Ο Αντετοκούνμπο έχει το τεκμήριο της αθωότητας

Έχει αποκτήσει ή όχι 'ασυλία' ο Γιάννης Αντετοκούνμπο; Η απάντηση αιωρείται. Τουλάχιστον όμως στο ΝΒΑ οι διαιτητές υπερασπίζονται τις αποφάσεις τους.

Πολλή κουβέντα σήκωσαν δύο αποφάσεις των διαιτητών που αφορούσαν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο
Πολλή κουβέντα σήκωσαν δύο αποφάσεις των διαιτητών που αφορούσαν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο AP PHOTO/ASHLEY LANDIS, POOL

Το ειρωνικό μειδίαμα του Μάρκους Σμαρτ, ως αποτέλεσμα του γκολ-φάουλ που κέρδισε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, πρόδιδε τη φανερή ενόχλησή του για ό,τι είχε προηγηθεί. Ο ίδιος είχε στηθεί για να κερδίσει το επιθετικό φάουλ, αλλά χρεώθηκε παράβαση μετά την επαφή που είχε με τον 'Greek Freak'. Ούτως ή άλλως το εύστοχο λέι απ θα μετρούσε. Το 109-107 θα χάριζε όπως και να 'χε αβαντάζ στους Μπακς για τη νίκη έναντι των Σέλτικς, την πρώτη στα οκτώ παιχνίδια που έχουν να δώσουν στη 'φούσκα' του Ορλάντο.

Μια νίκη που στην πορεία των τελευταίων 88 δευτερολέπτων κατακτήθηκε στη σούμα με 7 πόντους. Από τους 119 του Μιλγουόκι ο MVP σκόραρε τους 36 με 14/20 σουτ (1/3 τρίποντα), φτιάχνοντας άλλους μισούς σχεδόν με τις 7 ασίστ. Ξέχωρα των 15 ριμπάουντ που μάζεψε, κινούμενος σε ρυθμούς triple double. Όταν ο Τζέισον Τέιτουμ τέλειωσε το ματς με 2/18 προσπάθειες!

Τι θ' άλλαζε τότε και προς τι τα τόσα παράπονα; Υπάρχει υπόβαθρο. Διότι αφενός θ' αφαιρούσε από τα 'ελάφια' έναν πόντο, διότι ακολούθησε η εύστοχη βολή για το +3 σ' ένα χρονικό σημείο που κάθε καλάθι είχε επιπλέον βαρύτητα στην τελική έκβαση. Παρεμπιπτόντως ως τότε ο Αντετοκούνμπο είχε αστοχήσει ήδη σε πέντε απόπειρες από τη γραμμή. Αφετέρου θα τον έστελνε στον πάγκο με το έκτο προσωπικό. Ήταν ό,τι ακριβώς είχε στο μυαλό του ο γκαρντ των 'Κελτών' όταν του έφραζε το δρόμο προς το καλάθι. Σέρνοντας οριακά το πόδι του εκτός της ημικυκλικής γραμμής που ορίζει τα σύνορα που χωρίζουν το αμυντικό από το επιθετικό φάουλ.

Ο Σμαρτ ήταν σε νόμιμη θέση. Αλλά όχι σε νόμιμη στάση, όπως ο ίδιος μετέφερε στην εξήγηση που απαίτησε και του δόθηκε από τους διαιτητές. "Η δικαιολογία ήταν πως καθυστέρησα. Το κέντρο ελέγχου είπε ότι ήμουν αργοπορημένος και πως ήταν ένα μπλοκάρισμα", ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου. Εκφράζοντας παράλληλα τις αντιρρήσεις του. "Ειλικρινά, νομίζω ότι όλοι γνωρίζουμε τι ισχύει. Ήταν το 6ο φάουλ του Γιάννη. Είναι ο πολυτιμότερος παίκτης και δεν ήθελαν να τον αποβάλουν. Ας πούμε πως έτσι είναι", συμπλήρωσε κάνοντας χρήση μιας φράσης (a spade a spade) που στην ελληνική βερσιόν της παραπέμπει περίπου στο 'ας πούμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη'.

Ο Τζέιλεν Μπράουν παρουσιάστηκε να έχει επιλέξει έναν άλλον τρόπο διαμαρτυρίας: δημοσιεύοντας ένα insta-story που απεικόνιζε τον Αντετοκούνμπο να περπατά χέρι-χέρι με τον διαιτητή Κεν Μάουερ. Εκ των υστέρων βγήκε και υποστήριξε πως ήταν photoshop και σχεδόν παρακάλεσε να μην τιμωρηθεί από το ΝΒΑ. Ειρωνικά ή όχι, ο ίδιος γνωρίζει καλύτερα. Η τσέπη του αντέχει πάντως, αν χρειαστεί.

Ο Αντετοκούνμπο, που ρωτήθηκε και διαφώνησε με τον Σμαρτ λέγοντας πως τον αισθάνθηκε να κινείται και ότι αντιλαμβάνεται τι προσπαθεί να κερδίσει αλλά τον σέβεται, είχε ήδη αθωωθεί μια φορά από την εξήγηση τον ρεφς προς τον Σμαρτ - που, μεταξύ μας, είχε επιστρατεύσει οποιαδήποτε μορφή άμυνας για να τον σταματήσει.

Όπως εκ των υστέρων συνέβη με το χτύπημα στον Ντάνιελ Τάις λίγο νωρίτερα. Ο Γερμανός σκρίναρε για να ελευθερωθεί ο Μπράουν, αλλά ο MVP στην προσπάθειά του να βγει από μπροστά και να καλύψει το χώρο τον χτύπησε στο στομάχι. Ο αγώνας διακόπηκε για τα επόμενα λεπτά. Οι διαιτητές τσέκαραν το video όχι για να διαπιστώσουν αν επρόκειτο για 'κακόβουλη πράξη' που χρήζει ποινής. Δεν διέκριναν οτιδήποτε μεμπτό. Η κίνηση του χεριού του Γιάννη θεωρήθηκε φυσιολογική.

Ο crew chief, Τζέιμς Κέιπερς, είχε έξτρα δουλειά μετά το τέλος, καθώς ανέλαβε την ευθύνη να εξηγήσει το σκεπτικό. "Υπήρχε μια υποψία για κακόβουλη πράξη και πήγα στο replay. Παρατήρησα μια νορμάλ αμυντική στάση του Γιάννη. Το χέρι του άγγιξε την περιοχή της ζώνης του Τάις. Δεν ήταν στη βουβωνική χώρα και δεν διαπιστώθηκε παράνομη ενέργεια. Αν είχα δει φάουλ και η επαφή ήταν παραπάνω από τυχαία, τότε θα υπήρχε φάουλ. Αλλά αυτό δεν συνέβη".

Αθώος ο κατηγορούμενος. Ομόφωνα μάλιστα!


News 24/7

24MEDIA NETWORK