Νίκος Παππάς: Επτά χρόνια με μπράβο, πόνο και... φαγούρα

Στα 23 ήταν 1ος σκόρερ της EKO Basket League κι ένας παίκτης που έπεφτε στα βαθιά, με απίστευτο μπασκετικό θράσος. Στα 30 φεύγει από τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ έχοντας κερδίσει μεγάλα ματς, αλλά και χάσει στο τέλος το στοίχημα με τον εαυτό του.

O Νίκος Παππάς φεύγει έπειτα από 7 χρόνια από τον Παναθηναϊκό
O Νίκος Παππάς φεύγει έπειτα από 7 χρόνια από τον Παναθηναϊκό EUROKINISSI SPORTS/ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ

Ο Γιώργος Βόβορας ήταν αυτός που αποκάλυψε στην συνέντευξη τύπου του "νέου Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ" (αν μπορούμε να τον ονομάσουμε έτσι) ότι ο Νίκος Παππάς δεν θα συνεχίσει την καριέρα του στην ομάδα. Και κάπως έτσι, έπεσε η αυλαια σε μια διαδρομή 7 ετών, που ξεκίνησε με υψηλές πτήσεις, μεγάλες προσδοκίες, αλλά εξελίχθηκε σε μια ταραχώδη σχέση, ένα σταυρόλεξο άλυτο και για την ομάδα και για τον ίδιο τον παίκτη.

Θα μπορούσε να βρίσκεται στην καρέκλα που καθόταν ο Ιωάννης Παπαπέτρου, για να κάνει αυτός δηλώσεις ως αρχηγός του συλλόγου. Αν έμενε στην ομάδα, άλλωστε, δικαιωματικά αυτός έπρεπε να χριστεί "κάπτεν". Μπορεί να μην πολυγουστάρει τα αρχηγιλίκια, μπορεί να ισχύει το κλισέ "αδίκησε τον εαυτό του". Ένας χαρισματικός μπασκετμπολίστας, που του άρεσε να αυτοκαταστρέφει την ίδια την καριέρα του; Ό,τι κι αν διαλέξετε, ο Παππάς δεν ήταν εκεί, αντιθέτως ακούσαμε τον νέο προπονητή της ομάδας να αναγγέλλει το διαζύγιο. Μετά, ήρθε και το tweet του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ:

Προφανώς, η καριέρα του δεν έχει τελειώσει ακόμα. Είναι μόλις 30, θεωρητικά βρίσκεται στην καλύτερη ηλικία για να παίξει μπάσκετ, όμως σίγουρα το φινάλε που είχε στο "τριφύλλι" δεν ήταν αυτό που ονειρευόταν. Ειδικά από τη στιγμή που είχε αποδεχθεί, όπως λέγεται, και μείωση των αποδοχών του κατά 80%!

Πρώτα... ξύπνησε τις προσδοκίες!

Πριν από 7 χρόνια, ο Παππάς ήταν ένα από τα πιο "καυτά" ονόματα του ελληνικού μπάσκετ. Μέλος της "χρυσής" γενιάς των 90ρηδων. Ήταν μόλις 23 ετών, είχε προλάβει να ταξιδέψει μέχρι την Ισπανία, να παίξει σε Κολοσσό Ρόδου και ΠΑΟΚ και στην ΕΚΟ Basket League της σεζόν 2012-2013 έκανε την έκρηξη. Στην εξαιρετική ομάδα που είχε φτιάξει ο Γιάννης Σφαιρόπουλος στον Πανιώνιο, ο Παππάς ήταν το βαρύ πυροβολικό. Το τέλος της χρονιάς τον βρήκε 1ο σκόρερ του πρωταθλήματος με μ.ο. 16.8 πόντους ανά αγώνα.

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ, που το καλοκαίρι του 2013 τον έβαζε στο ρόστερ του, έβλεπε στο πρόσωπο του έναν προικισμένο Έλληνα γκαρντ, που είχε τρομερή επαφή με το καλάθι, τεράστιο μπασκετικό θράσος (αντίστοιχο του Βασίλη Σπανούλη θα λέγαμε, χωρίς μάλιστα να υπερβάλλουμε καθόλου) και μεγάλες φιλοδοξίες.

Η 2η χρονιά του (2014-2015) ήταν αυτή που δημιούργησε και τις μεγαλύτερες προσδοκίες. Τότε που τελείωσε τη σεζόν στη Euroleague με 10.8π (55.2%δ, 38.7%τρ, 90.9%β), 2.3ρ, 1.9ασ, 0.8 κλ, παίζοντας, κατά μέσο όρο, 20:20 λεπτά στους 22 αγώνες που πήρε μέρος. Ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς είχε καταφέρει να τιθασεύσει τον πληθωρικό νεαρό Έλληνα, που στον 3ο αγώνα των πλέι-οφ εναντίον της ΤΣΣΚΑ Μόσχας έκανε μια μαγική εμφάνιση: 25π με 2/5δ, 5/7τρ, 6/8β, 2ρ και 4ασ. Ήταν αυτός που με τρίποντα στο τέλος του ματς, αλλά και μια βολή 3'' πριν από τη λήξη, χάρισε τη νίκη στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ για το 2-1.

Μετά τον χτύπησαν οι τραυματισμοί

Η αλήθεια είναι ότι ο 30χρονος άσος αντιμετώπισε την ατυχία των τραυματισμών πολλάκις. Ειδικά στην "πράσινη" διαδρομή του. Πριν τελειώσει η εξαιρετική σεζόν 2014-2015, στο δεύτερο ματς των πλέι-οφ εναντίον του Κολοσσού στη Ρόδο, παθαίνει την πρώτη ρήξη χιαστού. Είχε προσγειωθεί ανώμαλα στο παρκέ, πιάνοντας με μορφασμούς το γόνατό του. Ήταν Μάιος του 2015. Θα χάσει το μεγαλύτερο μέρος της επόμενης σεζόν. Τα γόνατά του ήταν η... αχίλλειος πτέρνα του, αν αναλογιστούμε ότι ξανάπαθε ρήξη χιαστού (τον Ιανουάριο του 2019) στην τελευταία προπόνηση της ομάδας του, πριν από τον αγώνα με τη Μακάμπι στο Τελ Αβίβ. Και τις δυο φορές επανήλθε, αλλά ένας παίκτης που κουβαλάει πίσω του δυο χιαστούς, δεν είναι μικρή υπόθεση. Η θέλησή του να επιστρέψει στα γήπεδα κι η προσπάθεια που έχει κάνει στις αποθεραπείες του δείχνουν και το πόσο σκληρός μπορούσε να γίνει. Όταν... ήθελε

Και στο τέλος, έμπαινε στο μάτι των προπονητών

Το μεγαλύτερο εμπόδιο στην καριέρα του ήταν οι σχέσεις με τους προπονητές. Τσακώθηκε, ή εν πάση περιπτώσει ήρθε σε κόντρα με όλους. Όχι μόνο στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, αλλά και στην Εθνική Ελλάδας. Προφανώς, όταν κάτι επαναλαμβάνεται δεν είναι μια σύμπτωση ή μια συγκυρία. Ο Παππάς έχει κοντραριστεί με τον Ιβάνοβιτς (στην αρχή της θητείας του Μαυροβούνιου) και τον Αργύρη Πεδουλάκη στην πρώτη θητεία στο ΟΑΚΑ. Ο Σάσα Τζόρτζεβιτς τον είχε απομακρύνει για ένα διάστημα από την ομάδα, όπως έκανε και ο Τσάβι Πασκουάλ, όταν τον... πάρκαρε στον πάγκο. Εκτός ομάδας βγήκε και από τον Ρικ Πιτίνο, στο τελείωμα της φετινής σεζόν.

Με τον Αργύρη Πεδουλάκη είχε έρθει σε κόντρα στην διάρκεια της πρώτης θητείας του Έλληνα προπονητή. Μετά, τα... βρήκαν
Με τον Αργύρη Πεδουλάκη είχε έρθει σε κόντρα στην διάρκεια της πρώτης θητείας του Έλληνα προπονητή. Μετά, τα... βρήκαν EUROKINISSI SPORTS/ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ

Όταν τα έβρισκε μαζί τους, επέστρεφε δριμύτερος. Όπως τη σεζόν 2017-2018, όταν έκανε μια σειρά από μεγάλα παιχνίδια στην Ευρωλίγκα και στην Ελλάδα. Ή έναν χρόνο νωρίτερα, στο τέλος του 2017, όταν ο Πεδουλάκης τον επανέφερε μετά το... ψυγείο Τζόρτζεβιτς και ήταν από τους καλύτερους παίκτες του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στους τελικούς με τον Ολυμπιακό. Εναντίον των "ερυθρολεύτκων", είχε δημιουργήσει μια παράδοση να παίζει καλά (γι' αυτό λατρεύτηκε από την εξέδρα των "πρασίνων"), με καλύτερο ματς αυτό του Νοεμβρίου 2018, όταν ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ νίκησε 79-70 με τον Παππά να σημειώνει 24 πόντους, έχοντας 4/6 δίποντα, 4/8 τρίποντα, 4/5 βολές κι ακόμη 3 ριμπάουντ και 2 ασίστ σε 20 λεπτά συμμετοχής! Λίγους μήνες πριν (τον Ιούνιο του '18), είχε πετύχει 13 πόντους (με 4/4 σουτ) στον τελευταίο τελικό του πρωταθλήματος (84-70).

Πού θα γείρει η ζυγαριά της τελικής αξιολόγησης; Επτά χρόνια δεν είναι λίγα σε μια ομάδα του διαμετρήματος του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ. Το ότι τον εμπιστεύτηκαν όλοι οι προπονητές του (από τον Ιβάνοβιτς μέχρι τον Πιτίνο), που όμως στο τέλος δεν τον... άντεξαν, δείχνει την απάντηση και το πώς κρίνεται, εν τέλει, η διαδρομή του. Ο Βόβορας δεν θέλησε καν να πάρει το ρίσκο και αποφάσισε (μαζί με τους Φραγκίσκο Αλβέρτη-Δημήτρη Διαμαντίδη) να βάλει ένα τέλος στο (χαμένο) στοίχημα.

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ που (δεν) ξέρουμε

Η παρουσία του Αλβέρτη και του Διαμαντίδη δίπλα στον Βόβορα κι η τεχνοκρατική προσέγγιση των πραγμάτων από τον Τάκη Τριαντόπουλο συνθέτουν το νέο σκηνικό του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ. Οι μεγάλοι πρώην αρχηγοί βάζουν πλάτη στον σύλλογο, σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας του, κάνοντας ένα γκελ στον απογοητευμένο από τις πρόσφατες εξελίξεις κόσμο της ομάδας. Η νέα εποχή στις σχέσεις με την Ευρωλίγκα κι η προσπάθεια να βρει κοινή γραμμή με τους οργανωμένους είναι οι κινήσεις που αναδεικνύουν τη φιλοσοφία των ανθρώπων που αναλαμβάνουν το μάνατζμεντ. Άνθρωποι που είναι γνωστοί και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αγάπη τους για τον σύλλογο.

Γιώργος Βόβορας (κόουτς), Φραγκίσκος Αλβέρτης (Γενικός Διευθυντής 1), Δημήτρης Διαμαντίδης (Γενικός Διευθυντής 2), Ιωάννης Παπαπέτρου (αρχηγός) και Τάκης Τριαντόπουλος (πρόεδρος) στη συνέντευξη Τύπου
Γιώργος Βόβορας (κόουτς), Φραγκίσκος Αλβέρτης (Γενικός Διευθυντής 1), Δημήτρης Διαμαντίδης (Γενικός Διευθυντής 2), Ιωάννης Παπαπέτρου (αρχηγός) και Τάκης Τριαντόπουλος (πρόεδρος) στη συνέντευξη Τύπου EUROKINISSI SPORTS/ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Αυτό που δεν ξέρουμε είναι το μέλλον. Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ συνεχίζει να είναι υπό πώληση. Ναι μεν έχει αποφασίσει να πορευτεί προς το παρόν με τη λογική ίσα βάρκα ίσα πανιά (μπάτζετ ανάλογο των εσόδων), όμως ουδείς μπορεί να ξέρει με ακρίβεια την επόμενη μέρα. Ο Αλβέρτης επιφυλάχθηκε να μιλήσει για τους στόχους της ομάδας, πριν από την οριστικοποίηση του ρόστερ. Εν μέρει λογικό, αν και κανονικά πρώτα μπαίνουν οι στόχοι και μετά φτιάχνεται η κατάλληλη ομάδα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK