Κροατία-Γερμανία 76-70
Ήρθε (σχεδόν) από το... πουθενά και με πολλά προβλήματα, αλλά βρίσκεται ήδη στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Κροατία επιστρέφει στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός μετά από 12 χρόνια, αφού κόντρα στα προγνωστικά που την ήθελαν αουτσάιντερ επικράτησε 76-70της Γερμανίας στον πρώτοημιτελικό του προολυμπιακού τουρνουά και έγινε η πρώτη εκ των τριών ομάδων που θα ταξιδέψουν τον Αύγουστο στο Πεκίνο.
24-14 στο 10 και
36-26 στο 17′.
Ήταν όμως πολύ νωρίς για να παραδώσουν τα όπλα οι Γερμανοί. Ο αποφασισμένος Νοβίτσκι ήχησε το σάλπισμα της αντεπίθεσης, ο Κέιμαν του έδωσε στήριγμα, ενώ 5 διαδοχικοί πόντοι του Ρόλερ χάρισαν στα “πάντσερ” για πρώτη φορά το προβάδισμα (42-44 στο 28′). Όχι όμως για πολύ. Μόνο μέχρι το τέλος της τρίτης περιόδου (47-48).
Η πληθωρική παρουσία του “πληγωμένου θηρίου” Ζόραν Πλάνινιτς έκανε τη διαφορά. Υπό την καθοδήγησή του, η ομάδα του Γιάσμιν Ρέπεσα βρήκε τις απαντήσεις στα γερμανικά πυρά, αντιστάθηκε σθεναρά και αφού επανέκαμψε (55-49 στο 34′), διατηρήθηκε μέχρι τέλους στη θέση του οδηγού. Ένα καθοριστικό τρίποντο του Νταβόρ Κους, στα 3:30 πριν από τη λήξη, για το 63-53 έκανε την Κροατία απόλυτη κυρίαρχο του αγώνα.
Επειδή όμως οι Γερμανοί είναι… Γερμανοί, όλα κρίθηκαν στις τελευταίες επιθέσεις. Το τρίποντο του Γκάρετ για το 69-65, το (ανύπαρκτο) επιθετικό φάουλ που χρεώθηκε στον Πόποβιτς και το καλάθι του Νοβίτσκι (69-67) λίγο έλειψε να ανατρέψουν τα πάντα, αλλά το επιθετικό ριμπάουντ του Πλάνινιτς, μετά από1/2 βολέςτου Κους, και η συνολική συμπεριφορά των Βαλκάνιων τους έχρισε δίκαια νικητές (76-70).
Τα δεκάλεπτα: 24-14, 36-31, 47-48, 76-70
Κροατία: Τόμας 21(3), Πρκάτσιν 10, Κους 9(2), Πλάνινιτς 8, Λόντσαρ 8, Πόποβιτς 6, Μπάνιτς 5, Μπάρατς 5, Νίτσεβιτς 4, Ούκιτς, Ρόζιτς
Γερμανία: Νοβίτσκι 30(1τρ, 19/21β), Κέιμαν 12, Χάμαν 10(1), Ρόλερ 9(1), Γκάρετ 5(1), Βισόφτσκι 4, Γκριν, Φέμερλινγκ, Γιάγκλα, Σούλτζε