Last Dance επ. 1-2: Τα όμορφα όνειρα του Τζόρνταν, όμορφα καίγονται

Τι είδαμε στα δυο πρώτα επεισόδια της σειράς-ντοκιμαντέρ 'Last Dance'; Επιστροφή στο φθινόπωρο του 1997, με τον τότε γενικό διευθυντή των Σικάγο Μπουλς, Τζέρι Κράους, έτοιμο να 'ξηλώσει' την ομάδα, ξεκινώντας από τον Φιλ Τζάκσον και τους Μάικλ Τζόρνταν-Σκότι Πίπεν.

Οι Σικάγο Μπουλς πανηγυρίζουν ξέφρενα το πρωτάθλημα της σεζόν 1995-1996, το 4ο κατά σειρά στη μαγική 90s δυναστεία τους
Οι Σικάγο Μπουλς πανηγυρίζουν ξέφρενα το πρωτάθλημα της σεζόν 1995-1996, το 4ο κατά σειρά στη μαγική 90s δυναστεία τους AP PHOTO/BETH A. KEISER

Το 'Last Dance' έφτασε στο Netflix για να γεμίσει τις κενές από αθλητική δράση βραδιές μας και φαίνεται πως τα καταφέρνει μια χαρά. Το ESPN, έχοντας απόλυτη πρόσβαση στα αποδυτήρια της καλύτερης ομάδας του NBA για τη δεκαετία του '90, δημιούργησε τη 'μαγιά' ενός φρέσκου και ολοζώντανου ντοκιμαντέρ. Τι κι αν έχουν περάσει 22-23 χρόνια από την μπασκετική δράση, όλοι οι οι παίκτες, οι προπονητές, οι παράγοντες εκείνης της ομάδας, ζουν τα κατορθώματα αυτής της δυναστείας, σαν να μην έχει περάσει μέρα από πάνω της. Πάμε να δούμε τι συνέβη στα πρώτα δύο επεισόδια.

Ο 'Mike Jordan' και ο Μάικλ Τζόρνταν

Πριν από τον θρύλο του Μάικλ Τζόρνταν, υπήρχε ο Μάικ Τζόρνταν, ένας έφηβος που σπούδαζε στο πανεπιστήμιο Νορθ Καρολάινα και έστελνε γράμματα στη μητέρα του, Ντελόρις, ζητώντας χαρτζιλίκι και γραμματόσημα. Με την καθοδήγηση του προπονητή Ντιν Σμιθ, κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα του σε ένα πρωτάθλημα NCAA (1982) κόντρα στο Τζόρτζταουν του Πατ Γιούιν, με ένα σουτ στα τελευταία 15'' του αγώνα. Μερικά χρόνια αργότερα, ως παίκτης των Σικάγο Μπουλς, δημιουργούσε το δικό του ανθολόγιο από κρίσιμα, διαχρονικής αξίας σουτ σε ντέρμπι του NBA. Όλοι γνώριζαν πια, το πλήρες όνομά του.

Τζέρι Κράους, ο 'Νέρωνας' των Σικάγο Μπουλς

Ο Τζέρι Κράους, γενικός διευθυντής των Σικάγο Μπουλς, σε συνέντευξη Τύπου ενώπιον των πρωταθλημάτων της δυναστείας του Μάικλ Τζόρνταν. Λίγους μήνες αργότερα, ο ίδιος ο Κράους θα 'ξηλώσει' παίκτες και προπονητή, κρίνοντας πως έχει παρέλθει η παραγωγική ηλικία τους
Ο Τζέρι Κράους, γενικός διευθυντής των Σικάγο Μπουλς, σε συνέντευξη Τύπου ενώπιον των πρωταθλημάτων της δυναστείας του Μάικλ Τζόρνταν. Λίγους μήνες αργότερα, ο ίδιος ο Κράους θα 'ξηλώσει' παίκτες και προπονητή, κρίνοντας πως έχει παρέλθει η παραγωγική ηλικία τους AP IMAGES

Έπειτα από την κατάκτηση του πρωταθλήματος της σεζόν 1996-1997, ο πρόεδρος των Μπουλς, Τζέρι Ράινσντορφ, δεχόταν την εισήγηση του γενικού διευθυντή, Τζέρι Κράους, πως οι περισσότεροι παίκτες της ομάδας -εκτός του Τζόρνταν- δεν ήταν πια σε παραγωγική ηλικία. Κατά τον Κράους, ο νέος στόχος της ομάδας έπρεπε να είναι η ανανέωση και όχι η διεκδίκηση του πρωταθλήματος. Το 'ξήλωμα' έπρεπε να ξεκινήσει από τον προπονητή Φιλ Τζάκσον. Ο Τιμ Φλόιντ, προπονητής του πανεπιστημίου Άιοβα Στέιτ, περίμενε στο ακουστικό του, ώστε να αναλάβει την ηγεσία της ομάδας.

Την ίδια στιγμή, ο Κράους έριχνε λάδι στη 'φωτιά', δηλώνοντας πως "τους τίτλους τους κερδίζουν τα σωματεία, όχι κάποιοι παίκτες". Ο Τζόρνταν απαντούσε με νόημα στα λόγια του Κράους, λέγοντας: "Έχουμε το δικαίωμα να υπερασπιστούμε στο γήπεδο, αυτό που έχουμε κατακτήσει. Αν το χάσουμε, τότε ΟΚ, μπορείτε να τα αλλάξετε όλα". Η ιδέα της αυτό-διάλυσης μιας ομάδας πρωταθλητισμού με την προοπτική να διεκδικήσει ξανά το πρωτάθλημα κάποτε στο μέλλον φαίνεται πως δεν συγκίνησε ιδιαίτερα τον Ράινσντορφ, ο οποίος αποφάσισε την ανανέωση του συμβολαίου του Τζάκσον για ακόμα έναν χρόνο.

Ο Τελευταίος Χορός

Ο Τζάκσον θυμάται ακόμα εκείνη τη συνάντηση: "Ο Κράους με κάλεσε στο γραφείο του και μου είπε 'αυτή θα είναι η τελευταία χρονιά σου με τους Μπουλς. Δεν με νοιάζει αν κερδίσεις 82 αγώνες και το πρωτάθλημα'". Τότε, άνοιξε το νέο βιβλίο συστημάτων της ομάδας, το οποίο και ονόμασε 'Last Dance'. Θα ήταν η τελευταία χρονιά, για όλους.

Η μαγική αναμέτρηση με τους Μπόστον Σέλτικς

Η ωραιότερη μπασκετική ιστορία των πρώτων επεισοδίων μας γυρίζει πίσω στη σεζόν 1985-1986, όταν ο τραυματίας Τζόρνταν επιχειρεί να επιστρέψει στα παρκέ, για να βοηθήσει την ομάδα να μπει στα playoffs. Ο προπονητής Ροντ Θορν μαζί με τη διοίκηση όμως, έχουν πάρει τις αποφάσεις τους: Ο Τζόρνταν θα έπαιζε μέχρι 7 λεπτά ανά δωδεκάλεπτο, για να προστατευθεί. "Άμα σε βάλω μέσα, θα απολυθώ", λέει ο Θορν στον νεαρό σταρ του, κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Η πρόκριση στα playoffs έρχεται και οι Μπουλς καλούνται να αντιμετωπίσουν τους πανίσχυρους Μπόστον Σέλτικς, των Λάρι Μπερντ, Ρόμπερτ Πάρις, Κέβιν ΜακΧέιλ, Ντάνι Έιντζ, Ντένις Τζόνσον. Στον 2ο αγώνα, ο Τζόρνταν είναι μια ομάδα μόνος του. Πετυχαίνει 63 πόντους και κάνει τον πλανήτη του μπάσκετ να πιστέψει πώς η μαγεία μπορεί τελικά να υπάρχει εκεί έξω.

Οι 'πολικές' σχέσεις με τον Σκότι Πίπεν

Κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Μπουλς, ο Σκότι Πίπεν ήταν και με βάση τους αριθμούς το #2 της ομάδας: 2ος σκόρερ, 1ος σε ασίστ και κλεψίματα, 2ος σε ριμπάουντ, 2ος σε συνολικό χρόνο συμμετοχής και με ένα από τα πιο 'φτωχά' συμβόλαια του NBA. Το 6ετές συμβόλαιο που είχε υπογράψει ο Πίπεν το 1991, αξίας 18 εκατομμυρίων δολαρίων, ήταν μόλις το 122ο ακριβότερο της λίγκας. Με καύσιμο τη συσσωρευμένη αδικία που ένιωθε, το καλοκαίρι του '97 αποφάσισε να αναβάλλει για την αρχή της επόμενης μπασκετικής σεζόν, μια απαραίτητη εγχείρηση ώστε να αποδείξει στην ομάδα πως τον χρειαζόταν. Η κίνηση αυτή, αφού έφερε την ήδη τεταμένη σχέση του με τον Κράους στο απροχώρητο, προκάλεσε κλυδωνισμούς και στην ομάδα, που ξεκίνησε τη χρονιά με απανωτές εκτός έδρας ήττες. Ο Πίπεν είχε τεθεί σιωπηλά εκτός ομάδας, δεν είχε ταξιδέψει με την αποστολή για το τουρνουά McDonald's Open και διερευνούσε το ενδεχόμενο μιας μεταγραφής.

Σημαντικοί παίκτες εκείνης της ομάδας των Μπουλς βρίσκονται μπροστά στην κάμερα του 'Last Dance'. Ο Μπιλ Γουένινγκτον, ο Στιβ Κερ, ο Ντένις Ρόντμαν, ο Πίπεν, ο Τζόρνταν. Ο Τζάκσον δεν γινόταν να λείπει. Όλοι τους περιγράφουν το σενάριο της λήξης μιας δυναστείας που έχει παιχτεί αρκετά χρόνια πριν. Το γνωρίζουμε όλοι μας. Είναι όμως το σενάριο της σπουδαιότερης ιστορίας του αμερικανικού μπάσκετ της δεκαετίας του '90. Τα λέμε στα επόμενα επεισόδια.

  • Το Last Dance προβάλλεται (2 επεισόδια κάθε φορά) στις ΗΠΑ από το ESPN κάθε Δευτέρα στις 3:00 τα ξημερώματα και σε όλον τον πλανήτη από το Netflix κάθε Δευτέρα στις 10:00 το πρωί

News 24/7

24MEDIA NETWORK