Μπαρτσελόνα-Ολυμπιακός: Τα ίσια ανάποδα σε μια βραδιά θριάμβου

Κόντρα σε όλα τα προγνωστικά και ανατρέποντας τους αριθμούς, ο Ολυμπιακός άγγιξε τους 100 πόντους και έσπασε το εντός έδρας αήττητο της Μπαρτσελόνα στην Euroleague.

Ο Κώστας Σλούκας στην καλύτερη βραδιά του μετά την επιστροφή του στον Ολυμπιακό
Ο Κώστας Σλούκας στην καλύτερη βραδιά του μετά την επιστροφή του στον Ολυμπιακό EUROKINISSI SPORTS

Η Μπαρτσελόνα ήταν η ομάδα του 9-2 στην Euroleague και το 5/5 εντός έδρας. Η Μπαρτσελόνα είχε χάσει μόνο από τη φορμαρισμένη Βιλερμπάν στα προηγούμενα 9 παιχνίδια της στη διοργάνωση και οδηγούσε την κούρσα. Η Μπαρτσελόνα εμφάνιζε παθητικό 69.7 πόντων στην άμυνα και ποσοστό 52.25% στο true shooting, της πλέον αποδεκτής μεθόδου που υπολογίζει τη συνολική αποτελεσματικότητα στην επίθεση, ούσα ξεκάθαρα το πιο ισορροπημένο σύνολο στις δύο πλευρές του παρκέ. Απέναντι σ' αυτήν την Μπαρτσελόνα ο (μετά του κορονοϊού) Ολυμπιακός των 0/2 από Μπασκόνια και ΤΣΣΚΑ, των μόλις 75 πόντων ανά ματς και του χειρότερου ποσοστού στα τρίποντα (32.91%) εμφάνισε την πιο εξελιγμένη εκδοχή της έως τώρα εικόνας του, φτάνοντας στο εμφατικό 96-88.

Αφού πρώτα είχε αρχίσει με 0-12 (στο 4'), πριν από 6-21 με 5/5 τρίποντα, και καταφέρει να ξεφύγει ξανά 50-63 (25'38'') προκαλώντας ασφυξία σ' έναν αντίπαλο που μετρούσε σχεδόν 20 ασίστ ανά ματς, έχοντας πυλώνα τον Νικ Καλάθη των 7, αλλά αναγκάστηκα να πάει κατά βάση σε ατομικές, εκτός σχεδίου, επιθέσεις. Ναι μεν είχε βελτιώσει τα ποσοστά της στα σουτ, χάνοντας μόλις τρία σ' όλη τη δεύτερη περίοδο (12/15), αλλά το αρνητικό πρόσημο στην αναλογία ασίστ/λαθών (13 προς 14) κατέδειξε τον τρόπο που η άμυνα των 'ερυθρόλευκων' αντιμετώπισε την πρακτική υπεροπλία των γηπεδούχων, με δύο παίκτες σε κάθε θέση.

Ενόσω πάντως ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους έψαχνε τα πρόσωπα και τα σχήματα που θ' αντιστρέψουν το μομέντουμ, δίνοντας φερ' ειπείν 18'09'' στον Αργεντινό Μπολμάρο (και όχι στον Ερτέλ) και άλλα 6'24'' στον Σέρτζι Μαρτίνες, ο Γιώργος Μπαρτζώκας επέλεγε να κλείσει όσο δεν πήγαινε άλλο το ροτέισον, να εμπιστευτεί παρά την αστοχία του τον Κώστα Σλούκα για όλο το δεύτερο ημίχρονο, να μην χρησιμοποιήσει Σπανούλη-Πρίντεζη, να παίξει μονίμως με τον Βεζένκοφ στο '4' για να ματσάρει καλύτερα τον Μίροτιτς των μόλις 10 σουτ (χωρίς βολές) και ν' αφήσει τον Χάρισον (όχι τον Παπανικολάου) για τις καθοριστικές άμυνες του αγώνα.

Στο 77-77 η Μπαρτσελόνα είχε άλλα πέντε λεπτά για την ολική ανατροπή, έχοντας προηγουμένως καλύψει το -9 του 30' (63-72), αλλά καθεμιά από τις επιλογές του Έλληνα κόουτς αποδείχθηκαν καθοριστικές και εκ των υστέρων δικαιολογημένες. Διότι ο Σλούκας μοίρασε άψογα την μπάλα (φτάνοντας τις 10 τελικές) και έκλεψε για το 77-82, ο Χάρισον εξέθεσε πλήρως τον Αμπρίνες (με κλέψιμο και κερδισμένο αντιαθλητικό φάουλ), προτού πιάσει 'κορόιδο' τον Ντέιβις όταν τον είχε βάλει πλάτη, ενώ ο ΜακΚίσικ, των 5/26 έξω από τη γραμμή των 6μ75, πέτυχε εκείνο το τρίποντο που αποτελείωσε την Μπαρτσελόνα (82-89).

Λίγο ή περισσότερο χρειάστηκαν όλοι σ' αυτήν την βραδιά θριάμβου. Ακριβώς κατά το 'aqui juguem tots' (εδώ παίζουμε όλοι), το μήνυμα στο πελώριο πανό που καλύπτει την κεντρική εξέδρα του 'Παλάου Μπλαουγκράνα'. Εκεί που ο Ολυμπιακός κατέκτησε την έκτη εφετινή νίκη του.


News 24/7

24MEDIA NETWORK