Η ευστοχία του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ χωρίς τον Λοτζέσκι

Η θλάση του Ματ Λοτζέσκι ήρθε πολύ νωρίς στη σεζόν. Πέρυσι ο Αμερικανός είχε λείψει από έξι σερί παιχνίδια στην Euroleague και ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ είχε χάσει τα τέσσερα. Πώς σούταραν τότε οι 'πράσινοι'.

EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Οι αποχρώσες ενδείξεις δεν άφηναν περιθώρια λάθους, λίγες ώρες αργότερα ήρθε η επιβεβαίωση μέσω των αποδεικτικών στοιχείων.

Η εμφανής απουσία του Ματ Λοτζέσκι από το δεύτερο μισό του αγώνα στο Μόναχο είχε συγκεκριμένη αιτία. Ενοχλήσεις στη γάμπα ήταν η εσωτερική ενημέρωση από τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ αμέσως μετά το τέλος του αγώνα που δεν είχε αίσιο τέλος για τους πράσινους. Διπλό το κακό, δεδομένου ότι ο Αμερικανός σουτέρ, με το 'βεβαρημένο' παρελθόν, έφυγε λαβωμένος από το γήπεδο.

Θλάση στην αριστερή γαστροκνημία η επίσημη διάγνωση μετά τις εξετάσεις. Εκτιμώμενος χρόνος απουσίας; Άγνωστος. Μέρα με τη μέρα θα εκτιμάται η κατάστασή του από τους γιατρούς του 'τριφυλλιού' και αναλόγως της προόδου του τραύματος και της ανταπόκρισης στη θεραπεία, θα αποφασιστεί η επάνοδός του.

Ότι το μπάσκετ δεν φροντίζει τους πρωταγωνιστές του το διάβασες το πρωί της Τετάρτης. Οι συνθήκες έχουν μεταβληθεί σε τέτοιο βαθμό και η τεχνολογία 'τρέχει' με... έτη φωτός που το καθετί είναι δυνατόν να προβλέπεται. Και ν' αποτρέπεται σε μεγάλο ποσοστό. Δεν είναι μαγική σφαίρα που λέει το μέλλον, ούτε κάποιος χαρτομάντης της trash tv. Δεδομένα και αλγόριθμοι προσφέρουν αποτελέσματα και συμπεράσματα.

Αν όλο αυτό το σύστημα θα είχε βοηθήσει στον Ματ Λοτζέσκι, μια ούτως ή άλλως ιδιάζουσα περίπτωση, μόνο οι ειδικοί το γνωρίζουν.

Η πραγματικότητα πάντως θέλει τον 33χρονο σούτινγκ γκαρντ να μένει εκτός δράσης για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα. Μπορεί να είναι λίγες ημέρες, ενδεχομένως και κάμποσες εβδομάδες. Όπως είχε συμβεί στα μέσα του Γενάρη. Τότε ήταν ένα αιμάτωμα στο πέλμα που είχε αποκομίσει κόντρα στην ΑΕΚ. Αντίστοιχα είχε συμπεριφερθεί το ιατρικό επιτελείο των 'πρασίνων', αποφεύγοντας να ρισκάρει οποιαδήποτε πρόβλεψη. Εν τέλει το πρόβλημα του στέρησε την παρουσία σε έξι διαδοχικά παιχνίδια της Euroleague.

Οι περυσινές επιπτώσεις στο πράσινο σουτ

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ πήρε νίκη στα 2 εξ αυτών και έχασε τα άλλα 4! Επικράτησε εντός της Ζαλγκίρις (93-92 στην παράταση) και της Μπασκόνια (80-76), έχασε παλεύοντας από τη Φενέρμπαχτσε (67-62, εκτός) και την ΤΣΣΚΑ (75-70, εντός), ενώ υπέστη 'βαριές' ήττες από την Μπάμπεργκ (95-74, εκτός) και τη Χίμκι (78-61, εκτός). Συμπτωματικά επέστρεψε με τον Ολυμπιακό.

Τυχαίο δε ή μη, η απουσία του Λοτζέσκι συνδυάστηκε με σχετικά χαμηλά ποσοστά των 'πρασίνων', κυρίως πίσω από τη γραμμή του τριπόντου, ασχέτως αν υπήρχαν στο ρόστερ ο Ρίβερς, ο Ντένμον ή ο Σίνγκλετον. Μόνο σε 2/6 παιχνίδια, οι πρωταθλητές σούταραν αξιοπρεπώς από τα 6μ75, με ποσοστό δηλαδή που υπερέβη το 35%, τη στιγμή που ο μέσος όρος όλης της χρονιάς ήταν σε αυτά τα επίπεδα (35.6%) - 12η στη σχετική κατηγορία.

Σε καθένα από τα έξι παιχνίδια ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ είχε:

Συνολικά βρήκε στόχο στα 48/158 τρίποντα, ποσοστό της 30%.

Είτε οι υπόλοιποι ήταν σε κακό φεγγάρι είτε είχαν άστοχες βραδιές, η αλήθεια είναι πως το... χέρι του Λοτζέσκι είχε λείψει. Δεν είναι τυχαίο πως μεταξύ των παικτών του Παναθηναϊκού που είχαν εκτελέσει τουλάχιστον 40 τρίποντα κατά την περυσινή περίοδο, ο Αμερικανός ήταν ο δεύτερος καλύτερος σε ποσοστό μετά τον Σίνγκλετον, αλλά μακράν του δεύτερου ο κορυφαίος περιφερειακός με 46%, αφού ο επόμενος Ντένμον είχε κάτω από 42%, ο Ρίβερς ούτε καν 36%, ενώ ο Τζέιμς μόλις 24%.

Οφείλει να εμφανίσει εναλλακτικό πλάνο

Στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, ενήμεροι για την ευπάθεια του Λοτζέσκι στους τραυματισμούς, ήξεραν γιατί υπέγραφαν μαζί του για άλλον ένα χρόνο. Στην πρεμιέρα της προηγούμενης Πέμπτης ήταν με 20 πόντους ο 'πυρπολητής' της άμυνας της Μακάμπι, ενώ με την Μπάγερν, μολονότι έπαιξε μόλις 10 λεπτά, έχει ήδη 1/2 τρίποντα. Αν αφαιρεθούν τα σουτ του Αμερικανού από τη συνολική ευστοχία του 'τριφυλλιού' μένουν 5/17 και 3/11. Καλά ποσοστά δεν τα λες, όταν δεν βρίσκει στόχο ούτε το 1/3 που εκτελούν οι υπόλοιποι.

Αναπόφευκτα η αναγκαστική απουσία μετατρέπει τα πλάνα του Τσάβι Πασκουάλ. Ήταν υποχρεωμένος όμως να είναι προετοιμασμένος για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όσο κι αν είναι πολύ νωρίς στη χρονιά. Ο Λάνγκφορντ άρχιζε ούτως ή άλλως στο '2' και σούταρε αρκετά. Παππάς, Παπαπέτρου και Τόμας είναι εκείνοι που θα επωμιστούν μεγαλύτερο βάρος. Υπό την πίεση να ευστοχήσουν.

Εκτός κι αν ο Αμερικανός την άλλη εβδομάδα είναι ξανά διαθέσιμος.

Photo credits: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK