Ο LeBron τον πέρασε, αλλά ο Wilt Chamberlain θα επιβίωνε εύκολα και σήμερα

O LeBron James πέρασε πάνω από τον Wilt Chamberlain, στη λίστα με τους σκόρερ όλων των εποχών στην ιστορία του ΝΒΑ και το Contra.gr θυμίζει ποιος ήταν ο τύπος που θα μπορούσε με την ίδια ευκολία να διακριθεί και στο σημερινό NBA.

Ο LeBron τον πέρασε, αλλά ο Wilt Chamberlain θα επιβίωνε εύκολα και σήμερα
LA LAKERS

Το βράδυ που οι Lakers συνάντησαν τους Blazers, ο LeBron James πέρασε πάνω από τον Wilt Chamberlain, στη λίστα με τους σκόρερ όλων των εποχών. O Wilt Chamberlain σταμάτησε το 1973. Είχε συμπληρώσει πέντε χρόνια ως Laker και 14 ως NBAer. O LeBron James έχει λίγους μήνες που είναι 'Λιμνάνθρωπος' και 15 χρόνια που είναι NBAer.

Το 'Τhe Big Dipper' που αναφέρουν οι Lakers έχει να κάνει με παρατσούκλι που του 'χαν κολλήσει οι φίλοι του, από το σχολείο, αφότου τον έβλεπαν να σκύβει κάθε φορά που περνούσε μια πόρτα για να μη χτυπήσει το κεφάλι του.

Να 'πέσει' η λίστα.

Ο LeBron τον πέρασε, αλλά ο Wilt Chamberlain θα επιβίωνε εύκολα και σήμερα

Ο 'King', ο οποίος είναι ο μόνος ενεργός της κορυφαίας πεντάδας (εστίασε όμως, λίγο και στο Νο7) τελείωσε το 126-117 επί του Portland, με το season high των 44 πόντων. Άρπαξε και 10 ριμπάουντ, μοίρασε και 9 ασίστ. Τον ρώτησαν για την αλλαγή στον ιστορικό πίνακα.

Είπε πως “ ο Chamberlain εξακολουθεί να είναι μια από τις κυρίαρχες δυνάμεις, από τους μεγαλύτερους παίκτες που έπαιξαν ποτέ το παιχνίδι. Υπήρξε σκόρερ, ριμπάουντερ, ένας μοναδικός αθλητής. Έκτοτε δεν έχει παρουσιαστεί άλλος σαν και αυτόν. Κάθε φορά λοιπόν, που το όνομα μου μπαίνει κοντά σε εκείνο ενός εκ των μεγαλύτερων μπασκετμπολιστών της ιστορίας, σκέφτομαι τη γενέτειρα μου, το Akron και πώς ξεκίνησαν όλα για εμένα”. Στο σχολείο που 'χει φτιάξει στο Akron -για παιδιά που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα να φοιτήσουν- θα δώσει την μπάλα και την εμφάνιση του συγκεκριμένου ματς.

Σιγά όμως, και μην δεν τον ρωτούσαν και για τις βολές. Εξήγησε πως το 'χει πάρει προσωπικά και δουλεύει καθημερινά για να βελτιώσει το ποσοστό του. “ Είμαι αισιόδοξος πως σύντομα θα φανούν τα αποτελέσματα”, είπε. Δες λίγο αυτό.

Ο Chamberlain έλεγε πως είχε 80% από τις βολές, στο high school, με τα επίσημα στοιχεία του κολεγίου να του δίνουν ένα 62% και αυτά του ΝΒΑ το 58%, ως ρούκι. Γενικά στην καλύτερη λίγκα μπάσκετ είχε 51% από τη γραμμή των βολών. Για έξι σεζόν δεν έπιασε καν το 50% (τη σεζόν 1967-68 είχε 38%). “ Ήταν ο τρόπος που είχε να αποδεικνύει ότι είναι άνθρωπος” έλεγαν όσοι τον έζησαν.

Η εφημερίδα Philadelphia Inquirer είχε ερευνήσει το θέμα και κατέληξε σε κάποιους λόγους που ενώ είχε δοκιμάσει τα πάντα (μέχρι και το σύστημα “πετώ το νερό από τον κουβά”), προκοπή δεν έβλεπε. “ Νο1: έχει αρθριτικά στα γόνατα, Νο2: Είναι τόσο ψηλός που καταστρέφει την καμπύλη, Νο3: Είναι τόσο δυνατός από τα βάρη που σηκώνει, Νο4: Τα χέρια του είναι πολύ μεγάλα και Νο5: Όλα είναι στο μυαλό”.

Η Philadelphia Enquirer, όπως και όλα τα άλλα media, δεν μπορούσαν να βρουν ένα άλλο μείον για να ασχοληθούν μαζί του. Βλέπεις, όλα τα άλλα που τον αφορούσαν, δεν ήταν ακριβώς συνηθισμένα.

Ενώ στις βολές είχε τα άγχη του, μπορούσε εύκολα να μετρήσει 20/25 σουτ από το κέντρο του γηπέδου και να καρφώσει, πατώντας όπου γούσταρε από την περιφέρεια και μέσα. Υπήρξε εκ των λόγων που άλλαξαν οι κανονισμοί στις βολές. Είχε καθιερωθεί το “3 to make 2”. Αν κάποιος ευστοχούσε σε μια από τις δυο πρώτες απόπειρες, μπορούσε να εκτελέσει και τρίτη (εφόσον η αντίπαλη ομάδα είχε ξεπεράσει το όριο των ομαδικών φάουλ). Λογική που είχε και το 1+1.

Στόχος της λίγκας ήταν να σταματήσει τη... βροχή των φάουλ στο τέλος των 'κλειστών' ματς και να επιτρέπουν σε τύπους σαν τον Chamberlain να έχει μια εξτρά ευκαιρία από τις βολές, στο φινάλε των αγώνων.

FILE - In this May 8, 1973 file photo, Los Angeles Lakers center Wilt Chamberlain towers over teammate Happy Hairston and New York Knicks players, from left, Dave DeBusschere, Walt Frazier and Earl Monroe, during an NBA playoff game at Madison Square Garden in New York. It's been 33 years since teams from these cities played for a title. The rivalry could be lost on many fans when the Kings and Rangers meet for the Stanley Cup. (AP Photo/File2)
FILE - In this May 8, 1973 file photo, Los Angeles Lakers center Wilt Chamberlain towers over teammate Happy Hairston and New York Knicks players, from left, Dave DeBusschere, Walt Frazier and Earl Monroe, during an NBA playoff game at Madison Square Garden in New York. It's been 33 years since teams from these cities played for a title. The rivalry could be lost on many fans when the Kings and Rangers meet for the Stanley Cup. (AP Photo/File2) AP

Ο ίδιος αποκάλυψε αφότου είχε ρίξει αυλαία στην καριέρα του πως “ το να χάνω είναι κάτι που δεν μπορώ να το δεχθώ. Όχι μόνο σε ό,τι αφορά τα παιχνίδια, αλλά τα πάντα. Ακόμα και τις βολές. Αυτό που γινόταν με πείραζε περισσότερο από ό,τι μπορούσε να φανταστεί κάποιος”. Για αυτό και δεν σταμάτησε ποτέ να προσπαθεί.

Να σου πω εδώ πως πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο που είχε 50 πόντους και 25 ριμπάουντ, ανά αγώνα και το μόνο που 'χει σκοράρει 100 πόντους, στο ίδιο παιχνίδι.

Λογικά θα σκέφτεσαι πως “ήταν άλλες εκείνες οι εποχές”. Δες το video και θα καταλάβεις πως ο εν λόγω μια χαρά καριέρα θα έκανε και τη σήμερον ημέρα.

Ήταν 2.16, με αναλογίες στο σώμα του όμοιες με άνθρωπο 1.60, είχε τεράστια δύναμη και ατελείωτη αθλητική ικανότητα. Όλα αυτά του έδιναν μια μεγάλη ποικιλία δυνατών σημείων. Όλα αυτά δεν ήλθαν από το πουθενά. Δούλεψε για να τα αποκτήσει. Στο σχολείο, αλλά και στο Kansas, όπου πήγε κολέγιο ήταν αθλητής στη σφαιροβολία, το άλμα εις ύψος, στα 400 μέτρα, ενώ έπαιζε και βόλεϊ.

Για την ακρίβεια, γύρισε στο βόλεϊ όταν σταμάτησε το μπάσκετ και κατά του ιδίου το ρηθέν “ έχω παίξει βόλεϊ περισσότερα χρόνια από όσα έχω παίξει μπάσκετ”. Με όλα αυτά θέλω να σου πω ότι μπορούσε να διακριθεί σε όποιο σπορ ήθελε. Μέχρι και την πυγμαχία, με τον εκπρόσωπο του να κλείνει συνάντηση με τον Muhammad Ali σε ρινγκ (το 1971) που δεν έγινε πότε.

Το 1967 βρέθηκαν για πρώτη φορά οι δυο τους στο ίδιο στούντιο.

Το 1971, ο Ali τελούσε υπό τιμωρία τριών ετών, γιατί αρνήθηκε να υπηρετήσει τη χώρα στο Vietnam “επειδή κανένας Viet Cong δεν με έχει αποκαλέσει νέγρο”, κάτι που γινόταν κατά κόρον στις ΗΠΑ. Στη συνέντευξη Τύπου πριν τον αγώνα, δημοσιογράφος ρώτησε τον Ali πώς γινόταν να νικήσει κάποιον που ήταν πολύ πιο ψηλός, πολύ πιο δυνατός και γρήγορος. Απάντησε “Timberrrrrr” (το φωνάζουν οι ξυλοκόποι όταν κάνουν δουλειά και σημαίνει 'προσοχή: πτώση δέντρου').

Ο Chamberlain ξέσπασε σε νευρικό γέλιο, με τον Ali να επαναλαμβάνει τη συγκεκριμένη λέξη έπειτα από κάθε ερώτηση και να προσθέτει “το δέντρο θα πέσει”. Μετά τη διακοπή του γυρίσματος για διαφημίσεις, ανακοινώθηκε πως ο αγώνας δεν θα γινόταν ποτέ -έκανε χρήση της σχετικής option που υπήρχε στα συμβόλαια, όπου αναφέρονταν και πολλά λεφτά. Ο Ali είχε νικήσει τον Chamberlain με μια λέξη. Ο Chamberlain έβγαλε το άχτι του, πρωταγωνιστώντας στην ταινία “Conan the Destroyer”.

YΓ: Όχι, όσο και αν περιμένεις δεν θα διαβάσεις για τις 20.000 γυναίκες, γιατί ο τύπος ήταν πολλά περισσότερα από αυτό. Θα διαβάσεις όμως, πως πέθανε στις 12/10 του 1999, σε ηλικία 63 χρόνων. Είχε χρόνια πρόβλημα με αρρυθμίες στην καρδιά, για χρόνια. Έπειτα από πολλά, άρχισε να παίρνει φαρμακευτική αγωγή. Το 1999 η κατάσταση επιδεινώθηκε -είχε χάσει 25 κιλά. Χρειάστηκε να κάνει μια επέμβαση στα δόντια του. Μια εβδομάδα μετά δεν είχε απαλλαγεί από τους πόνους. Πέθανε από συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.

Photos: Associated Press, LA Lakers

News 24/7

24MEDIA NETWORK