Μέσα από τον Ρίβερς ο Γιασικεβίτσιους θέλει να ξανασηκώσει κεφάλι

Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους παραδέχθηκε κυνικά ότι πλέον "δεν περπατάμε στο δρόμο με ψηλά το κεφάλι". Η απόκτηση του Κέι Σι Ρίβερς προσφέρει μια έξτρα διάσταση στο παιχνίδι της Ζαλγκίρις. Θα λύσει όμως το πρόβλημα;

Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους ψάχνει τις λύσεις στο επιθετικό πρόβλημα της Ζαλγκίρις
Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους ψάχνει τις λύσεις στο επιθετικό πρόβλημα της Ζαλγκίρις EUROKINISSI SPORTS

Την Πέμπτη η Ζάλγκιρις ηττήθηκε για τέταρτη σερί αγωνιστική και έβδομη συνολικά φορά στην τρέχουσα Euroleague. Το ρεκόρ 3-3 χάρη στο 79-76 στην έδρα της παραπαίουσας Φενέρμπαχτσε πριν από τρεις εβδομάδες μετατράπηκε σε 3-7 και η συνέντευξη Τύπου του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους μετά το 61-59 από τον Ερυθρό Αστέρα στο Κάουνας άρχισε με μια ωμή παραδοχή. "Οι ημέρες που περπατούσαμε με ψηλά το κεφάλι στους δρόμους του Κάουνας τέλειωσαν. Ανήκουν στο παρελθόν", ομολόγησε ο Λιθουανός κόουτς που δήλωσε ανήσυχος όχι για τη θέση της ομάδας του στη γενική κατάταξη, αλλά "για τα επαναλαμβανόμενα λάθη. Το σύστημά μας δεν έχει αλλάξει και εξακολουθούμε να το εμπιστευόμαστε".

Πάντως, οσο κι αν μένει πιστός στις προπονητικές αρχές του, γνωρίζει ότι το καράβι μπάζει νερά. Η πραγματικότητα των αριθμών είναι αμείλικτη, η εικόνα επίσης. Ούτε οι εμφανίσεις στρατιωτικού χαρακτήρα είχαν ωφελήσει.

Απέναντι σε μια ομάδα που εκτός έδρας είχε ηττηθεί τέσσερις φορές (Παναθηναϊκό, Μακάμπι, Εφές ΑΛΜΠΑ) με παθητικό τουλάχιστον 84 πόντων και διαφορές που κυμαίνονταν από 5 ως 15, η Ζάλγκιρις έφτασε μετά βίας τους 59 δικούς της, διότι απλώς και μόνο είχε προλάβει να κλείσει την πρώτη περίοδο προηγούμενη με 21-16. Στα υπόλοιπα 30 λεπτά σκόραρε μετά βίας 38 (12 με βολές) και δέχθηκε 45, χάνοντας κατά το τελευταίο δεκάλεπτο επτά τρίποντα σε οκτώ προσπάθειες και συνολικά 13 εντός πεδιάς σουτ! Τα Χριστούγεννα που ήλπιζε το ζεύγος της φωτογραφίας δεν ήρθαν.

Φυσικά ο Γιασικεβίτσιους δεν περίμενε την αναμέτρηση με τον Αστέρα για να εντοπίσει το πρόβλημα και να μεριμνήσει για την εξεύρεση λύσεως. Η αποδέσμευση του πόιντ γκαρντ Άλεξ Πέρες και η αντ' αυτού προσθήκη του σουτέρ Κέι Σι Ρίβερς (που έκανε χρήση του opt out που είχε στο συμβόλαιό του με την ισπανική Μπέτις) επιβεβαίωσαν την ανάγκη απόκτησης ενός 'εκτελεστή' από το φτερό που θα δημιουργήσει τις συνθήκες απελευθέρωσης των υπολοίπων, παρόλο που όλο αυτό έγινε εις βάρος της οργάνωσης.

Ούτως ή άλλως το καλοκαίρι η Ζάλγκιρις υποχρεώθηκε σε λίφτινγκ και όλο αυτό θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί τη στιγμή που θα έπρεπε. Ο Ντέιβις έφυγε για τη Βαρκελώνη, ο Βέστερμαν για την Κωνσταντινούπολη μπροστά από ένα πίνακα του Πικάσο, ο Γουόλτερς για το Τελ Αβίβ και ο Γουάιτ για το Μιλάνο. Οι 3/4 (πλην του Αμερικάνου σέντερ) είχαν στο πλούσιο ρεπερτόριό τους το περιφερειακό σουτ και η αποχώρησή τους άνοιξε μεγάλη πληγή στο κορμί της λιθουανικής ομάδας. Μια πληγή από την οποία αιμοραγεί ακόμα.

Πέρυσι ο Γάλλος είχε 37/88 (42%) και οι δύο Αμερικανοί από 37% (25/68) και 33% (14/42) αντίστοιχα, ανεβάζοντας το ομαδικό ποσοστό στο 38.1%. Μ' αυτό εντόπιζες τη Ζαλγκίρις στην 6η θέση της σχετικής κατηγορίας, μετρώντας 215 εύστοχες προσπάθειες στις 565. Εφέτος στα πρώτα 10 παιχνίδια της νέας σεζόν οι πρωταθλητές Λιθουανίας έχουν κατρακυλήσει τρίτοι από το τέλος (σε 18 πια ομάδες). Το ποσοστό τους ίσα που αγγίζει το 34% (33.8%), με μόλις 7.3 σουτ πίσω από τα 6μ75 να καταλήγουν στο αντίπαλο καλάθι (σε 21.6 προσπάθειες ανά αγώνα). Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης η πιο εύστοχη ομάδα στα τρίποντα είναι η ΤΣΣΚΑ του 40.6%, που σκοράρει με σχεδόν 12 εύστοχα ανά 29 απόπειρες.

Στην ολοκληρωτική πτώση του ποσοστού των Λιθουανών έχουν αναμφίβολα συμβάλει συνδυαστικά

> ο ένας παραπάνω χρόνος του Αρτούρας Μιλάκνις, ο οποίος είναι πλέον στο δρόμο για τα 34 και μένει οριακά 20 λεπτά στο παρκέ, στερώντας όσο είναι στον πάγκο τη σπιρτάδα του όταν βγαίνει πίσω από τα σκριν, και

> η εξ ανάγκης αλλαγή του ρόλου του Μάριους Γκριγκόνις, που επωμίστηκε περισσότερες ευθύνες με ανάλογη αύξηση του μέσου όρου πόντων, πέφτοντας μεμιάς από το 44.2% στο 38.6%, γιατί οι αντίπαλες άμυνες επικεντρώνονται στην εξουδετέρωσή του.

Μονάχα ο Ουλανόβας έχει καταφέρει να διατηρηθεί στο ίδιο περυσινό επίπεδο, καθώς η διαφορά του 1.2% προς τα κάτω είναι αμελητέα. Βέβαια δεν σούταρε/σουτάρει όσο οι άλλοι δύο για να επηρεάζει την κατάσταση.

Ο Κέι Σι Ρίβερς έρχεται γι' αυτόν το λόγο. Ο Αμερικάνος παρουσίασε 40% στο τρίποντο με την Μπέτις σε 9 παιχνίδια της Liga Endesa και μ' ένα συνολικό 38.6% στα 6 χρόνια του στην Euroleague (με ανώτερες τιμές το 43.1% που εμφάνιση με την Μπάγερν και το 42% στην πρώτη σεζόν του στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, όταν εκτέλεσε και έβαλε τα περισσότερα της καριέρας του) μπορεί να λειτουργήσει μονάχα σαν παυσίπονο του αγωνιστικού άλγους της Ζάλγκιρις. Θα προσφέρει μια επιπλέον διάσταση στο παιχνίδι της, αλλά πρόκειται για παίκτη που τον Μάρτη θα συμπληρώσει 33 χρόνια και έχει περάσει από ένα σοβαρό τραυματισμό στον ώμο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συνέπειά του.

Αναπόφευκτα, ο Γιασικεβίτσιους είναι υποχρεωμένος να σκαρφιστεί περισσότερους τρόπους υλοποίησης του σχεδίου του για να έχει το δικαίωμα να περπατήσει ξανά με το κεφάλι ψηλά στο Κάουνας. Ειδάλλως αυτός ο άνθρωπος αυτός θα περπατάει πάντα σκυφτός.

News 24/7

24MEDIA NETWORK