Μπάουμαν: Να σεβαστούν τους νόμους η Ευρωλίγκα και τα κλαμπ

Μεγάλη συνέντευξη στην ισπανική εφημερίδα El Pais παραχώρησε ο Γενικός Γραμματέας της FIBA Πάτρικ Μπάουμαν και φυσικά αναφέρθηκε στο φλέγον θέμα με το νέο καλεντάρι της διεθνούς Ομοσπονδίας για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου και τη συμμετοχή ή όχι των παικτών των ομάδων της Ευρωλίγκα.

Μπάουμαν: Να σεβαστούν τους νόμους η Ευρωλίγκα και τα κλαμπ

Ο 50χρονος Ελβετός παράγοντας δεν πήρε σαφή θέση για το αν και τι μέτρα θα πάρει η FIBA στην περίπτωση που η Ευρωλίγκα στο καλεντάρι της δεν αφήσει… κενά για τους αγώνες των Εθνικών ομάδων και προσπάθησε να κρατήσει ουδέτερη στάση.

Ερωτηθείς για την απουσία των παικτών των ομάδων του ΝΒΑ είπε πως ήταν κάτι αναμενόμενο και ότι δεν υπήρξε κανενός είδους διένεξη με το ΝΒΑ. Όμως…

«Με την Ευρωλίγκα η συζήτηση ήταν διαφορετική. Είπαν εξ αρχής ότι "είμαστε καλά μόνοι μας και δεν μας ενδιαφέρουν οι Εθνικές ομάδες". Προσπαθήσαμε να τους εξηγήσουμε το σκεπτικό μας αλλά εκείνοι ήθελαν προκριματικά μόνο το καλοκαίρι. Δεν ήθελαν να καταλάβουν την πρότασή μας. Δεν κριτικάρω το τι κάνουν, αλλά ζήτησα να σεβαστούν τις ιδέες μας. Όμως φαίνεται ότι τους ενδιαφέρουν μόνο κάποια κλαμπ και όχι οι Εθνικές», δήλωσε.

Στην ερώτηση για το τι θα κάνει η FIBA στην περίπτωση που η Ευρωλίγκα αρνηθεί να αφήσει τους παίκτες των ομάδων της για τις Εθνικές ομάδες τον χειμώνα ο ισχυρός άνδρας της FIBA έριξε το… μπαλάκι εμμέσως πλην σαφώς στις ανά χώρα Ομοσπονδίες: "Στην Ισπανία η Ομοσπονδία αποφάσισε να αναλάβει δράση γιατί κάτι τέτοιο θα είναι κόντρα στον νόμο. Σε αυτή την περίπτωση οι ισπανικές ομάδες θα πρέπει να συζητήσουν με την Ομοσπονδία και να αποφασίσουν αν θέλουν μία ισχυρή Εθνική ομάδα όπως την τελευταία 15ετία ή όχι", απάντησε αρχικά και στη συνέχεια πρόσθεσε:

"Η Ευρωλίγκα θέλει να γίνει το ΝΒΑ της Ευρώπης αλλά εδώ είμαστε ένας μικρός κόσμος μόλις 50 χωρών και μίας ώρας απόστασης με το αεροπλάνο. Πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη σεβόμενοι τους διεθνείς κανονισμούς, σεβόμενοι το ενδιαφέρον των φιλάθλων που είναι πολύ πάνω από αυτό των κλαμπ που υπηρετεί η Ευρωλίγκα. Πρέπει να βρεθεί ισορροπία δίχως να πληγούν τα εθνικά πρωταθλήματα. Αυτή τη στιγμή οι ομάδες της Ευρωλίγκα κάθονται σε δύο τραπέζια, ακολουθούν δύο διαφορετικούς τύπους κανονισμών και αποφασίζουν κατά το δοκούν. Και αυτό είναι πρόβλημα. Δεν μπορούν αυτά τα μεγάλα κλαμπ να βρίσκονται σε δύο διαφορετικά μέρη την ίδια στιγμή και αυτό περιπλέκει την κατάσταση".

Σε ερώτηση, τέλος, στο αν ελπίζει ότι στο πρόγραμμα που θα ανακοινώσει σύντομα η Ευρωλίγκα για τις δύο διοργανώσεις της (Ευρωλίγκα και Eurocup) θα υπάρχει πρόβλεψη για διακοπή των αγώνων για τις Εθνικές απάντησε:

"Ελπίζω στο μπάσκετ και όχι στις αποφάσεις ενός οργανισμού. Θα θέλαμε η Ευρωλίγκα να μας πλαισιώσει σε ένα γενικότερο μπασκετικό κίνημα. Ηθικά δεν είναι σωστό να αφήσεις στα χέρια ενός παίκτη την επιλογή για το αν θα συμμετάσχει σε ένα ματς της Εθνικής του ομάδας ή της Ευρωλίγκα. Δεν έχουμε το δικαίωμα να βάλουμε τους παίκτες σε αυτή τη θέση να επιλέξουν"

News 24/7

24MEDIA NETWORK