Ο Μπράντον Πολ δεν φοβάται τη σκιά του: όσα (δεν) κάνει σε άμυνα και επίθεση

Θα σουτάρει κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη, σε σετ παιχνίδι ή σε αιφνιδιασμό, θα παίξει άμυνα μέχρι τελικής πτώσεως, δεν θα πασάρει σχεδόν ποτέ. Η γνώμη των ειδικών για τον Μπράντον Πολ. Τι του αρέσει, πού θα βοηθήσει τον Ολυμπιακό και ποια είναι τα στοιχεία θα τον μετέτρεπαν σε παίκτη του ΝΒΑ.

Ο Μπράντον Πολ σε αγώνα των Σαν Αντόνιο Σπερς με τους Μπόστον Σέλτικς
Ο Μπράντον Πολ σε αγώνα των Σαν Αντόνιο Σπερς με τους Μπόστον Σέλτικς AP PHOTO/MICHAEL DWYER

Προτού εξελιχθεί ως μπασκετική φιγούρα που έπαιξε 65 παιχνίδια με τους Σαν Αντόνιο Σπερς του Γκρεγκ Πόποβιτς, ο Μπράντον Πολ διαμορφώθηκε ως χαρακτήρας. Εκείνη η καλοκαιρινή βραδιά του 2013 τον σημάδεψε εσωτερικά και τον ανάγκασε ν' αλλάξει. Προς όφελός του. Σήμερα ο 28χρονος Αμερικάνος σούτινγκ γκαρντ από το Γκέρνι του Ιλινόις, κοντά στο Σικάγο, είναι μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα, με θετικά ή αρνητικά στοιχεία.

Το 'ψυχογράφημα' του Πολ αποτυπώθηκε ήδη την ημέρα της απόκτησής του από τον Ολυμπιακό. Περνάμε στο επόμενο στάδιο: την 'ακτινογραφία' του αγωνιστικού προφίλ του. Μια διαδικασία που αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας οι άνθρωποι της Athlenda και της Newstats, παρέχοντας στο Contra.gr έναν πλήρη φάκελο για τον παίκτη, τον οποίο πρωτόφερε στην Ευρώπη η Νίζνι Νόβγκοροντ και ο οποίος ακολούθως αγωνίστηκε στην Εφές του Περάσοβιτς, μετρώντας 23 παρουσίες ανά 17'18'' στην Euroleague.

Στο εισαγωγικό σημείο που λάβαμε, ο Μπράντον Πολ παρουσιάζεται ως ένας ελαφρώς κοντός σούτινγκ γκαρντ, αθλητικά άριστος, αλλά όχι πολύ ταχύς. Το γεγονός πως πέρυσι έπαιξε στο κινέζικο πρωτάθλημα και είχε υψηλά νούμερα στο σκοράρισμα (28.4 πόντοι, έχοντας σε ματς ακόμη και 51) δεν ισοσταθμίζεται με δευτερεύοντα ρόλο που κατείχε στις προηγούμενες ομάδες της καριέρας του, ενώ είναι επιρρεπής στα λάθη.

Η καρτέλα του Μπράντον Πολ στην ιστοσελίδα της Athlenda
Η καρτέλα του Μπράντον Πολ στην ιστοσελίδα της Athlenda

Επίθεση

✔ Είναι ευέλικτος σουτέρ τριών πόντων, εκτελώντας είτε εν στάση είτε μετά από σκριν / ντρίμπλα / χωρίς ισορροπία. Εμφανίζει καλή και γρήγορη αποδέσμευση της μπάλας, του λείπει όμως η συνέπεια στην αποτελεσματικότητα.

✔ Μπορεί να σουτάρει μετά την πάσα ή ντρίμπλα, δεν τον απασχολεί αν κάποιο χέρι θα προσπαθήσει να του κόψει το οπτικό πεδίο. Πέρυσι, παρόλο που το μέτρο σύγκρισης δεν είναι το ενδεδειγμένο, έπαιρνε κατά μέσο όρο 10 προσπάθειες πίσω από τη γραμμή των τριών πόντων.

✔ Είναι εξαιρετικός χειριστής της μπάλας, την προστατεύσει πολύ καλά όταν την έχει στην κατοχή του.

✔ Σε καταστάσεις αιφνιδιασμού, πρωτεύοντος ή δευτερεύοντος, τρέχει, πηγαίνει προς το καλάθι και τελειώνει φάσεις με το δεξί χέρι ή κάρφωμα με τα δύο. Μερικές φορές ρισκάρει σταματώντας απότομα και σουτάροντας για τρεις, συμβαίνει όμως σπανίας.

✔ Διαθέτει δυνατό κορμί. Δεν φοβάται τις επαφές, πηγαίνει με θάρρος στη ρακέτα και τελειώνει φάσεις χρησιμοποιώντας το σώμα του. Δεν επιλέγει πάντως σε μέσης απόστασης σουτ.

✔ Στις βολές σουτάρει με τα ποσοστά ενός μέσου παίκτη, πέρυσι βέβαια είχε το χαμηλό 65.4%. Στη Euroleague σούταρε με 7/10.

✔ Η δημιουργία δεν είναι το πρώτο μέλημά του, ασχέτως αν πέρυσι είχε 4.9 τελικές πάσες.

✔ Σε πικ εν ρολ καταστάσεις πηγαίνει είτε από δεξιά είτε από αριστερά και εφορμά προς καλάθι τελειώνοντας με λέι απ ή κάρφωμα. Σπανίως πασάρει την μπάλα σε συμπαίκτη.

✔ Η κίνησή του μακριά από την μπάλα είναι η ενδεδειγμένη για σουτέρ θέσης.

Άμυνα

Ο Μπράντον Πολ σε μια μονομαχία του με τον Ζοέλ Εμπίντ των Σίξερς
Ο Μπράντον Πολ σε μια μονομαχία του με τον Ζοέλ Εμπίντ των Σίξερς AP

✔ Ο υψηλός δείκτης νοημοσύνης του επιτρέπει ν' αντιλαμβάνεται τις ανάγκες.

✔ Προβλέπει καταστάσεις και επιδιώκει το κλέψιμο, όντας ενεργός στις βοήθειες.

✔ Έχει την ευχέρεια να ματσάρει γρήγορους γκαρντ ή μεγαλόσωμα 2άρια, διότι παίζει έξυπνα.

✔ Κυνηγάει τα μπλοκς με καλή επίδοση για για το μέγεθός του

✔ Πέρυσι είχε 9.1 ριμπάουντ ανά αγώνα, αλλά δεν είναι αυτά τα πραγματικά νούμερα της καριέρας του.

Δυνατά σημεία

⬆ Το μπασκετικό IQ και η πρόληψη κινδύνων.

⬆ Το σουτ τριών πόντων.

⬆ Οι πικ εν ρολ καταστάσεις.

⬆ Η απομόνωση.

Αδύναμα σημεία

⬇ Το μέγεθός του.

⬇ Η οργάνωση της επίθεσης.

⬇ Οι κινήσεις στο χαμηλό ποστ.

Συμπέρασμα

Ο Μπράντον Πολ δεν διαθέτει το κορμί ή την ικανότητα ενός οργανωτή που θα τον μετέτρεπε αυτομάτως σε παίκτη επιπέδου ΝΒΑ. Μπορεί να σκοράρει, καθώς διαθέτει ένα σουτ με ποικιλία, όπως επίσης την ικανότητα να πηγαίνει προς το καλάθι. Έχοντας αντίληψη προσπαθεί πολύ στην άμυνα, αρκεί να του δοθεί το κίνητρο. Αν σταθεροποιήσει το ποσοστό του στο τρίποντο και εξακολουθεί να είναι δυναμικός, θα είναι ωφέλιμος.

News 24/7

24MEDIA NETWORK