Ο Αντετοκούνμπο είναι ανάμεσα σε 226 εκατομμύρια ή στο δαχτυλίδι του ΝΒΑ

Η μάξιμουμ προσφορά που μπορούν να κάνουν οι Μπακς στον Γιάννη Αντετοκούνμπο είναι στα 226.000.000 δολάρια. Είναι κατά 90.000.000 μεγαλύτερη από ό,τι καλύτερο μπορούν να του προσφέρουν άλλοι. Μεταξύ τους είναι και κάποιοι που μπορούν να φορέσουν δαχτυλίδι.

O Γιάννης Αντετοκούνμπο μπορεί να υπογράψει super-max συμβόλαιο πριν αρχίσει η νέα σεζόν ή μετά το τέλος της -όταν θα 'χουν μαζευτεί πολλοί οι διεκδικητές.
O Γιάννης Αντετοκούνμπο μπορεί να υπογράψει super-max συμβόλαιο πριν αρχίσει η νέα σεζόν ή μετά το τέλος της -όταν θα 'χουν μαζευτεί πολλοί οι διεκδικητές. KIM KLEMENT/POOL PHOTO VIA AP

Όπως συμβαίνει πάντα, πριν την έναρξη κάθε αγωνιστικής περιόδου στο ΝΒΑ, οι επικεφαλής του NBPA (σωματείο των παικτών) και τα μέλη του Board οf Governors (συμβούλιο των ιδιοκτητών των οργανισμών), για να συζητήσουν επί των 'πώς'. Συνήθως, η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το salary cap. Αυτήν τη φορά τα θέματα ήταν πολλά περισσότερα, αφού αυτό που ζούμε ως πλανήτης δεν περιγράφεται ως κανονική συνθήκη, λόγω Covid-19.

Σε αυτά που συμφωνήθηκαν λοιπόν, είναι να αρχίσει η free agency στις 20/11. Εκείνη τη μέρα θα αποκτήσουν οι ομάδες το δικαίωμα να προσεγγίσουν τους παίκτες με συμβόλαια που 'χουν λήξει, για να συζητήσουν και ενδεχομένως να καταλήξουν σε προφορικές συμφωνίες. Δεν μπορούν να υπογράψουν. Αυτό θα μπορεί να γίνει από τις 22/11.

Στις 18/11 θα γίνει το 2020 NBA Draft, εξυπακούεται όχι όπως πάντα, αλλά μέσω videoconferencing. Πρόχειρα να θυμίσω ότι τις (15) πρώτες επιλογές έχουν, κατά σειρά οι Γουλβς, Ουόριορς, Χόρνετς, Μπουλς, Καβς, Χοκς, Πίστονς, Νικς, Ουίζαρντς, Σανς, Σπερς, Κινγκς, Πέλικανς, Σέλτικς και Μάτζικ.

Όλα αυτά θα γίνουν, ώστε το πρώτο τζάμπολ της σεζόν 2020-21 θα δοθεί στις 22/12, με την κανονική περίοδο να περιλαμβάνει 72 αγώνες. Τα training camps θα αρχίσουν από την 1η του Δεκέμβρη.

Στα του μεγαλύτερου θέματος, δηλαδή του salary cap μετά την απώλεια 1.5 δισεκατομμυρίου δολαρίων (συγκριτικά με όσα έβγαλε η λίγκα ένα χρόνο νωρίτερα), λόγω του κορονοϊού και των συνεπειών του, οι καθ' ύλην αρμόδιοι αποφάσισαν να μείνει στα 109.100.000 δολάρια, με το φόρο πολυτελείας να αρχίζει να 'εφαρμόζεται' από τα 132.600.000 δολάρια. Ο φόρος πολυτελείας θα είναι σε συνάρτηση με τις μειώσεις στα συμβόλαια των παικτών. Δηλαδή, οι ομάδες που θα κάνουν τεράστιες υπερβάσεις, θα πληρώσουν λιγότερα -στο τέλος της ημέρας. Συμφωνήθηκε να υπάρξει και αύξηση στο salary cap (από 3% και πάνω -έως το 10%) τα επόμενα χρόνια, ανεξάρτητα από τις συνθήκες.

Άπαξ και έγιναν γνωστοί όλοι οι αριθμοί, οι οργανισμοί έχουν ξεκάθαρη οικονομική εικόνα, ώστε να γνωρίζουν τι μπορούν να κάνουν σε επίπεδο συμβολαίων free agents και ανταλλαγές. Πάμε τώρα, και στο θέμα μας που είναι το τι μπορούν να δώσουν οι Μπακς στον Γιάννη Αντετοκούνμπο, ως super-max συμβόλαιο (αν το θες πιο επίσημα, είναι designated veteran player extension). Σημείωσε πως είναι οι μόνοι που μπορούν να του προσφέρουν super-max. Όλοι οι άλλοι μπορούν να φτάσουν έως το τετραετές συμβόλαιο, για 161 εκατομμύρια δολάρια. Θα μου πεις, θα ζήσει και με 90 εκατομμύρια λιγότερα -πολύ περισσότερο αν πάει κάπου όπου θα μπορεί να διεκδικήσει το πρωτάθλημα, ως παρτενέρ ενός άλλου μεγάλου παίκτη (πχ Μαβς -με το διαδίκτυο να 'χει λυσσάξει για τους Λέικερς).

Σε αυτά που έχουν πρόχειρα, μπορούν να προσθέσουν τα χρήματα του Τζον Λουρ (3.100.000 δολάρια), ο οποίος αποσύρθηκε από την ενεργό δράση στις αρχές της χρονιάς -για λόγους υγείας. Άρα το Μιλγουόκι μπορεί να ενεργοποιήσει την εξαίρεση για 'τραυματισμό που τελείωσε καριέρα'. Το είχαν κάνει και με τον Μίρζα Τελέτοβιτς, προ διετίας, όταν 'ελευθέρωσαν' 10.5 εκατομμύρια δολάρια. Θα μου πεις 'θα σωθούν με 3 εκατομμύρια;'. Όχι. Αλλά είναι ένας ακόμα τρόπος να δείξουν οι διοικούντες στον Greek Freak πως όντως εννοούν ό,τι του έχουν υποσχεθεί (πως θα 'χτίσουν' ρόστερ ικανό να νικά στα playoffs -με κινήσεις στη free agency και στο NBA Draft). Και για να το κάνουν αυτό, καλούνται να χρησιμοποιήσουν όσα μέσα διαθέτουν. Στο 'dead cap' εν τω μεταξύ, έχουν και τα 1.8 εκατομμύρια δολάρια του Λάρι Σόντερς. Κοινώς μάζευε και ας είναι ρόγες, δεδομένου ότι είναι ήδη στο μείον (-14.426.979 δολάρια).

Να θυμίσω ότι το συμβόλαιο του Αντετοκούνμπο λήγει το καλοκαίρι του 2021. Αλλά είναι χρήσιμο να μην φτάσουν εκεί τα 'Ελάφια', πριν τον 'δέσουν'.

Ο Greek Freak μπορεί να υπογράψει πριν την εκκίνηση ή μετά το τέλος

Τα οικονομικά δεδομένα, όπως συμφωνήθηκαν για τη νέα αγωνιστική περίοδο, αλλά και για τις δυο επόμενες μεταφράζονται σε πρόταση 226.000.000 δολαρίων, για πέντε χρόνια στον Έλληνα διεθνή. Ο Ζακ Λόου, του ESPN έγραψε πως 'η κοινή πεποίθηση είναι πως οι Μπακς θα 'χουν την υπογραφή του Αντετοκούνμπο, πριν την έναρξη της νέας σεζόν και εκτός και αν δεν υπάρχει κάποια δραστική αλλαγή, δεν θα τον ανταλλάξουν. Αν δεν υπογράψει, θα τον κρατήσουν μέχρι την τελευταία μέρα'. Βλέπεις, δεν μπορεί να υπογράψει επέκταση, αφότου ξεκινήσει η αγωνιστική περίοδος -κάτι που μπορούν να κάνουν πολλοί που δεν θα 'χουν να διαχειριστούν super-max συμφωνία. Ο λόγος ύπαρξης αυτής της απαγόρευσης έχει να κάνει με τη δυνατότητα του παίκτη να 'χει συγκεντρώσει τις περισσότερες δυνατές πληροφορίες, πριν αποφασίσει τι θέλει να κάνει, όπως και ότι η λίγκα δεν θέλει αυτούς τους παίκτες να ασχολούνται με τα λεφτά, εν μέσω σεζόν.

Το θέμα βέβαια, είναι πως για να μείνει -για τα χρόνια που έρχονται- ο Αντετοκούνμπο στους Μπακς, πρέπει να τους δει να κάνουν πράγματα. Δηλαδή, να πάρουν παίκτες (έχουν ακουστεί τα ονόματα των Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς, Χάρισον Μπαρνς,ΝτεΜαρ ΝτεΡόζαν, Κρις Πολ και Βίκτορ Ολαντίμπο), για τους οποίους επίσης, θέλουν λεφτά -ή/και ανταλλάγματα.

Για τη φετινή σεζόν, ο Αντετοκούνμπο θα πάρει 27.528.090 δολάρια, περί τα τρία εκατομμύρια περισσότερα από πέρυσι (24.227.528) και πρόπερσι (24.157.303) και περί τα πέντε εκατομμύρια παραπάνω από την πρώτη σεζόν του τετραετούς συμβολαίου που υπέγραψε το 2017, για 100.000.000 δολάρια (22.471.910).

News 24/7

24MEDIA NETWORK