Ο 1.500άρης Βινς Κάρτερ καρφώνει στα μούτρα της λογικής

Η συμπλήρωση 1.500 συμμετοχών από τον Φλεβάρη του 1999 μέχρι σήμερα έβαλαν τον Βινς Κάρτερ σ' ένα κλαμπ πέντε μελών και ενίσχυσαν τη θρυλική υπόστασή του.

Ο 1.500άρης Βινς Κάρτερ καρφώνει στα μούτρα της λογικής
Πριν κλείσει τα 43 του ο Βινς Κάρτερ συμπλήρωσε 1500 παιχνίδια στο ΝΒΑ

Ο Βινς Κάρτερ δεν είναι μια σύγχρονη προσωποποίηση του δόκτορα Φάουστ. Της μορφής που 'γέννησε' το μυαλό του Γκαίτε και είχε πουλήσει την ψυχή του στον διάβολο για ν' ανακτήσει τη χαμένη νεότητά του. Ο Βινς Κάρτερ γερνάει. Ουδέν κρυπτόν υπό το φως των προβολέων. Το πρόσωπο σπάει, τα μαλλιά χάνονται, τα πόδια βαραίνουν, το κορμί χάνει την πλαστικότητά του. Γερνάει, όμως, υπέροχα. Τόσο που σε ηλικία 42 ετών και 318 ημερών, πέντε εβδομάδες δηλαδή πριν κλείσει τα 43 του (26 Ιανουαρίου), ο βετεράνος γκαρντ/φόργουορντ (των Ατλάντα Χοκς από το 2018) έγινε ο μόλις πέμπτος παίκτης όλων των εποχών στο ΝΒΑ που συμπλήρωσε 1.500 συμμετοχές στη διάρκεια της 22ης σεζόν της καριέρας του. Τόσο που, έχοντας κατακτήσει την αυτογνωσία και μεταβάλλοντας τη μενταλιτέ του, έχει καταφέρει να προσαρμόζεται και ν' ανταποκρίνεται σε παντός είδους ρόλους.

Ο αγώνας στο Μαϊάμι της Φλόριντα, στην πολιτεία καταγωγής του και ολάκερης της παιδικότητάς του, ήταν σημαδιακός. Σαν να του όφειλε η ιστορία να συμβεί κάποια χιλιόμετρα μακριά από το πατρικό του. Το συγκεκριμένο κλαμπ είναι, ούτως ή άλλως, πολύ κλειστό. Οι προηγούμενοι τέσσερις με κάρτα μέλους, έχοντας πετύχει κάτι ανάλογο, ήταν ο ρέκορντμαν Ρόμπερτ Πάρις των 1611 αγώνων, ο Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ με 1560 ματς, ο Ντιρκ Νοβίτσκι, που τον κυνήγησε μέχρι τέλους χάρη στις 1522 καταγεγραμμένες παρουσίες, και ο Τζον Στόκτον, που θα χάσει την τέταρτη θέση, έχοντας σταματήσει στις 1504.

Προ ημερών ο 'Air Canada' δίδαξε κινησιολογία. Δωρεάν μαθήματα προσποίησης, ντρίμπλας και σουτ. Θαυμασμός και παρατεταμένο χειροκρότημα.

Απέναντί του είχε τον Πι Τζέι Ουάσινγκτον των Χόρνετς. Έναν δίμετρο πρωτοετή στο ΝΒΑ, 21 ετών, που γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου του 1998. Ο Κάρτερ είχε ήδη draft από τους Τορόντο Ράπτορς διαμέσου των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς (αντί του συμπαίκτη του Αντουάν Τζέιμισον), στο Νο5 της διαδικασίας, και προετοίμαζε τον εαυτό του για την πρώτη σεζόν του ως ένα παιδί από το Νορθ Καρολάινα με τρομερά αθλητικά προσόντα, ασύγκριτα μεγάλα potential και τη φανέλα με τον τυραννόσαυρο.

Ο Βινς Κάρτερ πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στις 5 Φεβρουαρίου του 1999 - κοντεύουν 21 χρόνια από τότε - και το 2020 θα είναι, εφόσον η μοίρα δεν ορίσει κάτι διαφορετικό, ο πρώτος που θα παίξει σε τέσσερις διαφορετικές 10ετίες (1990-99, 2000-09, 2010-19, 2020-).

Είχε μεσολαβήσει το lock out και η κανονική περίοδος είχε συρρικνωθεί στους 50 αγώνες. Στο 103-92 επί των Σέλτικς στη Βοστόνη ήταν ο τρίτος σκόρερ των Ράπτορς με 16 πόντους από 5/10 δίποντα, 3 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 κλεψίματα και 1 κόψιμο σε 31 λεπτά και 21 δεύτερα. Ακολούθησαν ο τίτλος του καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου κι άλλα 1.499 παιχνίδια, περισσότεροι από 25.500 πόντοι, πάνω από 6.500 ριμπάουντ, 4.500 ασίστ και 1.500 κλεψίματα.

Ο Βινς Κάρτερ σ' ένα από τα πρώτα παιχνίδια της καριέρας του
Ο Βινς Κάρτερ σ' ένα από τα πρώτα παιχνίδια της καριέρας του AP PHOTO/NELL REDMOND

Εκείνη η ημέρα ωστόσο ήταν ανεκτίμητης αξίας. Ήταν η αρχή μιας αδιάλειπτης δράσης πλημμυρισμένης από highlights. Ήταν το ξεκίνημα ενός διασκεδαστικού ταξιδιού που τον οδήγησε από το Τορόντο στο Νιου Τζέρσεϊ, από το Ορλάντο στο Φίνιξ, από το Ντάλας στο Μέμφις κι από το Σακραμέντο στην Ατλάντα.

Σήμερα ο Κάρτερ είναι συμπαίκτης με τον Καμ Ρέντις, που δεν είχε γεννηθεί ακόμη όταν πατούσε το παρκέ του 'Μπόστον Γκάρντεν' και θα μπορούσε να είναι ο πατέρας του. Σήμερα ο Κάρτερ αποτελεί τη ζωντανή διαφήμιση ενός πρωταθλήματος που όσο μεγαλώνει και 'γερνάει' τόσο χαρακτηρίζεται από μια αειθαλή μοναδικότητα και μια αυθεντική συνέχεια, η οποία ενώνει το παλιό με το νέο. Vincanity.

News 24/7

24MEDIA NETWORK