NBA Playoffs: Οι δύο πιο πιθανές εκπλήξεις πρώτου μεγέθους

Η post season του ΝΒΑ αρχίζει και μαζί της φέρνει διαστροφές. Παρατίθενται οι δύο ομάδες που με μειονέκτημα έδρας μπορούν να βγάλουν έξω αντιπάλους που αυτήν τη στιγμή είναι φαβορί και να προχωρήσουν στο δεύτερο γύρο.

NBA Playoffs: Οι δύο πιο πιθανές εκπλήξεις πρώτου μεγέθους

Εννοείται ότι αν θέλει κάποιος να διαβάσει για τα NBA Playoffs, θα διαβάσει τα υπέροχα κείμενα για τον Ντουέιν Γουέιντ και τον Ντιρκ Νοβίτσκι, για τον Πασκάλ Σιάκαμ, προφανώς για τον Giannis, όπως και πλήρεις αναλύσεις. Κάτωθι, δίνονται δύο εκπλήξεις, οι οποίες έχουν ως στόχο να εκθέσουν, να στοχεύσουν στα μηνίγγια του αναγνώστη, να τον εξαγριώσουν για την άγνοια, αφού ο συντάκτης νομίζει ότι η μπάλα είναι βόμβα και θα την πάει στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα.

Γουιδάου φέρδερ αντού, που λεν και στο χωριό του Μπράιαν Σκαλαμπρίνε, στον αστερισμό των Σαν Αντόνιο Σπερς και των Γιούτα Τζαζ.

Ντένβερ Νάγκετς (2)-Σαν Αντόνιο Σπερς (7) 2-4

NBA Playoffs: Οι δύο πιο πιθανές εκπλήξεις πρώτου μεγέθους

Οι Νάγκετς με franchise player τον Νίκολα Γιόκιτς δεν έχουν παίξει στα playoffs. Έχουν να το κάνουν από το 2013, όταν αντιμετώπισαν με πλεονέκτημα έδρας τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, στη σειρά που λογίζεται ότι ο Στέφεν Κάρι πέρασε τη ζώνη του λυκόφωτος και ότι το 'Splash Brothers' με τον Κλέι Τόμπσον έφερε σφραγίδα γνησιότητας.

Άπαξ και δεν μπόρεσαν να διεκδικήσουν την πρώτη θέση στη Δύση στο παιχνίδι με τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, αντιμετωπίζοντας τους Μπλέιζερς τα έκαναν μαντάρα. Ο Μάικ Μαλόουν άφησε εκτός τους Γιόκιτς, Πολ Μίλσαπ και Τζαμάλ Μάρεϊ στο 80ό παιχνίδι τους, με τους Μπλέιζερς στο Πόρτλαντ, και ενώ οι Νάγκετς ήταν με 7 πόντους μπροστά, αποσύρθηκαν ο Γουίλ Μπάρτον και ο Γκάρι Χάρις, οι οποίοι δεν ξανάπαιξαν.

Το όλον, έβγαλαν όλη την τέταρτη περίοδο με τους αναπληρωματικούς και έχασαν από την παρέα του Ντέιμιεν Λίλαρντ. Τους αποδόθηκε δόλος, υπό την έννοια ότι έδωσαν το δικαίωμα στο Πόρτλαντ να περάσει τρίτο στη Δύση, πάνω από τους Ρόκετς, τους οποίους οι Νάγκετς ήθελαν να αποφύγουν στα playoffs.

Τώρα, οι Σαν Αντόνιο Σπερς δεν φαίνεται ότι θίγονται άμεσα από αυτήν την ήττα, μόνο που τους αφορά. Διότι μπορεί η ομάδα του Ντένβερ να μην ήταν δυνατόν να τους αποφύγει στον πρώτο γύρο, μόνο που το πρόβλημα είναι ότι αν είσαι αντίπαλος στα playoffs και βλέπεις κάποιον να μη λογαριάζει τον πρώτο γύρο και να σκέφτεται μακροπρόθεσμα, τον δεύτερο, είναι ένα ζήτημα το οποίο πληγώνει και, εν τέλει, θεριεύει τον εγωισμό σου.

Αν υπολογιστεί ότι οι Σπερς παίζουν στα playoffs από το 1998 διαδοχικά και βέβαια έχουν κατακτήσει πέντε δαχτυλίδια ως και το 2014 (1999, 2003, 2005, 2007 τα υπόλοιπα), θα περίμενε κάποιος ότι τουλάχιστον μία ομάδα, που έχει μόλις μπει για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια στην post-season, θα απένειμε το δέοντα σεβασμό σε ένα συγκρότημα το οποίο, στην τελική, έχει δύο all star, τον ΛαΜάρκους Όλντριτζ και τον ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν και επίσης ξέρει από την καλή και από την ανάποδη όλους τους γύρους, έχοντας προκριθεί και αποκλειστεί, αυτές τις 21 περιπτώσεις, σε καθέναν εξ αυτών.

Και δεν είναι να πεις ότι οι Νάγκετς 'σκούπισαν' τους Σπερς την κανονική περίοδο. Μόνο στο τελευταίο παιχνίδι, στις 3 Απριλίου, νίκησαν άνετα, 113-85. Κατά τα άλλα, στις 26 Δεκεμβρίου έχασαν 111-103, δύο μέρες αργότερα νίκησαν 102-99, ενώ στις 4 Μαρτίου έχασαν ξανά με ένα πόντο διαφορά, 104-103. Πάει να πει, θα είναι κλειστή σειρά, ενώ στην απέναντι πλευρά του πάγκου κάθεται ο λελογισμένος και ως κορυφαίος κόουτς στην ιστορία του ΝΒΑ, ο Γκρεγκ Πόποβιτς.

NBA Playoffs: Οι δύο πιο πιθανές εκπλήξεις πρώτου μεγέθους

Αγωνιστικά, μπορεί οι Νάγκετς να φαίνεται ότι υπερέχουν στα ματσαρίσματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι εύκολη η δουλειά τους να σταματήσουν τόσο τον ΝτεΡόζαν, ο οποίος μπορεί να φτιάχνει χώρους για να πετυχαίνει το τζαμπ σουτ του, ή τον Όλντριτζ, μια και οι Σπερς θα παίξουν το πατροπαράδοτο παιχνίδι με την μπάλα στο ποστ και στον πιο φερέγγυο ψηλό σουτέρ τους από μέση απόσταση.

Το Σαν Αντόνιο μπορεί να ασχοληθεί με τον Μάρεϊ, έχει την αμυντική ποιότητα για να τον περιορίσει και ενώ το Ντένβερ διαθέτει μία εξαιρετική περιφερειακή γραμμή και μεγαλύτερο βάθος πάγκου (με Μαλίκ Μπίσλι, Μόντε Μόρις, Τόρεϊ Κρεγκ, Χουάν Ερνανγκόμεζ), μόνο ο Αϊζάια Τόμας σε αυτήν έχει το know-how τέτοιων παιχνιδιών, με τον Πολ Μίλσαπ στη ρακέτα να ακολουθεί.

Η γνώμη του μη ειδικού είναι ότι οι Νάγκετς είχαν μπλέξει εξαρχής, παίζοντας με το συγκεκριμένο αντίπαλο στον πρώτο γύρο, αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς και να αντιμετωπίσουν τους περισσότερο συμβατούς, αγωνιστικά και σε ό,τι αφορά την αύρα τους, Κλίπερς, μόνο που με τη συμπεριφορά τους στο τέλος της κανονικής περιόδου έχουν ενεργοποιήσει το mode μίας ρεβανσιστικής τάσης, την οποία ο Πόποβιτς δεν πρόκειται να αφήσει να φανεί, αλλά μετά βεβαιότητας ελλοχεύει.

Η πρόβλεψη συγκεκριμένα είναι ότι το Σαν Αντόνιο θα πάρει το δεύτερο παιχνίδι στο Ντένβερ, ο Μάρκο Μπελινέλι θα πετύχει το buzzer beater του τέταρτου παιχνιδιού και οι Σπερς θα επικρατήσουν 4-2, πηγαίνοντας εκείνοι με τους Μπλέιζερς και σχεδόν διαθέτοντας πιθανότητες να φτάσουν ακόμα και στους τελικούς της Δύσης, από εκεί που δεν τους περιμένει κανείς.

Χιούστον Ρόκετς (4)-Γιούτα Τζαζ (5) 2-4

NBA Playoffs: Οι δύο πιο πιθανές εκπλήξεις πρώτου μεγέθους

Τώρα, και οι Ρόκετς, με όλα αυτά τα ωραία και θαυμαστά που έκαναν προς το τέλος της σεζόν, με τον Κρις Πολ να υπενθυμίζει στον κόσμο ότι αν δεν τραυματιζόταν θα ήταν αυτοί πέρυσι οι πρωταθλητές του ΝΒΑ, αφού είχαν ένα προβάδισμα 3-2 επί των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς όταν τραυματίστηκε ο σπουδαίος πόιντ γκαρντ.

Οι Ρόκετς μπαίνουν στα playoffs ως τέταρτοι μεν, αλλά με την ψυχολογία ότι είναι η μόνη ομάδα που μπορεί να αντιμετωπίσει το Γκόλντεν Στέιτ στα ίσα. Ενδεχομένως έχουν δίκιο, δεν φαίνεται άλλη ικανή να το κάνει, κι εν τω μεταξύ λόγω του παιχνιδιού των Νάγκετς με τους Μπλέιζερς τους έχουν στο δεύτερο γύρο, μόνο που παίζουν με τη χειρότερη δυνατή ομάδα σε τέτοιες περιπτώσεις.

Αυτή είναι η τρίτη διαδοχική χρονιά που οι Γιούτα Τζαζ μπαίνουν πέμπτοι στη Δύση, μόνο που τις προηγούμενες δύο είχαν αποκλείσει τους αντιπάλους τους με μειονέκτημα έδρας. Πρώτα ήταν οι Κλίπερς του... Πολ, με το νικητήριο καλάθι του Τζο Τζόνσον στο πρώτο παιχνίδι, αλλά και το συνολικό 4-3, και πέρυσι ήταν οι Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, με τον Ράσελ Γουέστμπρουκ να... κυνηγάει στο τέταρτο παιχνίδι τον Ρίκι Ρούμπιο, έχοντας υποσχεθεί ότι θα τον σβήσει, και να πέφτει στην παγίδα των φάουλ απέναντι σε έναν έξυπνο αντίπαλο, ο οποίος δεν λογίζεται καν σκόρερ της ομάδας του και απλώς του βγήκε το τρίτο ματς.

Οι Τζαζ προκρίθηκαν στα έξι παιχνίδια.

Εν τω μεταξύ, η πορεία των Τζαζ φέτος, που έφτασαν να έχουν 50 νίκες στην κανονική περίοδο, δεν ήταν ομαλή. Μετά το 4-2, με το οποίο ξεκίνησαν, έφτασαν να έχουν πάνω από 50% σε νίκες στις 11 Ιανουαρίου, όταν νίκησαν τους Λέικερς 113-85 στο 43ο δικό τους παιχνίδι. Από εκείνο το σημείο και έπειτα έκαναν ένα σεβαστό 28-11, το οποίο προφανώς τους αναγορεύει σε μία από τις πλέον φορμαρισμένες ομάδες της σεζόν.

Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι είχαν εύκολο πρόγραμμα στο τέλος και θα είχε πόντο, αλλά δεν θα άλλαζε την ουσία στην κατάσταση την οποία βρίσκονται. Ο κορμός είναι σταθερός από πέρυσι, ο Ντόνοβαν Μίτσελ παίζει στο τρίτο τρίτο της σεζόν όπως θα περίμενες να παίζει όλη τη χρονιά, οι ρολίστες ξέρουν να κάνουν ό,τι τους ζητηθεί χωρίς να κομπιάζουν ή να παραπονιούνται, το εμπνέει το μορμόνικο περιβάλλον.

NBA Playoffs: Οι δύο πιο πιθανές εκπλήξεις πρώτου μεγέθους

Αν κάποιος μπορεί να εκπονήσει ένα τέλειο αμυντικό σχέδιο για να περιορίσει τον Τζέιμς Χάρντεν, ο οποίος είναι το μεγάλο ερωτηματικό εξαιτίας της διαφοράς που έχει από κανονική περίοδο σε playoffs, αυτός είναι ο Κουίν Σνάιντερ. Ο προπονητής της Γιούτα θα αφήσει να τους έρθει η σειρά στα χέρια, προσπαθώντας να βγάλει τον Χάρντεν από τα νερά του μέσα από το μαρκάρισμα του ίσως πιο υποτιμημένου ΝΒΑer σε ό,τι αφορά την απόκλιση που νομίζαμε ότι θα έχει η προσφορά του σε σχέση με αυτήν που πραγματικά είναι, δηλαδή του Τζο Ίνγκλις.

Αν εξαιρεθεί το Μπακς-Πίστονς στην Ανατολή, αυτή η σειρά ίσως έχει τους περισσότερους σκυλοκαβγάδες, πολλοί εξ αυτών ενδεχομένως τεχνητοί, με τους Ρόκετς να μοιάζουν κάπως αφελείς, σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις, και χωρίς ο Μάικ Ντ' Αντόνι να προδίδει ότι μπορεί να κρατάει προσγειωμένους τους παίκτες του στις ειδικές συνθήκες

Περισσότερο από το step back του Χάρντεν, ο Σνάιντερ είναι πιθανόν να θέλει να χαλάσει το πικ, κι αυτό γιατί αν ο Ρούντι Γκομπέρ ακολουθεί τη φάση στη σωστή θέση σε κάθε περίπτωση, μια και ο Κλιντ Καπέλα μέσα από το πλάγιο ρολ ειδικεύεται στο να αποκτά προβάδισμα στην ευθεία για το καλάθι, τότε σε ό,τι αφορά το λεγόμενο ζωγραφιστό οι Τζαζ θα είναι φρούριο.

Με τον Γκομπέρ στη σωστή θέση, ο χώρος της απόστασης των περιφερειακών αμυντικών από τη ρακέτα και το τρίποντο θα είναι πιο μικρός, οπότε ο Έρικ Γκόρντον και ο Πι Τζέι Τάκερ θα βρίσκουν ευκολότερα σουτ. Τώρα, σε ό,τι αφορά τον Όστιν Ρίβερς, καμία σειρά ως τώρα δεν έχει κριθεί από αυτόν. Ουσιαστικά, ο Κρις Πολ μοιάζει το μείζον αναπάντητο ερώτημα.

Οι Τζαζ με τους Ρόκετς είναι στο 2-2 στην κανονική περίοδο, αλλά σε κανένα από τα τέσσερα ματς δεν έπαιξε ο βραχύσωμος αλλά θαυματουργός εγκέφαλός τους, εκείνος από τον οποίο εξαρτάται η πνευματική διαύγεια του ηγέτη τους. Ο Πολ θα τους αντιμετωπίσει, πάει να πει, για πρώτη φορά, έχοντας, ωστόσο, πικρή εμπειρία από την αντάμωση μαζί τους με τους Κλίπερς το 2017, αλλά όχι πέρυσι, όταν το Χιούστον επικράτησε 4-1. Βεβαίως, ήταν ο δεύτερος γύρος, κάτι που σημαίνει επιπρόσθετη φθορά.

Ούτως ή άλλως, η Γιούτα θα τερματίσει σε αυτόν το γύρο ξανά, εφόσον περάσει, αφού θα την περιμένουν οι Γουόριορς, το πιθανότερο είναι να μην πάρει ματς, πάντως έχει όλα τα εφόδια για να κάνει τη ζημιά. Το δεύτερο ή το πέμπτο ματς είναι τα επικρατέστερα για break, με τη δεύτερη περίπτωση να συγκεντρώνει περισσότερο δράμα. Ίσως χρειαστεί να κάνουν και στα δύο, κάτι που φαίνεται ότι γίνεται. Ο Χάρντεν θα έχει 22,6 πόντους μέσο όρο με 38,7% εντός πεδιάς, 7,4 ασίστ και 5,9 ριμπάουντ.

(φωτογραφίες: AP Images)

News 24/7

24MEDIA NETWORK