'Λίγο Ντουράντ' είναι καλύτερο από 'καθόλου Ντουράντ'

Για πρώτη φορά μετά τις 8/5, ο Κέβιν Ντουράντ έκανε 2-3 πράγματα στην προπόνηση των Ουόριορς και από 'απών' έγινε 'αμφίβολος', για τον πέμπτο τελικό. Που μπορεί και να είναι ο τελευταίος για τους Ουόριορς και τους Ράπτορς. Κυρίως αν δεν εμφανιστεί ο KD.

'Λίγο Ντουράντ' είναι καλύτερο από 'καθόλου Ντουράντ'
AP PHOTO/DAVID ZALUBOWSKI

Το status του Κέβιν Ντουράντ, πριν τον πέμπτο τελικό του ΝΒΑ που μπορεί να είναι και ο τελευταίος, άλλαξε. Το 'out' έγινε 'questionable', αφότου ταξίδεψε με τους Ουόριορς στο Τορόντο, μπήκε στην προπόνηση και έκανε 2-3 πραγματάκια με τους υπόλοιπους, για πρώτη φορά μετά τις 8/5, όταν απέκτησε το πρόβλημα στη δεξιά γάμπα.

Όπως έφευγε από το γήπεδο, τον είδαν με περπατά κανονικά -όχι κουτσαίνοντας-, με πάγο τυλιγμένο στο προβληματικό σημείο. Δημοσιογράφοι ρώτησαν σχετικά τον Στιβ Κερ και τον άκουσαν να λέει "έχω περισσότερες ελπίδες ότι θα παίξει, από όσες είχα μέχρι τώρα. Σήμερα έκανε πράγματα που δεν είχε κάνει, τις προηγούμενες ημέρες”.

Για να είναι ωστόσο, ακριβής πρόσθεσε και το “η κατάσταση του εκτιμάται κάθε μέρα. Αν είχαμε γυάλινη μπάλα, θα μπορούσαμε να γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό τι μας περιμένει. Είναι ένας τραυματισμός, που είναι σε περίεργο σημείο. Τώρα, αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, δεν είναι έτοιμος”. Είναι στο 60 με 70% που θα είναι υπεραρκετό για να πάρουν μια ανάσα οι “Πολεμιστές”.

Έχεις κουραστεί να διαβάζεις για αυτόν τον τύπο, έτσι; Για το αν είναι εκτός ενώ μπορεί να παίξει ή το αντίθετο. Μάλλον το ίδιο έπαθαν και οι Αμερικανοί, οι οποίοι -ουδόλως τυχαίως- γέμισαν τις ιστοσελίδες -μέσα σε λίγες ώρες- με κείμενα που είχαν ως κύριο περιεχόμενο το 'αν μπορούσε να παίξει, θα έπαιζε'. Τι; Νόμισες πως αυτά συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα;

Επισήμως, ο Κλέι Τόμπσον παραδέχθηκε αυτό που βλέπουν όλοι: πως ο KD λείπει από την παρέα του, στη σειρά με τους Ράπτορς. “Μας έσπρωξε σε δυο πρωταθλήματα, σε ισάριθμα χρόνια. Θα ήταν ωραία ιστορία για βιβλίο, να καταφέρει να επιστρέψει ώστε να μας βοηθήσει να κάνουμε το ίδιο”, είπε χαρακτηριστικά στο ΝΒΑ.com.

Οι Ουόριορς έχουν στερηθεί τους 34.2 πόντους που 'χε ο KD στα φετινά playoffs ανά αγώνα, σε  39.1'' συμμετοχής, με 41.5% στα τρίποντα και 90.1% στις βολές (65% στο true shooting%). Τις 4.9 ασίστ, τα 5.2 ριμπάουντ και το 31.8% στο usage% (ποσοστό των plays που 'τελείωνε' αυτός).

Προφανώς και χωρίς αυτόν η άμυνα του Τορόντο έχει μια δουλειά λιγότερη να κάνει. Ομοίως και ο Καγουάι Λέοναρντ που 'έπεφτε' επάνω του. Μόνο που και ο Ντουράντ έπεφτε πάνω στον Klaw. Οπότε τη βλέπεις την ομορφιά.

Η κοινή λογική λέει πως όταν η ομάδα σου έρχεται αντιμέτωπη με την απώλεια του τίτλου, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να παίξεις. Μόνο που στο ΝΒΑ λίγα άπτονται της κοινής λογικής. Εκτός και αν έχουν να κάνουν με τον ανθρώπινο παράγοντα και την κούραση που νιώθουν όλοι, λίγο πριν το τέλος.

Στο Contra.gr διάβασες προ ημερών ποιο είναι το ακριβές πρόβλημα του Ντουράντ, αλλά και ποια είναι τα θέματα που αντιμετωπίζουν άλλοι παίκτες του Γκόλντεν Στέιτ, οι οποίοι έκαναν την υπέρβαση και επέστρεψαν στο παρκέ -πριν την ώρα τους. 

Κατά τον Σαμ Αμίκ αυτοί που έβαλαν το 'εμείς' μπροστά από το 'εγώ' έχουν εκνευριστεί ελαφρώς με τον Ντουράντ.

Ο Αμίκ είναι δημοσιογράφος του The Athletic και εσχάτως ο τύπος που έχει σπάσει το ψυχονευρωτικό σύστημα του Έιντριαν Βοϊνιαρόφσκι, αφού έγινε αυτός με τα περισσότερα αποκλειστικά, που αφορούν τους τελικούς.

Στο τελευταίο του άρθρο αναφέρει πως μετά την ήττα στον τέταρτο τελικό, όπου οι ΝτεΜάρκους Κάζινς, Κεβόν Λούνεϊ και Αντρέ Ιγκουοντάλα εμφανίστηκαν, παρ' ότι πονούν, αυξήθηκαν αυτοί που 'δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί δεν αγωνίστηκε και ο KD'.

Σημείωση: οι τραυματίες παίκτες δεν είναι υποχρεωμένοι να μιλούν στα media, μετά τις προπονήσεις. Άρα, ο Ντουράντ επισήμως δεν έχει πει κάτι για τον τραυματισμό του. Οι άνθρωποι του ωστόσο, είχαν ενημερώσει πως είναι πιο σοβαρός από ό,τι είχε φανεί αρχικά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι Ουόριορς γνώριζαν πως το πιθανότερο παιχνίδι για να 'χουν ξανά κοντά μαζί τους τον superstar ήταν το πέμπτο. Παρ' όλα αυτά έτρεφαν μια κάποια -μεγάλη- ελπίδα ότι μπορεί να μπει στις προπονήσεις, πριν τον τρίτο τελικό. Kάτι που δεν έγινε. Αλλά αυτή είναι η ζωή.

Ο Αμίκ επισήμανε και ότι το Γκόλντεν Στέιτ ήταν αυτό που αποφάσισε να μην ρισκάρει. Όχι ο Ντουράντ.

Όπως έγραψε το The Bleacher Report "κανένας παίκτης δεν πρόκειται να 'φυλάξει' τον εαυτό του, προ της free agency και ενώ διακυβεύεται ένας τίτλος. Ο Ντουράντ και το ιατρικό τιμ του οργανισμού κάνουν ό,τι μπορούν, ώστε να επιστρέψει και πιθανότατα να σώσει την κατάσταση. Το ενδεχόμενο να γυρίσει πριν να είναι έτοιμος, να πάθει υποτροπή και να μην μπορεί να βοηθήσει, δεν υπάρχει”. Αν λοιπόν, δεν είναι υγιής, είναι προτιμότερο να μείνει εκτός.

Προφανώς και τα πλάνα μας διαφοροποιούνται, ανάλογα με το αν θα είναι ο Κέβιν κοντά μας ή όχι. Αλλάζουν τα matchups, το rotation, τα πάντα” σχολίασε ο Κερ. 'Μήπως μπερδέψει την ομάδα;', ρώτησε ένας δημοσιογράφος τον Στέφεν Κάρι, από τη στιγμή που 'χει χάσει τα 9 τελευταία ματς. “Έχει αγωνιστεί σε ουκ ολίγους τελικούς και σε αμέτρητα παιχνίδια με τους Ουόριορς. Δεν θα 'χει πρόβλημα. Όποιο και αν είναι το ποσοστό ετοιμότητας του, θα είναι αποτελεσματικός”.

Κάτσε όμως, να αφήσουμε για λίγο τις θεωρίες και να δούμε την πραγματικότητα.

★ 34 φορές έχει προηγηθεί ομάδα σε ΝΒΑ Finals με 3-1. Τις 33 αυτή η ομάδα φόρεσε και το δαχτυλίδι.

★ 1 φορά έγινε η ανατροπή. Το 2016, όταν το θύμα ήταν οι Ουόριορς και κερδισμένοι οι Καβς.

6 εκ των παικτών που είναι στο φετινό ρόστερ, είχαν ζήσει την εμπειρία του 2016 (Στέφεν Κάρι, Nτρέιμοντ Γκριν, Κλέι Τόμπσον, Αντρέ Ιγκουοντάλα, Άντριου Μπόγκουτ, Σον Λίβινγκστον). 

“Bρεθήκαμε στη λάθος θέση του comeback από το 3-1. Γιατί να μη φτιάξουμε τη δική μας ιστορία;” ρώτησε ο Γκριν, με τον Κάρι να προσθέτει ότι αν τους δίδαξε κάτι το χουνέρι του 2016, ήταν πως τίποτα δεν τελειώνει, πριν τελειώσει!

O Σερτζ Ιμπάκα, μετά τον τέταρτο τελικό (AP Photo/Tony Avelar)
O Σερτζ Ιμπάκα, μετά τον τέταρτο τελικό (AP Photo/Tony Avelar) AP

O Σερτζ Ιμπάκα έχει αναλάβει να μεταφέρει αυτήν την εμπειρία στους φίλους του, στο Τορόντο. Την είχε ζήσει την ίδια χρονιά με τους Ουόριορς. Για την ακρίβεια, το Γκόλντεν Στέιτ γύρισε από το 1-3 στους τελικούς της Δύσης με τους Θάντερ, πριν πάει στους NBA Finals και 'πιει το δηλητήριο που είχε δώσει'.

Αυτό και το Kawhi Leonard effect (βλ. 'για να γελάσουμε, πρέπει να 'χει γίνει κάτι πραγματικά ουσιαστικό') είχε ως αποτέλεσμα το να επιστρέψουν οι Ράπτορς στα αποδυτήρια, λες και επέστρεφαν από κηδεία, μετά το 3-1.

O Kαγουάι Λέοναρντ είναι στο επίκεντρο όσων συμβαίνουν φέτος στο Τορόντο, όπου πήγε μέσω της ανταλλαγής που είχε χαρακτηριστεί ως 'high risk'. Βλέπεις, έφευγε από τον Καναδά ο ΝτεΜαρ ΝτεΡόζαν, δεύτερος πιο δημοφιλής Ράπτορ στην ιστορία του οργανισμού, μετά τον Βινς Κάρτερ, με εννέα χρόνια προϋπηρεσίας στο ΝΒΑ, όλα ως “Πτερόσαυρος”, για κάποιον που είχε μόλις 9 συμμετοχές και τραυματισμό -στον τετρακέφαλο- που δεν έλεγε να γιάνει για κανένα λόγο. Συν του ότι το συμβόλαιο του ήταν προ της λήξης του.

Θα μου επιτρέψεις να σου πω ότι η θυσία του ΝτεΡόζαν ήταν ο λόγος που ζει ό,τι ζει το Τορόντο, με τον πρόεδρο Μασάι Γιουζίρι  να κάνει αυτό που έως τότε φαινόταν ως τρελό: να δίνει αλλού τον ηγέτη, γιατί δεν είχε καταφέρει να εξελιχθεί σε παίκτης που θα κουβαλούσε όλους τους άλλους στην πλάτη του.

Ο ΝτεΡόζαν μίλησε στην Taylor Rooks και το τελευταίο επεισόδιο του Take it There για το πώς μπορεί να αισθάνεται, βλέποντας την παρέα του να διεκδικεί το δαχτυλίδι, χωρίς εκείνον. “Είμαστε κολλητοί με τον Λόουρι, οπότε φυσικά και είμαι μαζί του, για να αυτό για το οποίο προσπαθούσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια και τώρα έχει την ευκαιρία να το κατακτήσει. Κάποια παιδιά στην ομάδα ξέρουν πως είμαι μαζί τους”.

Η Ρουκς τον ρώτησε και για αυτά που λένε οι φίλαθλοι. Πως με τον ΝτεΡόζαν οι Ράπτορς δεν θα έφταναν φέτος στους τελικούς. Ψύχραιμα εξήγησε ότι με όσα έκανε (υπερπροσπάθεια, θυσίες κλπ) στα χρόνια που ήταν στο Τορόντο, έγιναν εφικτά αυτά που ζει φέτος η ομάδα.

“Έδωσα τις μάχες μου, έκανα τις θυσίες μου και πίεσα στο σημείο που έπρεπε να γίνω το εξιλαστήριο θύμα. Πρέπει να καθίσεις πίσω και να καταλάβεις πως ήμουν ο λόγος που τόσα πράγματα έγιναν πιθανά. Και πρέπει να τους αναγνωρίσω ότι είδαν τι έπρεπε να γίνει, για να περάσουν στο επόμενο επίπεδο”.

Oμολόγησε πως όταν έγινε ανταλλαγή αισθάνθηκε περισσότερο πληγωμένος, από ότι εκνευρισμένος. “Ήμουν 28 και από την πρώτη μου μέρα στο ΝΒΑ ό,τι έμαθα, το έμαθα στο Τορόντο. Ό,τι παιχνίδι είχα δώσει, ήταν για το Τορόντο. Όλα χάθηκαν στο δευτερόλεπτο, όταν δεν το περίμενα. Με έπιασε εξ απήνης και στο τέλος της ημέρας είμαι άνθρωπος”. Όπως είδες στη φωτογραφία, υπάρχουν άνθρωποι που αναγνωρίζουν όσα έκανε.

News 24/7

24MEDIA NETWORK