Λούτσιτς, ο κρυφός MVP της Euroleague

Η Μπάγερν έγραψε ιστορία, καθώς έγινε η πρώτη γερμανική ομάδα που θα παίξει στα πλέι οφ της Euroleague, ο Αντρέα Τρνικιέρι δικαιώθηκε σε όλες τις επιλογές και ο Βλάντιμιρ Λούτσιτς ήταν ο ηγέτης της ομάδας-έκπληξη στη διοργάνωση.

Ο Βλάντιμιρ Λούτσιτς δείχνει το δρόμο στην Μπάγερν
Ο Βλάντιμιρ Λούτσιτς δείχνει το δρόμο στην Μπάγερν EUROKINISSI SPORTS

Η τάπα του Βλάντιμιρ Λούτσιτς στον Ζοφρί Λοβέρν, ακριβώς με την εκπνοή του αγώνα της Μπάγερν εναντίον της Ζαλγκίρις, κρατούσε το 71-70 υπέρ της γερμανικής ομάδας και η πρόκριση στα πλέι οφ ήταν γεγονός για τους Βαυαρούς που μπορούσαν να πανηγυρίσουν. Καθένας με τον τρόπο του, καθένας με την τρέλα του, αν αναλογιστεί κανείς ότι στα προγνωστικά πριν από το ξεκίνημα της Euroleague η Μπάγερν ερχόταν πιο κάτω και από την Άλμπα. Ουδείς πίστευε ότι η ομάδα που έφτιαξε ο Αντρέα Τρινκιέρι θα μπορούσε όχι να φτάσει στις 20 νίκες, αλλά να πλησιάσει καν τους οκτώ!

Δικαίως, ο Ιταλός προπονητής δήλωνε μετά το ματς δικαιωμένος και αποφασισμένος να πιει μια... πισίνα από κρασί για να γιορτάσει την ιστορική επιτυχία. Η Μπάγερν έγινε η πρώτη γερμανική ομάδα που πήρε το εισιτήριο για τα πλέι οφ κι ο Τρινκιέρι δικαιούται σίγουρα τον τίτλο του κόουτς της χρονιάς, αλλά και να λέει... ό,τι θέλει (έτσι κι αλλιώς έλεγε).

Όλα τα στοιχήματα που έβαλε ο κόουτς της Μπάγερν τού βγήκαν σαν άσοι από το μανίκι: "Είμαστε η βρώμικη δωδεκάδα (dirty dozen, ο χαρακτηρισμός του) αυτή, που έπαιζε χωρίς σταματημό τις τελευταίες δυο εβδομάδες. Όλοι οι παίκτες μου έκαναν υπέρβαση, όλοι αξίζουν συγχαρητήρια. Γίναμε μια ομάδα που έβαλε στόχο να φτάσει στα πλέι οφ, ενώ κανείς δεν μας πίστευε. Ο Μπόλντγουιν έπαιζε δώδεκα λεπτά στον Ολυμπιακό, ο Ρέινολντς άλλα τόσα στη Μακάμπι. Στην Μπάγερν έγιναν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές",πρόσθεσε ο Τρινκιέρι.

Την ίδια ώρα ο Μπόλντγουιν άναβε ένα πούρο, πανηγύριζε την πρόκριση και την προσωπική δικαίωση, καθώς έβλεπε την μπασκετική Ευρώπη που πέρσι στην πρώτη του χρονιά στον Ολυμπιακό σχεδόν τον χλεύαζε, να τον αποθεώνει (καθόλου άδικα). Το tweet του, μετά τη νίκη-πρόκριση της Μπάγερν είχε έντονο χαρακτήρα, για το πως αισθάνθηκε, ο κορυφαίος σκόρερ (15.1π) και πασέρ (3.9) των Γερμανών...

Με όλο τον σεβασμό όμως στον εξαιρετικό Μπόλντγουιν ή στον δυναμικό Τζανέλ Ρέινολντς, ο κορυφαίος σε μια πολύ καλή ομάδα που εμφάνισε από την αρχή της σεζόν ο Τρινκιέρι ήταν άλλος. Αυτός, που όπως είπε ο προπονητής του, έκανε την "κορυφαία χρονιά της καριέρας του". Ο Βλάντιμιρ Λούτσιτς στα 31 του, εμφανίστηκε πιο ώριμος από ποτέ, επωμίστηκε το ρόλο του αρχηγού και ήταν εκεί σε όλες τις κρίσιμες στιγμές, που τον χρειάστηκε φέτος η Μπάγερν.

Ο Σέρβος φόργουορντ, που είναι και γκαρντ (και κάποιες στιγμές μπορεί να γίνει και τεσσάρι) έκανε φέτος πράγματα και θαύματα, έγινε ο ηγέτης μιας ομάδας στην οποία βρίσκεται πέντε χρόνια. Άλλα τόσα κάθισε στην Παρτιζάν, από την οποία ξεκίνησε την καριέρα του, ενώ πέρασε και μια τριετία στην Βαλένθια, με την οποία έχει κατακτήσει και το Eurocup.

Ο Λούτσιτς είναι η επιτομή του Ευρωπαίου μπασκετμπολίστα, ενός παίκτη που παίζει με συνέπεια, κάνει υπερβάσεις και ουσιαστικά χτίζει τις ομάδες της Euroleague στο υψηλότερο επίπεδο. "Κανείς προπονητής δεν θα 'λεγε όχι στον Λούτσιτς. Μέσα στο γήπεδο εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο τα θέλω του κόουτς από τον πάγκο...". Ένας Νίκολα Κάλινιτς, ή ένας (για να θυμηθούμε τους δικούς μας) Ιωάννης Παπαπέτρου και Κώστας Παπανικολάου, ο Λούτσιτς συγκεντρώνει πάνω του, όλα τα θετικά σημεία και των τριών που προαναφέραμε. Ο συνδυασμός της εμπειρίας και της ηγετικής νοοτροπίας που έδειξε φέτος τον έκαναν φέτος υπερπολύτιμο για την Μπάγερν και έναν από τους κορυφαίους παίκτες σε ολόκληρη τη διοργάνωση. Κάτι σαν κρυφός MVP, ας πούμε.

Λοβέρν ... κάτσε φρόνιμα

Με την Ζαλγκίρις, ο Λούτσιτς είχε, όπως όλοι οι συμπαίκτες του, άγχος. Η μπάλα δεν έμπαινε μέσα (1/4τρ), γενικά οι Λιθουανοί δυσκόλευαν πάρα πολύ την Μπάγερν, που έψαχνε τη νίκη η οποία θα οριστικοποιούσε την πρόκριση. Στο τέλος του ματς, όμως, ο Σέρβος ήταν παρών. Όχι μόνο για να κερδίσει το φάουλ από τον Λοβέρν και να ευστοχήσει στις δυο βολές, που έγραψαν το 71-70, αλλά και αμέσως μετά για να κόψει τον Γάλλο σέντερ, που πήρε την μπάλα και ήταν έτοιμος να δοκιμάσει ένα σουτ νίκης στο φινάλε. Ο Σέρβος έδωσε βοήθεια, σηκώθηκε, έκανε την τάπα και η νίκη ήταν στα χέρια της ομάδας τους. Στα χέρια τα δικά του. Ο πανηγυρισμός του, αντάξιος της σημασίας μιας ιστορικής επιτυχίας!

Με 13.8π (60.2%δ, 44.1%τρ, 86.7%β) 4.8ρ, 1.3ασ, 1κλ, ο Λούτσιτς, σε αυτή την κανονική περίοδο που τελειώνει, ήταν μέσα σε όλα. Ο συνεπής Σέρβος των 10π και 2-3 ριμπάουντ των περασμένων ετών, έγινε ο ηγέτης μιας δυναμικής Μπάγερν, που μπήκε στο μάτι των υπολοίπων από νωρίς και ουσιαστικά έδινε μια μάχη διαρκείας μέχρι την τελική δικαίωσή της.

Όλα τα πειράματα του Τρινκιέρι βγήκαν. Ο Μπόλντγουιν εξελίχθηκε σε πλέι μέικερ ολκής, από τους καλύτερους του πρωταθλήματος. Ο Ρέινολντς πρόσφερε δυναμισμό, σκορ και ριμπάουντ, μέσα στο ζωγραφιστό. Ο Λούτσιτς δεν ήταν πείραμα. Ήταν ο παίκτης που θα έλυνε τα χέρια του Ιταλού κόουτς σε πολλές περιπτώσεις μέσα στη χρονιά. Παίζοντας, πάντα, για την ομάδα πρώτα και μετά για τον εαυτό του, ο Λούτσιτς έγινε αυτός που θα ακουμπούσε η ομάδα πάνω του κάτι που φάνηκε να βολεύει ολόκληρο το μηχανισμό της Μπάγερν, έτσι όπως τον σχεδίασε ο Τρινκιέρι.

Ο Λούτσιτς δεν καθόρισε μόνο τον αγώνα της πέμπτης εναντίον της Ζαλγκίρις. Σε όσα ματς έπαιξε (γιατί έχασε και αρκετά, λόγω τραυματισμού) ήταν πάντοτε έτοιμος να κάνει το καλύτερο.

▲Με την Μακάμπι, στη 2η αγωνιστική, βάζει 26 πόντους και 3 καθοριστικές βολές στο τέλος, για να έρθει το εκτός έδρας 85-82 της Μπάγερν, που προειδοποιεί όλους τους άλλους για τις προθέσεις της.

▲Μια εβδομάδα μετά 'καθαρίζει' και μέσα στην Τουρκία τη Φενέρ, όταν σκοράρει τέσσερις συνεχόμενες βολές, για να έρθει το 71-75, που δίνει στην ομάδα του δεύτερο διπλό, βάζοντας και τα θεμέλια για το υπόλοιπο της εκπληκτικής πορείας.

▲ Στην 12η αγωνιστική, εναντίον της Χίμκι στο Μόναχο, οι Ρώσοι που ακόμη δεν έχουν καταρρεύσει πλήρως, έχουν προηγηθεί σχεδόν σε ολόκληρη τη διάρκεια του ματς. Το τρίποντο του Σέρβου 2.50'' πριν από το φινάλε, βάζει μπροστά την Μπάγερν με 76-75 και την ώθηση μέχρι το τελικό 80-77.

▲Εναντίον του Ερυθρού Αστέρα στο Βελιγράδι θα βάλει δυο καθοριστικά τρίποντα. Ένα για να μειώσει στους δυο πόντους (68-66, 3:45 για το τέλος) και ένα για να βάλει την ομάδα του μπροστά (71-73), με το χρονόμετρο να σημαδεύει 1:33 πριν το φινάλε! Νωρίτερα αστοχήσει και στα τέσσερα σουτ που είχε δοκιμάσει από τα 6.75.

▲ Δέκα δευτερόλεπτα πριν από το τέλος του αγώνα της περασμένης εβδομάδας με την Εφές, κερδίζει φάουλ σε σουτ τριών πόντων. Βάζει δυο βολές και κάνει το 80-79, πριν ο Γκιστ κόψει τον Λάρκιν και χαρίσει στην ομάδα του τη μεγάλη νίκη.

Κάπως έτσι η χρονιά στην Ευρώπη για τον Σέρβο και τους συμπαίκτες του, με τον τρελό-Ιταλό κόουτς στην άκρη του πάγκου, συνεχίζεται συναρπαστικά στην Ευρώπη. Χωρίς κανένα άγχος στα πλέι οφ, η Μπάγερν δεν έχει παρά να παρά να ονειρευτεί το. φάιναλ-φορ, που μην ξεχνάμε ότι φιλοξενείται επί γερμανικού εδάφους (Κολωνία). Ο Λούτσιτς είναι έτοιμος να κάνει την καλή δουλειά και να προσφέρει τέτοιες φάσεις, όπως στο ΟΑΚΑ, εναντίον του Παναθηναϊκού

News 24/7

24MEDIA NETWORK