Νίκη ελπίδας

Νίκη ελπίδας
Μπορεί να πέρασε από χίλια κύματα, όμως η ΑΕΚ κατάφερε και επικράτησε της Ολίμπια στα Ανω Λιόσια με 91-87. Οι "κιτρινόμαυροι", αν και προηγήθηκαν ακόμα και με δεκατρεις πόντους διαφορά, …κατάφεραν διότι περί κατορθώματος πρόκειται να βρεθούν ακόμα και με δύο πόντους πίσω. Όμως στο τέλος η ψυχραιμία στις βολές και τα επιθετικά ριμπάουντ που πήραν πρόσφεραν μια πολύτιμη νίκη στην ομάδα του Φώτη Κατσικάρη.

Κορυφαίος για τους νικητές ο Χόρας Τζένκινς, ο οποίος στο πρώτο ημίχρονο ήταν αλάνθαστος έχοντας απόλυτο ποσοστό απ’ όλες τις αποστάσεις. Τελικά σημείωσε 29 πόντους, ενώ ήταν και αυτός που πέτυχε τις κρίσιμες βολές στα τελευταία δευτερόλεπτα. Από κοντά και ο Ζήσης με τον Ταπούτο, οι οποίοι έδωσαν πολύτιμες βοήθειες όταν ο Τζένκινς είχε κολλήσει στην άμυνα των Σλοβένων.

Οσον αφορά την πρόκριση όλα θα κριθούν στο Βελιγράδι, όπου η ΑΕΚ θα πάει για να κερδίσει ώστε να ρυθμίζει μόνη της την τύχη της. Σε αντίθετη περίπτωση θα περιμένει να δει τι θα γίνει στις περιπτώσεις ισοβαθμιών.

Καλύτερα δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει τον αγώνα η ΑΕΚ. Η "Ένωση" με τον Παντελή Παπαϊωακείμ και τον Τζένκινς να ξεκινούν …ζεστοί σημειώνοντας τέσσερις και τρεις πόντους αντίστοιχα προηγήθηκε γρήγορα 7-0. Με την επιλογή Παπαϊωακείμ από τον Φώτη Κατσικάρη να δείχνει επιτυχημένη οι γηπεδούχοι μέχρι τα μισά του πρώτου δεκαλέπτου διατηρούσαν ένα προβάδισμα της τάξης των πέντε πόντων ( 12-5). Όμως τα γκολ φάουλ των Σλοβένων και η ευστοχία από την περιφέρεια έφεραν γρήγορα το σκορ στο 14-13.

Η ευστοχία και των δύο ομάδων από τη γραμμή των φάουλ διατηρούσε τη διαφορά σε χαμηλά επίπεδα ( 20-19), όμως οι παίκτες των δύο ομάδων φορτώθηκαν από νωρίς με φάουλ. Ηδη από πλευρά ΑΕΚ ο Νίκος Ζήσης είχε δύο, ενώ με τρία είχε ο Μπόισα από την πλευρά της Ολίμπια. Με τον Τζένκινς πάντως να μην έχει αστοχήσει ούτε σε μία προσπάθεια και να έχει πετύχει 13 πόντους το δεκάλεπτο έκλεισε με τους "κιτρινόμαυρους" να προηγούνται με 28-25.

Με ρυθμό παρόμοιο του πρώτου δεκαλέπτου ξεκίνησε και το δεύτερο. Με ένα γρήγορο 4-0 υπέρ της ΑΕΚ η διαφορά ανέβηκε στο +7 ( 32-25). Ο Τζένκινς συνέχιζε να είναι εύστοχος, ενώ και η παρουσία του Ανδρέα Γλυνιαδάκη ως δεύτερου ψηλού στη θέση του Λόλις έδωσε άλλον αέρα στην "Ενωση" ( 37-27).

Ο Φώτης Κατσικάρης θέλοντας να ξεκουράσει τον Τζένκινς τον απέσυρε στον πάγκο. Παρά πάντως το γεγονός ότι η ΑΕΚ έπαιζε χωρίς τον φυσικό της ηγέτη κατάφερε και διατηρούσε το σκορ σε υψηλά επίπεδα ( 48-36). Ταπούτος και Ζήσης είχαν πάρει τη σκυτάλη από τον Αμερικανό πλέι μέικερ καιαναλαμβάνοντας το σκοράρισμα έφτασαν το σκορ στο 51-38. Οι Σλοβένοι με ένα σερί 8-0 και τον Πετρόφ να οργιάζει από την περιφέρεια μείωσαν σε στους πέντε ( 51-46). Όμως ο Χρήστος Ταπούτος με τρίποντο στη λήξη του ημιχρόνου έδωσε ένα ισχυρό προβάδισμα στους γηπεδούχους με 54-46.

Με την επιστροφή όμως των δύο ομάδων στο παρκέ, τα πράγματα άλλαξαν. Η ΑΕΚ μέσα σε διάστημα δύο λεπτών κατάφερε και διέλυσε ό,τι είχε φτιάξει στο πρώτο ημίχρονο. Η κακή άμυνα των "κιτρινόμαυρων" έδωσε τη δυνατότητα στους φιλοξενούμενους να μειώσουν αρχικά και να ισοφαρίσουν λίγο αργότερα σε 56-56.

Η παρουσία του Κουαντρέ Λόλις κάτω από τα καλάθια βοήθησε την ΑΕΚ να διατηρεί έστω και μια ισχνή διαφορά με 63-61. Το …ξύπνημα του Τζένκινς στην επίθεση και οι λύσεις που έδωσε ο Ζήσης από την περιφέρεια έδωσαν στην "Ενωση" και πάλι προβάδισμα οκτώ πόντων ( 71-63). Η Ολίμπια όμως επανήλθε και πάλι στη διεκδίκηση της νίκης, καθώς η άμυνα της ΑΕΚ δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή στους παίκτες κλειδιά των φιλοξενούμενων. Έτσι το δεκάλεπτο έκλεισε με τους παίκτες του Φώτη Κατσικάρη να προηγούνται μόλις με τρεις πόντους διαφορά ( 74-71).

Το ξεκίνημα των τελευταίων δέκα λεπτών συνέχισε να είναι αμφίρροπο. Οι γηπεδούχοι έπαιρναν ένα προβάδισμα που έφτανε μέχρι τους πέντε πόντους, όμως οι Σλοβένοι με τον Αναγκόνιε να ευστοχεί από τη γραμμή του φάουλ διατηρούσαν την επαφή τους στο σκορ ( 78-75). Το τελευταίο πεντάλεπτο αναμενόταν ιδιαίτερα αγχωτικό. Οι Σλοβένοι κατάφεραν και ισοφάρισαν σε 83-83 εκμεταλλευόμενοι τις βολές από τα φάουλ των γηπεδούχων. Δύο βολές του Τζένκινς και άλλες τόσες του Ταπούτου και του Γλυνιαδάκη που προήλθαν από κλέψιμο του Αμερικανού πλέι μέικερ έγειραν την πλάστιγγα προς την μεριά των "κιτρινόμαυρων" ( 89-83). Ο Πετρόφ όμως δεν φαινόταν διατεθειμένος να παραδώσει τα όπλα. Η επιλογή του Φιλιπόφσκι, ο οποίος γύρισε το παιχνίδι στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου προσπάθησε να κάνει και πάλι τη μεγάλη επιστροφή. Με λέι απ και δύο βολές 50 δεύτερα πριν τη λήξη μείωσε 89-87.

Όμως ο χρόνος δεν ήταν αρκετός για τους Σλοβένους, αν και η ΑΕΚ πήγε να αυτοκτονήσει, καθώς αστόχησε τρεις φορές στην τελευταία επίθεση. Ομως ο Κουαντρε Λόλις και Νίκος Ζήσης με επιθετικά ριμπάουντ κατάφεραν και έδωσαν τη νίκη στην ΑΕΚ μέσω δύο βολών του μεγάλου πρωταγωνιστή Τζένκινς, ο οποίος διαμόρφωσε το τελικό 91-87.

Τα δεκάλεπτα: 28-25, 54-46, 74-71, 91-87


ΑΕΚ: Γλυνιαδάκης 9, Ζήσης 16, Τζένκινς 29, Ταπούτος 14, Λόλις 11, Μαγκούνης 2, Παπαϊωακείμ

Ολύμπια: Αναγκόνιε 6, Οζμπολτ 2, Μπάζνταριτς 11, Πετρόφ 17, Στελμάχερς 12, Μπόισα 4, Μάραβιτς 21, Πάβιτς 3, Ράχιμιτς 11


News 24/7

24MEDIA NETWORK