Κόμπε Μπράιαντ: Οι 6 σπουδαιότερες στιγμές του στο NBA

Ο Κόμπε Μπράιαντ 'έφυγε' από τη ζωή ως ένας θρύλος του μπάσκετ και σε αυτό έπαιξαν ρόλο αυτές οι 6 στιγμές.

Ο Κόμπε Μπράιαντ των Λος Άντζελες Λέικερς σε στιγμιότυπο έπειτα από τον αγώνα με τους Σέλτικς για την κανονική σεζόν του NBA 2015-2016, Βοστόνη, Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015
Ο Κόμπε Μπράιαντ των Λος Άντζελες Λέικερς σε στιγμιότυπο έπειτα από τον αγώνα με τους Σέλτικς για την κανονική σεζόν του NBA 2015-2016, Βοστόνη, Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015 AP PHOTO/WINSLOW TOWNSON

Ο θάνατος του Κόμπε Μπράιαντ βύθισε στο πένθος τον κόσμο του NBA, αλλά και του αθλητισμού γενικότερα. Ένας μεγάλος πρωταθλητής 'έφυγε' από τη ζωή τόσο αναπάντεχα, που άφησε τους πάντες σε κατάσταση σοκ. Το διαμέτρημά του ως παίκτης δεν μπορεί να υπολογιστεί με ασφάλεια, αφού από τον καιρό που ήταν εν ενεργεία κιόλας βρισκόταν στο επίκεντρο συζητήσεων για το πού κατατάσσεται μεταξύ των θρύλων του μπάσκετ. Αιτία γι' αυτό και οι παρακάτω 6 σπουδαίες στιγμές που επιλέξαμε από την καριέρα του στο NBA.

Το άλεϊ ουπ του Σακίλ Ο' Νιλ

Δεν πρόκειται για κάποιο καλάθι ή για μια σημαντική επίδοση, όμως ίσως είναι η στιγμή που σηματοδοτεί την έναρξη της εποχής των Λέικερς στον 21ο αιώνα. Οι 'λιμνάνθρωποι' βρίσκονται στον τελικό της Δύσης για το 1999-2000 και αντιμετωπίζουν τους Πόρτλαντ Μπλέιζερς. Το παιχνίδι τελειώνει κι έχουν προβάδισμα 4 πόντων, μαζί με κατοχή μπάλας. Το μόνο που χρειάζονταν ήταν ένα καλάθι μιας και ο χρόνος ήταν λιγότερος από ένα λεπτό. Το βρήκαν όταν ο Μπράιαντ έκανε το μπάσιμο μπροστά στον Σκότι Πίπεν, αλλά δεν τελείωσε τη φάση εκείνος. Πέταξε την μπάλα ψηλά και ο Σακίλ Ο' Νιλ τη μάζεψε και κάρφωσε στο καλάθι. Η φάση αυτή έγινε διάσημη περισσότερο για τον έξαλλο πανηγυρισμό του γιγαντόσωμου σέντερ, όμως το δίκαιο θα ήταν να καταγραφεί η προσφορά του Μπράιαντ στο πρώτο από τα 5 πρωταθλήματα (και πρώτο από τα 3 σερί) που ακολούθησαν.

Οι 62 πόντοι σε 3 περιόδους

Το ημερολόγιο έδειχνε 20 Δεκεμβρίου 2005. Οι Λέικερς πήγαν στο Ντάλας για να κάνουν επίδειξη δύναμης. Ο Μπράιαντ ανέλαβε τα 'ηνία' και το τέλος της 3ης περιόδου τον βρήκε να έχει πετύχει 62 πόντους με 31 σουτ σε 32 λεπτά, όταν όλοι οι Μάβερικς μαζί είχαν φτάσει μόλις τους 61. Η διαφορά είχε ξεπεράσει τους 30 πόντους και ο Φιλ Τζάκσον αποφάσισε να κρατήσει τον 'Black Mamba' στον πάγκο για ολόκληρη την 4η περίοδο, με συνέπεια να μην καταφέρει να αυξήσει τη συγκομιδή του.

Οι 81 πόντοι σε ένα παιχνίδι

Έναν μήνα αργότερα, οι Λέικερς αντιμετώπιζαν τους Ράπτορς στο Λος Άντζελες. Ο Μπράιαντ σημείωσε 26 πόντους στο 1ο ημίχρονο, επίδοση αρκετά καλή, που θα μπορούσε να μνημονεύεται, αν συνέχιζε στον ίδιο ρυθμό. Μόνο που εκείνος αποφάσισε τότε να πατήσει γκάζι. Στο 3ο δωδεκάλεπτο σημείωσε 27 πόντους και στο 4ο έφτασε τους 28, με συνέπεια το σύνολο να γράφει 81 και να στοιχειώνει τον Τζέιλεν Ρόουζ που τον μάρκαρε. Ήταν η καλύτερη επίδοση στην ιστορία του NBA με μοναδική εξαίρεση τους 100 πόντους του Γουίλτ Τσάμπερλεϊν από το 1962. Σε 42 λεπτά ευστόχησε σε 28/46 σουτ και πρόσθεσε 18 βολές για να αφήσει τον πλανήτη με το στόμα ανοιχτό, όπως και σε όλη τη σεζόν του που είχε τον καλύτερο μέσο όρο καριέρας με 35,4 πόντους.

Η κόντρα του με τον Μπαρνς

Ίσως η πιο περίεργη στιγμή της καριέρας του Μπράιαντ ήρθε το 2010, σε ένα παιχνίδι κόντρα στους Μάτζικ στο Ορλάντο. Ο 'Black Mamba' δημιούργησε μια βεντέτα με τον Ματ Μπαρνς των γηπεδούχων, με σπρωξίματα και αντεγκλήσεις για όλο το 1ο ημίχρονο. Στις αρχές της 3ης περιόδου, ο Μπαρνς ήταν έτοιμος να κάνει την επαναφορά της μπάλας, όμως ο Μπράιαντ στεκόταν μπροστά του και τον παρεμπόδιζε. Ο Μπαρνς αποφάσισε να παίξει με τα νεύρα του αντιπάλου του, κάνοντας πως του πετάει την μπάλα στο πρόσωπο. Μάλιστα, τεντώνοντας τα χέρια με τη μπάλα προς τον Μπράιαντ, έμοιαζε να τον ακουμπάει. Ο τελευταίος στάθηκε ατάραχος και δεν κουνήθηκε για να προστατευτεί, δεν έκλεισε καν τα μάτια. Ήταν η απόδειξη του κρύου αίματος που κυλούσε στις φλέβες του. Σε μία αστεία τροπή της ιστορίας, πάντως, ο Μπράιαντ στέφθηκε πρωταθλητής εκείνη τη σεζόν για τελευταία φορά στην καριέρα του και τη νέα χρονιά είχε για συμπαίκτη τον Μπαρνς!

Η 'αχίλλειος' πτέρνα του

Στις 12 Απριλίου 2013 ο Μπράιαντ έδινε το 'παρών' στο 80ό παιχνίδι της κανονικής σεζόν, κόντρα στους Γουόριορς, αλλά με πρόβλημα στο αριστερό γόνατο. Έπαιξε σχεδόν σε όλο το παιχνίδι με αυτήν τη συνθήκη, όμως κατάφερε να είναι ανταγωνιστικός, παρότι είχε φτάσει πλέον 34 ετών. Περίπου 3 λεπτά πριν από το φινάλε κι ενώ η ομάδα του Γκόλντεν Στέιτ ήταν μπροστά στο σκορ με 109-107, επιχειρεί μια διείσδυση και κερδίζει ένα φάουλ. Αθώα εικόνα προς στιγμήν, όμως όταν έπεσε στο έδαφος πιάνοντας το πίσω μέρος και χαμηλά του αριστερού ποδιού του, όλοι 'πάγωσαν'. Ο ίδιος απλά ζήτησε βοήθεια από τους συμπαίκτες του για να σηκωθεί, στήθηκε στη γραμμή των βολών και με μειωμένη ισορροπία ισοφάρισε σε 109-109. Στη συνέχεια, έφυγε κουτσαίνοντας για τα αποδυτήρια. Οι Λέικερς νίκησαν εκείνο το βράδυ, όμως στην πραγματικότητα... έχασαν. Ο Μπράιαντ έμπαινε στα πιτς για 8 μήνες, χάνοντας τα πλέι οφ της σεζόν 2012-2013 και τα 19 πρώτα παιχνίδια της σεζόν 2013-2014 (όπου οι Λέικερς δεν μπήκαν καν στα πλέι οφ).

Το φινάλε με 60 πόντους

Στις 14 Απριλίου 2016 είχε έρθει η ώρα. Ο Μπράιαντ είχε ανακοινώσει το τέλος της καριέρας του νωρίτερα στη σεζόν, με συνέπεια να αποθεώνεται σε όποιο γήπεδο πήγαινε για τελευταία φορά ως αντίπαλος. Το παιχνίδι με τη Γιούτα Τζαζ θα έδινε και στους φίλους των Λέικερς να τον αποχαιρετήσουν ως παίκτη, σε ένα παιχνίδι που έγινε sold out, παρότι δεν σηματοδοτούσε κάτι αγωνιστικό, με την ομάδα εκτός πλέι οφ. Η αλήθεια είναι ότι πήρε παραπάνω πάσες από όσες έπαιρνε σε προηγούμενα παιχνίδια, όμως τις αξιοποίησε στο έπακρο, με συνέπεια να σημειώσει 60 πόντους. Ήταν το καλύτερο 'αντίο' σε μια καριέρα 20 ετών με τόσες διακρίσεις, τόσα ρεκόρ, τόσους τίτλους.

ΟΙ 10 ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ ΤΟΥ

News 24/7

24MEDIA NETWORK