Ο ΛεΜπρον έχασε, οι haters ξεσπαθώνουν και το ΝΒΑ αλλάζει

Ο τρομερός Ντέβιν Μπούκερ οδήγησε τους Σανς στο 4-2 επί των Λέικερς, που σηματοδότησε τον παρθενικό αποκλεισμό του ΛεΜπρον από τον πρώτο γύρο, ένα τσουνάμι σχολίων στο twitter και μια διαφορετική σελίδα για το ΝΒΑ μετά από δέκα χρόνια.

Ο ΛεΜπρον έμεινε έξω από τον πρώτο γύρο των πλέι-οφ, για πρώτη φορά στη ζωή του. Το ΝΒΑ μοιάζει να αλλάζει για τον Ντέβιν Μπούκερ και την γενιά του.
Ο ΛεΜπρον έμεινε έξω από τον πρώτο γύρο των πλέι-οφ, για πρώτη φορά στη ζωή του. Το ΝΒΑ μοιάζει να αλλάζει για τον Ντέβιν Μπούκερ και την γενιά του. AP/MATT YORK

Η πρόκριση των Σανς κόντρα στους Λέικερς, πέραν του ότι ξανάβγαλε τους 'ήλιους' του Φίνιξ στο ΝΒΑ, αποκαθήλωσε και τον βασιλιά ΛεΜπρον Τζέιμς. Για πρώτη φορά στην καριέρα του, ο μπασκετμπολίστας που έχει πάρει 4 φορές τον τίτλο με τρεις διαφορετικές ομάδες αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο των πλέι-οφ. Δεν του 'χε ξανασυμβεί, αλλά ως γνωστόν για όλα υπάρχει μια πρώτη φορά. Ο φοβερός και τρομερός Ντέβιν Μπούκερ έβαλε 47 πόντους για να έρθει το 113-110 και το 4-2 υπέρ του Φίνιξ που μετά από μια δεκαετία και βάλε γράφει ξανά το όνομά του στα πλέι-οφ και με πρόκριση, μάλιστα, κόντρα στους περσινούς πρωταθλητές.

Μια ήττα (και τι ήττα μάλιστα) του ΛεΜπρον σηκώνει τσουνάμι στο twitter, πόσο μάλλον όταν ο 36χρονος άσος βγαίνει νοκ-άουτ από τον πρώτο γύρο. Οι απανταχού haters εμφανίστηκαν λάβροι, έτοιμοι να βγάλουν τα απωθημένα τους, στον άνθρωπο που τα τελευταία χρόνια κάθε φορά που είναι έτοιμοι να τον 'θάψουν' τους διαψεύδει με πανηγυρικό τρόπο. Αυτή τη φορά ο ΛεΜπρον δεν είχε απάντηση, ο ίδιος προερχόταν από τραυματισμό, ο Αντόνιο Ντέιβις χτύπησε στα πλέι-οφ (στον έκτο αγώνα ξεκίνησε το ματς, αλλά αποχώρησε στην πρώτη περίοδο), ε έχει και το LA κάτι Κούζμα, κάτι Σρέντερ, που περνούν περισσότερη ώρα στον καθρέφτη φτιάχνοντας το μαλλί τους, δεν ήθελε πολύ. Οι Σανς άλλωστε με το δεύτερο καλύτερο ρεκόρ στην ρέγκιουλαρ σίζον, έμοιαζαν διψασμένοι, αποφασισμένοι και κυρίως μια ταχύτητα πιο γρήγοροι από τους Λέικερς.

Η χαρά των haters, λοιπόν. Εντάξει ο επιτηδευμένα εκκεντρικός (με ετήσιο μισθό 8 εκατομμύρια δολάρια, υποδύεται ένα ρόλο αντάξιο της αμοιβής του) σχολιαστής του FoxSports, Σκιπ Μπέιλες, βρήκε την ευκαιρία να ξεσπαθώσει. Γνωστός για το 'θάψιμο' στον ΛεΜπρον, τα τελευταία χρόνια, έγραψε στο twitter:

Κατά τη γνώμη του, ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας του κόσμου, είναι "υπερβολικά προβεβλημένος και υπερτιμημένος". Πάντα ήταν, αλλά το έβλεπε μόνο ο... διορατικός Σκιπ.

Ο ίδιος ο ΛεΜπρον, προφανώς και δεν το χάρηκε που αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο, ξέρει όμως ότι η καριέρα του είναι τόσο γεμάτη που χωράει ακόμη και μια αποτυχία. Είχε να πει μόνο καλά λόγια για τον Ντέβιν Μπούκερ, τον οποίο όπως αποκάλυψε, έχει συμβουλέψει κάποιες φορές στο παρελθόν για την καριέρα του: "Μου αρέσουν όλα γύρω από τον D-Book" σχολίασε ο 'βασιλιάς' που νωρίτερα είχε δώσει τη φανέλα του στον 25χρονο μπόμπερ των Σανς.

Προηγουμένως ο Μπούκερ είχε σκοράρει 47 πόντους, έχοντας 6/6 τρίποντα στην πρώτη περίοδο και συνολικά 8/10 στο παιχνίδι, σε μια απολαυστική παράσταση. Όπως όλες του στα πλέι-οφ, όπου σουτάρει με ένα εντυπωσιακό 42.9% στα τρίποντα κι έχοντας μ.ο 29.7π, 6.2ρ και 5 ασίστ. Η πρώτη δουλειά του ωστόσο μετά από την ιστορική πρόκριση του Φίνιξ ήταν να ζητήσει ως αναμνηστικό της νίκης τη φανέλα του μεγάλου αντιπάλου του.

Προφανώς όσοι μισούν τον ΛεΜπρον δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν την επίδραση του στο μπάσκετ της εποχής μας, το πόσοι νέοι παίκτες μεγάλωσαν θαυμάζοντας τον να κάνει όσα κάνει πάνω στο παρκέ και απλά γράφουν την παρόλα τους. Η αλήθεια είναι πάντα λίγο διαφορετική:

Φυσικά ο Τζέιμς δεν παρέλειψε να διαφημίσει το Space Jam 2, την ταινία στην οποία πρωταγωνιστεί, μαζί με τα καρτούν της Looney Tunes (Μπαγκς Μπάνι, Ντάφι Ντακ, Πόρκι Πιγκ, Ρόουντ Ράνερ και λοιπούς), συνέχεια του πρώτου φιλμ του 1997, με πρωταγωνιστή τότε τον Μάικλ Τζόρνταν. Όταν τον ρώτησαν αν σκέφτεται, τώρα που σταμάτησε νωρίς, μήπως συμμετείχε στην ολυμπιακή ομάδα των ΗΠΑ για το Τόκιο, ο ΛεΜπρον σαν έτοιμος από καιρό (η ερώτηση έμοιαζε λίγο 'στημένη', συγγνώμη ε...) απάντησε: "Όχι γιατί θα έχω αγώνες με την Ομάδα των Tunes. Με περιμένουν ο Μπαγκς και ο Ντάφι".

Η πρεμιέρα του Space Jam είναι προγραμματισμένη για τις 14 Ιουλίου. Εννιά μέρες μετά ξεκινούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, στους οποίους ο ΛεΜπρον έχει παίξει τρεις φορές με δύο χρυσά μετάλλια (2008, 2012) και ένα χάλκινο (στην Αθήνα το 2004, αν δεν τον θυμάστε). Σιγά μην πήγαινε στο Τόκιο, όπου δεν έχει εμβολιαστεί ούτε το 5% του πληθυσμού. Προτιμά να ασχοληθεί με την ταινία του και να προετοιμαστεί για την επόμενη χρονιά. Το ΝΒΑ μοιάζει να αλλάζει, με μια γενιά νέων παικτών να έρχεται φουριόζα. Δεν είναι μόνο ο Μπούκερ των Σανς.

Ο Τράι Γιανγκ των Ατλάντα Χοκς είναι μόλις 22 ετών. Ο Ντόνοβαν Μίτσελ των Γιουτα Τζαζ δεν έχει κλείσει ακόμα τα 24. Ο αποκλεισμός του 'βασιλιά' και η μη συμμετοχή καν στα πλέι-οφ του Στεφ Κάρι, του αντίπαλου δέοντος και ηγέτη του Γκόλντεν Στέιτ της ομάδας που στόχευε πάντα εναντίον του 'βασιλιά'. Από το 2010 και μετά, είτε ο Κάρι, είτε ο ΛεΜπρον έπαιζαν στον τελικό:

Ξημερώνει, λοιπόν, μια νέα εποχή στο ΝΒΑ. Πρέπει να προβληματίζεται ο ΛεΜπρον ή μήπως όλοι αυτοί οι νεαροί να αποτελούν ένα κίνητρο για την επιστροφή του χρόνου; "Είναι πολλοί οι νέοι παίκτες του ΝΒΑ που έρχονται με φόρα. Τους βλέπουμε. Ο Ντόνοβαν Μίτσελ, ο Λούκα, ο Μοράντ. Όχι, όμως. Το κίνητρό μου δεν είναι οι αντίπαλοι μου. Τα δικά μου κίνητρα είναι ο εαυτός μου, η οικογένεια μου, από κει βρίσκω την διάθεση να παίξω και να κερδίσω" απάντησε ο Τζέιμς.

'Ενας από τους μνηστήρες του θρόνου στο ΝΒΑ (και υποψήφιος MVP) είναι σίγουρα και ο Νίκολα Γιόκιτς. Το Ντένβερ νίκησε για τέταρτη φορά τους Πόρτλαντ Μπλέιζερς και θα βρεθεί στον δρόμο των Σανς στον ημιτελικό της Δύσης. Ο Σέρβος οργιάζει σε κάθε παιχνίδι του. Και στο 4-2 κόντρα στο Πόρτλαντ (μετά το 126-115) έκανε θαύματα, έχοντας 11/18 δίποντα, 2/4τρίποντα 8/8 βολές, 36 πόντους, 8 ριμπάουντ και 6 ασίστ. Και όλα αυτά, ενώ στην πρώτη περίοδο δεν σκόραρε καν!

Ο Γιόκιτς δεν είναι ακριβώς πιτσιρικάς (στα 27 του). Παίζει όμως το μπάσκετ της ζωής του και έγινε ο δεύτερος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ, μετά τον Ντιρκ Νοβίτσκι που είχε μέσο όρο 30 πόντους και 10 ριμπάουντ, έχοντας πάνω από 50% στα συνολικά σουτ και 40% στα τρίποντα σε μια σειρά πλέι-οφ. Ο Σέρβος λιάνισε το Πόρτλαντ και ο υπέροχος Νταμιάν Λίλαρντ, που επίσης έκανε μια τρομερή σειρά πλέι-οφ, του απέδωσε τα εύσημα. Πρώτα του τα 'χε πει και κατ' ιδίαν μετά τη λήξη του ματς.

"Ο Γιόκιτς είναι τα πάντα για τους Νάγκετς" σχολίασε, μιλώντας στους δημοσιογράφους ο άσος των Μπλέιζερς, που θεωρεί ότι η χρονιά να ταιριάζει γάντι στις φιλοδοξίες και στο παιχνίδι του Σέρβου σέντερ: "Πιστεύω ότι αν υπάρχει μια σεζόν για να δικαιώσει έναν παίκτη όπως αυτόν είναι η φετινή. Κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει πλέον φαβορί. Πιστεύω ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να κερδίσει τον οποιονδήποτε. Κι αυτό είναι που με απογοήτευσε ακόμη περισσότερο ο αποκλεισμός μας, γιατί αν περνούσαμε στον δεύτερο γύρο, όλα ήταν πιθανά. Αν μπορεί να τα καταφέρει ο Γιόκιτς; Είναι απόλυτα ικανός".

Έχει δίκιο, λοιπόν, ο Λίλαρντ; Είναι τόσο ανοιχτό το πρωτάθλημα; Ή μήπως οι Μπρούκλιν Νετς που χτίστηκαν φέτος με αποκλειστικό προορισμό την κατάκτηση του τίτλου θα δικαιώσουν τις προσδοξίες, χάρη στους big3, Ντουράντ, Χάρντεν και Ίρβινγκ, που θα 'λεγε κανείς ότι εκφράζουν και την προηγούμενη γενιά των σταρ του ΝΒΑ; Αυτό θα μας το απαντήσει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και οι συμπαίκτες του, στο Μιλγουόκι.

Αν τα ελάφια αφήσουν μπουκάλα το Μπρούκλιν, τότε πράγματι ανοίγει ο δρόμος για όλους. Με πρώτους και καλύτερους τους ίδιους τους Μπακς!

News 24/7

24MEDIA NETWORK