Μια λεπτή κόκκινη γραμμή στην EuroLeague

Ο Παναθηναϊκός μπορεί και να απέκλεισε την Μπάγερν με τη νίκη του στο ΟΑΚΑ, ο Ολυμπιακός ψάχνει δυο νίκες σε τρια ματς κι ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για την λεπτή κόκκινη γραμμή της τελικής ευθείας στην EuroLeague που μπορεί να κρύβει εκπλήξεις και θρίλερ.

Μια λεπτή κόκκινη γραμμή στην EuroLeague
EUROKINISSI

Η νίκη του Παναθηναϊκού κόντρα στην Μπάγερν αποδεικνύει ότι η EuroLeague βρίσκεται πλέον σε μια λεπτή γραμμή. Κι επειδή βαδίζει πάνω της κι ο Ολυμπιακός, που κοιτάζει όσο το δυνατόν ψηλότερα, η γραμμή είναι... κόκκινη. Όλα θα κριθούν στα επόμενα τρία ματς των "ερυθρολεύκων" αρχής γενομένης στο πριγκιπάτο την Τετάρτη (23/3) κόντρα στην φιλόδοξη Μονακό.

Μετά και από την οριστική έξωση των Ρώσων, μπήκαμε στην τελική ευθεία, με μια παραδοξότητα. Μια από τις πολλές που έχουν σημαδέψει την φετινή διοργάνωση. Η κανονική περίοδος δεν θα τελειώσει όλη μαζί, αλλά με δόσεις.

Πάμε από την αρχή, ωστόσο. Η νίκη του ΠΑΟ επανέφερε την κανονικότητα στο "πράσινο" στρατόπεδο. Ήθελαν πολύ τη νίκη οι "πράσινοι", που υπέφεραν πολύ μετά το -28 στο ΣΕΦ, ακόμη δεν έχουν συνέλθει, αλλά μέσα από τέτοια ματς και νίκες στην Ευρώπη, ελπίζουν να ανακτήσουν ένα μεγάλο μέρος του χαμένου εδάφους, που στο πρωτάθλημα, πάντως, δεν υφίσταται. Αντίθετα, αν στις 11 Απριλίου νικήσουν τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ τότε διατηρούν τον πρώτο λόγο για το αβαντάζε έδρας στα πλέι-οφ.

Ο Παναθηναϊκός είχε ενέργεια (απέναντι σε μια ομάδα που σαρώθηκε από τον Covid) αλλά και καθαρό μυαλό να ανταπεξέλθει την στιγμή, που οι Γερμανοί μείωσαν στον πόντο. Άλλες φορές εκεί ήταν το σημείο καμπής, που έγερνε σε βάρος της ομάδας του Πρίφτη. Με την Μπάγερν συνέβη το αντίθετο, ίσως γιατί δεν ήταν τόσο μεγάλη η εξάρτηση της ομάδας από το σουτ του Νέντοβιτς.

Ο Σέρβος, βέβαια, έβαλε το μεγάλο σουτ όταν πήγε το χάντικαπ στο +10, όμως μέχρι εκεί είχαν φροντίσει και οι υπόλοιποι (Μέικον, Σαντ Ρος και Γουάιτ, βασικά) να μπουν στην εξίσωση να δυσκολέψουν την άμυνα της Μπάγερν και να φτάσει ο Παναθηναϊκός, εν τέλει στη νίκη.

Εντάξει δεν είναι στόχος, κανονικά δεν είναι για να το αναφέρει κανείς, αλλά όπως και να χει, ένα θέμα τιμής να αποφύγει την τελευταία θέση, τώρα που ισβαθμεί με Βιλερμπάν και Ζάλγκιρις μπαίνει για τον Παναθηναϊκό, που οφείλει να παραμείνει αξιοπρεπής μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου.

Προφανώς οι αντίπαλοί του θα καίγονται περισσότερο για τη νίκη, ειδικά εκείνοι που διεκδικούν κάτι και μια ήττα απέναντι στον Παναθηναϊκό στοιχίζει πολύ. Να για παράδειγμα η Μπάγερν έμεινε καθηλωμένη στις 12 νίκες (κι έχοντας, πλέον, 11 ήττες) με αποτέλεσμα το έργο της να γίνεται πολύ δύσκολο από δω και πέρα.

Η ομάδα του Τρινκιέρι έχει μεν να δώσει πέντε αγώνες, ωστόσο μόλις έναν εντός έδρας, αυτόν κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα. Τα άλλα τέσσερα παιχνίδια για τους Βαυαρούς είναι όλα εκτός Μονάχου με Μιλάνο, Φενέρ, Εφές και Ρεάλ. Είναι πολύ πιθανό, δηλαδή, να κάνει μόλις μια νίκη να τερματίσει με 13-15 και να κινδυνεύσει να μείνει εκτός πλέι-οφ!

Μεγάλο ματς στο πριγκιπάτο

Την ίδια ώρα ο Ολυμπιακός ετοιμάζεται για ένα ακόμη μεγάλο ματς κόντρα στη Μονακό. Στην σάλα Γκαστόν Μεντεσέν, οι "ερυθρόλευκοι" κυνηγάνε ένα μεγάλο διπλό, που θα φέρει ακόμη πιο κοντά το αβαντάζ έδρας. Ήδη αυτή τη στιγμή έχουν μια νίκη περισσότερη από το Μιλάνο το οποίο στραβοπάτησε στο Τελ Αβίβ. Η Αρμάνι έχει ματς λιγότερο, μειονεκτεί όμως και στην ισοβαθμία, αφού οι Πειραιώτες την έχουν νικήσει δυο φορές.

Όπως ήδη έχετε διαβάσει στα σενάρια για την τύχη του Ολυμπιακού, οι δυο νίκες στα τρία ματς που απομένουν, του εξασφαλίζουν το αβαντάζ έδρας. Με 2/3 δεν τον προλαβαίνει η Εφές, το μάξιμουμ της οποίας είναι οι 18 νίκες. Ο Ολυμπιακός έχει 17, αν νικήσει την Μονακό πάει στις 18 και θα θέλει μια ακόμη εναντίον Βιλερμπάν (την Παρασκευή) και Μπαρτσελόνα (την πρωταπριλιά) για να μην απειληθεί από τους Τούρκους και να' ναι σίγουρα 4ος.

Με τρια στα τρία, ο Ολυμπιακός είναι 3ος αφού ακόμη κι αν το Μιλάνο κάνει 4/4 και φτάσει στις 20 νίκες, οι Πειραιώτες έχουν το αβαντάζ των δυο νικών στην κανονική περίοδο. Μπορεί και να του φτάνουν, πάντως, και οι δυο νίκες για την 3η θέση, αν αναλογιστεί κανείς ότι το Μιλάνο παίζει με την Εφές στην Κωνσταντινούπολη και μετά έχει Μπάγερν-Μονακό εντός έδρας και έξω τη Βιλερμπάν. Αν ηττηθεί από την Εφές και ο Ολυμπιακός κερδίσει δυο ματς, οι δυο ομάδες ισοβαθμούν στις 19 νίκες (και ο Ολυμπιακός είναι 3ος).

Το σενάριο της 2ης θέσης (να υπερκεράσει δηλαδή τη Ρεάλ) είναι υπαρκτό, αλλά για να γίνει πραγματικότητα σημαίνει τρεις νίκες του Ολυμπιακού και μιας μόλις της ισπανικής ομάδας η οποία έχει να παίξει με Μακάμπι-Παναθηναϊκό εκτός και Μπάγερν στη Μαδρίτη. Ισοβαθμία Ολυμπιακού-Ρεάλ ευνοεϊ τους Μαδριλένιους κατά ένα πόντο. Στην τριπλή ισοβαθμία πάντως με Μιλάνο και Ρεάλ (στις 20 ή 19 νίκες) οι "ερυθρόλευκοι" είναι τρίτοι.

Έρχεται με φόρα η Μακάμπι

Στη θεωρία ο Ολυμπιακός δεν θα ήθελε μια διασταύρωση 4ου-5ου, δηλαδή με την Εφές η οποία είναι το ακλόνητο φαβορί να τερματίσει 5η (αν δεν στραβοπατήσουν οι προπορευόμενοι) και λόγω προγράμματος, καθώς παίζει με Μιλάνο, Άλμπα, Μπάγερν εντός έδρας και έξω με τον Ερυθρό Αστέρα.

Αν όμως είναι τρίτος, στον δρόμο για το φάιναλ-φορ θα αντιμετωπίσει την 6η της βαθμολογίας. Η Μακάμπι που θριάμβευσε επί της Αρμάνι, μοιάζει να έρχεται με φόρα, αρκεί να διατηρήσει αυτή την ορμή και να εκμεταλλευτεί το πρόγραμμά της. Οι Ισραηλινοί έχουν μπροστά τους πέντε αγώνες (Ρεάλ, Βιλερμπάν, Φενέρ εντός, Παναθηναϊκό, Μπάγερν εκτός) μπορούν να κάνουν ακόμη 3-4 νίκες και να φτάσουν στο όριο των 14-15 νικών, που θα τους κάνει φαβορί για την 6η θέση και πιθανό αντίπαλο του Ολυμπιακού, αν είναι τρίτος!

Ποιος θα συμπληρώσει την 8άδα. Η Μπάγερν έχει 12 νίκες, αλλά όπως είπαμε δύσκολο πρόγραμμα. Η Μονακό παίζει τα ρέστα της με τον Ολυμπιακό την Τετάρτη, αφού αν κερδίσει φτάνει στις 12 νίκες και έχει άλλα δυο ματς στο γήπεδό της (άρα μπορεί να αγγίξει τις 14). Αν ηττηθεί, θα κυνηγήσει σίγουρα τις 13 νίκες, που υπό κάποιες προϋποθέσεις μπορεί και να φτάνουν για την πρόκριση!

Θα εξαρτηθεί και τι θα κάνει ο Αστέρας, πολύ περισσότερο η Φενέρ που μπορεί να έχει 9-13, της μένουν, όμως έξι ματς από τα οποία θεωρητικά μπορεί να πάρει τα πέντε και να φτάσει στο τέλος στις 14 νίκες. Το πρόγραμμα της τουρκικής ομάδας: Μπάγερν, Παναθηναϊκός, Άλμπα (εντός), Μπασκόνια, Μπαρτσελόνα, Μακάμπι (εκτός).

Γιατί δεν βάζουμε και την Μπασκόνια που έχει 10 νίκες. Για να ελπίζει πρέπει να πάρει τα τρία ματς που της απομένουν και να περιμένει τα αποτελέσματα των άλλων. Δύσκολο να προλάβει, όχι πάντως και απίθανο. Είπαμε, άλλωστε. Λεπτή κόκκινη γραμμή...

News 24/7

24MEDIA NETWORK