Matchday Κυριακή 24/11: Ο Σβιντέρσκι 'έσβησε' τις ανακοινώσεις της ΑΕΛ

Το Contra.gr παρουσιάζει τις σημαντικότερες αναμετρήσεις και αθλητικά γεγονότα της Κυριακής (24/11) σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ και όχι μόνο, σε Ελλάδα, Ευρώπη ή κόσμο.

Ο Κάρελ Σβιντέρσκι πέτυχε το μοναδικό γκολ του ΠΑΟΚ στη νίκη επί της ΑΕΛ, φτάνοντας τα 7 προσωπικά στο πρωτάθλημα
Ο Κάρoλ Σβιντέρσκι πέτυχε το μοναδικό γκολ του ΠΑΟΚ στη νίκη επί της ΑΕΛ, φτάνοντας τα 7 προσωπικά στο πρωτάθλημα MOTIONTEAM

Από τις εγχώριες διοργανώσεις η κύρια δράση της Κυριακής. Η νίκη του ΠΑΟΚ και η αναρρίχηση στην κορυφή της Super League 1 ήταν, φυσικά, εκ βασικών γεγονότων. Αντιθέτως η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός άφησαν βαθμούς με Άρη και Παναιτωλικό αντίστοιχα. Η 'διαβολική' ανατροπή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έως ότου ισοφαριστεί, ήταν επίσης ένα θέμα προς συζήτηση.

Super League: Στο 1 γκολ του ΠΑΟΚ, δύο ανακοινώσεις και μια δηλώση της ΑΕΛ

Στα τρία κόρνερ πέναλτι; Όχι ακριβώς. Μια κάποια σύνδεση με τη φράση των παιδικών χρόνων πάντως υπήρχε κατά τη διάρκεια του κυριακάτικου αγώνα της Τούμπας. Πριν καν ο Κάρολ Σβιντέρσκι φτάσει τα 7 γκολ στη Super League 1, διατηρώντας το +1 από τον Γιώργο Μανούσο που τον ακολουθεί, η ΑΕΛ είχε ήδη διαμαρτυρηθεί για χέρι του Ίνγκασον (που προτιμήθηκε του Βαρέλα) σε σουτ του Σετσέροβιτς. Απλωμένο δεν ήταν σίγουρα το πάνω άκρο του Ισλανδού στόπερ του ΠΑΟΚ, κολλημένο θα το έλεγες μάλλον. Οπότε αδίκως οι 'βυσσινί' αναρωτιούνταν ρητορικο-ειρωνικά "τι κάνετε ρε; Αν δεν είναι αυτό πέναλτι, ποιο είναι;" και τον Αλέξη Κούγια να ξεσπαθώνει κατά του Κώστα Βρακά, μέλους της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΠΟ, τον οποίο "από την ΑΕ Γιάννενα σε βλέπω Πρόεδρο της UEFA".

Ως τη στιγμή που οι Θεσσαλοί επανήλθαν πασχίζοντας να μάθουν "πόσο Κομίνης είσαι ρε Τάσση", διότι "4 μαρκαρίσματα από πίσω σε δικούς μας παίκτες, ούτε μια κίτρινη κάρτα", ο Πολωνός είχε κάνει εξαιρετικά τη δουλειά του. Τη στιγμή που το ρολόι όδευε προς το 16ο λεπτό. Ο 'κάπτεν' Βιεϊρίνια, στο 200ο παιχνίδι του με τ' ασπρόμαυρα και πρώτο ως βασικός μετά τον περυσινό τραυματισμό του, είχε βγάλει τη σέντρα κι αυτός τέλειωνε απλώς τη φάση, δίνοντας παράλληλα το σύνθημα για την αφιέρωση του γκολ στον πρόσφατα λαβωμένο Λέο Ζαμπά. Ο έμπειρος Πορτογάλος δεν ενήργησε μόνο ως αρχηγός. Ήξερε πολύ καλά πώς αισθανόταν ο Βραζιλιάνος εξτρέμ.

Matchday Κυριακή 24/11: Ο Σβιντέρσκι 'έσβησε' τις ανακοινώσεις της ΑΕΛ
Η στιγμή που οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ αφιερώνουν το γκολ του Σβιντέρσκι στον τραυματία Λέο Ζαμπά MOTIONTEAM


Ο Σβιντέρσκι ενήργησε αντίστοιχα στο 26'. Μόνο που το δεύτερο τέρμα του νεαρού γκολτζή δεν μέτρησε, γιατί ο Λέο Μάτος, αφότου είχε κάνει την ασίστ με το κεφάλι πηδώντας πολύ ψηλά, 'κατέβαζε' με τα χέρια τον Σετσέροβιτς. Γι' αυτήν τη φάση πάντως οι Θεσσαλοί δεν αντέδρασαν με οιονδήποτε τρόπο. Ούτε στο υπόλοιπο του αγώνα, δεδομένου ότι δεν ήταν δυνατόν με τον τρόπο που αγωνίζονταν ν' απειλήσουν, απόντων του Ουάρντα σε πρώτο βαθμό και του Κάτσε σε δεύτερο. Παρά το παιχνίδι με τη... φωτιά, ο 'Δικέφαλος' νίκησε 1-0, έπιασε τον Ολυμπιακό στην κορυφή και η μεγάλη μάχη της ερχόμενης Κυριακής στο Φάληρο απέκτησε μια... τρίτη διάσταση: αυτήν της ισοπαλίας που δεν θα διαταράξει τις ισορροπίες είτε στη μια είτε στην άλλη ομάδα.

Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΔΕΝ ΔΑΜΑΣΕ ΤΟΝ 'ΓΗΡΥΟΝΗ'

Ο Φεντερίκο Μακέντα ήταν ο πιο δραστήριος παίκτης του άνευρου Παναθηναϊκού στο Αγρίνιο
Ο Φεντερίκο Μακέντα ήταν ο πιο δραστήριος παίκτης του άνευρου Παναθηναϊκού στο Αγρίνιο EUROKINISSI SPORTS

Ο Παναθηναϊκός μετέβη στο Αγρίνιο έχοντας συλλέξει τους 8 από τους 12 πόντους στα εκτός έδρας παιχνίδια του. Μόνο στο 'Βικελίδης' είχε εμφανίσει ένα στραπατσαρισμένο πρόσωπο, την ίδια ώρα που στην Τούμπα κατάφερε να είναι τρομερά ανταγωνιστικός. Το πέρας του 90λεπτου τον βρήκε να έχει 9 στους 13, 'πνιγμένος' από τη βροχή του 'Γηρυόνη' στη δυτική Ελλάδα. Παρόλα αυτά το 0-0 απέναντι στον Παναιτωλικό ήταν ένα αποτέλεσμα που του στέρησε τη βαθμολογική πρόοδο, όταν οι έτεροι διεκδικητές της 6άδας είχαν απώλειες και ο ίδιος αντιμετώπιζε τη μοναδική ομάδα του πρωταθλήματος δίχως νίκη.

Οι 'πράσινοι' άπλωσαν στο βρεγμένο χορτάρι τις αγωνιστικές παθογένειες των εντός έδρας αγώνων. Όχι των ντέρμπι, στα οποία έχουν παρουσιάσει ένα συμπαγές και παθιασμένο σύνολο, ικανό να πάρει αποτέλεσμα οπουδήποτε. Την εικόνα των υπόλοιπων αγώνων. Τους χαρακτήρισε η νωχελικότητα, η αδυναμία παραγωγής φάσεων, η έλλειψη συγκέντρωσης σε στιγμές ρουτίνας και φυσικά η φαντασία, μια ατομική ενέργεια που θα κάνει τη διαφορά. Ενδεχομένως κόστισε η απουσία του τραυματία Ζαχίντ από τον άξονα, του ποδοσφαιριστή με τις περισσότερες πάσες (90 στο σύνολο), καθώς ο Μπουζούκης κλήθηκε να παίξει πιο κεντρικά, πέφτοντας σε πολυκοσμία, και ο Κολοβός στ' άκρα πλαισιώνοντας τον Χατζηγιοβάνη.

Ο Μακέντα, που έβγαινε προς τα έξω για να σπάει την μπάλα, ήταν μακράν του επόμενου ο πιο δραστήριος, αλλά οι επιθέσεις που θα παρείχαν προϋποθέσεις απειλής ήταν μετρημένες. Ούτε οι αλλαγές του Δώνη βοήθησαν (Περέα, Μολό) και προτιμήθηκε στο φινάλε μια πιο επιφυλακτική προσέγγιση για να μην χαθεί ο βαθμός.

Από τους γηπεδούχους αντιθέτως ξεχείλιζε το νεύρο. Ο ιδρώτας τους έσταζε και μπερδευόταν με το νερό της μπόρας, έμοιαζαν να θέλουν και να έχουν ανάγκη περισσότερο αυτή την επιτυχία επιβίωσης/επιβράβευσης της προσπάθειάς τους. Όσο ακριβώς την ήθελαν προ δύο εβδομάδων οι 'πράσινοι' απέναντι στην ΑΕΚ, καταφέρνοντας στο φινάλε την ανατροπή. Από το τεχνική βέβαια λίγα πράγματα οι κυανοκίτρινοι. Ο Χάβος το πάλεψε το ματς με την αλλαγή του Αμερικάνου Αριγίμπι στην ανάπαυλα, αλλά το δεξί δοκάρι της εστίας, στην πιο τρανταχτή ευκαιρία του Λουσέρο στο 51', και ο Διούδης στο τετ α τετ του Ντίας στο 94' έφραξαν το δρόμο των Αγρινιωτών και έσωσαν αφενός το κακό βράδυ του επιπόλαιου Σένκεφελντ αφετέρου όλο τον 'πράσινο' οργανισμό από μια ήττα που θα τον γυρνούσε ξανά πίσω. Τώρα απλώς έμειναν όλοι στάσιμοι.

ΙΔΙΑ ΩΡΑ, ΑΛΛΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Τα παιχνίδια σε Περιστέρι και Τρίπολη διεξήχθησαν σχεδόν ταυτόχρονα. Όσο πλούσιο ωστόσο ήταν αυτό μεταξύ του Ατρομήτου και του ΟΦΗ τόσο φτωχό ήταν εκείνο μεταξύ του Αστέρα και του Βόλου. Θα είχαν λήξει αμφότερα ισόπαλα, αν ο Βέλλιος δεν έκανε ένα κοντρόλ ακριβείας, ο Ενσικουλού δεν πάσαρε σωστά και ο Γιακουμάκης με προβολή δεν έστελνε την μπάλα στα δίχτυα του Σωτηρίου για το 2-1 των Περιστεριωτών σ' ένα 90λεπτο με τρία δοκάρια, τα δύο στην ίδια φάση για τους γηπεδούχους κι ένα καταπληκτικό γκολ του Ναμπί. Αντιθέτως το 0-0 στην πρωτεύουσα της Αρκαδίας ήταν αναπόφευκτο, παρά το γεγονός πως ο Τασουλής αποβλήθηκε στο 57', μια συνθήκη που χάρισε πλεονέκτημα στους Θεσσαλούς χωρίς να το εκμεταλλευτούν.

Basket League: Μποχωρίδης ο απελευθερωτής

Ο Λευτέρης Μποχωρίδης είχε αγωνιστεί για πρώτη και τελευταία φορά στο παιχνίδι της πρεμιέρας του πρωταθλήματος με τον ΠΑΟΚ. Ήταν 29 Σεπτεμβρίου και ο Άρης είχε επιβληθεί 85-82 χάρη σε 24 πόντους του 25χρονου πόιντ γκαρντ. Στο δίμηνο που έμεινε εκτός δράσης η ομάδα του Σούλη Μαρκόπουλου ηττήθηκε σ' έξι σερί παιχνίδια: από τον Ηρακλή και τη Λάρισα ως τον Ιωνικό και τον Ήφαιστο. Στο έβδομο, απέναντι στο Περιστέρι, ο Μποχωρίδης επέστρεψε. Μαζί και η πίστη ότι ο Άρης δεν είναι η χειρότερη ομάδα του πρωταθλήματος, ανεξαρτήτως των προβλημάτων που τον ταλανίζουν. Στο υπερπολύτιμο 72-59 της Κυριακής ο ντόπιος ήρωας έδωσε 27 πόντους με 9/11 δίποντα και 9/9 βολές. Μάζεψε επίσης 5 ριμπάουντ και μοίρασε 4 ασίστ. Μια άλλη ομάδα είχε κάνει την εμφάνισή της στο παρκέ του Παλέ. Μια αποφασισμένη και συσπειρωμένη ομάδα που ανάγκασε την αντίπαλό του σε 42 άστοχα σουτ.

Premier League: Τα 'διαβολάκια' του Σόλσκιερ

Η 'κλάση του '92' δεν είναι μονάχα ένα φιλμ. Είναι η αποτύπωση μιας πραγματικότητας σε μακρά ποδοσφαιρική, γεμάτη στιγμές, διαδρομή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, κατά τη διάρκεια της οποίας μια γενιά παιδιών από την ακαδημία προήχθησαν σχεδόν ταυτόχρονα στην πρώτη ομάδα και δημιούργησαν για χρόνια ένα ομοιογενές σύνολο που κυριάρχησε στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Μέσα στα χρόνια το αγγλικό κλαμπ ξέχασε, αλήθεια είναι, να επενδύει στα δικά του παιδιά, πήγε σε έτοιμες και δαπανηρές λύσεις που στέρησαν μια συνέχεια, ιδίως από τη στιγμή που ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον άφησε τα ηνία στους διαδόχους του.

Ουδείς ξέρει αν υπό τον Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ ως προπονητή η Γιουνάιτεντ θα καταφέρει να χτίσει κάτι από το μηδέν και ν' αναγεννηθεί από τις στάχτες της. Το τοπίο είναι θολό ακόμη και απαιτεί χρόνο, υπομονή, επιμονή. Στο κυριακάτικο 3-3 με την (έκτη στην κατάταξη και αήττητη για πέντε ματς) Σέφιλντ Γιουνέιτεντ πάντως ήταν η πρώτη φορά μετά το 1996 που σε αγώνα της Premier League τρία παιδιά ως 22 ετών σκόραραν στο ίδιο παιχνίδι. Η Γουίλιαμς, Γκρίνγουντ και Ράσφορντ σημάδεψαν το 'διαβολικό' 7λεπτο των φιλοξενούμενων, προτού ο ΜακΜπέρνι τούς στερήσει τη νίκη. Οι προηγούμενοι ήταν οι Γκιγκς, Σκόουλς και Μπέκαμ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK