Ο εξωπραγματικά εύστοχος Ματ Λοτζέσκι στο κυνήγι ενός σπάνιου ρεκόρ

Ο Ματ Λοτζέσκι σουτάρει με 65% από τη γραμμή του τρίποντου και καθορίζει τα παιχνίδια της ΑΕΚ. Στην 7η σεζόν του στην Ελλάδα, ο Αμερικανός με το βελγικό διαβατήριο κυνηγάει ένα μοναδικό ρεκόρ για το ελληνικό μπάσκετ.

Σε φουλ φόρμα για την ΑΕΚ ο Ματ Λοτζέσκι
Σε φουλ φόρμα για την ΑΕΚ ο Ματ Λοτζέσκι EUROKINISSI SPORTS/ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ

Με τα 35 πατημένα από τον Ιούλιο, ο Ματ Λοτζέσκι έγινε, ένα μήνα αργότερα, μόλις ο 2ος ξένος μπασκετμπολίστας που φόρεσε τη φανέλα των Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ και ΑΕΚ. Ο προηγούμενος ήταν ο Άριαν Κόμαζετς, ο οποίος στις 3 σεζόν που αγωνίστηκε στην Ελλάδα, πρόλαβε να κάνει τον γύρο των 3 μεγάλων κλαμπ σε Αθήνα και Πειραιά. Σε αντίθεση όμως με τον Κροάτη, που κέρδισε μόνο ένα Κύπελλο Ελλάδος (το 1993 με τον Παναθηναϊκό), ο "Λότζο" είναι ένας συλλέκτης τίτλων και υπό προϋποθέσεις μπορεί να γίνει στο τέλος της χρονιάς κάτοχος ενός μοναδικού ρεκόρ. Δηλαδή ο 1ος μπασκετμπολίστας (είτε Έλληνας είτε ξένος) που θα έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα και με τις 3 ομάδες του λεκανοπεδίου της Αττικής!

Και για να ακριβολογήσουμε (εκτός αν μας έχει διαφύγει κάποιος), να είναι ο 1ος παίκτης γενικά στο ελληνικό μπάσκετ που θα έχει κατακτήσει τον τίτλο του πρωταθλητή με 3 διαφορετικούς συλλόγους. Στην 6ετή παραμονή του στην Ελλάδα (4 σεζόν με τον Ολυμπιακό κι άλλες 2 με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ), ο ξανθομάλλης γκαρντ-φόργουορντ μετράει 4 πρωταθλήματα (2 με κάθε "αιώνιο", συν ένα κύπελλο με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, αλλά και το Διηπειρωτικό με τον Ολυμπιακό). Αν τα καταφέρει και με την ΑΕΚ, θα έχει γράψει ιστορία!

Η Ένωση μπορεί να μην έχει φτάσει ακόμη στο επίπεδο του Παναθηναίκού ΟΠΑΠ, παρόλα αυτά ο στόχος της είναι ο τίτλος της πρωταθλήτριας. Κι αν διαθέτει ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τους 'πράσινους' (στην υπόθεση εργασίας ότι φτάνουν κι οι δυο ομάδες στους τελικούς των πλέι-οφ), αυτό είναι η τεχνογνωσία των βετεράνων της. Ο Νίκος Ζήσης, ο Γιόνας Ματσιούλις, ο Κιθ Λάνγκφορντ και ο Λοτζέσκι έκαναν καριέρα κερδίζοντας (και) πρωταθλήματα, άρα σε περίπτωση που φτάσουν να διεκδικούν τον τίτλο, σίγουρα... ξέρουν τη δουλειά.

Ακόμη είμαστε πολύ μακριά απ' όλα αυτά. Όχι ότι ο Λοτζέσκι δεν το έχει στο μυαλό του. Πρόσφατα, σε συνέντευξη υπογράμμισε ότι η ομάδα του με λίγη τύχη μπορεί να στεφθεί πρωταθλήτρια. Ωστόσο, σε μια χρονιά που κανείς δεν ξέρει τι θα ξημερώσει αύριο, πόσα μέτρα lockdown θα προστεθούν στο ήδη υφιστάμενο... lockdown, καλύτερα να μιλάς για το σήμερα.

Και η μέχρι στιγμής "γλώσσα" του Λοτζέσκι λέει ότι βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και εξελίσσεται σε καταλύτη της ΑΕΚ. Την Κυριακή "καθάρισε" το Περιστέρι με 17 πόντους και 4/5 τρίποντα, τα περισσότερα στα κρίσιμα τελευταία λεπτά (μια ήττα που για τον ΓΣΠ, έφερε εξελίξεις καθώς ο Αργύρης Πεδουλάκης επέστρεψε στο Περιστέρι για 4η φορά στην καριέρα του, αντικαθιστώντας τον Νίκο Παπανικολόπουλο) και την Τετάρτη ήταν καθοριστικός στο να αλλάξει η ομάδα του την εικόνα με τη Μινσκ και να νικήσει πολύ εύκολα στο τέλος με 95-69.

Ο κύριος 65% είναι πολύ cool

Δεν ξέρουμε αν ήταν σοβαρή ή όχι η φήμη μετά το Final Eight του BCL, που ήθελε τον Λοτζέσκι να αποχωρεί από το ΟΑΚΑ, η αλήθεια είναι ότι το "βελούδινο σφυρί", όπως τον έλεγαν στο κολέγιο, χτυπάει μια χαρά τους αντιπάλους των "κιτρινόμαυρων" και εξυπηρετεί στο έπακρο τις απαιτήσεις του Ηλία Παπαθεοδώρου. Οπως τον συνηθίσαμε από την πρώτη μέρα που εμφανίστηκε στην Ελλάδα (μια σπουδαία μεταγραφή του Γιώργου Μπαρτζώκα για τον Ολυμπιακό), ο Αμερικανός με το βελγικό διαβατήριο είναι ένας σπουδαίος σουτέρ, παίκτης οικονομίας (μπορεί να προσφέρει πολλά σε μικρό χρόνο συμμετοχής) και έχει χέρι που δύσκολα λαθεύει.

Προπαντός, δεν χάνει ποτέ την ψυχραιμία του. Είναι ένας από τους πιο cool παίκτες που έχουμε δει ποτέ, ένα μεγάλο προτέρημα για κάποιον που βγάζει το ψωμί του σουτάροντας και βέβαια ένα αβαντάζ για οποιονδήποτε προπονητή τον έχει στη διάθεσή του. Μάλιστα, ο Παπαθεοδώρου μοιάζει να έχει βρει τα κουμπιά του 35χρονου άσου, που κάθε φορά μπαίνει μέσα, προσφέρει όσα περισσότερα μπορεί. Οι αριθμοί του, το επιβεβαιώνουν:

Ματ Λοτζέσκι 2020-2021 ΑΓ ΧΡ.Σ Π ΔΙΠ ΤΡ ΒΟΛ ΡΙΜΠ ΑΣ
Basket League 3 23.3 11.3 6/12 (50%) 6/9 (66.6%) 4/6 (66.6%) 1 1.3
BCL 2 21.9 11.5 3/5 (60%) 5/8 (62/5%) 2/2 (100%) 1.5 2.5

Στους πρώτους 5 αγώνες της σεζόν, ο Λοτζέσκι είναι μακράν ο πιο εύστοχος παίκτης της ΑΕΚ από μακριά, καθώς σουτάρει με 64,7% από τη γραμμή του τριπόντου. Προφανώς δεν μπορεί να έχει αυτά τα ποσοστά όλη τη χρονιά, κάποιες βραδιές τα σουτ του μπορεί να μην μπαίνουν, παρόλα αυτά είναι η πιο αξιόπιστη λύση της ΑΕΚ από μακριά και κυρίως έχει μεταμορφωθεί και σε έναν παίκτη που μπορεί να αλλάξει τη ροή ενός αγώνα.

Ο τρόπος που τον χρησιμοποιεί ο Παπαθεοδώρου, σε συνδυασμό με την καλή κατάστασή του, τον έχουν μετατρέψει σε ένα σπουδαίο game changer για την ΑΕΚ, όχι με την ακριβή έννοια του όρου, γιατί ο Λοτζέσκι δεν είναι παίκτης που θα δημιουργήσει προσωπικές φάσεις ώστε να αλλάξει το ρυθμό, όμως έχει την ικανότητα να ολοκληρώνει τα περισσότερα συστήματα του προπονητή του, που καταλήγουν σε μακρινό σουτ. Απλά γιατί αυτήν τη στιγμή είναι σε εξαιρετική κατάσταση και βλέπει το καλάθι σαν... κοφίνι.

Κερδίζοντας τίτλους...

Ο Λοτζέσκι είναι ο κλασικός Αμερικανός που κάποια στιγμή θα έπαιζε και θα ρίζωνε στην Ευρώπη. Λιγότερο αθλητικός για το ΝΒΑ, με εξαιρετική αντίληψη του παιχνιδιού ώστε να γίνει μέλος ομάδων επιπέδου όπως ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ. Μπορεί να μη βγάζει "μάτια", να μην καρφώνει ανάμεσα σε 2-3 αντιπάλους, ωστόσο έχει την ικανότητα να δένεται με το σύνολο στο οποίο αγωνίζεται. Παίζοντας από το 2009 στην Ευρώπη, όταν πρωτοφόρεσε τη φανέλα της Οστάνδης, όπου πήγε κέρδισε τίτλους. Οι εμφανίσεις του στο Βέλγιο είχαν εντοπιστεί από το ραντάρ του Μπαρτζώκα και το καλοκαίρι του 2013, αμέσως μετά την κατάκτηση της Ευρωλίγκας στο Λονδίνο, ήταν η πρώτη επιλογή του.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας πήρε τον Ματ Λοτζέσκι από το Βέλγιο και τον έφερε στην Ελλάδα για τον Ολυμπιακό το 2013
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας πήρε τον Ματ Λοτζέσκι από το Βέλγιο και τον έφερε στην Ελλάδα για τον Ολυμπιακό το 2013 ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Σίγουρα η 4ετής καριέρα του στον Ολυμπιακό ήταν πολύ πιο σημαντική από τα δυο χρόνια που αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ. Με τους 'ερυθρόλευκους', ο Λοτζέσκι έπαιξε σε 91 αγώνες της Ευρωλίγκας, έχοντας μ.ο 10,1 πόντους και 43% στα τρίποντα, ενώ με τους 'πράσινους' κατά τη διετία που ακολούθησε είχε (σε 52 ματς) κατά μ.ο 6 πόντους και 41.1% στο τρίποντο. Κατέκτησε δυο πρωταθλήματα και έπαιξε στο Final Four του 2015 (1ος σκόρερ του τελικού με 17 πόντους), ενώ λόγω τραυματισμού έλειπε από εκείνον του 2017.

Το ζήτημα, όμως, είναι ότι και με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ ήταν παρών στην κατάκτηση δυο εθνικών τίτλων (3 αν υπολογίσουμε και το κύπελλο), δείγμα της χρησιμότητάς του σε ομάδες της υψηλότερης βαθμίδας.

Με τον Νικ Καλάθη κέρδισε δυο πρωταθλήματα κι ένα κύπελλο, για λογαριασμό του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ
Με τον Νικ Καλάθη κέρδισε δυο πρωταθλήματα κι ένα κύπελλο, για λογαριασμό του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ EUROKINISSI SPORTS/ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ


Πέρυσι, ο "Lojokid" βρέθηκε στην Τουρκία, φορώντας τη φανέλα της Τόφας (10.6π, 2.9ρ, 2.6 ασ και 43.2%τρ, στους 14 αγώνες του Eurocup), επιστρέφοντας στην Ελλάδα το καλοκαίρι, για μια 7η σεζόν. Αυτήν τη φορά με τη φανέλα της ΑΕΚ. Οι αριθμοί του με την κιτρινόμαυρη φανέλα είναι οι καλύτεροι από ποτέ στην Ελλάδα.

Είναι και υγιής (πολύ σημαντικό)

Σε όλα αυτά προσθέστε και το ότι αυτήν τη στιγμή ο Αμερικανός αισθάνεται υγιής, άρα προπονείται κανονικά, άρα παίζει περισσότερο κι έχει ρυθμό, κάτι που τον βοηθάει ως σουτέρ. Άλλωστε, αν υπάρχει ένα αδύνατο σημείο στην καριέρα του, αυτό είναι η ροπή του στους τραυματισμούς. Κι επειδή έχουν περάσει τα χρόνια, όταν τραυματίζεται, αργεί να επανέλθει. Στο Final Eight δεν αισθανόταν απόλυτα καλά, καθώς πονούσε στη γάμπα από τη θλάση που είχε υποστεί στην προετοιμασία και γι' αυτό έπαιξε λίγο. Τώρα, όμως, έχοντας ξεπεράσει τα προβλήματα κι εφόσον παραμείνει υγιής, δεν πρόκειται να αφήσει το... σφυρί να πέσει κάτω!

News 24/7

24MEDIA NETWORK