Η επιχείρηση 'απομυθοποίησης' μιας ιερής στιγμής του Kobe: γκρεμίστηκε ή όχι;

Ήρθε η ώρα να καταρριφθεί ένας μύθος; Η μάχη που έδωσαν οι Αμερικανοί αναλυτές και η απάντηση του ίδιου του Kobe Bryant για ό,τι συνέβη πριν από 8,5 χρόνια!

Official Tony Brothers (25) stands between Los Angeles Lakers guard Kobe Bryant (24) and Orlando Magic forward Matt Barnes, right, during the second half of an NBA basketball game in Orlando, Fla., Sunday, March 7, 2010. Orlando won 96-94. Bryant and Barnes continuously traded elbows and were each hit with a technical foul in the third quarter after going chest-to-chest in a verbal spat. (AP Photo/John Raoux)
Official Tony Brothers (25) stands between Los Angeles Lakers guard Kobe Bryant (24) and Orlando Magic forward Matt Barnes, right, during the second half of an NBA basketball game in Orlando, Fla., Sunday, March 7, 2010. Orlando won 96-94. Bryant and Barnes continuously traded elbows and were each hit with a technical foul in the third quarter after going chest-to-chest in a verbal spat. (AP Photo/John Raoux) AP PHOTO/JOHN RAOUX

Ταξίδι στο χρόνο. Η κάψουλα ανοίγει και στο χώρο ζωντανεύει μια εικόνα που δεν ξεχάστηκε ποτέ. Μια σκηνή που συνόδευε τον Kobe Bryant ως το φινάλε της καριέρας του και θα τον συντροφεύει εσαεί. Παράσημο μιας ολόλαμπρης καριέρας, κληρονομιά για τους 'απογόνους' του.

Πότε και τι συνέβη

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. 7 Μαρτίου του 2010, παιχνίδι της κανονικής περιόδου του ΝΒΑ στο Ορλάντο, πολύ πριν η ομάδα του Phil Jackson επικρατήσει 4-3 των Celtics στη σειρά των τελικών και κατακτήσει το πιο πρόσφατο από τα 16 τρόπαια της ιστορίας της.

Οι φιναλίστ της περασμένης σεζόν Magic νικούν στο φινάλε 96-94 χάρη σε 25 πόντους του Vince Carter. Ωστόσο στα 8'29'' πριν από τη λήξη της τρίτης περιόδου καταγράφεται στις κάμερες η πιο έντονη στιγμή του αγώνα και ίσως όλης της χρονιάς εκείνης. Ο Matt Barnes επιχειρεί να βάλει την μπάλα στο παρκέ, ο Bryant τού κλείνει το οπτικό πεδίο και... boom.

Προσποιείται ότι θα πασάρει, η μπάλα ακουμπά σχεδόν το πρόσωπο του Kobe, ο οποίος όμως δεν αντιδρά στο ελάχιστο. Είναι ζήτημα, αν κουνήθηκαν οι κόρες του ματιού του, αν τα βλέφαρα ανοιγόκλεισαν, αν πήρε ανάσα όταν ένιωσε την απειλή να πλησιάζει. Έμεινε εκεί, στητός κι αγέρωχος!

Η απάθειά του και το μάτι που... γυάλιζε εξακολουθούν να μνημονεύονται ως το απόλυτο δείγμα της ατρόμητης νοοτροπίας του τελευταίου μεγάλου των 'λιμνάνθρωπων' - μέχρι τουλάχιστον να μετοικήσει στο LA ο Lebron James.

Ορίστε:

Η αρχή του τέλους (;)

Εξακολουθεί; Γράψτε λάθος. Διότι το τελευταίο διήμερο άρχισε η επιχείρηση αποδόμησης του μύθου. Το... μίτο άρχισε να ξετυλίγει ο Ron Perez του 'Action Network', προτού πάρουν τη σκυτάλη οι επόμενοι - και δεν ήταν λίγοι. Αφορμή αποτέλεσε ένα πανοραμικό πλάνο που εμφανίστηκε στο twitter και δημιούργησε νέες συνθήκες παρατήρησης του φαινομένου, προσέθεσε στην κουβέντα έξτρα στοιχεία, μια οπτική που ουδείς είχε παρατηρήσει.

Το 'print screen' στο πληκτρολόγιο του δημοσιογράφου - αναλυτή της φάσης άρχισε να ξεθωριάζει από τα διαδοχικά πατήματα προκειμένου ν' αποτυπωθεί αυτό που ήθελε να καταγράψει. Πάνω στα δέκα frames που έφτιαξε εν συνεχεία βασίστηκε όλη η επιχειρηματολογία του, σύμφωνα με την οποία αποκαλύπτεται η "βίαιη αλήθεια", όπως τη χαρακτήρισε. Με το δικό του -υποθετικό-συμπέρασμα να θέλει...

Η επιχείρηση 'απομυθοποίησης' μιας ιερής στιγμής του Kobe: γκρεμίστηκε ή όχι;

- την μπάλα να μην είναι τόσο κοντά στο πρόσωπο του Bryant ώστε να θεωρηθεί 'flinch play'.

- τον Barnes να μην κοιτάει καθόλου τον Bryant τη στιγμή που ψάχνει πάσα.

- τον Bryant να κατευθύνεται αντίθετα από την κίνηση του Barnes και προς την τελική γραμμή.

- τον Bryant να μην επανέρχεται στη θέση του έως ότου η κίνηση του Barnes ολοκληρώθηκε.

Η κουβέντα είχε μόλις αποκτήσει ένα κεντρικό σημείο αναφορά και γύρω απ' αυτό εκτέθηκαν όλες οι παράλληλες εκδοχές. Όλες παρόλα αυτά τέμνονται στο εξής σημείο: ο Bryant δεν ήταν ευθυγραμμισμένος με τον Barnes.

Ζητήθηκε ξανά η άποψη του ίδιο του Bryant, ο οποίος αδιάφορος για το νέο στοιχείο, είπε στον Martin Palmer πως " πρέπει να το θυμάσαι, το έκανε αλλά δεν κουνήθηκα". Μια δήλωση που ήρθε να συμπληρώσει στα όσα είχε ισχυριστεί παλιότερα λέγοντας ότι " όλα έγιναν σε κλάσματα του δευτερολέπτου για να το επεξεργαστώ".

Ο συμπρωταγωνιστής του Bryant, o Matt Barnes, είχε από τον Αύγουστο τοποθετηθεί σ' ένα podcast υποστηρίζοντας ότι " αν δείτε ξανά τη στιγμή, εγώ απλώς προσποιήθηκα και η μπάλα έφτασε τόσο κοντά στο πρόσωπό του όσο κοντά στο μικρόφωνο είμαι εγώ αυτή τη στιγμή", συμπληρώνοντας επίσης πως " όταν έκανα την πάσα, κοιτούσα το παιχνίδι να εξελίσσεται, δεν κοιτούσα τον Bryant".

Η κατάληξη

Όσες φορές κι αν επαναλάβουμε το στιγμιότυπο, απ' όποια κάμερα κι αν ελεγχθεί η αντίδραση του Bryant το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο. Μοιάζει αδιανόητο, ακόμη κι ήταν ένα εκατοστό πιο αριστερά από το οπτικό πεδίο του Barnes να μην αισθάνθηκε την μπάλα ν' ακουμπά σχεδόν το πρόσωπό του. Ίσως δεν πρόλαβε ν' αντιδράσει, ίσως δεν κατάλαβε τον κίνδυνο. Συνέβη όμως...

Γι' αυτό και δεν συμμεριζόμαστε όλους αυτούς που αντέδρασαν κάπως έτσι, μαθαίνοντας τα νέα...

Είναι τότεμ, τέτοιο θα παραμείνει. Κι ας κρίνουμε υποκειμενικά...

News 24/7

24MEDIA NETWORK