Οι Μπακς διάλεξαν τη ζωή από το μπάσκετ

Η ιστορική απόφαση των Μιλγουόκι Μπακς να μην αγωνιστούν με τους Ορλάντο Μάτζικ, την οποία ασπάστηκαν όλες οι άλλες ομάδες του ΝΒΑ, για τη συνεχιζόμενη ρατσιστική βία στους δρόμους δημιουργούν νέα δεδομένα στη διχασμένη χώρα και στον επαγγελματικό αθλητισμό της.

Οι Μιλγουόκι Μπακς ήταν η ομάδα που παρέσυρε τις υπόλοιπες στο μποϊκοτάζ των αγώνων της Τετάρτης. Λέικερς και Κλίπερς απαιτούν πλέον διακοπή της σεζόν
Οι Μιλγουόκι Μπακς ήταν η ομάδα που παρέσυρε τις υπόλοιπες στο μποϊκοτάζ των αγώνων της Τετάρτης. Λέικερς και Κλίπερς απαιτούν πλέον διακοπή της σεζόν

Οι ΗΠΑ συγκλονίζονται ξανά από διαδηλώσεις, καθώς την Κυριακή τραυματίστηκε σοβαρά από πισώπλατους (!) πυροβολισμούς αστυνομικών ο 29χρονος Αφροαμερικανός Τζέικομπ Μπλέικ και η πόλη που έγινε το τραγικό συμβάν (Κενόσα, Γουισκόνσιν) έζησε δυο εφιαλτικές βραδιές με νεκρούς και... τήρηση της 'τάξης' από ένοπλες ομάδες ακροδεξιών. Το 'Black Lives Matters', σύνθημα που ασπάστηκε το ΝΒΑ για να ξαναρχίσει στη φούσκα του Ορλάντο δεν ήταν δυνατό να παραμείνει μια απλή φράση, ένα σλόγκαν στις φανέλες των επαγγελματιών.

Λίγο πριν από τον 5ο αγώνα των Μιλγουόκι Μπακς με τους Ορλάντο Μάτζικ, οι παίκτες των 'ελαφιών' έκαναν πράξη αυτό που σκέφτονταν πολλοί από τους παίκτες. Την ώρα που οι συνάδελφοί τους στο Ορλάντο έκαναν σουτάκια προθέρμανσης, στα αποδυτήρια οι Μπακς συμφωνούσαν να μην εμφανιστούν καν στον αγωνιστικό χώρο για να διεξαχθεί το ματς. Απέξω οι άνθρωποι του ΝΒΑ, μάλλον αιφνιδιασμένοι, περίμεναν την απόφαση, όλοι όμως υποψιάζονταν που θα το πήγαιναν οι παίκτες.

Η συζήτηση κράτησε αρκετή ώρα, λέγεται ότι υπήρξε και επικοινωνία με τις πολιτειακές αρχές του Γουισκόνσιν. Όταν τελείωσαν, οι παίκτες των Μπακς βγήκαν από τα αποδυτήρια και διάβασαν τη γραπτή δήλωσή τους. Ιδού η σκηνή με τον Τζορτζ Χιλ να παίρνει το λόγο και τον Στέρλινγκ Μπράουν (ο οποίος στο παρελθόν έχει πέσει θύμα αστυνομικής βίας και μάλιστα έχει προβεί σε μηνύσεις) να διαβάζει την ανακοίνωση, στην οποία τονίζεται η αφορμή (ο αδυσώπητος πυροβολισμός κατά του Τζέικομπ Μπλέικ και τα επεισόδια που ακολούθησαν) και η διάθεσή τους, εκπροσωπώντας το Μιλγουόκι και το Γουισκόνσιν να απαιτήσουν την επιβολή των νόμων.

Τα ελάφια έλαβαν μια ιστορική απόφαση (άλλωστε τα επεισόδια και οι νέες δολοφονίες έγιναν στη γειτονιά τους) και είπαv το 'δεν πάει άλλο'. Την απόφασή τους να μην παίξουν υποστήριξε και η διοίκηση της ομάδα, με τον αντιπρόεδρο Αλεξ Λέισρι να δηλώνει: "Κάποια πράγματα είναι πάνω από το μπάσκετ. Στεκόμαστε στο πλευρό των παικτών για την απόφασή τους, δείχνοντας ότι όλοι μαζί δεν αντέχουμε άλλο. Φτάνει! Αρκετά. Χρειάζεται μια αλλαγή. Είμαι πολύ υπερήφανος για τα παιδιά και υποστηρίζουμε 100% την απόφασή τους, έτοιμοι να προσφέρουμε κάθε βοήθεια, ώστε να έρθει η πραγματική αλλαγή".

Η απόφαση προκάλεσε εκκωφαντικό θόρυβο στο ΝΒΑ και βέβαια σε ολόκληρο τον κόσμο. Μέσα στο απόγευμα (πρωί για τις ΗΠΑ) είχε διαρρεύσει η πληροφορία ότι ανάλογες σκέψεις έκαναν οι παίκτες των Σέλτικς και Ράπτορς για τον πρώτο αγώνα της δικής τους σειράς (αρχίζει την Πέμπτη), ενώ θέμα μη διεξαγωγής έθεταν και οι παίκτες των δυο ομάδων του νότου: Οκλαχόμα Θάντερ-Χιούστον Ρόκετς.

Σε έξαλλη κατάσταση ήταν και ο ΛεΜπρον Τζέιμς για τη σύλληψη του 17χρονου... που πυροβολούσε τον κόσμο το βράδυ της Δευτέρας. Ούτε οι Λέικερς ήταν σίγουρο ότι θα παίξουν με τους Μπλέιζερς

Το ΝΒΑ κατάλαβε ότι βρισκόταν μπροστά από μια χιονοστιβάδα. Σύμφωνα με τον έμπειρο δημοσιογράφο Αντρέι Βοϊναρόφσκι, ουδείς μπόρεσε να προβλέψει (ούτε οι ιδιοκτήτες μηδέ το μάνατζμεντ της λίγκας) τι θα επακολουθούσε. Σημείωσε δε την κεφαλαιώδη σημασία που είχε η απόφαση των Μπακς για ολόκληρο τον επαγγελματικό αθλητισμό των ΗΠΑ.

Αργότερα ήρθε η επικύρωση των προθέσεων, μια και οι ομάδες μποϊκόταραν τους δικούς αγώνες τους και τα γήπεδα στο Ορλάντο παρέμειναν άδεια.

Θα έπρεπε, βέβαια, να το περιμένουν οι κρατούντες. Οι μπασκετμπολίστες συμμετείχαν ενεργά στις πρόσφατες διαδηλώσεις, είναι ιδιαίτερα οργισμένοι, ενώ ολόκληρη η ιστορία της επανέναρξης είχε στηριχθεί στο Black Live Matters. Καθώς οι ζωές των μαύρων Αμερικανών συνεχίζουν να χάνονται κανείς δεν μπορεί να μείνει σιωπηλός. "Είμαστε αυτοί που δολοφονούνται" είπε ο Ντοκ Ρίβερς σε μια έντονα συναισθηματικά φορτισμένη συνέντευξη μετά τον αγώνα Κλίπερς-Μαϊάμι:"Είμαστε αυτοί που μας πυροβολούν. Που αρνούμαστε να ζούμε σε συγκεκριμένες κοινότητες. Που μας έχουν κρεμάσει. Που μας έχουν σκοτώσει. Και όλοι σας, μα όλοι σας, εξακολουθείτε να ακούτε για τον φόβο. Είναι απίστευτο ότι συνεχίζουμε να αγαπάμε αυτή τη χώρα. Και αυτή η χώρα δεν μας δίνει τίποτε πίσω. Είναι πολύ λυπηρό όλο αυτό".

Κάπως έτσι το ΝΒΑ αναγκάστηκε να αποφασίσει την αναβολή όλων των αγώνων της Τετάρτης. Δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά.

Μια ιστορική (και μάλλον αυθόρμητη ) απόφαση, λοιπόν. Οι Μπακς δεν είναι μια τυχαία ομάδα του ΝΒΑ, αλλά θεωρητικά ένα από τα φαβορί της χρονιάς, για να παίξει στον τελικό και ο οργανισμός στον οποίο ανήκει ο πρώην και μάλλον και τωρινός MVP, Γιάννης Αντετοκούνμπο. Οι Αμερικανοί λένε 'nobody is bigger than the game', κανείς δεν είναι πάνω από το παιχνίδι, τι γίνεται όμως όταν υπάρχει κάτι περισσότερο από ένα απλό ματς. Από μια πρόκριση στον δεύτερο γύρο των πλέι-οφ (οι Μπακς προηγούνται με 3-1).

Οι ζωές που φεύγουν δεν είναι για να κλείνουν τα μάτια σε μια Αμερική που μοιάζει να διχάζεται ολοένα και περισσότερο. Ο ανερμάτιστος πρόεδρος Τραμπ, έχει επιδοθεί σε ένα ρεσιτάλ αμετροέπειας δείχνοντας μια πρωτοφανή ανικανότητα να ελέγξει την κατάσταση. Στις ΗΠΑ δεν ξεσηκώνονται, πλέον, οι περιθωριακοί Αφροαμερικανοί που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα,αλλά ένας ολόκληρος κόσμος που συνειδητοποιεί ξαφνικά ότι η πατρίδα του παραμένει φρικαλέα ρατσιστική.

Η απόφαση των Μπακς δείχνει την οργή και την αντίθεση. Βρήκε την καθολική αναγνώριση απ' όλο το ΝΒΑ. Από τους παίκτες, ακόμη και από τους ιδιοκτήτες των ομάδων, όπως των Ορλάντο Μάτζικ, οι οποίοι μάλιστα θεωρούνται από τους θερμότερους υποστηρικτές του Τραμπ. Τον δρόμο των παικτών του ΝΒΑ, πήραν και τα κορίτσια του WNBA που αποφάσισαν επίσης να μην παίξουν, ενώ το ίδιο συζήτησαν και στο μπέιζμπολ, στο παραδοσιακό άθλημα των λευκών στις ΗΠΑ!

Το ΝΒΑ έχει τεράστια επιρροή, είναι ένα σπορ που παρακολουθούν εκατομμύρια. Καταλαβαίνει κανείς τη δυναμική μιας τέτοιας απόφασης. Ειδικά τώρα που οι παίκτες αποφάσισαν ότι δεν πρόκειται ξανά να σωπάσουν, αν και πρώτα θα πρέπει να βρουν και μια κοινή συνισταμένη. Ναι μεν η απόφαση των Μπακς χαιρετίστηκε απ' όλους στη συνέλευση, των παικτών που έγινε το βράδυ της Τετάρτης (ξημερώματα Πέμπτης) εκφράστηκαν, ωστόσο και διαφωνίες για τον τρόπο που χειρίστηκαν το θέμα. Όχι για την απόφασή τους, αλλά για το ότι δεν ενημέρωσαν τους υπόλοιπους από πριν.

Ο Τζορτζ Χιλ, που πήρε το λόγο, υπεραμύνθηκε της επιλογής των συμπαικτών του λέγοντας ότι αυτός ήταν που παρακίνησε όλους τους υπόλοιπους. Υπό αυτό το πρίσμα, οι Κλίπερς και Λέικερς ζήτησαν την οριστική διακοπή της λίγκας. Η πλειονότητα συζητούσε πιο ήπιες (για τη συνέχεια) αντιδράσεις.


News 24/7

24MEDIA NETWORK