Ολυμπιακός-Μπαρτσελόνα 68-64

O Oλυμπιακός έκαμψε την αντίσταση της Μπαρτσελόνα και προκρίθηκε στον τελικό της Ευρωλίγκας για 5η φορά στην ιστορία του. Μορφή του αγώνα ο Σπανούλης.

Ολυμπιακός-Μπαρτσελόνα 68-64

Έτσι κρίθηκε

Ο Ολυμπιακός έκανε αυτό που έπρεπε: ήλεγξε το ρυθμό χωρίς να αφήσει την Μπαρτσελόνα να παίξει όπως αρέσκεται. Ναι δεν ήταν όλα τέλεια στην επίθεση των "ερυθρολεύκων", αμυντικά ωστόσο η ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς δούλεψε με επάρκεια και δεν άφησε είτε τον Ναβάρο είτε τον Έιντσον να παίξουν, όσο τουλάχιστον θα ήθελαν, με τους ψηλούς απέναντι σε κοντύτερους αντιπάλους.

Βέβαια οι διαφορές που κατά διαστήματα απέκτησε δεν ήταν μεγάλες για να τον κάνουν να νιώσει ασφάλεια, παρόλα αυτά είχε σταθερά το προβάδισμα από την πρώτη κιόλας προσπάθεια. Ο Σπανούλης κουβάλησε στην αρχή το σκοράρισμα, για το 13-6, προτού στην εξίσωση μπουν ο Πρίντεζης και ο Παπανικολάου. Το 26-27 της Μπαρτσελόνα ήταν μόνο προσωρινό, καθώς ο Λο βοήθησε σε διαστήματα που ο Σπανούλης είτε ήταν κλεισμένος από δύο είτε έπρεπε να ξεκουραστεί.

Το 33-29 του ημιχρόνου έκανε τους παίκτες του Ίβκοβιτς να πιστέψουν ακόμα περισσότερο στη νίκη – υπέρβαση. Ξέφυγαν 39-31 στο 22’ και 50-43 αργότερα, δημιουργώντας συνθήκες θριάμβου απέναντι στους ευάλωτους στην περιφερειακή άμυνα "μπλαουγκράνα", οι οποίοι ναι μεν μείωσαν, μένοντας σε κοντινή απόσταση, ήταν όμως μονίμως ένα χρόνο πίσω στις κινήσεις από τους τάχιστους σε δημιουργία και εκτέλεση "ερυθρόλευκους".

Όσο περνούσε πάντως ο χρόνος τόσο η Μπαρτσελόνα αύξανε την πίεσή της. Και με τη συνήθη τακτική του Ναβάρο να εκβιάζει καταστάσεις, αλλά ταυτόχρονα να μην τιμωρείται. Παρόλο όμως που το 54-47 του 31’ έγινε 58-36 στο 35’, η ελληνική ομάδα δεν έχασε τον αυτοέλεγχό της, διαχειρίστηκε άψογα τις περίπλοκες καταστάσεις και είχε πάντα το αντίδοτο στις -βιαστικές και ανορθόδοξες- επιλογές των Καταλανών, οι οποίοι αδυνατούσαν να ανταπεξέλθουν στο άγχος. Μέχρι και ερ μπολ σε βολή λίγο έλειψε να κάνει ο Λόρμπεκ προτού μειώσει σε 63-57. Η μοίρα του αγώνα δεν άλλαξε ούτε μετά τις πολλές διαδοχικές βολές που κέρδισαν οι παίκτες του Πασκουάλ σε… υποψίες φάουλ, αφού ο Σπανούλης τέλειωσε τον αγώνα. Μία με το τρίποντο για το 66-61 και τη δεύτερη με την ασίστ "πάρε - βάλε" στον Ντόρσεϊ. Ο Ολυμπιακός προκρίθηκε πανάξια στο μεγάλο τελικό της Κυριακής.

Σταρ

Ο Βασίλης Σπανούλης ξέρει τι θέλει και πώς να το καταφέρνει. Πέτυχε, δεν έτυχε η συνύπαρξή του με την υπόλοιπη παρέα του Ολυμπιακού, η οποία είχε ανάγκη από τον καθοδηγητή της στο παρκέ. Συγκλονιστικός ο αρχηγός των "ερυθρόλευκων" παρά τα λάθη του, έμπηξε το μαχαίρι στην καρδιά της Μπαρτσελόνα με τις ενέργειές του στο τελευταίο λεπτό, τελειώνοντας μάλιστα το παιχνίδι με 21 πόντους και 6 ασίστ, η μία καλύτερη από την άλλη.

Απογοήτευση

Η Μπαρτσελόνα έπαιξε χωρίς γενικό κουμανταδόρο. Ο Χουέρτας έχει στο νου του το σκοράρισμα και ο Σάδα να παίξει άμυνα. Λογικό είναι ο Ναβάρο να μετατρέπεται πολλάκις σε "άσο" μήπως και διορθώσει τις ανορθογραφίες, χωρίς φυσικά το πρόβλημα να λύνεται από τη ρίζα του.

Σχόλιο

Ο Ολυμπιακός είναι η δικαίωση της δουλειάς, της προσπάθειας, της συντροφιάς. Μια παρέα με αμούστακα παιδιά, έναν Σπανούλη στην ωρίμανσή του, δύο Αμερικανούς για συγκεκριμένες δουλειές και έναν προπονητή που ποτέ πίστευε στο εγχείρημα αυτό, ακόμη κι έκρυβε παγίδες για την υστεροφημία του, έφτασε να διεκδικεί το κύπελλο Ευρώπης. Βήμα – βήμα, αγώνα με τον αγώνα, δοκίμασε και θριάμβευσε. Δεν δείλιασε ο Ολυμπιακός στα δύσκολα, βγήκε πιο δυνατός μετά το κακό ξεκίνημα στη σεζόν και έκανε εκείνους που δεν τον πίστευαν να παραμιλούν. Αν έρθει η κούπα την Κυριακή, καλώς να ορίσει. Ούτε η ήττα όμως θα πρέπει να βάλει φρένο στην προσπάθεια που βρίσκεται στην εξέλιξή της.

Τα δεκάλεπτα: 17-11, 33-29, 50-47, 68-64.

Ολυμπιακός-Μπαρτσελόνα 68-64
Ολυμπιακός-Μπαρτσελόνα 68-64

Το live

News 24/7

24MEDIA NETWORK