Με την προσθήκη του Χάρντεν ο Στιβ Νας πρέπει αποδείξει τη θεωρία του χάους

Έτσι όπως είναι τα μαθηματικά των Νετς, δεν 'βγαίνουν' με την προσθήκη του Τζέιμς Χάρντεν. Ο Στιβ Νας καλείται να λύσει εξίσωση που δεν έχουν διαχειριστεί πολλοί με επιτυχία. Απαραίτητη προϋπόθεση για να ζήσουν οι Νετς όσα θέλουν (βλ. πρωτάθλημα) είναι η βοήθεια του Κέβιν Ντουράντ.

Στην πρώτη του χρονιά, ως κόουτς οργανισμού του ΝΒΑ ο Στιβ Νας ήλθε αντιμέτωπος με εξισώσεις για δυνατούς λύτες. Χωρίς τη βοήθεια του Κέβιν Ντουράντ, θα αποτύχει και ο ίδιος, αλλά και οι Νετς.
Στην πρώτη του χρονιά, ως κόουτς οργανισμού του ΝΒΑ ο Στιβ Νας ήλθε αντιμέτωπος με εξισώσεις για δυνατούς λύτες. Χωρίς τη βοήθεια του Κέβιν Ντουράντ, θα αποτύχει και ο ίδιος, αλλά και οι Νετς. @2021 ADAM HUNGER/ASSOCIATED PRESS

Η μπάλα είναι μία. Και τη θέλουν όλοι. Τι γίνεται όμως, όταν μαζεύονται πολλοί σε μια πεντάδα που όχι μόνο τη θέλουν, αλλά την παίρνουν και την κάνουν ό,τι γουστάρουν σε μεγάλο ποσοστό των επιθέσεων της ομάδας τους; Καλωσήλθες στο μαγικό (νοτ) κόσμο του Στιβ Νας και των νέων Νετς, παρουσία του Τζέιμς Χάρντεν, μετά την blockbuster ανταλλαγή!

Ο ρούκι κόουτς του ΝΒΑ καλείται να λειτουργήσει ως άλλος Έντουαρντ Λόρενζ -όνομα του μετεωρολόγου που διέψευσε την επικρατούσα άποψη του '60, κατά την οποία η παράλειψη μικρών, ανεπαίσθητων στοιχείων στη χρησιμοποίηση λογικών μεθόδων υπολογισμού, δεν μπορούσε να επηρεάσει την έκβαση του όποιου 'πειράματος/συστήματος'. Όλο αυτό έγινε γνωστό ως 'Θεωρία του Χάους' (θα θυμάσαι την πεταλούδα που κινεί τα φτερά στον Αμαζόνιο και τι συμβαίνει στην Κίνα), που εστιάζει όχι στην αταξία, αλλά την ευρυθμία του όποιου συστήματος.

Κοντολογίς, ο Νας πρέπει να αποδείξει πως μέσα από το -φαινομενικό- χάος μπορεί να προκύψει τάξη και οργάνωση, αλλιώς το Μπρούκλιν δεν θα δει προκοπή -βασικά, δεν θα δει τίτλο.

Το 'μούσι' ήταν μεταξύ των πέντε που τελείωναν τις περισσότερες επιθέσεις των ομάδων τους (βλ. usage%), την τελευταία πενταετία -βάσει των στοιχείων του ESPN. Το αυτό ίσχυε και για τον Ράσελ Ουέστμπρουκ και όλοι είδαμε πόσο καλά πήγε η συνύπαρξη τους, πέρυσι στο Χιούστον. Οι δυο τους τελείωναν το 71.2% των plays και άφηναν το υπόλοιπο 28.8% για τους υπόλοιπους. Aμφότεροι ζήτησαν -για τους δικούς τους λόγους- να φύγουν από το Χιούστον, ενώ μεταξύ άλλων απειλήθηκε και η φιλία τους.

Φέτος λείπουν και οι δύο από την κορυφαία πεντάδα του USG%. Ο Χάρντεν γιατί βαριόταν (ήθελε να φύγει και το έδειξε με όλους τους πιθανούς τρόπους) και ο Ουέστμπρουκ επειδή από τη μέρα που πάτησε το πόδι του στην Ουάσινγκτον -της τέταρτης χειρότερης άμυνας της λίγκας- βασανίζεται με τον τετρακέφαλο. Ειρήσθω εν παρόδω έπαθε υποτροπή και θα 'χάσει' τουλάχιστον τρεις εβδομάδες.

Το 31.3% που έχει φέτος είναι το μικρότερο usage% από τη σεζόν 2012-13 (31.2%), δηλαδή την πέμπτη του σεζόν στο ΝΒΑ, όταν o Xάρντεν ζούσε την πρώτη του χρονιά στο Χιούστον και μαζί με τον Κέβιν Ντουράντ ηγήθηκαν της πορείας για την πρώτη θέση της Δύσης και τα playoffs. Τραυματίστηκε στο δεύτερο ματς με τους Ρόκετς, σε φάση που έκανε τον Πάτρικ Μπέβερλι δέκτη απειλών κατά της ζωής του και έχασε τη συνέχεια.

Πίσω στον Χάρντεν, όπως χρησιμοποιούσε θεμιτά και αθέμιτα μέσα για να αναγκάσει τους Ρόκετς να τον στείλουν εκεί όπου ήθελε, 'έκοψε' κάτι και από τις φορές που ολοκλήρωνε plays, με το 36.5% της σεζόν 2019-20 να γίνεται 30.5%. Ο μέσος όρος των πόντων που δίνει κάθε βράδυ, έγινε από 34.3 που ήταν πέρυσι σε 24.8, ενώ το στοιχείο που ούρλιαζε ότι δεν αντέχει άλλο στο Τέξας ήταν οι μόλις -για αυτόν είναι μόλις- 9 προσπάθειες που έκανε από το τρίποντο. Πέρυσι είχε 12.4 -το πικ είναι οι 13.2 του 2019.

Ο Ντουράντ είναι ο τύπος που ολοκληρώνει το 31.3% των φάσεων των Νετς, έως αυτό το σημείο της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου. Γεγονός που σημαίνει ότι λαμβάνοντας υπ' όψιν την πιο συγκρατημένη έκδοση του Χάρντεν, μαζί θα τελειώνουν το 61.8% των plays. Αυτό ξεκάθαρα δεν μπορεί να γίνει, πολύ περισσότερο από την στιγμή που υπάρχει στην εξίσωση ο Κάιρι Έρβινγκ, της ιδιαίτερης ψυχοσύνθεσης -ούτως ή άλλως και ειδικότερα. Παρεμπιπτόντως, σε όσα ματς έχει κάνει την τιμή στο Μπρούκλιν να εμφανιστεί ο τελευταίος, είχε για usage% to 30.6%. Aν το προσθέσεις στο σύνολο των Ντουράντ και Χάρντεν, φτάνουμε στο 92.4%. Ως εκ τούτου, όλοι οι άλλοι παίκτες απλά δεν θα σουτάρουν.

Και για αυτό 'θυσιάστηκε' ο Κάρις ΛεΒερτ του 31.1% για USG%. Δεν έβγαιναν τα μαθηματικά. Ούτε οι θέσεις. Γενικά, δεν 'έβγαιναν' οι Νετς.

Για να σε βοηθήσω λίγο περισσότερο να καταλάβεις τι πρέπει να διαχειριστεί ο Νας, ο Έρβινγκ ήταν αυτός που τελείωνε τις περισσότερες επιθέσεις του Μπρούκλιν πέρυσι (33.3%) -όταν έλειπε ο Ντουράντ. Τον ακολουθούσε ο Σπένσερ Ντίνουιντι (30.4%), που δεν ξέρω αν θυμάσαι αλλά είναι ακόμα Νετ. Και κάπως πρέπει να ικανοποιηθούν και τα δικά του 'θέλω' αν ενδιαφέρεται ο οργανισμός να ζήσει όσα έχει ως στόχο, μετά και την blockbuster ανταλλαγή.

Αν από όλα αυτά κρατάς πως οι Νετς έχουν ουκ ολίγους παίκτες που τα 'βάζουν', ας δούμε τι γίνεται στην άλλη άκρη με τη βοήθεια του NBA Stats -γιατί για να νικήσεις στα playoffs χρειάζεσαι και την άμυνα. Οι Νετς είναι στην 13η θέση των καλύτερων επιδόσεων, καθώς επιτρέπουν 108.9 πόντους, ανά 100 κατοχές. Οι πρώτοι Λέικερς 'αφήνουν' 104.4, οι δεύτεροι Μαβς 104.6 και οι τρίτοι Καβς 104.7. Το Μπρούκλιν είναι αυτό που δίνει στους αντιπάλους και τους περισσότερους πόντους σε δεύτερες ευκαιρίες (βλ. ριμπάουντ). 'Τρώει' κατ' αυτόν τον τρόπο 16.3 πόντους κάθε βράδυ -με τους δεύτερους Ρόκετς να δέχονται 15.4 και τους καλύτερους που είναι οι Γκρίζιλς 9.7 (είναι οι μόνοι με κάτω των 10 πόντων). Από τη ρακέτα οι Νετς δέχονται τους πέμπτους περισσότερους πόντους (49.7%). Οι Γουλβς που είναι οι χειρότεροι του είδους, επιτρέπουν 54.7.

Έως ότου επισημοποιηθεί το deal, ο Στιβ Νας δεν μπορεί να σχολιάσει. Για αυτό και σε πρώτη φάση, αρκέστηκε στο εξής.

Σε συζήτηση που είχε με τον Άνταμ Ζαγκόρια του Forbes εξήγησε ότι από την πρώτη μέρα που κάθισε σε πάγκο του ΝΒΑ (δηλαδή, την πρώτη του στους Νετς) είχε ξεκάθαρο προσανατολισμό. Αυτός ήταν 'να βοηθούν ο ένας παίκτης τον άλλον, ώστε να είναι απειλές και οι πέντε που βρίσκονται στο παρκέ, όπως δουλεύουμε για να βρούμε ομοιογένεια και να έχουμε τις σωστές αποστάσεις.

"Το μπάσκετ είναι ένα εύκολο παιχνίδι. Γίνεται περίπλοκο, όταν βάζεις πέντε διαφορετικές προσωπικότητες στο γήπεδο".

"Η ομάδα μας έχει κάνει καλή δουλειά έως τώρα, σε επίπεδο ανιδιοτέλειας και στο να προσπαθεί να κυκλοφορήσει την μπάλα, όπως δουλεύουν όλοι παρέα. Είμαι πολύ υπερήφανος, γιατί δεν έχουμε το παραμικρό πρόβλημα με το να μοιράζουμε την μπάλα”.

Αυτό αλλάζει με την παρουσία του Χάρντεν, προσωπικότητα που επίσης θα χρειαστεί να μάθει να διαχειρίζεται ο κόουτς, ενόσω προσπαθεί να συντονιστεί αποτελεσματικά με την 'τρέλα' του Έρβινγκ. Και προφανώς υπολογίζει στον Ντουράντ για να του δώσει μια χείρα βοηθείας -και στις δυο περιπτώσεις.

News 24/7

24MEDIA NETWORK