Μετρημένοι οι ρούκι και ένας Τζόρνταν στην Ευρωλίγκα

Δεν είναι πολλά τα νέα πρόσωπα στη φετινή Ευρωλίγκα. Τα περισσότερα τα βλέπουμε σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, αν κι αυτοί που εντυπωσιάζουν είναι οι δευτεροετείς, με πρώτον και καλύτερο τον Λόιντ του Ερυθρού Αστέρα, που παίζει όπως αρμόζει το... μικρό όνομα.

Πέντε όχι ακριβώς ρούκι, σε ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ. Μακίσικ εναντίον Νέντοβιτς, Σαντ Ρος και Φόστερ. Από πίσω, μόλις διακρίνεται ο Μάρτιν
Πέντε όχι ακριβώς ρούκι, σε ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ. Μακίσικ εναντίον Νέντοβιτς, Σαντ Ρος και Φόστερ. Από πίσω, μόλις διακρίνεται ο Μάρτιν EUROKINISSI SPORTS/ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ

Η πιο περίεργη σεζόν στην Ευρωλίγκα (και όχι μόνο) συνεχίζεται, με τα εμπόδια που σπέρνει ο κορονοϊός να βασανίζουν τους πάντες, τα παιχνίδια να αναβάλλονται αλλά και τη σεζόν να συνεχίζεται, έστω κι αν το πρόγραμμα της κανονικής περιόδου έχει γίνει άνω-κάτω. Σε μια τέτοια χρονιά, το να ψάξει κανείς να βρει καινούργια πρόσωπα στη διοργάνωση, θα 'ταν ουτοπία. Οι περισσότερες ομάδες δεν ήταν διατεθειμένες να ρισκάρουν, πήγαν σε επιλογές σιγουριάς, ώστε να μη χρειαστεί μέσα στη χρονιά να ψάχνουν για αλλαγές παικτών που επιβαρύνουν διπλά τον προϋπολογισμό (αποζημίωση προηγούμενου, αμοιβή επόμενου). Έτσι κι αλλιώς, τα μεγάλα κλαμπ δύσκολα θα εμπιστευτούν παίκτες-στοιχήματα. Αφήνουν άλλους και κάνουν τη δουλειά, παίρνοντας εν συνεχεία όσους... εκπαιδεύτηκαν αλλού. Γι' αυτό και βλέπουμε μεταγραφές του στιλ Νίκολα Μιλουτίνοφ στην ΤΣΣΚΑ ή Νικ Καλάθη στην Μπαρτσελόνα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν βλέπουμε και νέους πρωταγωνιστές. Είτε αυτούς που ήρθαν φέτος για πρώτη φορά είτε εκείνους που βρήκαν την ευκαιρία στη χρονιά που διανύουμε να επιβεβαιώσουν ότι η δεύτερη φορά είναι πάντοτε καλύτερη. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ, καθώς δημιουργούσαν σχεδόν από την αρχή τα ρόστερ τους, πρόσφεραν στη διοργάνωση και ορισμένους ρούκι, που μπορεί να μας απασχολήσουν περισσότερο τα επόμενα χρόνια.

Οι "ωραίοι νέοι" των "αιωνίων"

Ο Ολυμπιακός είχε πάρει από πέρσι τον Οκτάβιους Έλις και τον Σακίλ Μακίσικ, οι οποίοι παρέμειναν και φέτος, στην -ουσιαστικά- πρώτη σεζόν τους στην κορυφαία διοργάνωση. Δίπλα τους, ο Γιώργος Μπαρτζώκας πρόσθεσε τον δυναμίτη Χασάν Μάρτιν, που από την Μπούντουτσνοστ και την ABA League φόρεσε τα ερυθρόλευκα, συνεχίζοντας μια παράδοση που θέλει τους Πειραιώτες να αναδεικνύουν σέντερ-λαβράκια. Ο Μάρτιν είναι 25 ετών και θεωρητικά βρίσκεται στην ηλικία για να κάνει το μεγάλο άλμα και να παίξει στο υψηλότερο επίπεδο. Στο ΣΕΦ πήγε επίσης και ο 26χρονος Άαρον Χάρισον, που με 9.2π είναι 2ος σκόρερ, πίσω μόνο από τον Γιώργο Πρίντεζη (μ.ο 10π), σουτάρει μεν με 26% τρίποντα, σίγουρα αναζητά σταθερότητα, όμως έχει ήδη κι ένα νικηφόρο buzzer beater, εναντίον της Μακάμπι.

Στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, ο Νεμάνια Νέντοβιτς δεν ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Μπορεί στους "πράσινους" να παίρνει μια δεύτερη ευκαιρία, όμως μιλάμε για έναν παίκτη που κάποτε είχε ονομαστεί "Ευρωπαίος Ντέρικ Ρόουζ". Ούτε ο Χάουαρντ Σαντ Ρος είναι άγνωστος στην Ευρωλίγκα, αφού πέρσι πέρασε από την ΤΣΣΚΑ. Ο ρούκι της "πράσινης" ομάδας είναι ο Μάρκους Φόστερ. Η περιπέτεια που είχε στο κολέγιο, τον έσπρωξε στην Ευρώπη και πέρσι με την Χάποελ Χολόν ο γκαρντ του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ είχε μ.ο 20.2π. Στο πρόσωπό του, ο Γιώργος Βόβορας επέλεξε έναν γκαρντ-φόργουορντ, που έχει το σκοράρισμα στο αίμα του, δεν είναι αδιάφορος στην άμυνα (1.3 κλεψίματα, κατά μέσο όρο) κέχει τις προοπτικές να εξελιχθεί σε μια σπουδαία λύση για την ομάδα του. Προφανώς, η διάρκεια (ακόμη και στον ίδιο αγώνα) είναι ένα ζητούμενο για τον 25χρονο Αμερικανό, που σημειώνει μέχρι στιγμής 13.8π με 50% τρίποντα και έχει ακόμη μ.ο 2 ριμπάουντ και 2 ασίστ. Το κρεσέντο του απέναντι στην Μπαρτσελόνα ήταν εντυπωσιακό:

Ο 1ος σκόρερ παίζει στο Βελιγράδι

Κάτι ανάλογο με τις δυο ελληνικές ομάδες έχει επιχειρήσει, φέτος ο Ερυθρός Αστέρας. Πήρε ξένους με προοπτική, αν κι η ατραξιόν της σέρβικης ομάδας είναι ο Τζόρνταν Λόιντ. Ο 27χρονος γκαρντ πέρασε πέρσι τη σεζόν στη Βαλένθια. Έκανε μια συμπαθητική χρονιά, δεν μπορεί να πει κανείς ότι έβγαλε... μάτια (αν και με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ στο ΟΑΚΑ είχε κάνει ένα καταπληκτικό ματς με 27π, 5ρ και 8ασ) και το καλοκαίρι η ισπανική ομάδα αποφάσισε να τον αποδεσμεύσει, προτιμώντας τον Κλέμεν Πρέπελιτς. Ο Λόιντ απασχόλησε τόσο τον Ολυμπιακό, όσο και τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, όμως οι βασικοί στόχοι τους ήταν Χάρισον και Νέντοβιτς αντίστοιχα, οπότε ο Αμερικανός, που έπαιξε 12 ματς με τους Τορόντο Ράπτορς, όταν πρόπερσι κατέκτησαν τον τίτλο στο ΝΒΑ, έπρεπε να ψάξει δουλειά από την αρχή.

Ο Ερυθρός Αστέρας του έδωσε συμβόλαιο και μαζί την μπαγκέτα. Κάπως έτσι παίζει σαν... Τζόρνταν, αφού στα πρώτα 4 ματς της ομάδας του έχει μέσο όρο 23.8π (με το εντυπωσιακό 24/24 βολές) και είναι ήδη 1ος σκόρερ της Ευρωλίγκας. Αν σκεφτούμε ότι πέρσι έβαζε 11.1π, η μεταμόρφωσή του είναι κάτι περισσότερο από συναρπαστική. Έχει δυο φορές από 31π (με Μπασκόνια και -κυρίως- ΤΣΣΚΑ) και μοιάζει ασταμάτητος.

Ο Αστέρας έδωσε χώρο και σε άλλους ρούκι. Ο Λάνγκστον Χολ είναι αυτός που ξέραμε εμείς στην Ελλάδα λόγω της θητείας του στον Προμηθέα, τον Εμάνουελ Τέρι (2.06) τον επέλεξε ο Σάσα Ομπράντοβιτς από την Χάποελ Ιερουσαλήμ, ενώ σάλο προκάλεσε στο Βελιγράδι κι η μετακίνηση του Τόριαν Γουόλντεν από την Παρτιζάν στον Αστέρα. Γενικά, οι "ερυθρόλευκοι" του Βελιγραδίου, όπως απέδειξαν εναντίον της ΤΣΣΚΑ, έχουν φέτος πολύ ενδιαφέρον.

Η δεύτερη (καλή) χρονιά

Στο μοτίβο Λόιντ έχουμε κι άλλους δυο μπασκετμπολίστες. Προερχόμενους από διαφορετικές τροχιές, με την απόδοσή τους, ωστόσο, να συγκλίνει φέτος στην ανιούσα.

Ο Ρόκας Γκιεντράιτις είχε δείξει από πέρσι στην Άλμπα ότι δουλεύοντας με τον δάσκαλο Αΐτο Ρενέσες είχε γίνει ήδη παίκτης επιπέδου της κορυφαίας διοργάνωσης. Το όνομά του συζητήθηκε έντονα στο μεταγραφικό παζάρι, καθώς ο 28χρονος φόργουορντ με τα πολλά αθλητικά προσόντα ήταν περιζήτητος. Μαζί με τον Μάρτιν Χέρμανσον, ήταν το δίδυμο της Άλμπα που ήθελαν πολλοί. Αμφότεροι κατέληξαν στην Ισπανια. Ο Χέρμανσον ψάχνεται ακόμη στη Βαλένθια, ο Γκιεντράιτις έγινε ήδη ο νέος ηγέτης της Μπασκόνια. Ο Λιθουανός είναι ήδη 1ος σκόρερ της ομάδας με 19.3π, έχει ακόμη 4ρ. και 2.3κλ. σε έναν πολυσύνθετο ρόλο που του έχει αναθέσει ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς.

Σε αντίθεση με τον Λιθουανό, η πρώτη χρονιά του Γουέιντ Μπόλντγουιν στην Ευρωλίγκα ήταν γεμάτη ερωτήματα. Η πορεία του Ολυμπιακού ήταν γεμάτη από σκαμπανεβάσματα, ο ίδιος δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί και όταν βρήκε τον ρόλο του με τον Μπαρτζώκα στον πάγκο, η σεζόν διακόπηκε απότομα. Δεν είναι ψέμα ότι έγιναν σκέψεις να παραμείνει ο Μπόλντγουιν στο ΣΕΦ και τη νέα σεζόν, με δεδομένη την προσαρμοστικότητά του. Το αρκετά υψηλό συμβόλαιο και η επιλογή του Τσαρλς Τζένκινς για τον ρόλο του 3ου ποιντ-γκαρντ (πίσω από Κώστα Σλούκα-Βασίλη Σπανούλη), οδήγησαν στην αποδέσμευσή του.

Ο 28χρονος Αμερικανός με τα εντυπωσιακά προσόντα βρήκε στέγη στην καλή Μπάγερν που έφτιαξε στο Μόναχο ο Αντρέα Τρινκιέρι. Και η απόδοσή του μέχρι στιγμής δικαιώνει τον Ιταλό κόουτς για την επιλογή του. Μπορεί να σουτάρει άσχημα από μακριά (2/14τρ), σε όλα τα άλλα όμως είναι εξαιρετικός, καθώς έχει 13.8π, 2.6ρ, 2.8ασ και κυρίως 2.6 κλεψίματα που τον κατατάσσουν 1ο στην σχετική κατηγορία της στατιστικής. Πέρσι είχε μόλις 5.5π και μια πολύ ασταθή παρουσία. Οι σταυρωτές ντρίμπλες του ήταν ένα στοιχείο που το είχαμε σημειώσει από πέρσι. Στο ματς με τον Ολυμπιακό, με τέτοιες ντρίμπλες ζάλισε ακόμη και τον Σπανούλη.

Κι άλλος... Ρόκας

Αν ψάχνουμε για ρούκι πάντως, θα ξαναπάμε στη Λιθουανία. Δεν είναι ακριβώς πρωτοεμφανιζόμενος ο Ρόκας Γιογκουμπάιτς. Μόλις 20 μεν, είχε πάρει το βάπτισμα του πυρός την τελευταία διετία όταν ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους τον χρησιμοποίησε συνολικά σε 22 αγώνες. Μόνο που φέτος στα πρώτα 5 ματς έχει παίξει ήδη περισσότερα λεπτά (94) απ' ό,τι πέρσι, όταν μέτρησε τους διπλάσιους αγώνες. Ο 20χρονος γκαρντ παίρνει πολύ χρόνο από τον Αυστριακό προπονητή Μάρτιν Σίλερ και μοιάζει με το next big thing της Ζαλγκίρις. Ο Ολυμπιακός ήταν ο πρώτος που συνειδητοποίησε πόσο... ξεψάρωτος είναι ο μικρός, όταν πρωταγωνίστησε στην ανατροπή των Λιθουανών από το -11 και την τελική επικράτησή τους μέσα στο ΣΕΦ στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκας.

Αυτή η νίκη έσπρωξε τη Ζαλγκίρις μέχρι το 4-1 που μετράει μέχρι στιγμής και την κρατάει στην κορυφή, σε πείσμα όσων προέβλεπαν ότι θα βρίσκεται τουλάχιστον ένα σκαλί πιο κάτω, λόγω της αποχώρησης του Γιασικεβίτσιους.

Οι συνεχείς αναβολές λόγω του κορονοϊού που χτύπησε τις ομάδες τους δεν έχουν επιτρέψει περισσότερες εικόνες και από ακόμη δυο παίκτες. Τον Μουσταφά Φολ της Βιλερμπάν, που με τα 218 εκατοστά του έμοιαζε με γίγαντα από... άλλο μπάσκετ στις πρώτες δυο αγωνιστικές (μ.ο 12π-5.5ρ) και τον δυναμικό Άλεξ Πόιθρες (2.06, 11.5π-7ρ), που ήταν μια βασική επιλογή του Τσάβι Πασκουάλ όταν έφτιαχνε το παζλ της νέας Ζενίτ. Αμφότεροι παίζουν για πρώτη φορά στην Ευρωλίγκα, άρα η συνέχεια αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον.

Ναι, δύσκολα θα δούμε στην Ευρωλίγκα κάποιον ταλαντούχο Ευρωπαίο, γιατί μόλις εμφανιστεί το ΝΒΑ, τον αρπάζει πριν βγει από το... αυγό του. Πάλι καλά που προλάβαμε έστω για λίγο τον Λούκα Ντόντσιτς να παίζει στα ευρωπαϊκά γήπεδα, πριν αρχίσει να οργιάζει σε εκείνα της Αμερικής.

Η Ρεάλ πάντως έχει αδειάσει χώρο από πέρσι για τον Ουσμάν Καρούμπα (γεννημένος το 2002), που με ύψος 2.02μ. είναι ένας δυναμικός πάουερ φόργουορντ και φέτος παίζει περίπου 18 λεπτά, ενώ ο Πάμπλο Λάσο έχει ποντάρει στο στοίχημα του 20χρονου γκαρντ Κάρλος Αλοσέν. Την ίδια ώρα, ο Γιασικεβίτσιους δίνει χρόνο στον 21χρονο Σέρχι Μαρτίνεθ, που προέρχεται από τη δεύτερη ομάδα της Μπαρτσελόνα. Όσο για τους επαναπατρισθέντες από το ΝΒΑ, η Μακάμπι έδωσε φέτος ευκαιρία σε ένα δίδυμο από την Κροατία: Άντε Ζίζιτς και Ντράγκαν Μπέντερ...

News 24/7

24MEDIA NETWORK