Μπερτομέου: "Δεν είμαστε σε πόλεμο με τη FIBA"

Στο μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Euroleague, Τζόρντι Μπερτομέου, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, μιλώντας τόσο για την διοργάνωση, όσο και για τα σχέδια του.

Μπερτομέου: "Δεν είμαστε σε πόλεμο με τη FIBA"

Ο Τζόρντι Μπερτομέου ξεκαθάρισε πως δεν βρίσκεται σε πόλεμο με την FIBA και εξήγησε τους λόγους που δεν γίνεται να υπάρξει τρίτη ομάδα στην Euroleague αυτήν την στιγμή.

Στο πρώτο του σχόλιο είπε τα εξής:" Είναι πάντα ευχάριστο να βρίσκομαι στην Ελλάδα και στην Αθήνα. Είναι μια μπασκετική χώρα. Ευχαριστώ θερμά τους Ντάνιελ και Μάρκεζ που βρίσκονται εδώ μαζί μας Είναι μία σημαντική ημέρα για εμάς. Μία ημέρα που έχουμε ευχαριστήσουμε τον Εθνικό χορηγό τη sportingbet που θα συνεισφέρουν σε μία ιστορική προσπάθεια. Είναι σημαντικό ότι θα παρουσιάσουμε την καμπάνια κατά της βίας κι η συνεργασία με τη sportingbet είναι εξαιρετικά σημαντική. Είναι επίσης σημαντικό ότι θα παρουσιάσουμε τη συνεργασία για πρώτη φορά με την IMG Media. Θα έχουμε κι άλλες ανακοινώσεις στη συνέχεια, αλλά αυτή τη στιγμή παρουσιάζουμε τη συνεργασία με τη sportingbet για τα επόμενα τέσσερα χρόνια".

Όσον αφορά για το Eurocup, σχολίασε: "Είναι φυσικό να εστιάζουμε στη Euroleague, αλλά κι οι δύο διοργανώσεις, και το Eurocup, θα είναι στην περίμετρο που παρουσιάσαμε. Έχουμε ήδη ομάδες για την επόμενη αγωνιστική σεζόν και συζητάμε με τις χώρες για τις υπόλοιπες θέσεις. Υπάρχουν κι ομάδες που ζητούν τη συμμετοχής τους στο Eurocup. Η μοναδική διαφορά είναι πως οι προημιτελικοί κι οι ημιτελικοί θα είναι σε σειρά best of three (στις τρεις νίκες) όπως κι ο τελικός. Τα έσοδα θα έρχονται από την αγορά και θα μπορούμε να καλύπτουμε τα έξοδα των ομάδων".

Για το ενδεχόμενο να υπάρξει τρίτη ελληνική ομάδα στην Euroleague, πέρα από τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, δήλωσε: "Η κατάσταση αυτή υπάρχει εδώ και 10 χρόνια. Η ελληνική λίγκα δεν είναι στο ίδιο υψηλό επίπεδο όπως στο παρελθόν, επομένως ο μοναδικός τρόπος για κάποια άλλη ελληνική ομάδα να αγωνιστεί στην Euroleague είναι μέσω το Eurocup. Ένας επιχειρηματίας δεν θέλει να παίρνει ρίσκα κι οι δικές μας διοργανώσεις έχουν σταθερότητα. Υπάρχουν ομάδες υψηλού επιπέδου και στο Eurocup. Αν κάποιος επιχειρηματίας θέλει να παίξει σε άλλο επίπεδο είναι σεβαστό, ωστόσο η προοπτική υπάρχει αλλού".

Για το αν η Euroleague βρίσκεται σε πόλεμο με την FIBA, τόνισε πως: "Δεν είμαστε σε πόλεμο με κανέναν. Υπάρχουν πολλές φήμες κι ακούγονται πολλά. Εμείς δουλεύουμε στο να βελτιώσουμε το προϊόν μας. Η FIBA θέλει να είναι πιο δραστήρια στις διοργανώσεις των ομάδων. Είναι καλό. Όποιος δουλεύει για το μπάσκετ είναι καλό. Θέλουμε να συνεργαστούμε και να τους βοηθήσουμε".

Για το γεγονός πως μελλοντικά η Euroleague θα έχει λιγότερες ομάδες και για το θέμα επέκταση της και σε άλλες χώρες: "Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τη σημαίνει επέκταση. Μόλις μία χώρα είναι πιθανό να χάσουμε παρά το γεγονός ότι θα είναι λιγότερες ομάδες. Μόνο την Πολωνία. Εμείς θέλουμε επέκταση στο κοινό. Να προσελκύσουμε περισσότερους φιλάθλους στο μπάσκετ κι αυτό θα γίνει αν βελτιώσουμε το προϊόν μας. Αν κάθε εβδομάδα παίζουν οι κορυφαίες ομάδες μεταξύ τους θα είναι κάτι πολύ καλύτερο από αυτό που παρουσιάζουμε μέχρι τώρα! Από το Λονδίνο θα έχουμε συνεργάτες που δεν είχαμε μέχρι τώρα, επομένως η οπτική μας είναι διαφορετική” απάντησε ο Μπερτομέου σχετικά με τη νέα Euroleague που θα έχει λιγότερες ομάδες".

Για το μεγάλο πρόγραμμα αγώνων και κατά πόσο αυτό θα δυσκολέψει τις υποχρεώσεις των Εθνικών ομάδων, εξήγησε πως: "Πιστεύω θα καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι με τη FIBA και θα συζητήσουμε αυτό όπως κι άλλα θέματα. Θα βρούμε λύση. Οι Εθνικές ομάδες είναι σημαντικό κομμάτι. Έχουμε την ευθύνη να κάνουμε το καλύτερο. Αλλά δεν μπορούμε ν’ απογοητεύσουμε τους φιλάθλους. Υποστηρίζουμε τις Εθνικές αλλά πολλοί καλοί παίκτες δεν θα είναι εκεί. Πρέπει να τα συζητήσουμε και να κρατήσουμε κοινές θέσεις για το καλύτερο. Αλλά σε αυτό το πρόγραμμα που έχουμε είναι δεδομένο πως θα συμβαδίσει με τις Εθνικές".

Χάκετ και Χέινς εκπροσώπησαν Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό αντίστοιχα

Στο πάνελ βρέθηκε και ο Ιταλός γκαρντ του Ολυμπιακού, Ντάνιελ Χάκετ, ο οποίος σχολίασε: "Είναι τιμή να βρίσκομαι εδώ. Πιστεύουμε σε αυτό που θα κάνουμε. Είναι εντυπωσιακό αυτό που έχει χτίσει η Euroleague. Εμείς οι παίκτες πρέπει να κρατήσουμε το παιχνίδι καθαρό και να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον. Πρέπει να καταλάβουμε ότι όλοι μας βλέπουν και μπορούμε να είμαστε παράδειγμα".

Από πλευράς Παναθηναϊκού έδωσε το "παρών" ο Μαρκίζ Χέινς, ο οποίος σχολίασε: " Βλέπεις παντού το πάθος. Σε κάθε ματς. Αυτή είναι η λέξη κλειδί. Είναι υπέροχο να παίρνουμε μέρος στην καμπάνια κατά της βίας. Ο αμοιβαίος σεβασμός είναι κάτι που όλοι πρέπει να έχουν και ξεκινάει από εμάς. Πρέπει να κρατήσουμε το παιχνίδι καθαρό και να είναι διασκεδαστικό. Το μπάσκετ είναι ένα παιχνίδι που μας κρατάει όλους ενωμένους. Όλη η καμπάνια είναι υπέροχη".