Μετά το περιστατικό με τον Σπάικ Λι ο Τζέιμς Ντόλαν αποκτά 'κηδεμόνα'

Ο Άντριου Λάστγκαρτεν είναι πρόεδρος της Madison Square Garden Company από το 2017. Από την περασμένη Παρασκευή (6/3) είναι και ο CEO. Η θέση του και η φωνή του -σε ό,τι αφορά τα αθλητικά της εταιρίας- ισχυροποιούνται, εξαιτίας του Τζέιμς Ντόλαν.

Ο σκηνοθέτης και φίλος των Νιου Γιορκ Νικς, Σπάικ Λι, σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τους Μπρούκλιν Νετς για την κανονική διάρκεια του NBA 2019-2020 στο 'Μάντισον Σκουέρ Γκάρντεν', Νέα Υόρκη, Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019
Ο σκηνοθέτης και φίλος των Νιου Γιορκ Νικς, Σπάικ Λι, σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τους Μπρούκλιν Νετς για την κανονική διάρκεια του NBA 2019-2020 στο 'Μάντισον Σκουέρ Γκάρντεν', Νέα Υόρκη, Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019 AP PHOTO/KATHY WILLENS

Δίνει 300.000 δολάρια το χρόνο, για να είναι στα παιχνίδια των Νικς. Επί τριάντα χρόνια. Βάλτα κάτω. Βγαίνουν περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια. To παιχνίδι με τους Τζαζ (ξημερώματα Παρασκευής 6/3) ήταν ένα από τα ελάχιστα που δεν έχει παρακολουθήσει δια ζώσης ο Σπάικ Λι. Ήταν το πρώτο του μποϊκοτάζ που έχει αποφασίσει να κάνει. Εξαιτίας του Τζέιμς Ντόλαν, του άνθρωπου που έκανε τους Νικς κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση του. Όπως έγραψε το Ringer 'ο Ντόλαν δεν μπορεί να κάνει κάτι σωστά. Ούτε σε ό,τι αφορά τον Σπάικ Λι'.  Είναι ο δεύτερος Οσκαρικός σκηνοθέτης που οδηγήθηκε εκτός Madison Square Garden, μετά τον Γούντι Άλεν -το 2013-, ο οποίος 'πλήρωσε' κατ' αυτόν τον τρόπο την άρνηση του να κάνει προωθητική δουλειά για το MSG Network.

Το τελευταίο highlight του ιδιοκτήτη της πιο προσοδοφόρας επιχείρησης (βλ. οργανισμός) που υπάρχει στο ΝΒΑ, προέκυψε τη διάρκεια του αγώνα με τους Ρόκετς (ξημερώματα 4/3). Αφορούσε την 'αποβολή' του νικητή Όσκαρ. Ήταν η ημέρα που ο Λίον Ρόουζ ανακοινώθηκε ως ο νέος πρόεδρος του οργανισμού. Όχι, στο πρόγραμμα δεν είχε συνέντευξη Τύπου, με τον Ντόλαν να εξηγεί πως οι προσδοκίες που δημιουργήθηκαν από την πρόληψη του Ρόουζ (πως μπορεί να κάνει ο ιδιοκτήτης λίγο στην άκρη -μήπως και δει προκοπή η ομάδα) δεν είχαν καμία φάση. Το σύστημα παραμένει το 'l' etat c'est mois'.

'Ο μόνος celebrity που έμεινε να είναι 'συνδεδεμένος' με τους Νικς' στους χαλεπούς καιρούς, μέρος του brand που λέγεται New York Knicks βρέθηκε στην εκπομπή του ESPN “First Take” για να εξηγήσει τι έγινε μεταξύ εκείνου και του Ντόλαν. Εξήγησε πως δεν είχε την παραμικρή διάθεση να μιλήσει για το περιστατικό 'ώσπου μου διάβασε ο γιος μου την ανακοίνωση του Garden -τα ψέματα του Ντόλαν". Τι έγινε λοιπόν; “Με παρενοχλούσε”. Τον ρώτησαν αν θα ξαναπάει φέτος στο γήπεδο. Είπε πως όχι. Για φέτος. “Θα επιστρέψω του χρόνου, αλλά για φέτος τελείωσα”.

Στην πορεία ενημέρωσε πως η παρενόχληση άρχισε πριν ένα μήνα. “Επί 28 χρόνια χρησιμοποιώ την είσοδο των υπαλλήλων στο Madison Square Garden. Όπως κάθε άλλο βράδυ, 'πέρασα' το εισιτήριο μου από το scanner και προχώρησα προς τον ανελκυστήρα, όπου επίσης σκάναρα το εισιτήριο, αλλά το ασανσέρ δεν κουνήθηκε. Τότε με πλησίασε άνθρωπος της ασφάλειας -σε 20+ χρόνια έχω γνωριστεί με όλους και τελευταία έβλεπα πως φοβούνται να μου μιλήσουν. Μου είπε να βγω από τον ανελκυστήρα. Τον ρώτησα γιατί. Μου είπε 'υπάρχει νέα πολιτική' και ότι δεν μπορούσα να χρησιμοποιώ πια την είσοδο των υπαλλήλων. Έχουν το νούμερο του τηλεφώνου μου. Μπορούσαν να μου τηλεφωνήσουν και να με ενημερώσουν. Ή να μου στείλουν γραπτό μήνυμα. Δεν ήταν δικό μου το λάθος. Αν άλλαξε λοιπόν, η πολιτική την Τρίτη -γιατί έως τότε έμπαινα από την ίδια είσοδο χωρίς πρόβλημα- ας μου το έλεγαν. Αν τύχει να αργήσω μια μέρα, στην καταβολή των χρημάτων για το εισιτήριο, το τηλέφωνο μου 'χτυπά' ασταμάτητα”.

Τελικά, πήγε έως τον 5ο όροφο όπου 'βγαίνει' το ασανσέρ στην 'αρένα' “και εκεί με περίμεναν διάφοροι τύποι, λες και είχα κλέψει κάτι. Ο επικεφαλής μου είπε πως έπρεπε να φύγω από το γήπεδο και να μπω από την είσοδο των VIP. Τους εξήγησα ότι αυτό δεν θα γίνει -γιατί είχα ήδη 'τσεκάρει' το εισιτήριο μου. Φυσικά, δεν τους εμπιστευόμουν πως θα μπορούσα να ξαναμπώ, ενώ είχα ήδη 'χτυπήσει' το εισιτήριο. Επανέλαβα πως δεν πρόκειται να αποχωρήσω, έβαλα τα χέρια πίσω από την πλάτη και είπα 'μπορείτε να με συλλάβετε, όπως κάνατε με τον αδελφό μου, Τσαρλς Όκλεϊ”. Μια στάση εδώ.

Το Φλεβάρη του 2017 ο Όκλεϊ 'η καρδιά και η ψυχή των Νικς' απομακρύνθηκε 'από το πιο διάσημο γήπεδο του πλανήτη, με χειροπέδες', επειδή διαπληκτίστηκε με τον Ντόλαν. Του είχαν απαγγελθεί τρεις κατηγορίες (για παραπτώματα). Ο Όκλεϊ είχε πει πως ενώ παρακολουθούσε με φίλους του το ματς Νικς-Κλίπερς, εμφανίστηκαν μπροστά του άνθρωποι της ασφάλειας του γηπέδου και του ζήτησαν να φύγει. Στο 'γιατί;' του απάντησαν 'κάποιος μας διέταξε να σας απομακρύνουμε'. Αντέδρασε, ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη. Επισήμως, οι Νικς είπαν πως η συμπεριφορά του Όκλεϊ ήταν ανάρμοστη. Ο θρύλος του ΝΒΑ και ηγέτης των Νικς τη σεζόν 1988-89, όταν είχαν φτάσει στους τελικούς συνήθιζε να ασκεί κριτική στον ιδιοκτήτη -ο οποίος αναφερόταν στον βετεράνο NBAer ως 'είναι αλκοολικός'.

Την επομένη της σύλληψης του Όκλεϊ, ο Λι εμφανίστηκε στο γήπεδο με μπλούζα που 'χε το όνομα του θρύλου. Σε ό,τι αφορά τα δικά του, στις 'διαπραγματεύσεις' με τους ανθρώπους της ασφάλειας, δέχθηκε να πάει έως τον έκτο όροφο και από εκεί να τον συνοδεύσουν στη θέση του “όταν με πλησίασε ο Ντόλαν και μου είπε ότι θέλει να μιλήσουμε. Του είπα πως δεν είχα κάτι να συζητήσω μαζί του”. Κατέληξε στο ότι η γυναίκα του θα τον σκοτώσει, τώρα που έμαθε πως έχει δώσει 10 εκατομμύρια δολάρια για εισιτήρια των Νικς. Συν του ότι 'νιώθω ηλίθιος που έδινα κάθε χρόνο 300.000'. Η απάντηση του σε όσους υποστήριξαν πως είναι κακομαθημένος και ότι δεν θα έπρεπε να τυγχάνει διαφορετικής μεταχείρισης, ήταν πως 'μέσα μου είμαι ακόμα εκείνο το παιδί από το Μπρούκλιν που λάτρεψε τους Νικς. Κοιτώ στην οροφή και βλέπω το banner από το 1973. Αυτό ήταν το τελευταίο πρωτάθλημα. Σκέφτομαι πως υπάρχει το ενδεχόμενο να πεθάνω και να μη δω την ομάδα μου να παίρνει άλλον τίτλο. Ο γιος μου είναι 24. Αναρωτιέμαι αν θα προλάβει να δει εκείνος τίτλο'. Θύμισε πως μεγάλωσε στο Μπρούκλιν, όταν δεν είχε η περιοχή ομάδα, μεν, αλλά ακόμα έχει εκεί το γραφείο του. “Είναι τέσσερα τετράγωνα μακριά από την έδρα των Νετς, αλλά δεν θα αλλάξω ποτέ ομάδα”.

“Δεν θα χρησιμοποιήσω καν τη λέξη 'ιδιοκτήτης'. Οι ομάδες ανήκουν στο λαό. Όταν είσαι πιστός φαν, ζεις και πεθαίνεις με την ομάδα σου. Ο πατέρας μου με πρωτοπήγε στο Garden το 1967. Μεγάλωσα ως φαν των Νικς. Και δεν θα τους αλλάξω για τίποτα”.

Σου είπα στην αρχή πως δεν είχε την παραμικρή διάθεση να πει το παραμικρό δημοσίως, για το περιστατικό. Ώσπου διάβασε την ανακοίνωση των Νικς, στην οποία αναφερόταν πως 'η ιδέα πως ο Σπάικ Λι είναι το θύμα, γιατί του ζητήσαμε επαλειμμένος να μη χρησιμοποιεί την είσοδο των υπαλλήλων, αλλά αυτή των VIP -την οποία χρησιμοποιούν όλοι οι άλλοι σελέμπριτι- είναι αστεία. Είναι απογοητευτικό που ο Σπάικ δημιούργησε αυτόν τον ψευδή διαπληκτισμό για να δημιουργήσει δράμα. Είναι ευπρόσδεκτος στο Madison Square Garden όποτε θέλει, μέσω της εισόδου των VIP ή της γενικής. Όχι από αυτήν των υπαλλήλων, κάτι πάνω στο οποίο συμφώνησε με τον Τζέιμς χθες το βράδυ, όταν αντάλλαξαν χειραψία”.

Ο Λι διέψευσε πως αντάλλαξε χειραψία με τον πρόεδρο του MSG και αποκάλεσε ψεύτες τους Νικς. Μετά αποφάσισε να πάρει τα μέτρα του, επικοινώνησε με φίλο του -δημοσιογράφο-, Στέφεν Α. Σμιθ και ζήτησε να εμφανιστεί στην εκπομπή του, στο ESPN. Είχε ήδη ενημερώσει πως η φωτογραφία της χειραψίας ήταν στημένη. 'Δεν θυμάμαι ποτέ να αντάλλαξα χειραψία με τον Ντόλαν. Φαίνεται να είναι στημένη. Παρατηρήστε την οπτική γωνία. 'Τραβήχτηκε' από την οροφή και προφανώς ήταν ο λόγος που ήλθε να μου μιλήσει ο Ντόλαν'. Σε δηλώσεις του, ο Όκλι εστίασε στην ανεξήγητη ανάγκη που 'χει ο Ντόλαν να ελέγχει τα πάντα. Δηλαδή, αυτό είναι κάτι που θέλει να κάνει. Γιατί όπως αποδεικνύεται, δεν μπορεί. Ιδού και ένα από τα τελευταία sell the team του λαού.

Με την ευκαιρία, να σου πω πως όποιον 'τσακώνει' ο Ντόλαν να φωνάζει το 'sell the team', του στέλνει ανθρώπους ασφαλείας για να τον οδηγήσουν στην έξοδο. Δεν φτουράνε οι άνδρες που πληρώνει, για να απομακρύνουν όσους τραγουδούν εναντίον του -και η heavy metal στη διαπασών δεν έχει γίνει ποτέ η λύση, σε παρόμοιο πρόβλημα, οπουδήποτε στον πλανήτη.

Ποιος επιλέχθηκε για να 'κοντρολάρει' τον Ντόλαν

Για το τέλος, σου άφησα την είδηση πως το MSG (Madison Square Company, όπου είναι αφεντικό ο Ντόλαν -έχει τις περισσότερες μετοχές, τις οποίες του 'πέρασε' η οικογένεια του) αποφάσισε να κάνει κάποιες αλλαγές, ενώ ήταν στο πικ η ένταση από την κόντρα του Ντόλαν με τον Λι. Ανακοινώθηκε πως η εταιρία θα χωριστεί σε MSG Sports (εκεί ανήκουν οι New York Knicks, New York Rangers, Westchester Knicks, Hartford Wolf Pack, Counter Logic Gaming και Knicks Gaming) και MSG Entertainment (Madison Square Garden arena, Radio City Music Hall, The Beacon Theater).

O Ντόλαν, ο οποίος ήταν μέχρι σήμερα executive chairman και chief executive officer, θα δει έναν άλλο (τον Άντριου Λάστγκαρτεν) να γίνεται πρόεδρος και CEO και στις δυο εταιρίες. Στα αρνητικά, ο Ντόλαν θα εξακολουθήσει να επιβλέπει τους Νικς και τους Ρέιντζερς -ως executive chairman, ΑΛΛΑ η ισχυροποίηση του ρόλου του Λάστγκαρτεν -ο οποίος είχε διατελέσει σύμβουλος του κομισάριου του ΝΒΑ, μέλος της παγκόσμιας στρατικής και αντιπρόεδρος στο ΝΒΑ- σημαίνει πως θα 'χει ισχυρότερη φωνή σε όσα αφορούν τους Νικς και τους Ρέιντζερς. Η πρόταση, για αυτήν την αλλαγή (και τις δυο εταιρίες), είχε γίνει το 2018. Mένει το ΟΚ του -ας πούμε- ΔΣ για να γίνει πραγματικότητα στο 100%. Πριν σε αφήσω, να σου πω ότι ο Λάστγκαρντεν έχει συνδέσει το όνομα του με την απόπειρα επιστροφής του ροντέο στη Νέα Υόρκη, γεγονός που 'χει ξεσηκώσει τις φιλοζωικές οργανώσεις και τους ακτιβιστές που προστατεύουν τα δικαιώματα των ζώων.

News 24/7

24MEDIA NETWORK