Μάντζαρης: Ο Βαγγέλης που λάτρεψαν να... μισούν στον Ολυμπιακό

Με αφορμή την επιστροφή του Βαγγέλη Μάντζαρη στην Ελλάδα και τον Προμηθέα, ο Γιάννης Φιλέρης απαντάει σε μια μόνιμη κουβέντα (μάλλον χωρίς νόημα) που έκαναν οι οπαδοί του Ολυμπιακού.

O Βαγγέλης Μάντζαρης με τη φανέλα της Καζάν
O Βαγγέλης Μάντζαρης με τη φανέλα της Καζάν EUROKINISSI SPORTS

Η επιστροφή του Βαγγέλη Μάντζαρη στα πάτρια εδάφη ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην καριέρα του. Η μετακόμισή του στο Καζάν δεν κράτησε πολύ. Ο 30χρονος άσος γίνεται μόνιμος κάτοικος Πατρών, καθώς ο Προμηθέας βλέπει στο πρόσωπό του έναν έμπειρο γκαρντ, που θα του δώσει λύσεις και ποιότητα στις μάχες εντός και εκτός συνόρων. Ο Μάκης Γιατράς δεν σκέφτηκε πολύ, όταν στην ομάδα του δόθηκε η ευκαιρία να αποκτήσει έναν παίκτη με εμπειρία όπως έκανε το καλοκαίρι με τους Δημήτρη Αγραβάνη-Γιώργο Μπόγρη, άσχετα αν ο δεύτερος έφυγε ήδη για την Ισπανία. Θυμάμαι την απάντησή του, όταν τον είχα ρωτήσει στο ξεκίνημα της χρονιάς γι' αυτές τις επιλογές: "Δεν λες 'όχι' σε παίκτες που έχουν πάρει δυο φορές την Ευρωλίγκα, έχουν πάρει το πρωτάθλημα. Ανεβαίνουμε αυτόματα ένα επίπεδο".

Ο Προμηθέας, άλλωστε, έχει βάλει τους δικούς του υψηλούς στόχους. Το κύπελλο ξεχωρίζει, γιατί είναι ένας τίτλος που μοιάζει εφικτός να κατακτηθεί. Μέχρι την εβδομάδα των ημιτελικών (ο Προμηθέας αντιμετωπίζει το Περιστέρι, εντός έδρας) και του τελικού (12/2 και 16/2 οι ημερομηνίες), υπάρχει ακόμη χρόνος. Με την είσοδο του 2020, οι Πατρινοί μπαίνουν στη μάχη του top-16 του Eurocup. Υποδέχονται την Μπρέσια (7/1), επιζητώντας ένα ιδανικό νικηφόρο ξεκίνημα, σε ένα γκρουπ όπου υπάρχει ακόμη η γερμανική Όλντενμπουργκ και μια ακόμη ιταλική ομάδα (Ουμάνα Βενέτσια).

Τι έκανες στο Καζάν, Βαγγέλη;

Ο Μάντζαρης πάει στην Πάτρα σε μια στιγμή που ο Προμηθέας θέλει να δυναμώσει στο έπακρο. Αντί του Μπόγρη, στην ομάδα βρίσκεται ήδη ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, 1ος σκόρερ (19.6π) και 3ος ριμπάουντερ (6.3) της ΕΚΟ Basket League, επίσης με τίτλους και εμπειρίες που θα βοηθήσουν την ομάδα του Γιατρά να παρουσιαστεί... ακόμη καλύτερη στη δύσκολη συνέχεια. Ο Μάντζαρης ήταν ένα από τα πρόσωπα του καλοκαιριού, καθώς μετά από 8 χρόνια στον Ολυμπιακό πήγε στη Ρωσία, αλλά δεν κατάφερε να πετύχει όσα είχε στο μυαλό του. Μάλλον δεν του ταίριαξε κι η ομάδα, με το γρήγορο μπάσκετ και τους πολλούς Αμερικανούς συμπαίκτες. Πρόλαβε να παίξει σε 11 αγώνες της λίγκας VTB, έχοντας 4.4π, 1.4ρ και 2.4ασ. Στο Eurocup επαιξε άλλα 10 ματς με μ.ο 3.9π, 2.3ρ και 2.5ασ.

Η αλήθεια στον Ολυμπιακό

Ο Μάντζαρης γυρίζει στην Ελλάδα για να... αναζοπυρώσει μια κουβέντα, μάλλον χωρίς νόημα. Ήταν για αρκετό καιρό αγαπημένο θέμα συζήτησης και ενδεικτικό, ενδεχομένως, του παραλογισμού που επικρατεί στο ελληνικό μπάσκετ. Στον Ολυμπιακό έκαναν αμάν και πως να τον κρατήσουν και να μη πάει στον Παναθηναϊκό, αλλά όταν παρέμεινε στο λιμάνι, άρχισαν να διαμαρτύρονται για το υψηλό συμβόλαιό του!

Η αλήθεια είναι ότι ο Μάντζαρης, που από το Περιστέρι πήγε αμούστακος και άκαπνος σε υψηλό επίπεδο, εξελίχθηκε στον Ολυμπιακό, έφτασε μέχρι την Εθνική Ελλάδας κι έκανε τον κύκλο του. Με εξαίρεση την τελευταία του σεζόν, η πορεία του ήταν σταθερή, δεν έκανε ποτέ το τεράστιο ξεπέταγμα, αλλά και δεν ήταν αυτός που... έφταιγε για όλα, όπως συνέβη στο τέλος. Αντίθετα, θα έλεγε κανείς ότι είχε και ξεχωριστές στιγμές στα χρόνια που κάθισε στον Ολυμπιακό.

Όπως το τρίποντο με το οποίο ισοφάρισε ο Ολυμπιακός τον Παναθηναϊκό στον τελευταίο τελικό του 2016 και οδήγησε το ματς στην δευτερη παράταση:

'Η το buzzer beater εναντίον της Ζιελόνα Γκόρα το 2013:

Και βέβαια τα 6/6 τρίποντα κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης το 2016:

Προφανώς, ο κύκλος του στον Ολυμπιακό έκλεισε. Θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερα; Ίσως. Ή να παίξει πράγματι για το πλουσιοπάροχο συμβόλαιό του; Μπορεί. Αυτά, όμως, δεν μειώνουν την προσφορά του στους Πειραιώτες μιας χρυσής εποχής, με τα δυο τρόπαια της Ευρωλίγκας, τους δυο τελικούς και τα δυο πρωταθλήματα Ελλάδας. Αυτά είναι τα παράσημά του από την 'ερυθρόλευκη' θητεία του και κάποια στιγμή η συζήτηση αν είναι καλός ή όχι ο Μάντζαρης του Ολυμπιακού παίρνει ένα τέλος. Στο κάτω-κάτω, βρίσκεται πλέον στον Προμηθέα...

News 24/7

24MEDIA NETWORK