Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ - Φενέρμπαχτσε: Το χαμένο λέι απ του Καλάθη ήταν όλο το ματς

Ο Νικ Καλάθης δεν είναι καλά και όσο δεν υπάρχει εναλλακτική να τον καλύπτει ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ θα υποφέρει. Η ήττα από τη Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς ήταν η δεύτερη στο ΟΑΚΑ και έκτη συνολικά για τους 'πράσινους' που βρέθηκαν εκτός πρώτης 8άδας. Η αυτοκριτική του ηγέτη του δεν αρκεί.

EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Μην σε ξεγελούν οι 14 πόντοι του. Ούτε οι 7 ασίστ, τα 3 ριμπάουντ και τα 5 κερδισμένα φάουλ σε 28'18'' συμμετοχής. Ο Νικ Καλάθης παραμένει σε κακό φεγγάρι έχοντας, ελλείψει εναλλακτικών λύσεων στον 'άσο', φέρει τον Παναθηναϊκό στη ζώνη του λυκόφωτος.

Το 81-69 από τη Φενέρμπαχτσε στο ΟΑΚΑ ήταν η τρίτη διαδοχική ήττα που υπέστησαν οι 'πράσινοι' μετά τη Βιτόρια και τη Μόσχα, η δεύτερη εντός μετά τη Ζαλγκίρις (πέρυσι είχαν δύο σ' όλη τη ρέγκιουλαρ σίζον) και η έκτη συνολικά στην εφετινή Euroleague. Με ρεκόρ 5-6 το 'τριφύλλι' βρέθηκε εκτός της πρώτης 8άδας (στην ισοβαθμία βέβαια) και ο προβληματισμός διογκώθηκε σ' ένα βράδυ που ο Ιωάννης Παπαπέτρου έβλεπε το ματς με πολιτικά, ανήμπορος να βοηθήσει λόγω τραυματισμού, και ο Στεφάν Λάσμε με τη φόρμα του, αλλά μηδενικό χρόνο συμμετοχής παρότι διαθέσιμος

Ο Νικ Καλάθης θέλει πολύ να ηγηθεί - τον έχει ανάγκη και ο Τσάβι Πασκουάλ όπως έχει δομήσει το ρόστερ. Στο 37-40 τρέχει στον αιφνιδιασμό, εκτελεί μια μαγική ενέργεια που αφήνει πίσω τον αντίπαλό του, αλλά αστοχεί στο εύκολο λέι απ. Τα δίποντα γίνονται 0/3 και ο ίδιος μένει στο μηδέν.

Στα τελευταία 15 λεπτά του αγώνα σκοράρει 14 πόντους. Κάθε ενέργειά του αντανακλά τη σφοδρή επιθυμία του να σύρει το κάρο από τη λάσπη, να σαλπίσει την αντεπίθεση την ώρα που η πολιορκία της ομάδας του Ομπράντοβιτς έκανε τους πάντες ν' ασφυκτιούν. Το ίδιο και τον Καταλανό κόουτς που για μία περίοδο, τη δεύτερη, είχε -προς ανακούφισή του- βρει τις απαιτούμενες λύσεις στον πάγκο του (Λοτζέσκι, Μήτογλου, Βουγιούκας), μια και η 'εμπροσθοφυλακή' είχε τρωθεί πολλάκις.

Μέχρι το 30' ο Καλάθης έχει σημειώσει 10 πόντους, χάρη σε ηρωικές ενέργειες κατά βάση, και ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ καταφέρνει να 'επιβιώνει' σ' ένα παιχνίδι που η Φενέρμπαχτσε είναι πάντα ένα βήμα πιο μπροστά. Από το 6-5 του 2'57'' ισοφαρίζεται 29-29 και 49-49, αλλά ποτέ δεν χάνει το προβάδισμά της. Κυρίως την ηρεμία της και το μυαλό της, δεν παρέκκλινε του πλάνου. Με άρτια κυκλοφορία της μπάλας (25 ασίστ) και 62% από το τρίποντο (13/21), θα ήταν μάλλον θαύμα αν ηττηθεί - δεν ηττάται.

Ιδίως σ' ένα βράδυ που ο ηγέτης του 'τριφυλλιού' παίζει ξανά χωρίς την αύρα που τον περιβάλλει και όταν πρέπει να ξεκουραστεί ο Λεκαβίτσιους 'προσφέρει' (στον αντίπαλο) ένα χαμένο τρίποντο, ένα αντιαθλητικό φάουλ και ένα λάθος σε 55 δευτερόλεπτα (τόσα έμεινε στο παρκέ)! Όση ενέργεια κι αν φέρνει ο Νίκος Παππάς, στην απέλπιδα προσπάθεια των 'πρασίνων', η αλήθεια ήταν πως δίχως την αυτοπεποίθηση του Καλάθη, τίποτα δεν είναι το ίδιο για τους υπόλοιπους. Ασχέτως αν τελείωσε το ματς με 4/9 δίποντα και τα 2/6 τρίποντα, έχει το χαμένο λέι απ στον αιφνιδιασμό, έχει ερ μπολ σε τρίποντο, έχει 0/2 βολές όταν ο ίδιος έχει καταφέρει να μαζέψει τη διαφορά, έχει κακές πάσες στον Λοτζέσκι και στον Γκιστ προς τη base line, έχει νέα χαμένη προσπάθεια κάτω από το καλάθι, έχει κακές αντιδράσεις στην άμυνα.

"Εγώ πρέπει να παίξω καλύτερα, είμαι ο ηγέτης και πρέπει να βελτιώσω την ομάδα όσο περισσότερο μπορώ. Πρέπει να παίξω όπως ξέρω και όχι μόνο να σκοράρω, πρέπει να βοηθήσω όλους τους άλλους. Χάσαμε πολλά λέι απ, κάναμε λάθη και το ματς το ξέφυγε. Πληγώνει την ομάδα ο τρόπος που παίζω. Πρέπει να φέρω ενέργεια, να βρίσκω τους άλλους, να τους δίνω ελεύθερα σουτ. Να παίξω στο επίπεδό μου", αναγνώρισε από τ' αποδυτήρια. Σκυθρωπός, σαν να ζητούσε συγγνώμη για ό,τι δεν έχει καταφέρει στα τελευταία χαμένα παιχνίδια των 'πρασίνων'.

Πάνω εκεί χτίζει όλη την επικράτησή της η Φενέρμπαχτσε. Ο Κώστας Σλούκας, των 9 πόντων με 3/3 τρίποντα και 6 ασίστ, προδίδει αργότερα το σχέδιο τεχνικού τιμ. "Γνωρίζαμε ότι ο Νικ δεν ήταν σε καλή κατάσταση, ότι τα νούμερα του δεν είναι αυτά, αφού είναι ένας εξαιρετικός παίκτης, και του αφήσαμε το σουτ". Αφού οι φιλοξενούμενοι είχαν υλοποιήσει το βασικό σκέλος του πλάνου, πήγαν στο δεύτερο κομμάτι. "Το βασικό σημείο του Παναθηναϊκού είναι η άμυνα με αλλαγές, την οποία και τιμωρήσαμε με μεγάλα σουτ", συμπληρώνει χαρακτηριστικά. Όλα τακτοποιημένα.

Σε παιχνίδι της κανονικής περιόδου ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς δεν έχει νικήσει ποτέ ως προπονητής της Φενέρμπαχτσε στο ΟΑΚΑ. Παίρνει το παράσημο που του λείπει, στο χειρότερο επιθετικά βράδυ των πρωταθλητών εντός έδρας την τελευταία διετία (23/12/2016). Τότε είχαν νικήσει την Μπασκόνια. Τώρα σκοτάδι...

Photo credits: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK