Τι μπορεί να κρατήσει τον Μίλος Τεόντοσιτς στο Λος Άντζελες

Ο Μίλος Τεόντοσιτς δεν περνάει καλά στο ΝΒΑ. Πήγε, το είδε και τώρα θέλει να γυρίσει στην Ευρώπη. Πριν συμβεί αυτό, περιμένει κάτι άλλο που τον κρατά στο Λος Άντζελες, και δεν έχει γραφτεί από κανέναν.

Τι μπορεί να κρατήσει τον Μίλος Τεόντοσιτς στο Λος Άντζελες

Ο Μίλος Τεόντοσιτς παντρεύτηκε την επί χρόνια σύντροφο του (μουσικό και ηθοποιό), Γιελισαβέτα Ορασάνιν, στις 25 Ιουνίου του 2017. Στο Βελιγράδι. Η είδηση για την τελετή είχε προκύψει τον Μάιο. Την αποκάλυψε η σερβική Blic .Θέλησε να τη διασταυρώσει με τον ίδιο τον Μίλος. Εκείνος επανέλαβε ό,τι έλεγε πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις. "Δεν συνηθίζω να μιλάω για την προσωπική μου ζωή και το ίδιο θα κάνω και τώρα".

Από την πρώτη στιγμή που μαθεύτηκαν τα καθέκαστα, είχε γίνει γνωστό και ότι ο κουμπάρος του ζευγαριού θα είναι ο Μάρκο Πάντελιτς.

Τι μπορεί να κρατήσει τον Μίλος Τεόντοσιτς στο Λος Άντζελες

Ο βετεράνος ποδοσφαιριστής είχε γνωρίσει τον Μίλος στην Ελλάδα, όταν έπαιζαν και οι δύο στον Ολυμπιακό. Αλέγροι τύποι και οι δύο, oπαδοί της καλής ζωής, 'έδεσαν' αμέσως, τόσο που από τους πρώτους μήνες ο ένας αποκαλούσε τον άλλον 'κουμπάρο'. Ο Πάντελιτς είχε παντρευτεί, οπότε μπορούσαν να περάσουν από τη θεωρία στην πράξη, μόνο αν έκανε το βήμα ο Μίλος. Όπερ και εγένετο.

Δεν είχε κάτι να χάσει

To θέμα είναι πως μετά την κατάκτηση της Εuroleague το 2016 (απωθημένο για πολλούς, όταν σκέφτονταν τον Τεόντοσιτς, όχι όμως και για τον ίδιο που δήλωνε 'κάποια στιγμή θα το πάρω το κύπελλο', μετά τις διαδοχικές αποτυχίες της ΤΣΣΚΑ), τα 'χε κάνει πια όλα στην Ευρώπη.

Μολονότι ουδείς τον είχε για τύπο που θα ήταν διατεθειμένος να ζει σε ένα αεροπλάνο και να παίζει κάθε μέρα (κάτι που συμβαίνει στην άλλη ακτή του Ατλαντικού), έκανε το ταξίδι το καλοκαίρι του 2017.

Είχε ενημερώσει από τον Γενάρη εκείνου του έτους πως πρόθεση του ήταν να δοκιμαστεί μεταξύ των καλύτερων που τον 'ενοχλούσαν' χρόνια. Ήταν ο 'καλύτερος πασέρ' της Ευρώπης. Πλέον, δεν είχε και κάτι να χάσει. Μόνο να κερδίσει, σε χρήματα και εμπειρίες.

Η ιστορία λοιπόν, είχε την εξής εξέλιξη: Γενάρη του 2017 είπε “θέλω να παίξω στο ΝΒΑ”, στις 10 Ιουλίου υπέγραψε διετές με τους Κλίπερς, για 12.3 εκατ. δολ., λίγες ημέρες μετά παντρεύτηκε και μετά μετακόμισε στο Λος Άντζελες. Πόλη που καλύπτει το 'μενταλιτέ' του. Στο ντεμπούτο του, εναντίον των Ράπτορς σε αγώνα της preseason έκανε αυτό.

To σχόλιο του The Ringer ήταν “ο τύπος παίζει σαν νεαρή εκδοχή του Στιβ Νας και δείχνει σαν... γέρος Στιβ Νας”. Όλοι είχαν εκπλαγεί με τις πάσες του. Και ο προπονητής του, Ντοκ Ρίβερς ο οποίος είχε πει “παρότι δεν κρατά πολύ την μπάλα, είναι πολύ ξεχωριστός πασέρ. Δεν είναι εύκολο να μην έχεις παρά κλάσματα, στα χέρια σου την μπάλα και να μπορείς να είσαι αποτελεσματικός”.

Ο Ρίβερς είχε πει ότι “έχουμε τέσσερις γκαρντ και όλοι θα 'χουν χρόνο. Δεν βλέπω πως θα υπάρχει κάποιο θέμα. Αυτό που δεν μπορούμε να 'αντέξουμε' είναι να τραυματιστεί κάποιος από αυτούς. Γιατί τότε θα 'τεντωθούμε'. Αυτοί οι τέσσερις τύποι είναι πολύ σημαντικοί για εμάς και θα παίξουν όλοι”.

Σε αυτήν την τετράδα ήταν και ο γιος του, Όστιν. Μαζί με τον Πάτρικ Μπέβερλι ήταν οι δυο πιο 'υβριδικοί' γκαρντ του ρόστερ, με τον Σέρβο να είναι καθαρός 'ασος' και τον Λου Γουίλιαμς να είναι χαρισματικός σουτέρ. Ο Τεόντοσιτς ταίριαζε με τον -πιο αμυντικά σκεπτόμενο- Μπέβερλι. Ήταν άλλωστε και συμπαίκτες στον Ολυμπιακό, το 2010.

Στα πρώτα ενάμιση παιχνίδια της σεζόν, ο Ρίβερς χρησιμοποίησε rotation 9 παικτών. Συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων γκαρντ. Έως ότου τραυματίστηκε ο Μίλος.

Πριν προλάβουν να τον συνηθίσουν οι Αμερικανοί, στις 21/10, τέθηκε εκτός με πελματιαία απονευρωσίτιδα, στο αριστερό πόδι. Πρόβλημα που τον ταλαιπώρησε όλη τη σεζόν και τον περιόρισε στις 45 συμμετοχές. Μολονότι ήταν φύσει αδύνατο να βρει σταθερό ρυθμό, αφού ανά τακτά χρονικά διαστήματα είχε να φροντίσει το πέλμα του, είχε 9.5 πόντους, 4.6 ασίστ και 2.8 ριμπάουντ ανά ματς.

Στις 25 Ιουνίου του 2018, ο Σέρβος έκανε opt-in στη δεύτερη σεζόν του στους Κλίπερς. Στο συμβόλαιο αναγραφόταν το ποσό των 6.3 εκατομμυρίων δολαρίων. Μόνο τα 2.1 εκατομμύρια ήταν εγγυημένα. Έως τις 16/7, οπότε όλο το ποσό έγινε εγγυημένο.

Η ομάδα είχε προθεσμία έως εκείνη την ημέρα να τον διαγράψει από το ρόστερ. Πιθανότητα που παρουσιάστηκε από πλήθος media -και στην Ελλάδα- ως δεδομένο. Τελικά, οι Κλίπερς τον κράτησαν και δεσμεύτηκαν το πλήρες ποσό του μισθού. Που για την Ευρώπη είναι τεράστιο. Στο ΝΒΑ όμως, είναι “εντάξει μωρέ, δεν δώσαμε και τίποτα”. Γενικά.

Για τους Κλίπερς ήταν μια ακόμη συμφωνία πάνω από το salary cap. Έκαναν όμως, τις κινήσεις τους και δεν πλήρωσαν μία, σε luxury tax (ένα δολάριο για κάθε δολάριο πάνω από το salary cap). Παραδείγματος χάριν, αντάλλαξαν τον Όστιν Ρίβερς για τον Γκόρτατ -τον οποίον δεν ήθελε ο Γουόλ στη Washington γιατί είχε τολμήσει να πει πως οι Γουίζαρντς παίζουν πιο ομαδικά χωρίς αυτόν.

Στο προκείμενο, όταν ο Σέρβος έκανε χρήση της option που είχε, η ομάδα του είχε 17 παίκτες με συμβόλαια -δυο περισσότερους από το όριο της regular season. Τους έκανε και 20. Αλλά μετά το τακτοποίησε. Παρ' όλα αυτά, εγγυήθηκαν τη χρονιά του, "γιατί είναι φανταστικός πασέρ και σουτέρ από μακρινή απόσταση. Βέβαια, το γεγονός ότι είναι αργός δεν βοηθά ιδιαίτερα -και- στην άμυνα”.

Τι μπορεί να κρατήσει τον Μίλος Τεόντοσιτς στο Λος Άντζελες

Παρεμπιπτόντως, στο φετινό salary cap των Κλίπερς ανήκει και ο Μίροσλαβ Ραντούλιτσα, όπως και ο Κάρλος Ντελφίνο.

Φέτος, ταλαιπωρήθηκε από τον ιγνυακό τένοντα. Η αλήθεια είναι πως 'έπεσε' και πάνω στην περίοδο που το ΝΒΑ τερμάτισε την ταχύτητα. Ο Τεόντοσιτς ανέκαθεν ήταν εξόχως ταλαντούχος, αλλά όπως και ο κουμπάρος του, δεν υπήρξε ποτέ ο παίκτης που ήταν σκυλί στην προπόνηση ή βασιζόταν στην αθλητικότητά του. Και αυτό στο ΝΒΑ μπορεί να κάνει τα πάντα πολύ δύσκολα.

Indiana Pacers guard Lance Stephenson (1) defends Los Angeles Clippers guard Milos Teodosic (4) during the second half of an NBA basketball game in Indianapolis, Friday, March 23, 2018. The Pacers defeated the Clippers 109-104. (AP Photo/Michael Conroy)
Indiana Pacers guard Lance Stephenson (1) defends Los Angeles Clippers guard Milos Teodosic (4) during the second half of an NBA basketball game in Indianapolis, Friday, March 23, 2018. The Pacers defeated the Clippers 109-104. (AP Photo/Michael Conroy) AP

O Τεόντοσιτς δεν είχε ποτέ θέματα και προπονητές. Εννοώ να μην τον θέλουν. Δεν θα είναι υπερβολή να ειπωθεί πως υπήρξε και ο 'χαϊδεμένος' πολλών, γιατί όταν έχεις τα καντάρια του δικού του ταλέντου, προφανώς έχεις και ιδιαίτερη προσωπικότητα. Και οι σωστοί coach ξέρουν πώς να διαχειρίζονται το συνδυασμό -για να αποφευχθεί η έκρηξη.

Στο ΝΒΑ η πλειοψηφία των προπονητών δεν νοιάζεται για τα ψυχολογικά ή τις ιδιαιτερότητες του κάθε αθλητή. Ο χρόνος που 'χουν οι coach για να κάνουν δουλειά είναι απειροελάχιστος, συγκριτικά με τους συναδέλφους τους στην Ευρώπη, οπότε κάθε δευτερόλεπτο μετράει. Και κάθε συζήτηση γίνεται μια φορά.

Στο δια ταύτα, φέτος ο Σέρβος δεν είναι ικανοποιημένος από τον τρόπο που τον εκμεταλλεύεται η ομάδα του. Και το κατέστησε σαφές στη σερβική ιστοσελίδα ' Η φωνή της Αμερικής'.

Την Πέμπτη (σ.σ. 22/1) διαβάσατε ότι θα επιστρέψει στην Ευρώπη. Δεν διάβασες και τα άλλα ενδιαφέροντα που είπε. Όπως ότι “ για να είμαι ειλικρινής, δυσκολεύομαι πολύ να συνηθίσω το γεγονός ότι δεν παίζω πολύ. Αλλά προσπαθώ. Είμαι υγιής. Δεν έχω πρόβλημα με τους τραυματισμούς μου. Θα δούμε λοιπόν, τι θα γίνει την ερχόμενη σεζόν”.

Ο Ρίβερς είχε πει πως 'για φέτος έχω 10 starters', ενώ χρειάζεται πέντε. Ήταν ενδεικτικό του ανταγωνισμού που υπάρχει. Για εκείνον και τον Μαριάνοβιτς. “ Ο Μπόμπαν είχε εξαιρετικά παιχνίδια και του αξίζει να είναι στο rotation, να νιώθει ασφαλής εκεί και ει δυνατόν να πάρει περισσότερα λεπτά συμμετοχής. Του χρόνου θα πάρει περισσότερες ευκαιρίες. Αλλά και η τρέχουσα σεζόν μόλις ξεκίνησε. Θα δούμε τι τον περιμένει”.

Τι περιμένει εκείνον δεν χρειάζεται να το δει καθώς έχει αποφασίσει “ να μη μείνω εδώ. Ήλθα, είδα πώς είναι και κατέληξα στο ότι απολαμβάνω περισσότερο το παιχνίδι στην Ευρώπη”, όπου κάνει και ό,τι θέλει και ανήκει μεταξύ των καλύτερων. “Σίγουρα θα επιστρέψω στην Ευρώπη” είπε, “ κατά τη διάρκεια αυτής της αγωνιστικής περιόδου ή στο τέλος της. Θα δω”. Για το τέλος, υποσχέθηκε πρόκριση της Σερβίας στο Παγκόσμιο, όπως και ότι θα παίξει εκεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Σερβία, αυτό που δεν είπε είναι πως η σύζυγος του περιμένει το πρώτο τους παιδί, η εγκυμοσύνη είναι προχωρημένη και θα μείνουν όπου βρίσκονται έως τη γέννηση

Είναι απίθανο να βρεθεί ομάδα του ΝΒΑ που να θέλει να τον κάνει παίκτη-κλειδί του ρόστερ της, οπότε το πιθανότερο είναι το buy-out. Υπό άλλες συνθήκες, μιας τέτοιας δήλωσης ακολουθεί η απόφαση του προπονητή να δώσει περισσότερα λεπτά στον -ταλαντούχο- παραπονούμενο.

Ο Τεόντοσιτς όμως, εμφανίστηκε τόσο δυσαρεστημένος που μάλλον αυτή δεν είναι η λύση στο πρόβλημα του. "Γιατί φάνηκε να του αρέσει ειλικρινά η Ευρώπη και το μπάσκετ που παίζεται εκεί", έγραψε το clipsnation.com.

Στα υποθετικά σενάρια που διαβάσατε από την ώρα που προέκυψε η δήλωση της επιστροφής του στην Ευρώπη -χωρίς να 'χουν ερωτηθεί σχετικά οι οργανισμοί που αναφέρονται στο 'ταιριάζει εκεί', αλλά ας μην αφήσουμε μια μικρή λεπτομέρεια να χαλάσει την ιστορία-, δεν διαβάσατε ότι άπαξ και γυρίσει μεσούσης της περιόδου, δεν θα παίξει πουθενά.

Διότι αφενός θα 'χει πάρει τα χρήματα από τους Κλίπερς, αφετέρου η αγωνιστική περίοδος θα 'χει προχωρήσει σε σημείο που η προσθήκη του αρχικά μπορεί να αποδειχθεί επιζήμια σε διεκδικητές του τίτλου (κάτι που συμβαίνει όταν οι ευρωπαϊκές ομάδες -με τακτικές και συστήματα- έχουν 'βρεθεί' και ρολάρουν και ξαφνικά τους βάζεις ένα επιπλέον στοιχείο).

Παρεκτός και αν κάποιος θέλει να ρισκάρει. Ή να ενταχθεί στο -γνωστό προς αυτόν- το σύστημα της ΤΣΣΚΑ. Μέχρι να τοποθετηθούν οι ομάδες, ό,τι και να λέμε θα είναι παραφιλολογία με στόχο που δεν αφορά τον Τεόντοσιτς.

Photos: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK