Μπαρτσελόνα-Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ: Ο Ρικ Πιτίνο ήξερε τι θα συμβεί

Σε λίγες λέξεις ο Ρικ Πιτίνο είχε αναλύσει το πώς ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ θ' απέφευγε την ήττα από την Μπαρτσελόνα. Δεν την απέφυγε.

Ο Ρικ Πιτίνο προβληματισμένος στον πάγκο του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ
Ο Ρικ Πιτίνο προβληματισμένος στον πάγκο του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ EUROKINISSI SPORTS

Ο Ρικ Πιτίνο δεν έκρυβε αυταπάτες πριν από το παιχνίδι του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στη Βαρκελώνη. Σε μια πόλη όπου οι 'πράσινοι' δεν είχαν νικήσει για 6.5 χρόνια και οκτώ διαδοχικές επισκέψεις. Γνώριζε ότι "πρόκειται για μία από τις πιο δυνατές ομάδες στην Euroleague" με ρεκόρ 9-3. Μια ομάδα με "μεγάλο μέγεθος και εμπειρία", παρά τις απουσίες της. Μια ομάδα που διαθέτει "τον Μίροτιτς, έναν πρόωρο υποψήφιο MVP", που τέλειωνε τα ματς με 19.3 πόντους και 6.8 ριμπάουντ. Αντιθέτως ο Παναθηναϊκός που παρέλαβε επιστρέφοντας στην Αθήνα είναι "μια κοντή ομάδα", η οποία για να έχει τύχη "θα έπρεπε να είναι δυνατή στα θεμελιώδη".

Scripta manent, στο twitter ή εκτός. Κάθε λέξη του Αμερικάνου κόουτς ήταν εξόχως στοχευμένη. Ούτε μία εξ όσων χρησιμοποίησε έμοιαζε περιττή. Σε στοίχιση η μία δίπλα στην άλλη προκειμένου ν' αποδώσουν απόλυτα το περιβάλλον μιας από τις πιο αντίξοες μάχες που είχε να δώσει ο πρωταθλητής Ελλάδας στη διοργάνωση.

Τα θεμελιώδη που εννοούσε ο Πιτίνο ήταν το ριμπάουντ, ήταν οι ασίστ και τα λάθη, ήταν το σουτ, ήταν η άμυνα. Καθένα σ' έναν ικανοποιητικό βαθμό και όλα μαζί για ένα συνολικά άρτιο αποτέλεσμα. Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ ηττήθηκε 98-86 γιατί έχασε 13 αμυντικά, όση ακριβώς η συνολική διαφορά (39 έναντι 26). Ηττήθηκε γιατί επέτρεψε στους 'μπλαουγκράνα' να έχουν ρυθμό από το τρίποντο, τελειώνοντας με 13 εύστοχα (στα 32 συνολικά, 41%). Ηττήθηκε γιατί παρά την καλύτερη σχέση ασίστ/λαθών (20 για 11 έναντι 19 για 9) στερήθηκε επιθετικής συνέχειας και αμυντικής συνέπειας κάθε φορά που έκλεινε την απόσταση. Διότι οι Καταλανοί δεν έχασαν ούτε μία φορά το προβάδισμα, έχοντας εξ αρχής την αυτοπεποίθηση του ανώτερου, του ποιοτικότερου συνόλου.

Μπαρτσελόνα-Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ: Ο Ρικ Πιτίνο ήξερε τι θα συμβεί
Η διακύμανση του σκορ μεταξύ Μπαρτσελόνα και Παναθηναϊκού

Η τελευταία φορά που 'πράσινοι' έφτασαν σε απόσταση απειλής ο πίνακας έγραφε 81-77 στο 34'53'', τη στιγμή δηλαδή που ο Τόμας ευστοχούσε στο μοναδικό του τρίποντο (1/7). Έβγαλαν με κλέψιμο την επόμενη άμυνα, αλλά το άστοχο σουτ του Παπαπέτρου (0/4 από τα 6μ75) συνδυάστηκε με 8-0 από τους γηπεδούχους σε 2 λεπτά και οι όποιες πιθανότητες ανατροπής παρέμεναν διεκδικήσιμες μηδενίστηκαν στις άστοχες βολές του Καλάθη των 33+ λεπτών - η μία εκ των οποίων ίσα που βρήκε τη στεφάνη.

Η κάθετη άμυνα μετά το πικ εν ρολ ήταν διαρκής πληγή για τη συνεταιρική προσπάθεια, με αρνητική συνέπεια η Μπαρτσελόνα ν' ανέβει από τους 84.4 πόντους στους 98 και παίκτες, όπως οι Σμιτς-Οριόλα-Ντέιβις-Ντιλέινι να αιωρηθούν πάνω από τον εφετινό πήχη τους. Την ίδια ώρα που ναι μεν ο Παναθηναϊκός πλησίασε τους δικούς του 89.3, υπέπεσε μόνο σε 9 λάθη, ο Καλάθης τέλειωσε με πέμπτο νταμπλ-νταμπλ (13 πόντοι, 13 ασίστ), ο Φριντέτ είχε την τρίτη πιο παραγωγική βραδιά του (19 πόντοι), αλλά στο σύνολο οι 'πράσινοι' σούταραν με 8% λιγότερο από το τρίποντο, δέχθηκαν αιφνιδιασμό από δικό τους καλάθι και σίγουρα δεν πήραν όση βοήθεια είχαν ανάγκη από το βάθος του ρόστερ.

Το μόνο που δεν κατάλαβε ο Ρικ Πιτίνο ήταν "τι διάολο έχει να κάνει αυτή η διαφορά (στο μπάτζετ) με το να κάνεις μπλοκ-άουτ και να πάρεις το ριμπάουντ".

News 24/7

24MEDIA NETWORK