθε ύπουλα, τιμωρήθηκε με αποκλεισμό τεσσάρων αγώνων, ο Rajon Rondo, ο οποίος έφτυσε και γρονθοκόπησε πρώτος, θα χάσει τρεις, ενώ ο Chris Paul, για τη βίαιη αντίδρασή του, 'έφαγε' στο κεφάλι τρεις αγώνες.

Houston Rockets' Chris Paul, second from left, fights with Los Angeles Lakers' Rajon Rondo, top right, during the second half of an NBA basketball game Saturday, Oct. 20, 2018, in Los Angeles. (AP Photo/Marcio Jose Sanchez)
Houston Rockets' Chris Paul, second from left, fights with Los Angeles Lakers' Rajon Rondo, top right, during the second half of an NBA basketball game Saturday, Oct. 20, 2018, in Los Angeles. (AP Photo/Marcio Jose Sanchez) AP

Δικαίως ή αδίκως, το μαχαίρι βρίσκεται στα χέρια εκείνων που καλούνται να κρίνουν την εκάστοτε περίσταση. Από το 2015 ο υπεύθυνος για τις καταστάσεις που άπτονται του πειθαρχικού κώδικα της λίγκας είναι ο Kiki VanDeWeghe.

Εις το όνομα του... παππού

Ακόμη και σήμερα στο ΝΒΑ, μετά από διαδρομή 38 ετών στο επαγγελματικό μπάσκετ, δυσκολεύονται να προφέρουν το όνομά του. Ένα όνομα τον τρόπο γραφής του οποίου ο γεννημένος στη γερμανική πόλη Wiesbaden και βελγικές ρίζες 60χρονος Αμερικανός παράγοντας αποφάσισε ν' αλλάξει προς τιμήν του παππού του.

Μέχρι το 2013 τον ήξεραν όλοι ως Kiki Vandeweghe. Απ' όταν ανέλαβε αντιπρόεδρος του ΝΒΑ έχοντας την ευθύνη για όλο το επιχειρησιακό κομμάτι ξανασυστήθηκε ως VanDeWeghe.

"Ο παππούς απεβίωσε πέντε ημέρες πριν κλείσει τα 100, κάποια χρόνια πριν. Ήμασταν πολύ κοντά. Ήταν ο Ernest M. VanDeWeghe και εγώ ο Ernest M. VanDeWeghe III. Μας είχε ρωτήσει εμένα και τη σύζυγό μου, αλλά θα συνεχίζαμε την παράδοση δίνοντας του το όνομα του στον γιο μας, κάτι και το οποίο κάναμε. Από εκεί προέρχεται όλο αυτό, έτσι προφερόταν όταν ήρθε από το Βέλγιο", είχε εξηγήσει μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων του.

Καλαθομηχανή

Ο VanDeWeghe δεν εμφανίστηκε ουρανοκατέβατος στο χώρο. Δεν ήταν ακόμη ένας τεχνοκράτης σε μια θέση ευθύνης. Εκτός της οικογενειακής παράδοσης στον αθλητικό κομμάτι, καθώς ο πατέρας του Ernie υπήρξε επαγγελματίας παίκτης μπάσκετ και η ανιψιά του Coco είναι εν ενεργεία παίκτρια του τένις φτάνοντας ως το νο9 της παγκόσμιας κατάταξης, ο Kiki έχει διαγράψει τη δική του αυτόφωτη πορεία στο χώρο.

Μια πορεία που άρχισε από το διάσημο UCLA, με το οποίο έφτασε ως τον τελικό του κολεγιακού πρωταθλήματος του 1980, και συνεχίστηκε σε επαγγελματικό επίπεδο. Πρώτα ήταν παίκτης των Nuggets (1980-84), των Blazers (1984-89), των Knicks (1989-1992) και στο φινάλε των Clippers (1992-93). Όχι όποιος κι όποιος παίκτης. Φόργουορντ ύψους 2.03, έπαιξε δύο φορές σε All Star Game, ήταν δεύτερος και τρίτος σκόρερ του πρωταθλήματος σε διαδοχικές σεζόν, πέτυχε πριν συμπληρωθεί ένας μήνας δύο 50άρες (απέναντι σε Pistons στο πιο παραγωγικό ματς της ιστορίας και σε Spurs), ήταν το alter ego του Clyde Drexler στο Πόρτλαντ, έπαιξε δίπλα στον Patrick Ewing και τέλειωσε την καριέρα του με 15.980 πόντους σε 810 παιχνίδια (19.7 κατά μέσο όρο)!

New York Knicks' Kiki Vandeweghe (55) goes for two points over Chicago's Scottie Pippen (33) during first quarter NBA action at Chicago Stadium, May 13, 1989.  (AP Photo/Fred Jewell)
New York Knicks' Kiki Vandeweghe (55) goes for two points over Chicago's Scottie Pippen (33) during first quarter NBA action at Chicago Stadium, May 13, 1989. (AP Photo/Fred Jewell) AP PHOTO/FRED JEWELL

Καριερίστας

'Εθισμένος' με το μπάσκετ ο VanDeWeghe δεν αποκολλήθηκε όταν σταμάτησε την καριέρα του. Τουναντίον άρχισε την ενασχόλησή του από άλλες θέσεις. Με δίπλωμα στα οικονομικά από την τετραετία του στο UCLA και φυσικά την εμπειρία που συνέλεξε στα παρκέ, μετατράπηκε σε πολύτιμο κομμάτι του στελεχιακού δυναμικού διαφόρων ομάδων.

Πρώτα των Mavericks, τους οποίους μάλιστα ως παίκτης είχε απορρίψει όταν τον διάλεξαν στο draft του '80 με αποτέλεσμα ν' αποδοκιμάζεται κάθε φορά που αγωνιζόταν εκεί. Ο VanDeWeghe είχε καταλυτικό ρόλο στην ένταξη του Dirk Nowitzki σ' ένα ξένο περιβάλλον και την ενοποίησή του με το υπόλοιπο σύνολο. Μέντοράς του.

Από το 2001 ήταν στο front office των Nuggets ως γενικός διευθυντής, έχοντας το κουμάντο στην επιλογή του Carmelo Anthony στο draft του '03, στη συνέχεια θήτευσε ως αναλυτής του ESPN και τον Δεκέμβριο του 2007 έπιασε εκ νέου δουλειά στους Nets, στο πλευρό του τζέναραλ μάνατζερ Rod Thorn. Ήταν τότε που έκανε δουλειές για δύο και για τρεις, αντικαθιστώντας μέχρι και τον προπονητή Lawrence Frank ύστερα από το 0-16 στην έναρξη της σεζόν 2009-10. Προσέλαβε ως βοηθό του τον Del Harris, αλλά η συνεργασία τους δεν μακροημέρευσε μέχρι που και ο ίδιος αποχώρησε από την ομάδα, απότοκο της αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

Από το 2013 ο VanDeWeghe πληρώνεται από το ΝΒΑ, έχοντας ήδη πάρει προαγωγή από το 2015 λαμβάνοντας τον τίτλο του senior vice president. Είναι πλέον το Νο2 της λίγκας μετά τον κομισάριο Adam Silver. Ευρύ το φάσμα των αρμοδιοτήτων του, είναι επί της ουσίας ο επιχειρησιακός άρχων. Πίσω από κάθε απόφαση, την υπογραφή του θα βρεις. Είναι αυτός που ασχολείται με την εξέλιξη των κανόνων και των ερμηνειών του παιχνιδιού, της ανάλυσης, των πειθαρχικών υποθέσεων και όλων των διαδικασιών που αφορούν τα παιχνίδια. Είναι δηλαδή ο συνδετικός κρίκος του ΝΒΑ με όλες τις ομάδες.

Κυτίο παραπόνων

Συγκεντρωτικός ως χαρακτήρας, αναλαμβάνει να βγάλει το φίδι από την τρύπα όταν κρίνεται αναγκαίο. Είναι κατ' επέκταση αυτός που δέχεται τα πυρά και τις διαμαρτυρίες. Είναι αυτός που είχε 'επηρεάσει' με τον τρόπο του τη σειρά των τελικών του 2016, όταν μετά τον τέταρτο αγώνα (οι Warriors ήταν στο 3-1) είχε τιμωρήσει τον Draymond Green για το χτύπημά του στη βουβωνική χώρα του LeBron James. Ο φόργουορντ των 'πολεμιστών' έχασε τον πέμπτο αγώνα, οι Cavaliers μείωσαν και κατόπιν ολοκλήρωσαν την επική ανατροπή στον έβδομο τελικό.

"Οι κανόνες φτιάχτηκαν για όλους τους παίκτες", είχε υποστηρίξει τότε ο αντιπρόεδρος του ΝΒΑ, εξηγώντας ότι ο Green δεν είχε βρεθεί στο στόχαστρο του πειθαρχικού οργάνου. Ούτως ή άλλως, όπως είχε προσθέσει "οι κανόνες συζητιούνται και συμφωνούνται σε συναντήσεις με τους ιδιοκτήτες, τους γενικούς διευθυντές, τους προπονητές, τους εκπροσώπους των παικτών και των διαιτητών. Ακολουθείται πάντα η ίδια διαδικασία".

Οι ποινές στους τρεις καβγατζήδες του Staples Center ήταν ακόμη πιο αυστηρές. Κι ας μην έφτασαν στον αποκλεισμό των 86 αγώνων που είχε επιβληθεί στον Ron Artest για ό,τι είχε συμβεί το 2004 στο Ντιτρόιτ (Malice in the Palace) ή των 15 του Carmelo Anthony το 2006. Εκτός από αμείλικτος, διότι όπως εξήγησε "τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι αποδεκτές" οφείλει να είναι και ισορροπιστής. Αφού είναι και "μπίζνα πλέον", όπως συμπλήρωσε ο Carmelo.

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/David Zalubowski

News 24/7

24MEDIA NETWORK