Μήπως να φοβόμαστε τον Μπαζάρεβιτς; Κάποτε έκανε τον... Σβεντ και "σκότωσε" την Εθνική

Στις 27 Ιουνίου του '93, στο Ευρωμπάσκετ της Γερμανία, ο Σεργκέι Μπαζάρεβιτς βρήκε την Εθνική... μπόσικη και της έδωσε να... καταλάβει. Ήταν ένα σπουδαίο βράδυ του νυν εκλέκτορα των Ρώσων από τη γεμάτη καριέρα του, με την ελπίδα φυσικά ότι δεν πρόκειται να γίνει το ίδιο την προσεχή Τετάρτη.

Μήπως να φοβόμαστε τον Μπαζάρεβιτς; Κάποτε έκανε τον... Σβεντ και "σκότωσε" την Εθνική

Αποστολή στην Κωνσταντινούπολη: Νίκος Γιαννόπουλος

Και όμως, ο Σεργκέι Μπαζάρεβιτς έχει "πληγώσει" στο παρελθόν την Εθνική ομάδα και μάλιστα σε Ευρωμπάσκετ! Οχι φυσικά ως προπονητή, αλλά όσο ακόμα φορούσε τα κοντά παντελονάκια του παίκτη σ' ένα μάλλον ξεχασμένο από τους πολλούς παιχνίδι στο Ευρωμπάσκετ της Γερμανίας το 1993!

Η Ρωσία, στο πρώτο της Ευρωμπάσκετ μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης το 1991, πάσχιζε για τη μεγάλη διάκριση προκειμένου ν' αποδείξει ότι παρά την απόσχιση της Λιθουανίας (κατά κύριο λόγο) δεν είχε χάσει την μπασκετική δύναμή της.

Η ομάδα που παρέταξε το 1993 ήταν όντως ισχυρή (Φετίσοφ, Πανόφ, Μπάμπκοφ, Καράσεφ) με τον παίκτη που έπαιζε το ρόλο του ηγέτη να είναι σαφώς ο σημερινός προπονητής της. Ο Μπαζάρεβιτς, ο οποίος εκείνη τη χρονιά διένυε το 28ο έτος της ηλικίας του.

Το τότε παιχνίδι έγινε στην Καρλσρούη για την 2η αγωνιστική της β' φάσης και ενώ κατά την 1η αγωνιστική η Εθνική είχε "καταπιεί" τη Βοσνία κάνοντας την τρίτη νίκη της στο τουρνουά (και αφού είχε γλιτώσει το κάζο του αποκλεισμού που παρ' ολίγον να προκαλέσει η ήττα από το Ισραήλ).

Χρειαζόμασταν φυσικά τη νίκη για το όσο το δυνατόν καλύτερο πλασάρισμα ενόψει των νοκ-άουτ και υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις για να την πετύχουμε, αφού το γήπεδο ήταν γεμάτο από Έλληνες της Καλσρούης και θύμιζε... Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας!

Ο Σεργκέι Μπαζάρεβιτς όμως είχε διαφορετικά σχέδια. Μ' ένα ... οργιαστικό παιχνίδι στην επίθεση ο Ρώσος πλέι μέικερ διέλυσε κάθε αμυντικό πλάνο του Ευθύμη Κιουμορτζόγλου και οδήγησε τη Ρωσία σε θρίαμβο με 84-67 πετυχαίνοντας παρακαλώ 36 πόντους! Ούτε καν ο αμυντικός εξολοθρευτής Γιώργος Σιγάλας (στην πρώτη του επίσημη διοργάνωση με την Εθνική) τα κατάφερε!

Ήταν μακράν το καλύτερο παιχνίδι του σ' εκείνη τη διοργάνωση και το χειρότερο, μέχρι εκείνη τη στιγμή, για την Εθνική που έχασε τ' αυγά και τα πασχάλια. Η ρωσική επικράτησε μάλιστα ήταν η πρώτη που έκανε ποτέ η "αρκούδα" επί της Ελλάδας μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Ευτυχώς πάντως εκείνη η ήττα δεν κόστισε στην "επίσημη αγαπημένη". Εν συνεχεία νικήσαμε την Ισπανία με 76-75 (με μία απίθανη ανατροπή στα τελευταία 30 δευτερόλεπτα) και σταυρώσαμε στα νοκ-άουτ με την Γαλλία, την οποία επίσης κάμψαμε με 61-59 χάρη σ' ένα καλάθι σε νεκρό χρόνο του Παναγιώτη Φασούλα.

Η Ρωσία του Μπαζάρεβιτς όμως πήγε ακόμα καλύτερα. Νίκησε την Κροατία των αστέρων στον ημιτελικό και πέρασε στον τελικό, στον οποίο έχασε με 71-70 με εκείνο το αλησμόνητο γκολ-φάουλ του αείμνηστου Κρίστιαν Βελπ τρία δευτερόλεπτα πριν από τέλος!

News 24/7

24MEDIA NETWORK