Κόμπε Μπράιαντ: Η πλήρης ιστορία της υπόθεσης βιασμού

Δεν είχε περάσει ώρα από το θάνατο του Κόμπε Μπράιαντ, όταν προέκυψαν οι πρώτες αναφορές στην υπόθεση βιασμού που τον είχε για πρωταγωνιστή, το 2003. Από την αγιογραφία στην ασέβεια, υπάρχει απόσταση. Όπως υπάρχει απόσταση από το 'γράφω, χωρίς να ξέρω το περιεχόμενο' στα όσα συνέβαιναν τότε στο ΝΒΑ.

Προφανώς και όλοι έχουμε δικαίωμα στην άποψη. Δεδομένα χρειάζεται μελέτη των δεδομένων, πριν καταλήξουμε κάπου. Όλα συμβαίνουν σε ένα πλαίσιο. Όλα αλλάζουν περιεχόμενο, όταν απομονώνεις ένα κομμάτι.
Προφανώς και όλοι έχουμε δικαίωμα στην άποψη. Δεδομένα χρειάζεται μελέτη των δεδομένων, πριν καταλήξουμε κάπου. Όλα συμβαίνουν σε ένα πλαίσιο. Όλα αλλάζουν περιεχόμενο, όταν απομονώνεις ένα κομμάτι. AP PHOTO/DAMIAN DOVARGANES

Το κίνημα #MeToo ξεκίνησε ως κάτι λυτρωτικό για τις απανταχού γυναίκες που 'χουν ζήσει τη σεξουαλική επαφή, χωρίς τη θέληση τους -χωρίς να μπορούν να την αποφύγουν και ζώντας με τις ψυχολογικές πληγές για το υπόλοιπο της ζωής τους. Εξελίχθηκε σε ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί, με λαοθάλασσα να αντιλαμβάνεται την περίσταση ως 'τώρα που βρήκαμε παπά, να θάψουμε 5-6'.

Κάπως έτσι διαχειρίστηκαν πολλοί και την υπόθεση βιασμού Κόμπε Μπράιαντ, μετά το θάνατο του Black Mamba. Και δεν το λέω αυθαίρετα. Μπορείς να αναγνώσεις και να κρίνεις αν υπήρχε η στοιχειώδης μελέτη επί του συστήματος που ορίζει τις επιχειρήσεις εκατομμυρίων που είναι τα σπορ στις ΗΠΑ ή της συνθήκης που ζούσαν τότε, στο ΝΒΑ.

Την εποχή που ο Μπράιαντ αντιμετώπισε την κατηγορία, η λίγκα ζούσε στη μεταβατική φάση που έκανε το ΝΒΑ επιχείρηση δισεκατομμυρίων. Οι σταρ ήταν αφροαμερικανοί (όπως αναφέρονται στις ΗΠΑ, για να αποφύγουν τη λέξη 'μαύροι' που εσχάτως έχει γίνει 'brown' -γιατί τελικά η 'κορεκτίλα' θα μας φάει, αντί να εστιάσουμε στην ουσία), οι οποίοι στην πλειοψηφία τους προέρχονταν από δύσκολα και φτωχά backrounds. Και εκεί που η κοινωνία τους απέρριπτε ή τους απομόνωνε, άνοιγε διάπλατα την αγκαλιά να κουρνιάσουν μέσα όταν ήταν εξαιρετικοί αθλητές. Στο μυαλό μου, το να ζεις σε αυτήν την αντίφαση είναι από μόνο του πρόκληση για δυνατούς 'λύτες' -όχι για εφήβους που αλλάζουν ζωή σε μια νύχτα και που από εκεί που δεν έχουν να φάνε, γίνονται εκατομμυριούχοι. Ο Μπράιαντ δεν άνηκε σε αυτήν τη λίστα (είχε να φάει, είχε μια χαρά ζωή ως παιδί). Ως NBAer ωστόσο, μπήκε σε ένα σύστημα που 'χε δομηθεί πολύ λάθος.

Όπως τελείωνε η περασμένη χιλιετία, ο Ντέιβιντ Στερν προσπαθούσε ακόμα να βρει τον τρόπο να 'καθαρίσει' την εικόνα ενός πρωταθλήματος, στο οποίο οι πρωταγωνιστές δέρνονταν με την παραμικρή ευκαιρία στα παρκέ και εκτός αυτών λειτουργούσαν με κάθε άλλο τρόπο, παρά αυτόν που 'ταιριάζει' σε ανθρώπους που παρακολουθούν εκατομμύρια φαν. Θρυλείται πως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που είχε να διαχειριστεί ο Στερν ήταν τα παιδιά που είχαν αποκτήσει τα 'πρόσωπα' του project του, σε διάφορες από τις πολιτείες όπου πήγαιναν για δουλειά, εκτός γάμων -με τους περισσότερους να είναι ήδη παντρεμένοι.

Θα ήθελα να διαβάσεις για τον Άαρον Χερνάντεζ, ώστε να καταλάβεις πώς λειτουργεί το σύστημα, όταν ένα παιδί είναι εξαιρετικός αθλητής στις ΗΠΑ. Θα ήταν χρήσιμο και να γνωρίζεις πως τα όσα πρωτόγνωρα ζούσαν τότε οι παίκτες (οι ηλικίες των οποίων άρχιζαν από 19 -καθώς πήγαιναν απευθείας από τα σχολεία στο ΝΒΑ), έγιναν αντικείμενο μαθημάτων που γίνονται εδώ και χρόνια στους rookies, πριν μπουν στη λίγκα. Σε ένα αναλύεται η σεξουαλική επαφή. Μεταξύ των πολλών που διδάσκονται, είναι να παίρνουν οι παίκτες το προφυλακτικό μαζί τους, μετά τις συνευρέσεις -καθώς πολλάκις, είχε χρησιμοποιηθεί σε εγκυμοσύνες ή εκβιασμούς.

Η αλήθεια είναι πως έγινε μεγάλη δουλειά, στο να είναι πιο φιλική η εικόνα του ΝΒΑ. Αυτό που ωστόσο, αποδεικνύεται συχνά είναι πως και οι οι παίκτες της καλύτερης λίγκας μπάσκετ του πλανήτη, παραμένουν άνθρωποι -ακόμα και όταν γίνονται πρότυπα για εκατομμύρια κόσμου-, με αδυναμίες και ψυχολογικά -από αυτά που 'χουμε όλοι.

Το κάρμα και η συγγνώμη

Πριν προχωρήσω στα αποδεικτικά στοιχεία, να σου πω κάτι ακόμα που δεν διάβασα ιδιαίτερα. Οι κατηγορίες για βιασμό είχαν απαγγελθεί στον Μπράιαντ το 2003. Αποσύρθηκαν το 2004, γιατί η γυναίκα δεν ήθελε να καταθέσει. Δεν ήθελε να καταθέσει, διότι οι αρχές είχαν διαρρεύσει (τύπου από λάθος) το όνομα της -ενώ αυτό δεν πρέπει να γίνεται, βάσει νόμου- και τα media με ουκ ολίγους οπαδούς της έκαναν το βίο, αβίωτο -είχε δεχθεί και απειλές για τη ζωή της. Μεταξύ άλλων, οι δικηγόροι του θρύλου περιέγραφαν τη γυναίκα ως εξώλης και προώλης και συναισθηματικά ασταθή (για αυτά ο Μπράιαντ ζήτησε συγγνώμη, αργότερα). Δηλαδή, έκαναν ό,τι υπήρχε στη λίστα του 'πώς κάνουμε bullying στο θύμα για να εξαφανιστεί'. Το 2005 υπήρξε συμβιβασμός (άλλαξε η φύση της κατηγορίας, με βασική προϋπόθεση να ζητήσει συγγνώμη ο Μπράιαντ, όπως κι έγινε), για ποσό που δεν έγινε ποτέ γνωστό.

Εν τω μεταξύ, η υπόθεση υπάρχει από το 2003. Ο Μπράιαντ πέθανε φέτος. Στο μεσοδιάστημα, δεν ήταν πολλά τα μέσα που θύμισαν το περιστατικό -ενώ υπήρχαν ουκ ολίγες ευκαιρίες. Συν αυτό, ο Μπράιαντ απέκτησε τέσσερις κόρες (θες να το πούμε karma;) και πέρασε κοντά δυο δεκαετίες να βοηθά τις γυναίκες και το μπάσκετ γυναικών (χάριν των κοριτσιών του). Να το πούμε 'έμπρακτη συγγνώμη'; Σε κάθε περίπτωση, πριν κρυώσει το πτώμα είναι χρήσιμο να θυμόμαστε πάντα πως κάποιοι το πενθούν. Και πονούν. Από σεβασμό λοιπόν, στην ανθρωπότητα και μόνο -στον εαυτό μας, αν θες- είναι χρήσιμο να συγκρατούμαστε, εκείνες τις στιγμές. Πρωτίστως, για τη δική μας ψυχή. Δες τώρα, τι 'τιτίβισε' ο δικηγόρος της γυναίκας που κατηγόρησε τον Μπράιαντ για βιασμό -17 χρόνια μετά το συμβάν και με το όνομα της να είναι ακόμα πρόχειρο για όλους.

Ας δούμε μια λίστα με κάποιους από τους πιο πρόσφατους συλληφθέντες, αρχής γενομένης από τον JR Σμιθ που συνελήφθη το 2011, γιατί οδηγούσε scooter χωρίς σχετική άδεια. Αυτό ήταν ό,τι πιο αθώο έχει η λίστα.

✔ Κάιλ Λόουρι (Ράπτορς): Το Γενάρη του 2012, όταν ήταν στους Ρόκετς, αποκαλύφθηκε πως είχε κατηγορηθεί για επίθεση σε φιλανθρωπικό αγώνα του Λας Βέγκας, το Σεπτέμβρη του 2011. Πέταξε την μπάλα, με μανία, στη γυναίκα διαιτητή και την απείλησε. Η δικάσιμος ορίστηκε για τις 2/2. Αντιμετώπιζε ποινή φυλάκισης έξι μηνών ή πρόστιμο 1000 δολαρίων. Δεν βοηθούσε ότι είχε κακοποιήσει λεκτικά και δυο άλλες γυναίκες ρέφερι που ήταν στο χώρο. Δικαστής τον έστειλε σε μαθήματα διαχείρισης του θυμού του και 100 ώρες κοινωνικής εργασίας.

✔ Κέντρικ Πέρκινς (παίζει στους Καβς): τον Αύγουστο του 2011, συνελήφθη μεθυσμένος, έξω από club του Τέξας, στις 2 τα ξημερώματα. Τον είχαν περικυκλώσει 50 άτομα, αφότου είχε τσακωθεί με τον μάνατζερ του καταστήματος -τον οποίον υπερασπίστηκαν διάφοροι, ο ένας μετά τον άλλον, με τον Πέρκινς να τα βάζει με όλους. Είχε πάει στην περιοχή για καμπ που φιλοξενούσε, ώστε να μαζέψει χρήματα για το φιλανθρωπικό ίδρυμα που 'χει -και αφορά την ενημέρωση παιδιών για τις ναρκωτικές ουσίες και την εκμάθηση ικανοτήτων ζωής.

✔ Λανς Στέφενσον (παίζει στην Κίνα): όταν ήταν 19 -δυο μήνες μετά την επιλογή του στο 2010 NBA Draft από τους Πέισερς- έσπρωξε την έγκυο κοπέλα του, από τις σκάλες, την άρπαξε από το κεφάλι και το χτύπησε στον σκαλοπάτι. Οι μάρτυρες κατέθεσαν πως εξοργίστηκε, γιατί της τηλεφωνούσε και δεν το σήκωνε -και επέστρεψε στις 3 τα ξημερώματα στο σπίτι. Η γυναίκα απέσυρε τις κατηγορίες. Ένα χρόνο νωρίτερα -και ενώ ήταν από τα καλύτερα prospects των high schools- είχε κατηγορηθεί για εμπλοκή σε σεξουαλική επίθεση: είχε θωπεύσει 17χρονη, εντός του σχολείου, χωρίς τη θέληση του κοριτσιού.

✔ Nτάρεν Κόλισον (αποσύρθηκε τον περασμένο Ιούνιο): Τα ξημερώματα της 30ης Μαΐου του 2016 συνελήφθη στην Καλιφόρνια, για ενδοοικογενειακή βία. Είχε χτυπήσει τη σύντροφο του. Ήταν μαζί από το σχολείο. Πέρασε 20 μέρες στη φυλακή (η ποινή του ήταν τριετής φυλάκιση) και 20 ώρες σε κοινωνική προσφορά, ενώ παρακολούθησε συμβουλευτική για την κακοποίηση. Την καταγγελία έκαναν γείτονες, που άκουσαν τις φωνές της γυναίκας.

✔ Zακ Ράντολφ (αποσύρθηκε πέρυσι): Έχει γραφτεί πως το ποινικό του μητρώο ήταν πιο μεγάλο από τα μαλλιά που 'χε για χρόνια ο Κρις Κάμαν. Στο σχολείο, όπου είχε ήδη διακριθεί ως αθλητής, πέρασε από δυο 15νθημερα σε φυλακή ανηλίκων, για κατοχή κλεμμένης περιουσίας -μεταξύ των αντικειμένων ήταν ένα όπλο που πούλησε. Πέρασε άλλες 30 ημέρες σε κατ' οίκον περιορισμό, για επίθεση. Το Μάιο του 2002 συνελήφθη επειδή έπινε αλκοόλ, ενώ δεν ήταν 22. Ήταν 20 και 329 ημερών. Τον Απρίλιο του 2003 χτύπησε με γροθιά τον Ρούμπεν Πάτερσον. Το Δεκέμβρη του ίδιου έτους συνελήφθη να οδηγεί χωρίς δίπλωμα, υπό την επήρεια μαριχουάνας. Το Δεκέμβρη του 2006 η αστυνομία κατέσχεσε δυο αυτοκίνητα που ήταν καταχωρημένα στο όνομα του, επειδή έκαναν κόντρα σε δρόμο του Πόρτλαντ. Τον ίδιο μήνα το 2007, κατηγορήθηκε για σεξουαλική επίθεση σε στρίπερ. Η υπόθεση δεν προχώρησε, λόγω έλλειψης στοιχείων. Τον Απρίλιο του 2009 συνελήφθη να οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ και το Μάιο του 2010 αυτοκίνητο που ήταν στο όνομα του, ελέγχθηκε από την τροχαία. Δεν οδηγούσε αυτός. Ο οδηγός ήταν υπό την επήρεια μαριχουάνας. Ο έλεγχος έγινε, κατόπιν πληροφορίας πως ο Ράντολφ μετείχε σε αγοραπωλησία ναρκωτικών. Το 2017 συνελήφθη και πάλι, για κατοχή μαριχουάνας. Του 'χρέωσαν' 150 ώρες κοινωνικής προσφοράς και τον έβαλαν επί δωδεκάμηνη επιτήρηση. Αν δεν υπέπιπτε σε άλλο παράπτωμα, θα 'καθάριζε' το μητρώο. Είχε μόλις υπογράψει για δυο χρόνια και 24 εκατομμύρια δολάρια, με τους Κινγκς. Ήταν NBAer από το 2001 έως πέρυσι. Είχε πει πως 'δεν είχα πατρική φιγούρα στη ζωή μου ή κάποιον έλεγχο'.

Aς δούμε τώρα, τι συνέβαινε την εποχή που ο Μπράιαντ κατηγορήθηκε για βιασμό.

Η Barbara Walters (ας πούμε ο Γιώργος Παπαδάκης της αμερικανικής τηλεόρασης -ήταν ενεργή από το 1953 έως το 2016), είχε ασχοληθεί με το θέμα στην εκπομπή της (20/20) στο ABC, όταν προέκυψαν οι κατηγορίες που αφορούσαν τον Μπράιαντ. Ο συνεργάτης της ενημέρωνε πως ο Black Mamba ήταν ο τελευταίος μιας σειράς αθλητών που είχαν έλθει αντιμέτωποι με ανάλογες κατηγορίες. Είχε μόλις κυκλοφορήσει το βιβλίο 'Out of Bounds: Inside the NBA's Culture of Rape, Violence, and Crime', όπου αποκαλυπτόταν πως ένα μεγάλο ποσοστό NBAers είχαν μπλέξει 'εξαιτίας της φήμης, των χρημάτων -ανήκουν στους πιο ακριβοπληρωμένους αθλητές όλου του πλανήτη- και του μεγέθους τους που τους επιτρέπουν να παίζουν με τους δικούς τους κανόνες. Αλλά από αυτά τα μεγάλα ύψη, κάποιοι μπορούν να πέσουν και να τσακιστούν'.

"Η επιθετικότητα και ο εκφοβισμός είναι μέρος του παιχνιδιού που λέγεται μπάσκετ, αλλά τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν εκδηλώνονται μόνο στα γήπεδα. Όλο και περισσότεροι παίκτες γίνονται τίτλοι στις απογευματινές ειδήσεις, αντί της στήλης των σπορ. Ο Κόμπε Μπράιαντ αρνήθηκε τις κατηγορίες, ο Τζέισον Ουίλιαμς εμφανίστηκε στην επαναληπτική δίκη για τις κατηγορίες για ανθρωποκτονία εξ αμελείας (καταδικάστηκε για προσπάθεια συγκάλυψης πυροβολισμού που στοίχισε τη ζωή του Costas Christofi, οδηγού λιμουζίνας, έξω από το σπίτι του παίκτη -έπαιζε με ένα όπλο που εκπυρσοκρότησε). Σε εξέλιξη είναι και η δίκη του Ρούμπεν Πάτερσον, πρώτου καταγεγραμμένου NBAer ως sex offender. Το θύμα του ήταν μια 23χρονη γυναίκα που θα αναφέρουμε ως 'Τζένι'. Το Γενάρη του 2000 είχε προσληφθεί για baby sitter του παιδιού του Πάτερσον, από την αρραβωνιαστικιά του. Ένα βράδυ ο -ύψους 1.98 και βάρους 90 κιλών- εργοδότης της έγινε βίαιος.

'Με κυνήγησε, ενώ ήταν γυμνός, μέσα στο σπίτι και με άρπαξε. Ένιωσα να με εξουδετερώνει”. Την είχε σηκώσει “και τα πόδια μου ήταν στον αέρα. Όσο αντιστεκόμουν, αυξανόταν περισσότερο ο εκνευρισμός του. Με ανάγκασε να του κάνω στοματικό έρωτα. Για ημέρες δεν ήμουν σίγουρη αν θα είχε νόημα να τον κυνηγήσω. Το έκανα, γιατί αυτό που μου έκανε ήταν λάθος'.

Της πρότειναν εξωδικαστικό συμβιβασμό που αφορούσε αποζημίωση. “Δεν με ενδιέφερε να 'βγάλω' κάτι, αλλά να τιμωρηθεί”. Το επόμενο βήμα ήταν να την εξευτελίσουν στα μάτια του κοινού -που σε τέτοιες περιπτώσεις συνηθίζει να υπερασπίζεται το είδωλο του, λες και είναι μέλος της οικογενείας, δημιουργεί τεράστια πίεση στο θύμα που συνήθως καταλήγει να αποσύρει τις κατηγορίες για να ησυχάσει. Η 'Τζένι' δεν είχε σχετικό ιστορικό. Όπου 'σχετικό ιστορικό' δεν ήταν από τα κορίτσια που συνήθιζαν να συνάπτουν σχέσεις μόνο με NBAers.

Οι συνήγοροι του παίκτη δεν μπορούσαν να βρουν κάτι να κρατήσουν την υπόθεση εκτός δικαστηρίων -και τη γυναίκα μακριά από το εδώλιο να λέει σε όλον τον κόσμο τι έγινε. Ξέρουν πως αν φτάσουν εκεί τα πράγματα, δεν υπάρχει σωτηρία για τον πελάτη τους. Στην προκειμένη περίπτωση, οι δικηγόροι του παίκτη πέτυχαν ό,τι καλύτερο μπορούσαν: ενώ ο Πάτερσον είχε δηλώσει ένοχος στην απόπειρα βιασμού, οι εκπρόσωποι του κατέρριψαν κάθε στοιχείο που έδειχνε πως έκανε κάποιο παράπτωμα (;) και για να τελειώσει η ιστορία δηλώθηκε ως sex offender. Πέρασε 15 μέρες υπό κράτηση. Του επιτράπηκε να τις εκτίσει στο εξοχικό του.

Οι Μπλέιζερς δεν ένιωσαν και του έδωσαν νέο συμβόλαιο

Παρεμπιπτόντως, τότε ο Πάτερσον διαπραγματευόταν εκείνη την περίοδο, πολυετές συμβόλαιο με το Πόρτλαντ (την εποχή που είχε το nickname Portland Jail Blazers), για πολλά εκατομμύρια. Το πήρε, με τους διοικούντες να λένε 'όλοι οι άνθρωποι αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία'. Ο παίκτης είχε δηλώσει 'όλοι νομίζουν πως είμαι κακός, αλλά δεν είμαι'. Τέσσερις μήνες μετά, συνελήφθη εκ νέου, για ενδοοικογενειακή βία. Αποπειράθηκε να πνίξει τη σύζυγο του, που αργότερα απέσυρε την κατηγορία και κατέθεσε αίτηση διαζυγίου. Η υπόθεση του υπήρχε στο βιβλίο Out of bounds, με τον συγγραφέα Τζεφ Μπένεντικτ, ο οποίος είχε κάνει περισσότερες από 400 συνεντεύξεις με αστυνομικούς, εισαγγελείς, παίκτες, ατζέντες, θύματα, μάρτυρες και προπονητές -αφότου είχε εξασφαλίσει αρχεία με υποθέσεις- να λέει τα εξής:

Πολλοί παίκτες σέβονται τις γυναίκες και το νόμο. Παρ' όλα αυτά, η έρευνα που έκανα σε 417 NBAers, γεννημένους στις ΗΠΑ που δηλώθηκαν για τη σεζόν 2001-02, βρήκε πληροφορίες για 177. Το 40% αυτών (71) είχαν ανακριθεί και συλληφθεί. Οι 33 είχαν καταδικαστεί. Τα εγκλήματα είχαν να κάνουν από ένοπλες ληστείες, κατοχή ναρκωτικών, όπλων, επίθεση, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, καταπάτηση ξένης περιουσίας έως ενδοοικογενειακή βία και βιασμό”. Στη λίστα ήταν ονόματα όπως αυτά των Άντονι Μέισον (ρίσκαρε την ασφάλεια παιδιού), Άλεν Άιβερσον (κατοχή όπλου), Τζέισον Ρίτσαρντσον, Ρον Αρτέστ και Γκλεν Ρόμπινσον, για ενδοοικογενειακή βία, Κλίφορντ Ρόμπινσον (επίθεση σε γυναίκα αστυνομικό), Έρικ Γκρίφιν (κακοποίηση της πρώην συντρόφου του και επίθεση με όπλο -είχε πυροβολήσει δυο φορές) και Κάρον Μπάτλερ (είχε συλληφθεί 15 φορές, πριν γίνει 15, όπως είχε αποκαλύψει στην Όπρα Ουίνφρι, το 2005).

Ο συγγραφέας/ερευνητής διευκρίνισε ότι υπήρχαν και άλλοι που δεν 'μπήκαν' στο σύστημα -που υπήρξαν ύποπτοι, αλλά δεν προχώρησε η υπόθεση τους. Όπως και ότι το δείγμα ήταν μικρό για να καταδικάσει μια ολόκληρη λίγκα. “Παρ' όλα αυτά, είμαι σίγουρος πως η κατάσταση είναι χειρότερη από αυτήν που βρήκα στην έρευνα μου. Δεν έχω τη δύναμη που 'χει το FBI, να βρω όλο το ιστορικό και των 417 παικτών. Αλλά οι νόμοι δεν μου το επιτρέπουν και έτσι ο κόσμος λέει τώρα πως ερεύνησα μόνο τη μισή λίγκα. Και οι μισοί των μισών έχουν ποινικό μητρώο. Κατ' εμέ, αυτό είναι επίσης, εξοργιστικό”.

Ο Μπίλι Χάντερ, τότε εκτελεστικός διευθυντής του σωματείου των παικτών (NBPA) είχε πει πως ο Μπένεντικτ είχε μπερδέψει τους ισχυρισμούς με τις κατηγορίες και το αποτέλεσμα ήταν λάθος για όλους. “Υπάρχει αγορά που στοχοποιεί μαύρους αθλητές. Είναι αμφιλεγόμενο και πουλάει”. Δηλαδή, δεν υπήρχε πρόβλημα;

Έχουμε λίγους που μπλέκονται σε τέτοια συμβάντα και πληρώνουν τη 'νύφη' όλοι”. Ο Μπένεντικτ επέμεινε πως οι υποθέσεις είναι πολλές περισσότερες “αλλά είναι πολύ δύσκολο να επιτύχει ένα θύμα την καταδίκη ενός NBAer και δη σε υποθέσεις βιασμού, γιατί δεν τα βάζεις μόνο με έναν παίκτη, αλλά με ένα ολόκληρο -δυνατό- σύστημα. Και συνήθως κερδίζει αυτός που 'χει τη δύναμη. Γύρω από τους παίκτες υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός διχτυών ασφαλείας. Είναι μέρος ενός προϊόντος και πρέπει να προφυλαχθεί".

Δικηγόρος του Σιάτλ αποκάλυψε, στο ίδιο ρεπορτάζ του ABC, πως είχε πελάτες, οι οποίοι του τηλεφωνούσαν συχνά για να τους γλιτώσει από αυτά που έκαναν, με την ατάκα “drop everything you do and come”. Εξήγησε τη στρατηγική που ακολουθούσε, ως δικηγόρος high profile πελατών. “Υπάρχουν πολλές options που συνήθως δεν έχουμε. Μπορούμε να προσλάβουμε ερευνητές, ειδικούς στην επιλογή ενόρκων, στα εγκληματολογικά αποδεικτικά στοιχεία, στα πάντα”. Λίγες όμως, είναι οι φορές που οι υποθέσεις καταλήγουν κάπου, εντός των δικαστικών αιθουσών. Δεν παίρνω κι όρκο, αλλά έχων την αίσθηση πως αυτό εξακολουθεί να συμβαίνει έως τώρα και με μεγαλύτερη 'πυγμή', καθώς έχει αυξηθεί κατακόρυφα και η αξία της λίγκας.

News 24/7

24MEDIA NETWORK