Χάινς: "Μπορεί να γίνει και τρίτη"

Για το παρόν και το μέλλον μίλησε ο Κάιλ Χάινς, εκ των μεγάλων πρωταγωνιστών του Ολυμπιακού στο Final Four του Λονδίνου.

Χάινς: "Μπορεί να γίνει και τρίτη"

Αναλυτικά η συνέντευξη στην ΕΡΑ Σπορ:

- Προφανώς και μιλάμε με ένα φαινόμενο του Ευρωπαϊκού μπάσκετ τα τελευταία χρόνια...

" Η ομάδα μας αυτές τις δύο χρονιές ήταν κάποιου είδους φαινόμενο".

- Και εσύ όμως...

" Ναι, ήταν απίστευτο και για μένα. Απλά και μόνο από το γεγονός ότι τρία χρόνια νωρίτερα έπαιζα στην Α2 Ιταλίας, μετά στη Γερμανία όπου έκανα την αρχή στην Ευρωλίγκα και τελικά βρέθηκα στον "back to back" πρωταθλητή της Ευρωλίγκας. Ακόμα δεν μπορώ να το πιστέψω..."

- Υπενθύμισέ μας λίγο, όχι αναφέροντας τα μέρη, αλλά τις σκέψεις σου εκείνες τις στιγμές, φεύγοντας από τη North Carolina, την πατρίδα σου, για να παίξεις στην Ευρώπη, στην Ιταλία, αλλά και τη μετέπειτα διαδρομή…

" Πάντα ο στόχος μου ήταν να προσπαθήσω παίξω σε κορυφαίο επίπεδο. Πριν έρθω στην Ευρώπη δεν ήξερα πολλά. Μετά την άφιξη στην Ιταλία είδα το πρώτο παιχνίδι Ευρωλίγκας και άρχισα να μαθαίνω για την ιστορία της, το επίπεδό της, τους παίκτες της, αυτούς που πιθανώς θα αντιμετώπιζα. Ήμουν τυχερός εκείνο τον πρώτο χρόνο να έχω προπονητή και συμπαίκτες που ήξεραν το επίπεδό της Ευρωλίγκας και κατά κάποιο τρόπο μου έδωσαν την φόρμουλα και την αυτοπεποίθηση να καταλάβω ότι αν προετοιμάσεις τον εαυτό σου σωστά και επικεντρωθείς σε αυτό, τότε θα έχεις ελπίδες να παίξεις σε αυτό το επίπεδο".

Μετά την Ιταλία, στο Μπάμπεργκ, ήθελα να αποδείξω σε όλους, ή πιο σωστά στο εαυτό μου, ότι ανήκω σε αυτό το επίπεδο. Ηταν πρόκληση να αποδείξω ότι ανήκω εκεί, ότι μπορώ να ανταγωνιστώ σε αυτό το υψηλό επίπεδο. Όταν έφτασα στην Ελλάδα, στον Ολυμπιακό, κατάλαβα τι μεγάλη επιτυχία είχε η ομάδα, τι ποιότητας παίκτες έπαιξαν εδώ, οπότε κατάλαβα ότι είχα την ευκαιρία να είμαι μέρος της ιστορίας ενός μεγάλου κλαμπ, μιας θρυλικής ομάδας".

- Στο κολέγιο πώς τα έβγαλες πέρα; Είναι θέμα προδιαγραφών. Για να παίξεις κοντά στο καλάθι, το σώμα σου είναι κοντό, ή έτσι νομίζαμε τέλος πάντων...

" Από το Γυμνάσιο ακόμα ήμουν αυτό του τύπου παίκτης. Αρκετοί ανησυχούν για το τι μπορούν να κάνουν, ή τι αρνητικά έχουν ή αν είναι κάπως μικρόσωμοι. Εγώ στήριξα την καριέρα μου στη δύναμη και στο να βελτιώσω τις ικανότητές της μου. Όταν ήμουν στο Κολέγιο, χρησιμοποίησα αυτή τη δύναμη, την ταχύτητα, την αλτικότητά μου για να πετύχω. Πάντα δούλευα σκληρά, γιατί πάντα ήθελα να πετύχω. Για να το καταφέρεις πρέπει να κάνεις υψηλού επιπέδου προετοιμασία".

- Σε αποθάρρυνε ποτέ κανείς -λόγω τους μεγέθους σου- να συνεχίσεις;

" Όχι. Στο κολέγιο, ο πρώτος προπονητής μου, ο Φρεντ Μακαφρι, ο οποίος τώρα είναι στο Κολέγιο της Αϊοβα, ήταν αυτός που μου έδωσε την ευκαιρία να παίξω σε καλό επίπεδο. Δεν υπήρχαν μεγάλα σχολεία ή καλά προγράμματα που να μου προσφέρουν μια σχολική χρονιά για να παίξω. Μου έδειξε πίστη. Μετά νιώθω να είχα πάντα ανθρώπους που πίστευαν σε μένα: ο κόουτς Τρινκέρι, ήταν ο πρώτος που συνάντησα στην Ευρώπη. Με πίστεψε και είδε παρότι ήμουν κοντός, ότι μπορώ να παίξω σε υψηλό επίπεδο. Μου έδωσε αυτοπεποίθηση. Θυμάμαι τον συνάντησα στο καλοκαιρινό καμπ του Λας Βέγκας το 2008 και μου είπε «άκου, αν έρθεις στην Βέρολι, στην Ιταλία, θα σε βοηθήσω να γίνεις καλύτερος παίκτης». Και το έκανε. Μετά ο κόουτς Φλέμινγκ στο Μπάμπερκ, έκανε το ίδιο πράγμα. Κάθε κόουτς με βοήθησε να κάνω ένα διαφορετικό βήμα.

Ο κόουτς Ιβκοβιτς, σε μια εποχή που δεν χτυπούσαν όλες οι ομάδες την πόρτα μου, ούτε ήμουν τόσο προβεβλημένος, επίσης πίστεψε ότι -παρά το μικρό μέγεθός μου- μπορώ να σταθώ την Ευρωλίγκα. Ήταν καταπληκτικό. Το ίδιο και με τον κόουτς Μπαρτζώκα ο οποίος με βοήθησε εξίσου, με γέμισε αυτοπεποίθηση και μου επέτρεψε να εξελιχθώ ως παίκτης" .

- Ποιο είναι ο Νο-1 κανόνας σου, ή το κίνητρό σου;

" Να συνεχίσω να μάχομαι! Να εργάζομαι σκληρά. Να βλέπω τα πράγματα θετικά. Μάλλον, όμως το πρώτο. Να συνεχίσω να μάχομαι, ανεξάρτητα από το αν ο αντίπαλος είναι μεγαλύτερος ή καλύτερος από εμένα, ή αν η κατάσταση είναι εις βάρος μου. Εγώ συνεχίζω να πιστεύω ότι μπορεί στο τέλος να είμαι επιτυχημένος..."

- Πόσο άλλαξε τον χαρακτήρα σου η επιτυχία;

" Νιώθω ευλογημένος και τυχερός για την επιτυχία που έχω. Είμαι ευγνώμων για όλα τα πράγματα που μου έχουν συμβεί. Τόσοι πολλοί παίκτες έπαιξαν στην Ευρώπη και όμως δεν κατάφεραν αυτά που εγώ κατάφερα με τους συμπαίκτες μου. Η επιτυχία και η τύχη που είχα με κάνουν ακόμα περισσότερο ταπεινό σε σχέση με το παρελθόν".

- Ο Ολυμπιακός ήταν πιο έτοιμος φέτος για τον τίτλο και ας νόμιζαν πολλοί ότι δεν γίνεται να πάρετε το κύπελλο για δεύτερη συνεχόμενη φορά.

" Ήταν πάντα ο στόχος μας, από την αρχή της προετοιμασίας, να υπερασπιστούμε τον τίτλο μας και να ξαναγυρίσουμε εκεί που ήμασταν πέρυσι. Γνωρίζαμε ότι δεν θα ήταν εύκολο, αλλά είχαμε εμπειρία και σε δύσκολες στιγμές ανταπεξήλθαμε. Όλες αυτές οι καταστάσεις μας προετοίμασαν και για το φάιναλ φορ. Μείναμε πίσω 17 πόντους, αλλά συνεχίσαμε να παίζουμε σκληρά και τελικά κερδίσαμε το παιχνίδι".

- Αν γίνεται δεύτερη φορά, τότε γίνεται και τρίτη;

" Ακριβώς! Γιατί όχι; (σ.σ. γελάει…). Θα δούμε τι θα συμβεί το καλοκαίρι και ίσως έχουμε την ευκαιρία να υπερασπιστούμε τον τίτλο μας".

- Απ' ότι καταλαβαίνω από τα λόγια σου, θα είσαι εκεί να το προσπαθήσεις. Διότι ο κόσμος φοβάται ότι θα σε χάσει από την ομάδα;

" Δεν το έχω σκεφτεί αυτή τη στιγμή. Ζούμε το παρόν. Έχουμε ακόμα ένα στόχο μπροστά μας. Να υπερασπιστούμε τον ελληνικό τίτλο μας. Το καλοκαίρι θα είναι η κατάλληλη στιγμή να σκεφτώ, να μιλήσω με την οικογένειά μου και να αποφασίσω. Δεν είναι μυστικό η αγάπη που έχω για τον Ολυμπιακό και το μέρος. Ποιος ξέρει; Ίσως έχουμε την ευκαιρία να το κάνουμε ξανά".

- Για ποιόν λόγο θα ήθελες να παραμείνεις στον Ολυμπιακό;

" Το πρώτο είναι οι συμπαίκτες μου. Έχουμε σπουδαία ομάδα και σπουδαία χημεία μέσα και έξω από το γήπεδο. Δεν νομίζω ότι μπορεί να βρεθεί η χημεία που έχουμε κάπου αλλού, σε άλλα αποδυτήρια στην Ευρώπη, ή στον κόσμο. Αυτό, λοιπόν, είναι το νούμερο ένα για μένα. Λατρεύω να πηγαίνω στην προπόνηση και να ανταγωνίζομαι αυτούς τους συμπαίκτες. Επίσης είναι κι ο λόγος για τον οποίο ήρθα στον Ολυμπιακό: να κερδίζω τίτλους για τα επόμενα χρόνια".

Και για ποιόν λόγο θα αποφάσιζες να φύγεις; Ίσως για συμβόλαιο του ενός εκατομμυρίου;

" Όπως είπα, δεν το έχω σκεφτεί ακόμα. Το σημαντικότερο είναι να μείνουμε στο παρόν και να περιμένουμε τη σωστή στιγμή να αποφασίσουμε. Ανησυχώ για το τώρα. Πάντα όλα όσα συμβαίνουν είναι για κάποιον λόγο".

- Θα σε πιέσω: Για πόσα χρήματα αξιολογείς τον εαυτό σου;

" Α, δεν ξέρω. Αληθινά δεν ξέρω. Δεν είναι μόνο δική μου απόφαση. Υπάρχουν μάνατζερς, αντζέντηδες, Εχουμε μια ομάδα με παίκτες κορυφαίου επιπέδου. Δεν χρειάζεται να πούμε κάτι περισσότερο. Αποδείξαμε ότι είμαστε οι καλύτεροι".

- Σκέφτηκες μήπως είχες ένα δικαίωμα στον τίτλο του MVP του φάιναλ φορ.

" Ποτέ δεν σκέφτομαι τις ατομικές διακρίσεις. Ο βασικός μου στόχος είναι να παίζω όσο καλύτερα μπορώ τον ρόλο μου, ώστε να κερδίζει η ομάδα. Αυτό μένει στο τέλος. Ο τίτλος του MVP δεν είναι καύσιμο για τη δική μου φωτιά. Δεν πέρασε από το μυαλό μου. Περισσότερο ανησυχώ να κερδίζω ομαδικούς τίτλους".

- Προφανώς και ο δις πρωταθλητής Ευρώπης δεν θέλει να παραχωρήσει τον τίτλο στο Ελληνικό πρωτάθλημα, στον Παναθηναϊκό.

" Είναι κάτι οικείο αυτό που έρχεται, οι αναμετρήσεις με τον Παναθηναϊκό. Πρέπει να ξεχάσουμε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Να το βάλουμε στην πίσω τσέπη του παντελονιού μας και να σκεφτούμε τον επόμενο στόχο. Να ανταγωνιστούμε και να υπερασπιστούμε τον Ελληνικό τίτλο μας. Θα είναι ένα δύσκολο πρόγραμμα, σφιχτό, παίζοντας κάθε δεύτερη μέρα. Δεν θα είναι εύκολο και ο Παναθηναϊκός είναι νέα και πεινασμένη ομάδα. Θα είναι σκληρός ο ανταγωνισμός".

News 24/7

24MEDIA NETWORK