Μπασκόνια: Δέκα χρόνια κομμάτια για τον τίτλο

Μετά από μια 10ετία η Μπασκόνια είναι ξανά πρωταθλήτρια Ισπανίας. Με τον Χοσεάν Κερεχέτα πρόεδρο, τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς προπονητή (όπως το 2010) σε μια σεζόν που κανείς δεν πίστευε σε αυτό το ... θαύμα!

H στιγμή της απονομής, που η Μπασκόνια περίμενε μια δεκαετία!
H στιγμή της απονομής, που η Μπασκόνια περίμενε μια δεκαετία!

Η Μπασκόνια αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ισπανίας, στη Βιτόρια η αστυνομία αναγκάστηκε να επέμβει (και να κάνει μια σύλληψη) γιατί οι οπαδοί της ομάδας είχαν κατακλύσει μια ντισκοτέκ καταστρατηγώντας οποιοδήποτε μέτρο ασφαλείας και ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς, με τη χαίτη-κοτσίδα να ανεμίζει, χάρισε στους Βάσκους το 4ο πρωτάθλημα της ιστορίας τους. Στην Ιβηρική έχουν ένα κόλλημα με τους αριθμούς. Η Ρεάλ Μαδρίτης, όταν ήταν να πάρει το 10ο Champions League στο ποδόσφαιρο, είχε στηρίξει όλο το μάρκετίνγκ της στο Décima, τον 10ο τίτλο της ιστορίας της. Η Μπασκόνια παραληρούσε όλη την Τρίτη (και την Τετάρτη) με το "4ο"!

Τα προηγούμενα 3 έχουν κατακτηθεί στη 'χρυσή' δεκαετία (2000-2010), όταν η Μπασκόνια (με σπόνσορες την Τάου Κεράμικα και την Κάχα Λαμποράλ) είχε παίξει σε 6 τελικούς ACB, αλλά και σε 4 συνεχόμενα Final Four της Euroleague (2005, 2006, 2007 και 2008), συμμετέχοντας στον τελικό του 2005 (ήττα από τη Μακάμπι). Ήταν επίσης φιναλίστ το 2001, στη μοναδική χρονιά που είχαμε σειρά τελικών, όταν ηττήθηκε από την Κίντερ Μπολόνια του Έτορε Μεσίνα. Στη 'χρυσή' εποχή, τη φανέλα της φόρεσαν ορισμένοι από τους κορυφαίους μπασκετμπολίστες στον πλανήτη: Λουίς Σκόλα, Πάμπλο Πριτζιόνι, Ιγκόρ Ρακότσεβιτς, Άρβιντας Μασιγιάουσκας, Χοσέ Καλντερόν, Πιτ Μάικλ και Τιάγκο Σπλίτερ!

Το 2010, με προπονητή τον απαιτητικό Ιβάνοβιτς, η Μπασκόνια αντιμετώπιζε την Μπαρτσελόνα με μειονέκτημα έδρας, λίγες μέρες μετά τον θρίαμβο των Καταλανών στο Παρίσι επί του Ολυμπιακού και την κατάκτηση της Ευρωλίγκας. Οι Βάσκοι κάνουν το μπρέικ της 10ης Ιουνίου (58-63) με 17 πόντους του Σπλίτερ και δυο μέρες αργότερα πετυχαίνουν και το 2-0 σε ένα περιπετειώδες ματς στη Βαρκελώνη που τελειώνει 70-69. Στα 19'' πριν από το τέλος, η Μπασκόνια προηγείται 70-65 αλλά δέχεται ένα καλάθι από τον Μάικλ, κάνει λάθος στην επαναφορά (!) με τον Μαρσελίνιο Ουέρτας και υποπίπτει σε αντιαθλητικό φάουλ, όταν ο Βραζιλιάνος αγκαλιάζει τον Βίκτορ Σάδα, πριν παίξει κανονικά η μπάλα! Ξαφνικά, η Μπαρτσελόνα μειώνει στον πόντο κι έχει 1.7'' για να επιτεθεί και να πάρει τη νίκη. Την πάσα του Σάδα κλέβει ο από μηχανής Θεός Φερνάντο Σαν Εμετέριο, που διασφαλίζει τη 2η νίκη.

Μέσα στο γήπεδό της, πλέον, η Κάχα Λαμποράλ θέλει μια νίκη για να πάρει τον τίτλο. Η 'Φερνάντο Μπουέσα Αρένα' φλέγεται, όμως η Μπάρτσελόνα αντέχει και 7.5'' πριν από τη λήξη προηγείται 78-76. Ο Άλφιο Μπαζίλε αστοχεί στη 2η βολή, ο Σαν Εμετέριο παίρνει την μπάλα και πηγαίνει κατευθείαν μέχρι το καλάθι των Καταλανών, κερδίζοντας και φάουλ. Η Βιτόρια θα ξενυχτήσει ολόκληρο το βράδυ, για έναν επικό τίτλο, που κρίθηκε με αυτό το σόλο:

Το πρωτάθλημα του '10 έμοιαζε να στοιχειώνει το ιστορικό κλαμπ. Άρχισαν να ξεφτίζουν σιγά-σιγά ο μύθος του "καταφερτζή" προέδρου Χοσεάν Κερεχέτα (πρωταθλητής Ευρώπης στα νιάτα του με τη Ρεάλ Μαδρίτης), αλλά και του κόουτς-δικτάτορα Ιβάνοβιτς. Από το 2010 και μετά, η ομάδα της Βιτόρια εμφανίστηκε μόλις σε ένα Final Four (το 2016), έχασε την ευκαιρία να παίξει στο γήπεδό της (πέρσι, όταν αποκλείστηκε από την ΤΣΣΚΑ, παρότι είχε κάνει μπρέικ μέσα στη Μόσχα), ενώ επί ισπανικού εδάφους σχεδόν συνεθλίβη στο δίπολο Ρεάλ-Μπαρτσελόνα, παίζοντας μόλις μια φορά (το 2018) σε σειρά τελικών της ACB.

Ο Ιβάνοβιτς έβλεπε ότι δεν είχε να δώσει κάτι άλλο στην αγαπημένη ομάδα του, δοκίμασε την τύχη του στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, στη Χίμκι και την Μπεσίκτας, χωρίς κάτι το ιδιαίτερο, με εξαίρεση το Κύπελλο Ελλάδας το 2015.

Χρονιά... άστα να πάνε

Ούτε η φετινή χρονιά έδειχνε ότι θα πάει καλά για την Μπασκόνια. Ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς (ο άλλος... αιώνιος προπονητής της ομάδας) έδειχνε ότι χάνει τον έλεγχο, λυγίζοντας και από τις μεγάλες ατυχίες (σοβαροί τραυματισμοί Τζέισον Γκρέιντζερ, Ζόραν Ντράγκιτς, Πατρίσιο Γκαρίνο αλλά και κάποια στιγμή του Λούκα Βιλντόζα, τον Πιέρια Χένρι και αυτόν ακόμη του Τόρνικε Σενγκέλια). Στις πρώτες 14 αγωνιστικές, η Μπασκόνια μετρούσε ήδη 7 ήττες. Είχε χάσει, δηλαδή, τα μισά παιχνίδια, πολύ μεγάλος αριθμός, αν αναλογιστούμε ότι στο πρωτάθλημα 2018-2019 είχε συνολικά 8 ήττες σε 34 ματς κανονικής περιόδου. Ανάλογη ήταν κι η πορεία της στην Ευρωλίγκα, με απολογισμό, ως το τέλος Δεκεμβρίου, 6 νίκες και 8 ήττες, πολλές με κατεβασμένα τα χέρια όπως το "ντροπιαστικό" 68-100 από τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ στο ΟΑΚΑ.

Με εξαίρεση τον Σενγκέλια, το πραγματικά μεγάλο αστέρι της ομάδας, το ρόστερ της δεν είχε να επιδείξει κάτι το σπέσιαλ, το καταπληκτικό, που λέει και ο Λουκιανός Κηλαηδόνης. Ο Κερεχέτα κάλεσε τον παλιό φίλο του και ο Ιβάνοβιτς, στις 24 Δεκεμβρίου του 2019, επέστρεφε στη Βιτόρια έπειτα από 8 χρόνια, αφού πρώτα έσπασε το συμβόλαιό του με την Μπεσίκτας. Ο 62χρονος Μαυροβούνιος γύρισε εκεί όπου αισθάνεται καλύτερα. Δεν είναι, βέβαια, ότι αναμόρφωσε την ομάδα. Στην Ισπανία, μέχρι να διακοπεί η λίγκα λόγω κορονοϊού, είχε απολογισμό 5-4 και στην Ευρωλίγκα 6-7, όπου με ένα ρεκόρ 12-16 όταν διακόπηκε η χρονιά, δύσκολα θα προκρινόταν στα πλέι-οφ. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, δεν θα έκανε κάτι σπουδαίο και στη Liga Endesa.

Γίνονται θαύματα

Ο κορονοϊός ανέτρεψε τα πάντα. Η Ευρωλίγκα δεν τελείωσε ποτέ, ενώ μετά την κορύφωση της πανδημίας στην Ισπανία, η ACB αποφάσισε να κάνει ένα τουρνουά 8 ομάδων στη Βαλένθια. Κι εκεί, η Μπασκόνια του Ιβάνοβιτς ξανάκανε τα θαύματά της! Μπορεί στη διαδρομή να ηττήθηκε από την Μπαρτσελόνα και την Μπανταλόνα, όμως έκανε τις νίκες που απαιτούνταν και έφτασε μέχρι τον τελικό!

Δέκα χρόνια μετά από τη σειρά όπου οι Βάσκοι είχαν "σκουπίσει" την πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπαρτσελόνα, βρέθηκαν απέναντι στους υπερηχητικούς "μπλαουγκράνα" των 40.000.000 σε μπάτζετ. Εντάξει, χωρίς τον Μάλκολμ Ντιλέινι, που μετακόμισε νωρίς για το Μιλάνο, αλλά με τον πανάκριβο Νίκολα Μίροτιτς στο παρκέ και τη γενική αίσθηση ότι δεν χάνει τον τίτλο. Σε 4 ματς των δυο ομάδων φέτος (δυο σε Ευρωλίγκα και δυο σε πρωτάθλημα) η Μπαρτσελόνα μετρούσε ένα 4-0, ενώ την 5η νίκη την είχε πετύχει στο ξεκίνημα της τελικής φάσης στη Βαλένθια (81-75).

Όμως, σε ένα ματς μιας ζαριά, όλα είναι πιθανά. Και ο τελευταίος αγώνας του Σενγκέλια πριν μετακομίσει στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας (πλήρωσε 1.200.00 για να σπάσει το συμβόλαιό του) ήταν... πρωταθληματικός για την Μπασκόνια! Ο Ιβάνοβιτς ζούσε ξανά τον προ 10ετίας θρίαμβο και ο τελικός ολοκληρωνόταν με αυτήν εδώ τη φάση. Μια μαγική πάσα του Ακίλε Πολονάρα στον Λούκας Βιλντόζα για το τελικό 69-67!

"Είμαστε και λίγο τυχεροί"

Μπορεί το κλειστό της Βαλένθια ("La Fonteta") να ήταν άδειο, όμως ένας ποταμός συναισθημάτων ξεχύθηκε από τα αποδυτήρια της πρωταθλήτριας Μπασκόνια. Όλοι ήταν συγκινημένοι, σχεδόν δακρυσμένοι, δεν πίστευαν ότι αυτή η χρονιά ολοκληρώθηκε με τόσο θριαμβευτικό τρόπο. "Δέκα χρόνια μετά το τελευταίο πρωτάθλημα, είμαστε ξανά στην κορυφή. Σε μια πολύ περίεργη χρονιά, αλλά και με ένα πολύ μεγάλο τουρνουά που κάναμε εδώ στη Βαλένθιια. Περάσαμε πολλά φέτος. Ναι, ήμασταν και λίγο τυχεροί στο τέλος, πόσες φορές όμως η ατυχία δεν είχε χτυπήσει την ομάδα μας; Είμαστε ευτυχισμένοι όλοι. Και ειδικά οι οπαδοί μας, που θα πανηγυρίζουν τώρα, σκεφτόμενοι την επόμενη χρονιά", είπε ο πρόεδρος Κερεχέτα.

Ήταν δεδομένο, πριν από το τουρνουά, ότι ο Ιβάνοβιτς θα παρέμενε στην Μπασκόνια για ακόμη έναν χρόνο. Ο τίτλος στη Βαλένθια απλά ήταν η σφραγίδα στην ανανέωση της συνεργασίας: "Ημασταν επηρεασμένοι από τις ήττες και κυρίως από τους τραυματισμού βασικών παικτών. Όμως ο Ντούσκο είναι στο DNA της ομάδας μας. Βοήθησε πολύ να σηκώσουμε το κεφάλι, γιατί μας ξέρει καλά, εδώ και χρόνια. Ελπίζω μάλιστα να συνεχίσουμε να είμαστε μαζί για πολλά χρόνια και στο μέλλον", πρόσθεσε ο 63χρονος κορυφαίος παράγοντας, που βρίσκεται στο τιμόνι της Μπασκόνια από το 1988!

Ο σκόρερ του 'χρυσού' καλαθιού της Μπασκόνια θυμήθηκε κι αυτός τις περιπέτειες της σεζόν. "Για να φτάσουμε ως εδώ υποφέραμε", είπε ο Αργεντίνος άσος (MVP του τελικού), προσθέτοντας: "Κανείς δεν μας εμπιστευόταν τον Δεκέμβρη, όταν αλλάζαμε προπονητή και ταλανιζόμασταν από τους τραυματισμούς. Είχαμε φοβερή νοοτροπία και δουλέψαμε τόσο πολύ, που νομίζω ότι αξίζαμε τον τίτλο. Ειναι απίστευτο αυτό που συνέβη, αλλά είμαι τόσο χαρούμενος. Δεν το είχα δει ούτε στο όνειρό μου. Η ζωή είναι πολύ ωραία τελικά".

Αυτός που πετούσε στα ουράνια δεν ήταν άλλος από τον Σενγκέλια. Ο τεράστιος Γεωργιανός, που έχει υπογράψει ήδη συμβόλαιο ζωής στην ΤΣΣΚΑ, θα πάει στη Μόσχα ως πρωταθλητής Ισπανίας: "Έξι χρόνια σε αυτήν την ομάδα, έχουν συμβεί σε μένα και στην ομάδα πάρα πολλά. Μεγάλοι αγώνες που χάσαμε, σοβαροί τραυματισμοί, απογοητεύσεις. Αυτός ο τίτλος αξίζει κάθε θυσία. Ποτέ δεν σταματήσαμε να παλεύουμε, ποτέ δεν σταματήσαμε να πιστεύουμε και στο τέλος νικήσαμε!"

Ο Δήμαρχος της Βιτόρια χαρακτήρισε την κατάκτηση του τίτλου από την Μπασκόνια την πιο ευχάριστη είδηση μετά από τη μεγαλύτερη κρίση (ελέω κορονοϊού) που βίωσε η πόλη, ενώ ιστορικές μορφές της ομάδας από το παρελθόν έστελναν τα συγχαρητήρια τους. "Μεγάλη Μπασκόνια, συγχαρητήρια σε όλους" έγραψε στο twitter του ο Σπλίτερ

O Πριτζιόνι ήταν πιο ενθουσιώδης: "Συγχαρητήρια. Εντυπωσιακό ματς με καρδιά και χαρακτήρα γιγάντων, όπως αυτό το κλαμπ ξέρει! Πολλά μπράβο και στον Λούκας Βιλντόζα για τον πανάξιο τίτλο του MVP".

Κάπως έτσι, 10 χρόνια κομμάτια ενώθηκαν ξανά, για να σχηματίσουν το ολόγραμμα του τροπαίου της ACB. Η Μπασκόνια είναι ξανά πρωταθλήτρια στην πιο απίστευτη χρονιά στην Ισπανία και ολόκληρο τον πλανήτη. Οι φίλοι της τής βγάζουν το καπέλο. Όπως κι οι αντίπαλοί της. Σαν τον Ρούντι Φερνάντεθ, που παραδέχθηκε την ανωτερότητα και την δίκαιη κατάκτηση του τίτλου.


ΠΗΓΗ: 

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΉ ΈΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΊΔΑΣ EL CORREO

News 24/7

24MEDIA NETWORK