ΜΠΑΣΚΕΤ

Μαρούσι-Παναθηναϊκός 72-76

Πρόκριση αλά... Χίτσκοκ Ο Παναθηναϊκός θα είναι για πέμπτη στη σειρά χρονιά στον τελικό του κυπέλλου. Οι "πράσινοι" άντεξαν στην εξαντλητική από κάθε επίπεδο μάχη στον Άγιο Θωμά και νικώντας στην παράταση 76-72 (63-63 κ.α) το ισάξιό τους Μαρούσι έμειναν στη διεκδίκηση του πρώτου στόχου της σεζόν.

Μαρούσι-Παναθηναϊκός 72-76
Έτσι νίκησε



Το Μαρούσι προσπάθησε, όπως στο ματς πρωταθλήματος, να πλήξει τον Παναθηναϊκό από την περιφέρεια. Το 3/3 από τα 6μ25 (δύο ο Στίβενσον, ένα ο Χαραλαμπίδης) ήταν ό,τι έπρεπε για να δώσει αέρα στους “κιτρινόμαυρους”, οι οποίοι οδηγώντας τους πρωταθλητές σε κακές επιλογές στην επίθεση προηγήθηκαν 10-0. Ωστόσο ο Ομπράντοβιτς αντέδρασε και ρίχνοντας στη μάχη τον Περπέρογλου πήρε πολλά περισσότερα απ’ όσα σχεδίαζε. Ο νεαρός ανακάλυψε πλεονεκτήματα στο μαρκάρισμα των προσωπικών αντιπάλων του (Χαφ, Καλάθης) και σκοράροντας διαδοχικούς πόντους έφερε τον Παναθηναϊκό μπροστά (14-16 στο 6, 18-21 στο 10′).



Το contra.gr στον Άγιο Θωμά

Ασφυκτικά γεμάτο ήταν το κλειστό του Αγίου Θωμά, με αποτέλεσμα ακόμη κι ο Άντονι Γκράντι (Αμερικανός του Πανελλήνιου) να μην βρει κανονική θέση και να… βολευτεί σε ένα πεζούλι. Το ένα πέταλο του γηπέδου είχε καταλειφθεί από οπαδούς του Παναθηναϊκού, οι οποίοι θυμήθηκαν το “ερυθρόλευκο” παρελθόν του Σταύρου Ελληνιάδα, νυν στέλεχος του Αμαρουσίου. Παρόντες στο γήπεδο οι Άρης Βωβός και Θανάσης Γιαννακόπουλος, όπως πολλές μπασκετικές προσωπικότητες του τώρα (Τόμπσον, Μπράιαντ) και του χθες (Κορωνιός, Στεργάκος, Καράγκουτης).

Μίνι αναταραχή επικράτησε στις εξέδρες στις αρχές της τέταρτης περιόδου μεταξύ οπαδών των δύο ομάδων, όμως η παρέμβαση του Θανάση Γιαννακόπουλουκαι άλλων ψυχραιμότερων έδωσε τέλος.

Ρεπορτάζ: Νίκος Γιαννόπουλος

Βέβαια, το βάθος πάγκου βοήθησε το Μαρκόπουλο να καλύψει τις απώλειες παικτών από τα φάουλ και υπό αυτές τις συνθήκες το Μαρούσι ενήργησε σχεδόν άψογα σε κάθε περίσταση. Ο Διαμαντόπουλος προσέφερε σκορ, ο Κις έλυσε γόρδιους δεσμούς όταν χρειάστηκε και ο Καϊμακόγλου βοήθησε στον έλεγχο των ριμπάουντ, δίνοντας στο Μαρούσι ξανά το προβάδισμα (33-29 και 36-32). Μάλιστα η διαφορά υπέρ των γηπεδούχων εκτοξεύτηκε στο +11 (48-37), όταν οι Κις και Καϊμακόγλου “χτύπησαν” από την περιφέρεια. Το χάσμα το “τριφύλλι” επεδίωξε να το κλείσει αρχικά με άμυνα ζώνης. Αποτέλεσμα υπήρξε, αλλά όχι εμφανές και μάλλον μακροπρόθεσμο, καθώς το Μαρούσι διατήρησε τα ηνία (52-45) διαβάζοντας με απόλυτη επιτυχία κάθε επιθετικό παιχνίδι των “πρασίνων” που οδηγήθηκαν σε περισσότερα λάθη απ’ όσα σε όλο το πρώτο ημίχρονο.



Έξω από συστήματα και τακτικές όμως, ο Βασίλης Σπανούλης ανέλαβε ενεργό ρόλο. Οι δικές του και μόνο ενέργειες κράτησαν ζωντανό τον Παναθηναϊκό στο πιο κρίσιμο κομμάτι ενός οριακού αγώνα. Ο “Kill Bill” ανέλαβε το πλήθος των επιθέσεων και όντας αποτελεσματικός μείωσεσε 54-53 και56-55, ενώ ισοφάρισε διςγια το 61-61 και το 63-63. Ο ίδιος δε ανέλαβε την επίθεση νίκης, αλλά 5” πριν από τη λήξη δεν δικαιώθηκε (υπήρξε φάουλ). Η δικαίωση ήρθε εν τέλει στην παράταση, όταν το δικό του τρίποντο έκανε το σκορ 67-70, δίχως μέχρι τέλους η κατάσταση να μεταβληθεί. Το Μαρούσι ήταν άστοχο στα κρίσιμα σουτ, έχασε χρήσιμεςμονάδες (Καϊμακόγλου, Διαμαντόπουλος, Μαυροκεφαλίδης, Γλυνιαδάκης) με πέντε φάουλ και μολονότι δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια (μείωσε 70-74 και είχε επίθεση), δεν ολοκλήρωσε την αντεπίθεσή του – ο Στίβενσον έχασε δύο σουτ.

Το αστέρι

Ο Βασίλης Σπανούλης έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στη νίκη-πρόκριση του Παναθηναϊκού. Μέχρι το 32′ ήταν άφαντος. Είχε παίξει ελάχιστα και δεν είχε βοηθήσει ουσιαστικά το “τριφύλλι”. Έκτοτε οργάνωσε ένα προσωπικό σόου. Με τις διεισδύσεις του προκάλεσε ρήγματα στην καλά διαβασμένη άμυνα του Αμαρουσίου, πήρε φάουλ, σκόραρε με κάθε τρόπο, ενώ πέτυχε το καθοριστικό τρίποντο στην παράταση. Να γιατί είναι ο μόνος παίκτης του Παναθηναϊκού που μπορεί να ανατρέψει τις ισορροπίες σε ένα ματς.

Απογοήτευση

Από τον Παναθηναϊκό αρκετοί (Φώτσης, Πέκοβιτς, Νίκολας, Γιασικεβίτσιους), από το Μαρούσι πάλιόχι. Όμως το διαιτητικό τρίο αλήθεια είναι πως δεν βοήθησε το παιχνίδι. Όταν ο Παναθηναϊκός κυνηγούσε έκανε ορισμένες φορές τα στραβά μάτια, όταν το παιχνίδι κρινόταν αποφάσισε να μην σφυρίξει (καθαρό φάουλ στο Σπανούλη στην τελευταία επίθεση). Αποτέλεσμα αυτών ήταν να μείνουν παραπονεμένοι και οι δύο προπονητές – κάτι είναι κι αυτό.

Σχόλιo

Ο Παναθηναϊκός σώθηκε από την αποτυχία. Δεν υποτιμούμε σε καμιά περίπτωση το Μαρούσι. Δικαίως έφτασε ως την τελευταία επίθεση να διεκδικεί την πρόκριση. Χίλια μπράβο για την προσπάθεια και τη συνολική δουλειά που έχει γίνει από το τεχνικό επιτελείο. Αν όμως οι “πράσινοι” έμεναν εκτός τελικού θα γράφαμε για την έκπληξη της… 5ετίας (όσα χρόνια ο Παναθηναϊκός προκρίνεται στον τελικό και κατακτά το τρόπαιο). Πάντως σε γενική άποψη, οι πρωταθλητές απέτυχαν. Απέτυχαν να δουλέψουν πάνω σε αυτά που είχαν δει πριν από μία εβδομάδα κόντρα στο Μαρούσι. Δεν έκαναν πολλά λάθη (μόνο 11), αλλά δεν έβαλαν σουτ, δεν είχαν αυτοπεποίθηση και χρειάστηκαν ένα ξέσπασμα του Σπανούλη για να γλιτώσουν το κακό. Το Μαρούσι έκανε αυτό που ήξερε πολύ καλά. Δεν έπαιξε τόσο με τους ψηλούς του, όπως σε άλλες περιπτώσεις. Αλλά με τέτοια πληρότητα ρόστερ έχει τρόπους να βάζει την μπάλα στο καλάθι. Το ότι η πρόκριση δεν ήρθε δεν μειώνει την προσπάθεια. Δεν είναι εύκολο να νικάς τον Παναθηναϊκό κάθε εβδομάδα.




Τα δεκάλεπτα: 18-21, 36-32, 50-45, 63-63 (κ.α), 72-76

Στατιστικά: GALANIS sports data

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK